Auguszta
5 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Festival2017 22X30-def-72dpi
  Fotó: Claudia Cardinale © Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images / Bronx (Paris

  Egy ismeretlen fotós 1959-es képe alapján rakták össze a Cannes-i Filmfesztivál idei plakátját, amin Claudia Cardinale olasz színésznő táncol önfeledten. Állítólag ő sem tudja, hogy ki készítette az eredeti fotót.

  Az idei Cannes-t május 17. és 28. között rendezik meg, egyelőre magyar filmről még nem tudni, a szakértő külföldi sajtó vagy Mundruczó Kornél A felesleges ember című filmjét tippeli, vagy a Tegnapot Kenyeres Bálinttól.

 • Legyen erős. Persze, hogy aranyos, ahogy a kis őzgida a riadt szemeivel önre néz (amiből persze azt olvassa ki, hogy SEGÍTS), ahogy kismalac reszket az avarban, vagy ahogy a rigófióka kuporog, teljesen egyedül, amikor olyan gyenge és védtelen! Legszívesebben már indulna is vele haza, pedig, ahogy a Budakeszi Vadaspark közleménye fogalmaz: 

  a túlzó, félreértelmezett gondoskodás könnyen tragédiához vezethet.

  Így tavasszal kirándulás közben nagy eséllyel találkozunk árvának vagy magukra hagyottnak tűnő kisállatokkal,  ám ők a legtöbbször nem szorulnak segítségre, sőt, beavatkozásunk könnyen az állat pusztulásához vezethet. A legtöbbször oka van, ha egyedül talál rá egy kisállatra, egy kis összefoglaló: 

  Őzek, szarvasok: az anya csak rövid időre hagyja magára a gidát, emberi beavatkozást (pl. óvatlan simogatást, ölbe vételt) követően, az idegen szag miatt előfordulhat, hogy végleg elhagyja kicsinyét, így az éhen hal.

  Nyulak: utódjai a magas fűben lapulva várják, hogy anyukájuk visszatérjen és megszoptassa őket. Esetükben mindez még tovább is eltarthat, hiszen a nyúlmama csak naponta egyszer, hajnaltájt szoptatja a kicsinyeit.

  Vadmalac: biztosak lehetünk abban, hogy az utódjait harciasan, felbőszülve óvó koca mindig a közelükben van, vagyis már csak ezért sem bölcs dolog megközelíteni a kismalacokat.

  Rigó: a fiókák nagyon korán kirepülnek a fészekből, majd szétszóródva rejtőzködnek, hogy a ragadozók nehezebben leljenek rájuk, de eközben a madárszülők folyamatosan etetik őket, és a hangjuk alapján találnak rájuk.

  Ha viszont nagyon aggódnánk, 3-4 óra múlva menjünk vissza és nézzünk körül. Várhatóan addigra már nyoma sem lesz az állatnak, de ha mégis ott van, esetleg betegnek, sérültnek tűnik, akkor az illetékes nemzeti parktól, a legközelebbi állatkerttől vagy állatvédelmi szervezetektől kérhetünk segítséget.

 • Na, ugye. Csak annyit tudunk, hogy Angliában készült a felvétel, amit a svájci Blicken láttunk.

 • Ez a kép a március 21-i francia elnökjelölti vitán készült, ahol négy férfiú és egy nő, Marine Le Pen mérkőzött meg egymással. A négy férfiben egyrészt az a közös, hogy mindannyiuk vezetékneve on-ra végződik: Emmanuel Macron, François Fillon, Benoît Hamon, Jean-Luc Mélenchon. De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy közülük hárman kék színű öltönyben és kék színű nyakkendőben jelentek meg a közönség előtt ( Hamon, Fillon, Macron). A Neue Zürcher Zeitung alapos elemzés közölt a titokzatos egybeesésről, és a kék szín jelentőségéről a francia politikában.

  ham ham

  Vegyük sorra:

  • Ahhoz nem kell túl nagy ész, hogy tudjuk, a kék a francia nemzeti válogatott színe. Erre utal az Allez le Bleus felkiáltás is, ami annyit tesz: Hajrá franciák!
  • Franciául az Isten=Dieu, a kék=bleu, a két szó pedig nagyjából hasonlóan hangzik. Az istenfélő franciák jó keresztényhez illően nem veszik hiába szájukra Isten nevét, helyette ezért azt mondják, hogy sacré bleu, azaz szentséges kék. 
  • Hallottak már az International Klein Bleu színről, röviden az IKB-ről, közkeletű nevén az Yves Klein-kékről? Nos, ezt a francia Yves Klein nevű festő keverte ki először, majd védette le magának. Ez a szín intenzív, vonzó, izgalmas, az ember alig tudja levenni róla a tekintetét.  
  • Sokan azt hiszik, hogy a francia trikolór színeiből a kék a szabadságot jelenti, a másik két szín pedig az egyenlőséget és a testvériséget, de ez nem így van. A kék szín hagyománya régebbi, és inkább a könyörületet, a törődést jelképezi.
  • A kék szín általában is a szavahihetőséget, a megbízhatóságot és az öntudatot, önállóságot szimbolizálja. Szemben a feketével, illetve a vörössel (nyakkendő) és a fehérrel (ing), ami így inkább a hatalom és a dominancia jelképe.

  Mit tanácsolhatunk erre az analógiára a magyar politikusoknak? Ha igaz a magyar nemzeti lobogó szimbolikájának legendája, akkor

  • a piros öltöny az erőt
  • a fehér öltöny a hűséget
  • a zöld öltöny a reményt

  jelenti. Ez a kérdés, válasszatok!