Ervin
10 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Még egy statisztika, amit nem fogunk kitenni az ablakba, de amin érdemes lenne elgondolkodni és valamit gyorsan kezdeni vele: az Eurostat adatai szerint

  az egész EU-ban a magyarok közül beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet. 

  Ez látszik azon a grafikonon, amit az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága tett ki kedden a Facebook oldalára. Ebből az látszik, hogy Magyarországon a felnőtt lakosságnak mindeössze 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. 

  Eu nyelvtudás
  Kép: EB Tolmácsolási Főigazgatóság

  Az EU átlag 66 százalék, vagyis az unió polgárainak pont kétharmada beszél legalább egy nyelven az anyanyelvén kívül. A lista élén a kapásból többnyelvű Luxemburg áll 99 százalékkal, ahol a luxemburgin kívül, márcsak az ország méretei miatt is mindenkinek muszáj németül és/vagy franciául beszélnie.

  Második és harmadik helyen Litvánia és Lettország áll 97 és 95 százalékkal, bár náluk feltételezhetően a szovjet időkben államnyelvnek számító orosz lehet a megtanult idegen nyelv. De azért sok olyan ország is akad a lista elején, ahol nem történelmi okokból tudnak az emberek több nyelvet, hanem mert tudják, hogy ez fontos.

  Magyarország viszont nemcsak lemarad, de Bulgáriával együtt valósággal leszakad a listáról: még a harmadik legrosszabbnak számító Spanyolországban is 50 százalék felett van az idegen nyelvet beszélők száma, míg nálunk és Bulgáriában is 40 százalék alatt van ez az arány.