Alfréd
5 °C
13 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Március 16-án, csütörtökön, archív fotónapot rendez az Index címlapjáról már bizonyára ismert Fortepan és a londoni Archive of Human Conflict az Útisz Galériában, ahol mindenféle jó minőségű, 1960 előtti fotóhagyatékokkal lehet találkozni – sőt, akár vásárolni, eladni és felbecsültetni is lehet majd. Az eseményen ott lesz például Thomas Szlukovenyi, az Archive of Modern Conflict kurátora és a Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrielnöke, Kincses Károly fotómúzeológus, valamint Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője is.

  A részvétel ráadásul ingyenes, csak regisztrálni kell hozzá. Minden fontos információ megtalálható az esemény Facebook-oldalán.

 • Elég jól indult az év a Fővárosi Állat- és Növénykertben, mert azután másfél hónappal, hogy január elsején megszületett Sauda a zsiráfborjú, újabb két zsiráfbébi jött a világra. Ez bizony rekord, soha ennyi zsiráf nem született korábban egy naptári éven belül a budapesti Állatkertben. A két egyhetes borjúnak még nem tudták minden kétséget kizáróan kifigyelni a nemét, ezért nevet is csak később fognak kapni, de látogatni már lehet őket és érdemes is, mert nagyon helyesek:

 • A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából. Pedig ezeknek a könyveknek a használatát épp a mostani kormány tette kötelezővé 2013-ban, hogy ne kelljen mindig új könyveket venni. Az ötlet amúgy nem rossz, egy gond volt csak: a gyerekek, nem jelölhettek meg semmit bennük, pedig mégiscsak tankönyvekről van szó. Tavaly óta már az 1–2. évfolyamon nem volt kötelező, most rendelet is született erről. A Magyar Nemzet idézi a minisztérium hatásvizsgálatának indoklását:

  Életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása. 

 • A kormány elpárolgott az olimpiai pályázat mögül, mintha soha ott sem lett volna. Erre ma Lázár azzal a mondattal tett pontot, hogy a kormány lezárta az olimpiatémát. A kormány arról sem kérte ki az emberek véleményét, hogy pályázzunk-e, majd miután a budapestiek nagy százaléka aláírásával kérte, hogy népszavazáson dönthessen a pályázásról,  kormány ismét az emberek véleményének kikérése nélkül döntött a pályázat visszavonásáról.

  Megnéztünk néhány budapesti óriáshirdetést, mi történt tegnap óta: az épülethálók eltüntetése úgy néz ki, nem megy olyan gyorsan (Deák tér, Margit krt.), de a Westend egész üvegfelületét betöltő hirdetés másnapra szőrén-szálán eltűnt.

  (Alább a két kép: az első ma, csütörtökön készült, a második a kampány elején)

  Próbáltuk elérni a Westend üzemeltetőjét, hogy megtudjuk, tényleg tegnap éjszaka, ma hajnalban tüntették el a hirdetést, vagy ők már korábban megérezték, hogy a 266 ezer aláírásra akkora sunnyogással fog reagálni a kormány, hogy a választási iroda előtt álldogáló kopaszok adják a másikat, de sajnos egyelőre nem értük el őket.

  Olvasónk már reggel küldött egy képet, amin egy Lajos utcai olimpiás óriásplakátot ragasztottak épp le néhány órával azután, hogy Orbánék bejelentették (dehogy jelentették, arc nélkül pár mondatot odavetettek a köztévének), hogy visszavonja Magyarország a pályázást, mert: ellenzék.

  hhhhhh