Vilma
-7 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nicholas Nixon fotós először 1974-ben fotózta le akkor 25 éves feleségét Bebét és annak három húgát; Heathert (23), Mimit (15) és Lauriet (21), de mivel a lányoknak nem tetszett a fénykép, megsemmisítették a negatívot.

  "A következő évben júniusban, Laurie diplomaosztóján újra odaálltak a testvérek Nixon objektíve elé, ekkor született meg az elhatározás bennük, hogy ezentúl ezt minden évben megismétlik" - olvasható a Mai Manó Ház posztjában a sorozat története. Több mint negyven évvel később Nixon még mindig minden évben elkészíti a portrékat, az 1975 és 2016 között készült összes fotó látható a testvérekről a Mai Manó oldalán, az idei is. 

  Heather, Mimi, Bebe and Laurie, New Canaan, Connecticut, 1975
  Heather, Mimi, Bebe and Laurie, New Canaan, Connecticut, 1975
  Fotó: Nicholas Nixon / maimanohaz.blog.hu
 • "Dr. Konrad Eberle (1903-1961) Az Osztrák Orvosi kamara elnöke, bécsben vanaz Osztrák Orvosok Egyesülete és a Bécsi Képviselő-testület alapító tagja. Egy kollégáját több alkalommal alázta meg antiszemita kijelentésekkel" -  ez olvasható a képen látható táblán, ami sok másikkal együtt most a problémás bécsi utcanévtáblák mellé kerülnek.   

  2013-ban egy történészekből álló bizottság mintegy 170 bécsi közterület nevét problémásnak, 28-ét pedig egyenesen tisztázandónak minősítette. A város vezetése ezért úgy döntött: 28 utcanévtábla kap magyarázatot.

  • A Dr.-Karl-Lueger-Platz például a Keresztény-Szociális Párt alapítójáról és Bécs egykori polgármesteréről (1897 – 1910) kapta a nevét, a politikusnak fontos szerepe volt Bécs modernizálásában, de populista antiszemitizmusával olyan politikai légkör térnyeréséhez járult hozzá, amely kedvezett a nemzetiszocialista ideológia elterjedésének.
  • Franz Stelzhammer, a népi költő, lírikus és novellaíró írta Felső-Ausztria tartományi himnuszát, de szövegei tele vannak antiszemita sztereotípiákkal.
  • A Müller-Guttenbrunn-Straße névadója, Dr. Adam Müller-Guttenbrunn a Raimundtheater és a mai Volksoper igazgatójaként sokat tett a bécsi népi színművek bemutatásáért, az általa vezetett intézmények repertoárja ugyanakkor erősen antiszemita volt.
  • A Dr. Ferdinand Porsche professzorról elnevezett Porschestraße névtábla alá pedig olyan magyarázó szöveg kerül, hogy a Volkswagen és a Porsche atyja újításaival ugyan sokat tett hozzá az autók történelméhez, de a náci pártban, az NSDAP-ban és az SS-ben való tagsága, a náci hadiiparban betöltött szerepe valamint a kényszermunkások alkalmazása erősen megkérdőjelezi a személyét. 
 • Mit érdemel az a pali, akit ha fejeb dobnak egy nyamvadt papírrepülővel, úgy esik össze, mintha legalábbis egy pakk találta volna homlokon? Kiröhögést, azt. A videóban azt is megmutatják, milyen nyomot hagy a homlokodon egy korong, ha éppen a Washington Capitals kispadja mögött állsz, és éppen nincs szerencséd. (Vagyis van, mert a szemedet is kivihette volna.) 

 • Olyan szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy a hozzám legközelebbi nagyobb bolt a Kálvin téri Tesco Express, ami szinte folyamatosan tele van, nincs kosár, az önkiszolgáló kasszától félnek az emberek, és kész kínszenvedés kivárni a sort. Ezen segíthet majd egyszer az Amazon Go.

  Az Amazon négy éve kezdett el azon dolgozni, hogyan lehetne kényelmesebbé tenni a vásárlást. Ez az Amazon Go, egy olyan fejlesztés, amivel nem kell sorban állni, bénázni a kasszánál vagy anyázni a túl sok aprópénz miatt. A cég azt ígéri, hogy egyszerűen csak besétálunk majd egy amazonos boltba, lecsippantjuk a telefonunkat, levesszük a polcról, amit kell, aztán távozás után a rendszer automatikusan leveszi a pénzt a számlánkról. Ez így elég hihetetlennek hangzik, de jövőre már megnyitják az első ilyen boltot Seattle-ben, szóval úgy tűnik, tényleg működhet a koncepció.