Lukács
7 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Volt nemrég egy posztunk arról, hogy a kormánymédia simán levágta Lázár Jánost egy fotóról, mert kínos lett volna, ha ott virít a (ma már üldözött) régi barát mellett.

  Olvasónktól most kaptunk két fotót, ami még tökéletesebb példa a rendszer működésére. Az alaphelyzet a következő: Hatvan polgármestere összeveszett a Fidesszel, úgyhogy ott nyírják, ahol tudják. Alább az látható, hogy a polgármester hogyan (nem) szerepelt a fideszes megyei lapban a hatvani Bosch központ alapkőletételén, és hogy volt valójában a szituáció.

  1.: Alapkőletétel Horváth Richárd hatvani polgármester nélkül:

  megyehatar
  Fotó: Olvasó

  2.: Alapkőletétel polgármesterrel (balszélen Horváth Richárd):

 • Az Újpesti kocsiszín igazán különös épület, leginkább azért, mert Angyalföldön van (szemben az Angyalföld kocsiszínnel, amelyik meg Újpesten - ahogy arról már korábban is írtunk). Több régi, szép városi remíznek szerencséje volt, ideális otthont adhattak az elnéptelenedésükkor épp terjedőben levő nagy élelmiszerboltoknak. Így volt ez az angyalföldi Újpestivel, amelybe előbb a Match költözött, majd annak kivonulása után jó időre a CBA. 

  Tegnap azonban egy olvasónk rémülten riasztott minket, hogy a fél éve üresen álló épületet bontani kezdték. Hitetlenkedve fogadtuk, mert védett ipari emlék, ráadásul azok közül is a kivételesen jól hasznosíthatók egyike. 

  Bődey Janó fotós kolléga szerencsére egyből a helyszínre pattant, hogy lefényképezze a "bontást", amiről kiderült, hogy tulajdonképpen átépítés. Sőt a munkásoktól azt is megtudta, hogy az egyik részén Rossmann, a másikon Lidl lesz.

  A képek alapján mintha a színvilága is javult volna a háznak, szóval úgy tűnik, teljes happy end a történet vége.

 • Szerda este kezdődik Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, és idén visszatért a szervezők tavaly jó szokása, nevezetesen hogy felkérnek egy fiatal filmest, hogy készítsen egy rövidfilmet, ami beharangozza a fesztivált. 

  "Mindössze azt kértük tőle, hogy a film önmagában, mint szerzői rövidfilm is megállja a helyét, mivel nem egy direkt reklámfilmet kértünk, hanem olyat, ami a Primanima fesztivál után, önmagában is nézhető. És még egy megkötés volt: budaörsi helyszíneken forogjon a film."

  Tavaly ez a Semmi bogár volt Visky Ábeltől, amiben két olyan ember sétálta végig az esős Budapestet, akik valaha régen jártak, most pedig Püsök Botond készítette el az M. Kapitányt, amiben Rainer-Micsinyei Nóra fiatal színészként elmegy az első magyar szuperhősfilm meghallgatására. Többet nem mondanék el.

  A filmet a szerdai megnyitón is levetítik, egyébként pedig itt, az Indexen lehet megnézni. A fesztiválról mindent meg lehet tudni a hivatalos honlapon.

 • Ez a két fiatal afgán lány egy herati iskolába jár. De ők szerencsés kivételek Afganisztánban, ahol a lányok 2/3-a(!) nem jár, pontosabban nem járhat iskolába.

  A szűk kisebbség főként olyan helyeken él, ahonnan a tálibokat már végleg sikerült kiszorítani, és az afgán kormány erőfeszítéseinek hála egyáltalán működnek az iskolák - ez nagyjából az ország feléről mondható el. Tehát a logika szerint az iskoláskorú lányok legalább felének iskolába kéne járnia.

  De hogy ez miért nem így van, arra a Human Rights Watch  kutatása ad választ: hiába van béke és nyugalom ezeken a helyeken, sajnos továbbra is jellemző a gyerekházasság és a gyerekmunka.