Mária
-6 °C
-2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem is húzom sokáig az időt:

  time-person-of-the-year-cover-trump-hitler-600x385 (1)

  A közösségi média ízekre szedi a Time húzását, hogy Donald Trumpot tették meg az év emberévé. Megosztó személyiségnek járt idén a pont, írtunk már erről kétszer is az elmúlt napokban, én most csak a címlapképet emelném ki újra. 

  Egy dolog, hogy Trump ördögszarvakat kapott a fotó és az M-betű találkozásánál, mint már sokan előtte, de a legnagyobb easter egg maga a fotó, ami tökéletes homage egy korábbi Time-címlaphoz. 

  A szék.

  A póz.

  Az árnyék a falon.

  Az év embere címlapokon egy egész stáb dolgozik, egyetlen eleme sem véletlen, de talán nem arról van szó, hogy Trump lesz a következő Hitler a Time szerint. Azt is hozzá kell tenni, hogy 1938-ban nem ezzel a címlapképpel futott a magazin. Egy fekete-fehér illusztrációval, amin Hitler háttal ülve zenél egy hatalmas orgonán.

  A kedvenc fotós blogom elég jól rámutat a hasonlóságra és a különbségekre is: 

  ha jól megnézik egymás mellett a két képet, míg Hitler feszes pózban ül, és az egész kép tele van valami megmagyarázhatatlan feszültséggel (amit lehet, hogy csak a történelem ad már a fotóhoz, és '38-ban ezt nem lehetett kiérezni), addig Trump szinte egy filmsztár lazaságával pillant hátra a kamerára. Süt róla, hogy egy morcos szerepet játszik, ami tökéletesen passzol hozzá.

 • Debreceni diákok taroltak animációikkal a 2016-os Országos Középiskolai Filmszemlén. Az Indavideó felületén lehetett pályázni, a fesztivált pedig a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban tartották december első hétvégéjén.

  A megosztva kiadott három első díjat hozták el a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákjai az animációikkal. Pál Erik 1956-os emlékeket dolgoz fel a Fragmentum filmjében, Nagyházi Beáta egy szerelmét a frontról visszaváró nőt ábrázol a Múlhatatlanban. Bedőcs Lilla, Major Kitti és Tóth Dóra a fogyasztói társadalomról alkotnak véleményt a Mindent! című filmben. 

  legenda

  Második díj (megosztva):
  - Bűn
  - Üres - dadaista kísérlet a pusztulás dinamikájáról

  Harmadik díj:
  De csakhamar felriadtak rémledező szemeim 

  A Mundruczó Kornél vezette zsűri – aminek további tagjai Balog Judit színésznő, Kende János operatőr és Sas István reklámfilmes voltak – 82 kisfilm közül választotta ki a díjazottakat, és a fesztiválon elemezték is a filmeket.

 • Olyat már láttam rajzfilmen, hogy az ember kézigránáttal horgászik, a halak meg szépen belerepülnek a csónakjába. A mágneses horgászat egészen más tészta. Ezt a módszert használják például a második világháborús relikviák gyűjtői, hogy az ilyen erdei mocsarakból értékes kincseket halásszanak ki maguknak. Komoly türelemjáték, az izmokat is dolgoztatja, és közben jó levegőn van az ember, szóval nem rossz hobbi. Ez a cseh fickó végül maga sem akarja elhinni, hogy a második világháború emblematikus német géppisztolya, egy MP 40-es akad a horgára, illetve, akarom mondani a mágnesére.

 • bolt
  Fotó: newsroom

  A deákvári tettes a váci ESTV videófelvételén teljesen felismerhető.