Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Volt egy posztunk pár napja az Urbanistán az újlipótvárosi Turul-házról, amit Phönix-háznak is neveznek. Ez a hatalmas, háztömbnyi épület akkora volt, hogy a maga idejében a "metropolisok felhőkarcolóihoz" hasonlítgatta a sajtó. Valóban jó sokan laktak benne, rengeteg olvasónk is, úgyhogy remek nosztalgiaparti indult meg a cikk alatt a kommentekben

  Régi szomszédok találtak egymásra, és olyan sztorikat emlegettek fel, hogy mondjuk

  • margitszigeti termálvíz folyt a csapból időnként, ami sárgára festette a kádat,
  • a kert közepén egykor egy szökőkút is volt,
  • a házmester végigliftezte az egész házat egy kukával, úgy szedte össze a szemetet - után persze büdös maradt a felvonó,
  • nem volt mindenkinek kulcsa a lifthez, akinek volt, az magasabb lakbért fizetett,
  • az előszobákban sokáig megmaradt a telefon, amivel a házmestert lehetett hívni egykor,
  •  a háború után az udvaron színielőadásokat is tartottak, Gobbi Hilda is fellépett,
  • a szembe levő ház állványzata egyszer ledőlt, és az utca felett nekiborult a Turul-háznak.

  Na de akit érdekelnek a részletek, az bogarásszon a kommentek közt! Ami legalább ilyen izgalmas, hogy a posztnak volt egy mellékszála is: a Pick Ede-táblák. Ezek vannak kint ugyanis a Phönix-ház aljában a redőnyökön, a gyáros történetét el lehet olvasni a linkelt posztban. Egy kedves olvasónk, Dzsó ezen felbuzdulva küldött egy Pick Ede-táblát az ország egy egész másik pontjáról.

  Mégpedig a Gibárti-erőműből. Ez az ipari épület a neve alapján bárhol lehetne a Balkánon is, de valójában itt van Encsen és olyan jól néz ki, hogy valószínűleg azoknak is tetszik, akik mindenféle erőműtől irtóznak. (Itt a Műemlékem-adatlapja.)

  Nem csak az épület szép, de a gépei is. Na meg gyártó nevét megörökítő táblácska is.

 • Üzletstratégiai szempontból jó ötlet alkoholtartalmú italokat árusító hüttéket építeni a sípályák mellé, de ahogy a felelősségteljes sofőröknek el kell dönteniük, hogy isznak vagy vezetnek, úgy a sielőknek is választaniuk kell a sport és a pia között. Ha nem teszik meg, abból olyan vidám jelenetek lesznek, mint ez itt.

 • Az van ugyanis, hogy külső kerületből járok be egy 250-es motorral, aminek 0 van a forgalmijában, gondolom az illetékesek beleszarásából, nem pedig azért, mert annyira gagyi lenne. Úgyhogy ma ahelyett, hogy egy 3 literes fogyasztású motorral pöfögtem volna 25 percet, egy 8,5 litert zabáló, ennek megfelelő mennyiségű széndioxidot eregető családi egyterűvel nyomtam le 45 percet. Kösz, Tarlós!!!

  (Igen, igen, tudom, jöhettem volna BKV-val is másfél óra alatt, 3 átszállással.) 

 • Egy olyan hihetetlenül megrázó tragédia, mint a veronai diákok buszbalesete, amelyben legalább tizenhatan haltak meg, azt is megmutatja, melyik sajtótermék mit is gondol a világról. Természetesen minden napilap címlapjára a baleset került hétfőn reggel, és világnézettől, hangvételtől és a lapok komolyságától is függetlenül a második-harmadik oldal is erről szólt, még a Magyar Hírlapban és a bulvárban is. Vagyis csak majdnem függetlenül: a Magyar Időkben a második oldal a Jobbik és az MSZP lejáratásáé, a harmadik az elhunyt Torgyán Józsefről szól, és ott a vezércikk, ahol Sitkei Levente gúnyolódik Trump ellenzékén, alatta meg Pilhál György reklámozza saját, induló rovatát. A negyedik oldalra aztán már odafért a buszbaleset is.

  Végre eldőlt a nagy verseny: vajon melyik lap süllyed mélyebbre, ha a kormány seggét kell fényesre nyalni? Csodálatos győzelem ez a Magyar Idők számára.