Péter
8 °C
14 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egyik kereke nélkül szállt le egy kisrepülőgép a floridai Sarasota-Bradenton repülőtéren. A Belize-ből indult gépnek a a felszálláskor leesett a kereke – írta a Wfla.com. A repülő bal oldala így szikrázva ért az aszfaltcsíkra. A pályáról lecsúszott, de szerencsésen megállt.

  Elég ijesztő tud lenni az ilyen helyzet, egyszer egy olyan utasszállítón utaztam, amelynek nem nyílt ki az első kereke, így a leszállás kezdete után új lendülettel emelkedett a levegőbe. Negyven percet keringtünk a nagyváros felett, közben a pilóta azzal nyugtatta meg az utasokat, hogy csak leszállási tesztet hajtott végre, ami sikeres volt, „enjoy your flight”. Az akkor megírt, de el nem küldött sms-emet azóta is őrzöm.

  A gép végül a repülőtér egy távolabbi pályáján szállt le, a közelben öt tűzoltóautó állt. A kerék azonban másodszorra kinyílt, így a mi gépünk nem szikrázott. Csak a pilóta szeme, amikor nagy gesztikulálással bemászott a kerékhez, nagy gesztikulálással magyarázva valamit a katonáknak, miközben mi leszálltunk a gépről.

 • Kriminális méreteket öltött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt járdabűnözése, ideje volt már a farkára lépni. Kaposvár szombaton megálljt parancsolt az aktivistáknak, akik közül többen már jártak külföldön.

  Ezúttal nem érték be festékezéssel, a járda csatornafedele körüli, létfontosságú dilatációs hézagokat külföldön gyártott fúgával tömítették el, veszélybe sodorva ezzel a beton természetes igazodását a mindenkori hőmérséklethez.

  Sajnos a rendőrségi helyszínelők már csak a vandál rombolás nyomait rögzíthették. Ezt a Kétfarkú akciója láttán megalapozottan hozott kaposvári önkormányzati rendelet alapján tehették, amely olyan szép, hogy idézzük:

  Aki járda, vagy közút felületén, valamint a közterületen elhelyezett eszközökön, dísztárgyakon a tulajdonos vagy vagyonkezelő hozzájárulása nélkül festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges, nem vízoldékony felületbevonatot hoz létre, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

  Az önkormányzat mindenre gondolt, így azt is hozzátette a rendelethez, hogy mindez akkor is érvényes, ha egyébként bűncselekmény vagy szabálysértés nem történt.

 • Az országban Budapesten kívül csak Debrecenben és Szegeden utazhatunk trolibuszon. Utóbbié az ország második legnagyobb hálózata, mert ott a debreceni öttel szemben hat vonal van. Az első szegedi troli épp 38 éve, 1979. április 29-én indult.

  Ahhoz képest, hogy hat vonal van, elég színes az állomány: hét különböző típusú troli rója az utakat, összesen hatvan darab.

  Az állomány javát a Skoda adja: 39 közvetlenül a cseh gyárból jött, további 13 Ikarusszal közös koprodukcióban készült. Hat a Mercedesé, 1 a Volvóé, egy pedig SZKT-ARC Tr187/TV.EU típusú.

  A trolibuszközlekedés Nyugaton a 30-as években dívott, az 50-es években azonban ott leépült, míg a Szovjetunióban ekkor kapott nagy lendületet – a világ leghosszabb trolibuszviszonylata a Krím félszigeten van, Szimferopoltól Alustáig fut, több mint 70 kilométeren.

  Magyarországon volt a világháború előtt, mutatóba: Óbudán, 1933-tól 1944-ig. Ezután 1949-ben már szovjetkonform trolibuszozás indult, ezt őrzi a mai napig a Sztálin születésnapjára emlékezve 70-essel indított első háború utáni budapesti trolibusz.

 • Napokon belül utcára kerülnek a Fidelitas óriásplakátjai, amelyekkel "milliárdosok orrára koppint" a kormánypárt ifjúsági szervezete. A Fidesz 100 milliót ad a Fidelitasnak, hogy kétezer plakáton üzenjék: Botkát Soros, Vonát pedig Simicska rángatja marionett bábuként. 

  Az MSZP egyelőre közleménnyel reagált: "Paródia, hogy pont a Soros György által pénzelt Fidesz kiabál Sorost az MSZP miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban. Javasoljuk, hogy a Fidesz javítsa ki plakátjait és tegye rá a saját politikusait, akik valóban tartották a markukat Soros Györgynek". 

  Tegnap a Jobbik is kommentálta a Fidelitas készülő plakátjait:  "Látható, hogy a Soros-ösztöndíjas, majd Simicska Lajos révén hatalomba került Orbán Viktoron végérvényesen úrrá lett a paranoia. A miniszterelnök már abban a stádiumban van, mint a viccbeli Móricka: mindenről ugyanaz jut az eszébe, jelen esetben egykori két pártfogója, Simicska Lajos és Soros György. Ez is alátámasztja, hogy égető szükség lenne a kormánytagok D típusú átvilágítására. A Jobbik a Fidesz ellenplakátjait nem fogja rongálni, nem is biztatunk ilyenre senkit. Az ilyen alantas eszközöket meghagyjuk a bolsevik módszerekkel dolgozó Fidesznek". 

  Bár az MSZP és a Jobbik egyelőre csak közleménnyel reagáltak a kormánypárti poszterekre, 2017 tavaszán, egy évvel a választások előtt érezhetően a pártok a közterületeken, óriásplakátokkal küzdenek meg egymással. Kronológiai sorrendben a történések: 

  1. A kormány nemzeti konzultációját "Állítsuk meg Brüsszelt!" feliratú poszterekkel támogatta meg. 
  2. Pár héttel később jöttek a Jobbik "Ti dolgoztok - Ők lopnak" plakátjai Orbán, Mészáros, Rogán és Habony arcaival. 
  3. A Momentum elkezdte átragasztani a kormány plakátjait, hogy azok immár ne Brüsszel, hanem Moszkva megállítására buzdítsanak. 
  4. A Fideszből szervezve megjelentek a jobbikos plakátokon a "Simicska-párt" és "csicskapárt" feliratok. 
  5. Nemsokára jönnek a Fidelitas plakátjai Sorossal, Botkával, Vonával és Simicskával. 
  6. Hamarosan megjelennek a Momentum plakátjai "Indítsuk be Magyarországot" felirattal. 

  És ki tudja, hol van még a plakátháború vége. Már ha vége lesz egyáltalán valaha.