István, Vajk
17 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem irigylem a kertészeket, akiknek minden év augusztusában neki kell esniük a világ legnagyobb tiszafa sövényének az angliai Cirenchesterben.

  Két kertész tíz nap alatt végez a munkával. A sövény 130 méter hosszú, 12 méter magas és a legszélesebb pontján 9 méter széles.  4600 négyzetméternyi felületet kell szép, egyenesre nyírniuk, ami nem kis meló. És, valószínűleg nem is túl izgalmas. Cserébe, látványosan el lehet rontani.

  "Nem könnyű eltalálni a jó formát, de ezen múlik minden."

  - Allen Bathurst, a birtok (és a hozzá tartozó sövény) tulajdonosa azt is elmondta a Wired-nek, ahol a hét képének választották a fenti fotót, hogy gyerekkora óta nagyon szereti nézni a munkálatokat. A sövényt még a 1700-as években ültette a családja.

  Aztán, a munka után a levágott részeket sem egyszerű eltakarítani: majd' egy tonnányi ágat és levelet vágnak le ilyenkor, amit később eladnak vagy elégetnek.

 • A kajás videók nagyon népszerűek manapság, millió van belőlük. Ez persze azt is jelenti, hogy nagyon fura ételek is születnek, amik vírusként terjednek és bizony, néhány embert kiborítanak. Most épp a francia twitterezőknél szakadt el a cérna, amikor meglátták ezt a brit csodát:

  Összességében ez valamilyen virslis, baconös, bundás kenyeres rántotta szerűség, amit biztos ami biztos megporcukroztak és leöntöttek juharsziruppal. Én speciel a közelébe sem mennék, de a hozzászólások alapján a franciák sem.

  Két kedvenc reakcióm:

 • A világ legértékesebb autógyártó cégei láthatóak a térképen, a tőzsdei árfolyamok alapján, magyarán az összes részvényük összértéke, még magyarábban, ennyi pénzért lehetne elvileg felvásárolni napi áron a teljes vállalatot:

  worlds-largest-automakers-by-value

  Azt látjuk rajta, hogy:

  • A Tesla értékesebb, mint a három nagy hagyományos amerikai autógyár, vagyis a Chrysler (ami már összeolvadt a Fiattal), a Ford és a General Motors bármelyike
  • Összesen három autógyártó számít ma nagyobbnak nála, a Daimler (vagyis a Mercedes), a Volkswagen és a Toyota
  • Nagyobb, mint a két francia óriás, a Renault és a Peugeot összesen
  • Annak ellenére, hogy - és ez már nem látszik a képen -, tavaly mindössze 76 ezer autót adott el és 7 milliárd dolláros forgalmat produkált. Ugyanez a Fordnál 6,5 millió kocsi, és 150 milliárdos forgalom.
 • A Foxygen az évtized egyik legnagyobb kritikuskedvenc zenekara az amerikai indierock-szcénában: múltba kalandozó lemezeiket rendre dicséri a sajtó, a koncertjeik pedig Sam France frontember viselkedése miatt hírhedtek.

  France ugyanis nem egyszer szabályosan megőrül a színpadon, a másik állandó tag pedig magyar származású, sőt: Jonathan Radónak rokonai is élnek itt.

  A pszichedéliát, barokkpopot, glamrockot és a hetvenes évek összes teátrális pop-rockgesztusát felhasználó Foxygen kedd este játszik majd először Magyarországon, méghozzá az A38 Hajón.