János, Pál
17 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Pénteken negyed 2-kor debütál a Duna Worldön A dunavirág mentőakció című természetfilm, ami azt a döbbenetes jelenséget örökíti meg, ahogy kérészek százezrei halnak meg feleslegesen minden augusztusban a tahitótfalui híd kivilágítása miatt.

  A híd lámpái megbabonázzák az egyedenként 10 ezer forintot érő rovarokat. A hídon áthajtó sofőrök szinte semmit nem látnak a rajzástól, a kérészek pedig a víz helyett az aszfaltra rakják le petéiket, majd elpusztulnak - teljesen feleslegesen.

  A rendező Balázs Gergely és a természetfilmesként is ismert Tóth Zsolt Marcell, illetve Molnár Attila Dávid producerek azonban nem véletlenül adták az 50 perces filmnek A dunavirág mentőakció címet - hogy mi lesz a megoldás, az pénteken kiderül.

  Ha nem sikerül elcsípnie a tévében, akkor se bánkódjon, mert a vetítés után az NMHH felrakja a mediaklikk.hu-ra, ahol július 7-ig ingyen meg lehet nézni. 

 • Az orosz válogatott házigazdaként már a csoportkörben kiesett a jövő évi világbajnokság főpróbájának számító 2017-es Konföderációs Kupán. A csapat kikapott Portugáliától és Mexikótól, csak Új-Zélandot tudta legyőzni. Az eredmények a helyi sajtót egy pillanatig sem zavarták a győzelmi jelentések kiadásában.

  A Rosszijszkaja Gazeta című lap szerint mindez kitűnő előjel volt a 2018-as világbajnokság előtt. "A csoda egy évet csúszik" fogalmazott az újság. A Rosszijszkajáról tényleg még az ellenségei sem állíthatnák, hogy ne tudna örülni az apróbb sikereknek:

  "A csapat elérte a mélypontot, de felemelkedett onnan. A legfontosabb az, hogy a szurkolók a meccsek után tapsoltak, nem pedig köpködtek és fütyültek".

  A Vedomosztyi kontextusba helyezte a búcsút, és a pozitívumokra koncentrált:

  "Másodszor fordul elő, hogy a rendező nem jut tovább a csoportból, de a szervezés jó előkészület volt a vb-re." (Eddig egyedül Dél-Korea esett ki rendezőként már a csoportkörben, még 2005-ben).

  De a legjobban a Szport Ekszpressz szerkesztőségét hozta lázba a villámgyors kiesés. 

  Könnyes nevetés

  című cikkükben megindító szeretettel írnak az orosz válogatottról, ami ugyan nincs még készen és időnként ügyetlen is, de nem roppan össze, és jól reagál a kihívásokra. "Van bennük szenvedély" – jegyezte meg jólesően a lap.

  (via MTI)

 • A hétvégén pánik tört ki több mallorcai strandon is, miután az emberre ritkán támadó és egyébként is a mélyvízben élő kékcápa egyik példánya többször is megközelítette a partokat. A cápa ötször tett rá kísérletet, hogy a part közelébe jusson, az emberek pedig mindannyiszor sikításban törtek ki.

  2017-06-26T125049Z 1450051830 RC1165C30BC0 RTRMADP 3 SPAIN-SHARK
  Fotó: Social Media

  Végül a Palmai Akvárium mentőcsapata befogta az állatot, amiről kiderült, hogy megsebesítette egy horog, de annyira, hogy már nem lehetett rajta segíteni, ezért elaltatták.

  A szakemberek szerint rendkívül ritka, hogy egy kékcápa megjelenjen a strandok közelében, ez csak akkor fordulhat elő, ha eltévedt, beteg vagy sérült. 

 • dunanapok gif.gif

  Június 29-én van a nemzetközi Duna-nap, aminek apropóján nagy nemzetközi szakmai összeborulást rendeznek Párkányban és Esztergomban. Az egész mögött a BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika tanszéke sürög, de valójában négy ország egyetemeinek hallgatói vesznek részt a szervezésben. A nagyon komoly előadások és tudóskodás mellett egy csomó olyan program is lesz, ami tényleg mindenkit érdekelhet: szigetkerülő evezés, halászléfőző verseny, koncertek, fotókiállítás miegymás.

  Ott lesz a Valyo meg a Kortárs Építészeti Központ, szóval lesz egy csomó kreatív városhoz meg építészethez köthető projekt, amiket a Duna más szakaszain már megszokhattunk, a kacsakődobáló bajnokságtól a Skubin keresztül a két partot összekötő digitális palackpostáig. Ami kifejezetten helyi program, az például a Feigler család – a 19. században a Duna mindkét partján aktívan működő építészek  négy generációjának munkáit bemutató kiállítás lesz. Akit érdekelnek a részletek, itt a Facebook-esemény hozzá.