Judit
-2 °C
8 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Legalábbis Johan Galtung szociológus-matematikus, a béke- és konfliktuskutatás úttörője szerint, aki annak idején megjósolta a szovjet birodalom bukását, az iráni forradalmat, a Tienanmen téri mészárlást, pár gazdasági válságot és állítólag a 2001. szeptember 11-i terrortámadást is.

  Az amúgy erősen balos norvég professzor módszere arra épül, hogy egyes, jellemzően egymást (és a feszültséget) erősítő társadalmi-gazdasági-politikai önellentmondásokat rendez modellbe, és ezek dinamikája alapján jósolja meg, hogy mikor omlik össze az adott rendszer.

  Amerikában pedig a következőket látja:

  • túltermelés a gazdaságban, munkanélküliség és a klímaváltozás növekvő költségei;
  • növekvő feszültségek az Egyesült Államok, illetve a NATO-tagok és más szövetségesei között, a háború mint olyan gazdasági fenntarthatatlansága;
  • az USA, az EU és az ENSZ szerepeinek összeütközése;
  • feszültségek az egyes vallási és társadalmi csoportok között;
  • az amerikai álom ethosza és a valóság közti mélyülő szakadék.

  Trump hatalomra jutása pedig Galtung szerint erősíteni fogja ezeket a feszültségeket, tehát felgyorsul majd az amerikai hanyatlás. Olyannyira, hogy akár 2020-ra véget is érhet Amerika globális primátusa, sőt akár az ország jelenlegi belső politikai egysége is felfordulhat. 

 • Ismerjék meg V. Norbert történetét, akinek a Police.hu beszámolója alapján gondolkodás nélkül ítéljük oda a "hét legsunyibb tolvaja" címet.

  Norbert december 7-én,  vagyis e hét szerdán a Westend egyik telekom üzletében járt, ahol azt látta, hogy az egyik sorban álló nő odaadja a telefonját a három éves gyerekének, hadd játsszon vele, amíg várnak. Norbert erre odalépett, 

  kivette a hároméves gyerek kezéből a telefont

  majd elhagyta az üzletet. Az anyuka természetesen értesítette a rendőröket, akik még aznap este letartóztatták Norbertet soroksári otthonában. Úgy látszik, egy kisgyerektől lopni könnyű, de nem a tökéletes bűntény. 

 • Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy az utolsó nagy hollywoodi színész tegnap ünnepelte a századik születésnapjátt. A Beverly Hills Hotelben tartották a bulit, volt virágszőnyeg a falon,  arany mellszobornak mintázott szülinapi torta, megható beszéd az ifjabbik Douglas előadásában, szóval tényleg megadták a módját a neves napnak. 

 • Különleges előkarácsonyi ajándékba van szerencséje a hajdúnánási Oláhéknak. A báránytartással foglalkozó családba ugyanis öt kis bárány érkezett, ráadásul egyszerre, így az igen ritka ötös bárányikrek büszke tulajdonosai lettek.