Kinga, Kincső
19 °C
34 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A virágzó amazóniai tündérrózsák a Füvészkertben 1905-ben is csodaszámba mentek. A Victoria amazonica vízfelszínen elterülő levelei felhajló szélűek, elérhetik a 2-3 méteres átmérőt is, és elbírnak egy 35 kilós gyereket. 

    Ez utóbbi információ lett a Füvészkertben lévő növények veszte. Egy ismeretterjesztő műsorban hangzott el az adat, ennek hatására megugrott a Viktória ház látogatóinak száma. Az arra járók azonban nem akartak hinni a szemüknek, számos látogató a levél valódiságában kételkedve ujjával átszaggatta azt.

    Mivel a Viktória leveleinek károsítása a növény egészségét is veszélyezteti, kénytelenek voltunk a bezárás mellett dönteni, amíg az új levelek meg nem erősödnek. További rossz hír, hogy a növény nagyméretű leveleket a nappalok rövidülése miatt már nem hoz, így a gyermekek kedvenc programját, a levélpróbát sem tudjuk idén megtartani. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a Kert növényeinek érintése, tördelése, netán eltulajdonítása, TILOS!

    - írja az ELTE Füvészkert Facebook-oldalán Kiszel Péter főkertész.

  • Anno a vasút és a gőzhajó megjelenése tette lehetővé a Nyolcvan nap alatt a Föld körül főszereplőjének, Phileas Foggnak, hogy kevesebb mint három hónap alatt bejárja a világot. 1873-ban Jules Verne számára még ez volt a technika csúcsa, kontinenseket átszelő repülőutakról nem álmodozhatott. Igaz, ha tehette volna, valószínűleg akkor is kalandosabb utazást szervez, mint a repterek termináljaiban a csatlakozásra váró vagy épp becsekkoló angol úriemberről szóló útirajzot.

    Xavier Rosset svájci kalandvadász is hasonlóan érezhetett, amikor kitalálta, hogy motoros sárkányrepülőn szelje át a Földet. Az utat 400 naposra tervezi, azaz ha minden jól alakul, több mint egy évig tart majd az öt földrészt érintő, 80 ezer kilométeres, ötven országot érintő kaland.