Orbán
10 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Két napja halt meg, és a Roger Moore-ról róla szóló sztorikkal van tele az angol sajtó. Az Independent most közölt egy annyira aranyosat, hogy muszáj itt megosztanom.

  A sztori főhőse, már persze Moore mellett, egy Mark Haynes nevű forgatókönyvíró, aki a történet kezdetén, 1983-ban hét éves volt. A nagypapájával a nizzai reptéren várták a gépüket, amikor a kisfiú kiszúrta, hogy maga James Bond is ott várakozik. Megkérte a nagypapát, aki se Bondról, se Moore-ról nem hallott még, hogy jöjjön vele autogramot kérni.

  Moore kedves volt és adott nekik autogramot, de amikor Mark visszaülve megnézte, elhűlve látta, hogy nem James Bond, hanem valami Roger Moore nevű ember szignója került a repülőjegye hátoldalára. Addig nyaggatta a nagypapát, hogy visszamentek. Moore vette a lapot, odahajolt a kissráchoz, körbekémlelt, felvonta a szemöldökét, és halkan a fülébe súgta, hogy azért írta alá álnéven, nehogy Blofeld (a korai James Bond-filmek ikonikus főgonosza) rájöjjön, hogy ott járt. Mark tehát nem kapott James Bond-os szignót, de így persze még boldogabb volt, hiszen segíthetett hősének küldetése teljesítésében.

  roger

  Sok-sok évvel később, már felnőttként egy jószolgálati UNICEF-forgatáson Haynes ismét összeakadt a színésszel, és elmesélte neki, mi történt Nizzában. "Hát, nem emlékszem, de örülök, hogy találkozott James Bonddal" – válaszolta kedvesen Moore.

  A forgatás után a folyosón ismét összetalálkoztak. Amikor melléért, Moore körbenézett, felvonta a szemöldökét, és odasúgta:

  Persze hogy emlékszem, de odabent nem mondhattam semmit, bármelyik operatőr Blofeld embere lehetett!

 • Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója, a BKK korábbi vezérigazgatója osztotta meg kanadai vonatozós tapasztalatait a Facebbok-oldalán. Nemrég Kanadában járt magánúton, és a helyi szövetségi vasút, a VIA Rail Canada egyik vonatával utazott. Jegyet a mobilappból vásárolt, a vonat pontos és kényelmes volt. Toronto elővárosánál azonban halálra gázolt valakit a szerelvény. A vonat néhány órát állt, majd jelentős késéssel ért Torontóba. Ahogy Vitézy írja, nyilván mindenki inkább elszörnyedve gondolt a baleset áldozatára és a vonatvezetőre, mint sem a vasúttársaságot hibáztatta volna a késés miatt.

  Néhány nap elteltével azonban meglepetés érte Vitézyt. Miután online vásárolt jegyet, e-mailt kapott ő is a VIA Rail vezérigazgatójától. A vezérigazgató azt írta: elnézést kér a történtek miatt, és a jegyár 50 százaléka értékében utazási kreditet ajánl fel neki. Tanulság?  

 • Ugyanis felújítják a prágai Orlojt, az óvárosi városháza tornyának csodaszerkezetét. A naptári táblát ma délelőtt már le is kapták az MTI híradása szerint, egyelőre egy fa szerkezettel helyettesítik. Aztán idővel egy speciális fotótapéta kerül a helyére. 

  Egyelőre csak a táblát szedik le, az óra járni fog. Amikor majd azt javítják, videóvetítéssel fogják pótolni.

  A városháza amúgy nagyon régi, 1338-ban alapították, az órája első változata pedig még 1410-ben kezdett ketyegni. Az Orloj pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja. Név szerint ismerjük az alkotóit is: Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász.

  Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó bosszúból állítólag leállította a szerkezetet, amit száz évig nem tudtak újraindítani.

  Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra. 

 • József a vaterán lőtte ezt a nyomóklisét, oda valószínűleg a nyomdából került. Elég jó kis cucc, sokan bekeretezve falra tennék, én mondjuk hátulról meglőném egy lámpával is.

  18620361 813224185510949 6103679354378527301 n
  Fotó: Mónika / Olvasónk

  Ilyen nejlonszatyrok készültek vele régen, amikor még a két nagy áruházlánc csatázott egymással: a Skála és a Centrum. A korabeli zacskóknak elég szép a felvevőbázisa, a tulaj most azt próbálgatja, tud-e vele pólóra is nyomni, vagy az üdvösséghez el kell készíteni ugyanezt a mintát szitára.

  Ha lenne ilyen póló

  • 831
   hordanám, nagyon menő!
  • 517
   kerülném, kínos már ez a retró!