Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A hét legérdekesebb olvasói levele úgy kezdődött, hogy van egy szexuális jellegű szó az egyik szinonima szótárban, amin az egész iskola röhög, érdekelne-e. Naná, hogy érdekelt, mindig is szerettem volna az Index címlapjára rakni ezeket a szavakat és most végre lehetőségem nyílt rá, mutatom:

  Ezek a szócikkek Szinonima Szótár Diákoknak című kiadványban szerepelnek, amire olvasónk 11 éves húga egy fogalmazás megírása közben bukkant rá. A könyvet pár éve, azaz 2. vagy 3. osztályban vették, az iskola által kiosztott, megvásárolható és ajánlott segédanyagok listája alapján. Az egyébként felvidéki iskolában is felháborodtak, ők sem tudtak róla, milyen szavak szerepelnek az általuk alsósoknak is ajánlott szótárban.

  Megkerestem a szótár kiadóját, a Puedlo Könyvkiadót, akiktől a következő válasz érkezett.

  Az említett kiadvány szerkesztői több hasonló szótár jellegű kiadványt is készítettek, volt referenciájuk és tapasztalatuk ezen a területen. A kiadónk célja egy modernebb, nemcsak a köznapi szavakat magyarázó, de a szleng kifejezéseket is tartalmazó diákoknak szóló szinonima szótár elkészítése volt.

  A kiadványokat lektorálva és korrektúrázva nyomdakészen kaptuk meg. A kölcsönös bizalmi elv alapján tiszteletben tartottuk a szerzői szabadságot. 

  A kötetet magasabb évfolyamoknak, 7-8. osztálynak és középiskolásoknak szánták, bár ez nincs sehol feltüntetve, így kerülhetett az alsósok kezébe is. Az én fiam ugyan még csak 7, de vajon mikor lenne alkalmas megtanítani neki, hogy a baszik kifejezés helyett használhatja a kúrást is? Illetve ha nem akar szóismétlést és egyszer már leírta, hogy toszás, akkor a következő mondatban inkább döccintést válassza? 

  Legyen baszás a gyerek szótárában?

  • 62
   Legyen, ezt is meg kell tanulni, bővüljön az a szókincs!
  • 54
   Ne legyen, ezt úgyis megtanulja a többiektől vagy a netről.
  • 33
   Legyen, de szigorúan csak felsőben.
 • Vagyis hát persze ezer százalékos biztonsággal ezt nem tudom állítani, de tény, hogy ez az outlet és a most futó reklámkampánya (Szicíliában élő ismerősöm küldte a fotót) annál is kétségkívül eszementebb dolognak tűnik, mint megpróbálni mikroszondával felkutatni Gulyás Gergely agyműködésének helyét.

  Temetkezési outlet hirdetése olasz reklámújságban
  Temetkezési outlet hirdetése olasz reklámújságban

  A vállalkozás ugyanis egy temetkezési outlet, sőt, nem is egy outlet, hanem ha jól értem az ékes olasz nyelvű weboldalt – aminek készítői egy percig sem bíbelődtek az ügyfélbarátság olyan úgymond alapköveivel, mint a majdnem húsz karakterből álló URL, amit negyedjére sikerült pontosan bepötyögnöm – egy, az egész országra kiterjedő franchise.

  Az addig oké, hogy temetés olyan tuti biznisz, mint a Magyarország gyarmatain megvalósuló olimpiarendezések koordinálásával megbízott kormánybiztosnak lenni, de hogy erre outlet épüljön, azt mégis nehéz volt feldolgozni. Viszont most, hogy sikerült, ajánlom figyelmükbe (különösen olaszországi ismerősökkel rendelkezőknek), hogy van még pár napjuk különösen akciósan meghalni: a cég temetési csomagja februárban 2499 euró helyett csak 1499 euró.

  Jól gondolják meg, én azt mondom!

 • A Krisztiánok, Róbertek rosszul teljesítenek, 15 év alatt elvesztették tetszési indexük felét. Az előbbit évi 977 után már csak 452-en, utóbbit évi 590 után már csak 278-an választják gyereküknek.

  De ez semmi ahhoz képest, hogy Kálmánok a 21. században egyszerűen kimutathatatlanok, legalábbis a Magyarnevek.hu remek kis grafikonjai alapján, amiből azt is megmondom, hogy lesz még magyar miniszterelnök, akit Noelnek hívnak.

  2000-ben még a Kálmánnál is ritkább volt, de miközben az Árpád-házban is büszkén vállalt – na jó, akkor is csak egyszer-kétszer vállalt – Kálmán név a nullához tendált, addig a Noelnek tavaly már 978 kisfiút neveztek el.

 • Ha bármikor az életemben, vagy legalábbis az Orbán-kormány regnálása alatt (már ha ez a kettő nem ugyanaz) ingyenpénzhez akarok jutni, nyilván a legegyszerűbb útja egy stadionépítés vagy -felújítás lesz. Lassan már a megyekettőben is minimum lesz a szolárlámpázott, fűthető gyepszőnyeges kis ékszerdoboz, élelmes vállalkozók lassan már a kocsmájukat is állami támogatással festik újra, csak átkeresztelik Stadion presszóvá.

  A mostanra minden valamire való vidéki fideszes kiskirály erős ember kisvárosán átsöprő diadalmenet egyetlen kínos incidense az újpesti stadionfelújítás. Pedig ez Orbánnak szíve-csücske lehet, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy már első, ezredforduló környéki kormányzása idején beletettek 1,4 milliárdot az építésébe, de miután mostanra a matuzsálemi, 16 éves korba lépett, újabb 800 millióért kicsit ráncfelvarrták.

  A történetben azóta több a kínos pillanat volt, mint amit a Lengyel László liftjébe szorult Gyurcsány és Botka össze tudna hozni, benne olyan finomságokkal, hogy az újpesti stadiont majdnem a Vasas avatta fel, de aztán mégsem, mert olyan pocsék állapotban volt a gyep. De a pálya használatba vételi engedélyét legalább kiadták pár napja. És a hétvégén olvasónk, Alma, titokban be is osont, megnézni a szép új stadiont. És ezt találta 800 millióért.

  A nemrég felújított újpesti stadion lépcsője
  A nemrég felújított újpesti stadion lépcsője

  Oké, egy helyen lehet kisebb probléma a betonozással. De két helyen már csak nem...

  A felújított Szusza stadion lelátója néhány nappal a használatbavételi engedély kiadása után
  A felújított Szusza stadion lelátója néhány nappal a használatbavételi engedély kiadása után

  Alma olyan képet is küldött, amiből látszik, hogy nem csak a betonozást nem sikerült tökéletesen kivitelezni.

  Sietni kellett, nem lehetett mindenre egy atomóra pontosságával odafigyelni
  Sietni kellett, nem lehetett mindenre egy atomóra pontosságával odafigyelni