Olivér
1 °C
5 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A magyar zenei örökség megőrzéséért dolgozik Balog József zongoraművész, aki koncertjein és lemezfelvételein évek óta a hazai zeneszerzők elfeledett darabjait szólaltatja meg. A zenészcigány családból származó 38 éves művész örül, hogy egyre több roma zenész választja a komolyzenei pályát, akik közül sokan nagyszerű sikereket érnek el. Balogról a Roma Sajtóközpont készített kis videót és írta ezt a szöveget.

  Balog Józsefet nemzedéke legtehetségesebb zongoristái között emlegette Kocsis Zoltán, akivel a Nemzeti Filharmonikusoknál többször is együtt dolgoztak. A legendás művész Bartók, Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című darabját utoljára Baloggal együtt játszotta el – ez máig meghatározó élmény számára. 

  Balog cigányzenész családba született. Apja, Cápár Balog József ismer énekes-prímás volt, aki  ahogy akkoriban sok más roma zenész, például Cziffra György is  a XIII. kerületi szegénynegyedben, Tripoliszban nőtt fel. Közeli rokonságából többen is a harmincas-negyvenes évek legelismertebb cigányzenészei közé tartoztak.  

  Bár gyerekkorában neki is hegedűt nyomott apja a kezébe, a kis József már négy éves korában eldöntötte, hogy inkább zongoraművész lesz, és hamarosan kiderült, hogy jól döntött: a Zeneakadémiát Jandó Jenő osztályában végezte el.  

  A mára nemzetközi hírűvé vált zongoraművész eddigi pályafutása során a világ 26 országában több mint ezer koncertet adott.  

  Következő hazai koncertjén többek között ritkán hallható Kodály és Lajtha műveket is megszólaltat. Kodály összkiadás után jövőre Lajtha László életművét rögzíti lemezre. Kötelességének érzi ugyanis a magyar komolyzenei örökség ápolását. A népszerű darabok eljátszása helyett kifejezetten keresi a szakmai kihívásokat, Pierre Boulez több mint tízperces kompozícióját, az Incises-t például rajta kívül alig néhány zongorista játssza az egész világon.

  ba

  A koncertmuzsikusok életmódja a közhiedelemmel ellentétben rendkívül megerőltető  a koncertek, az utazások és lemezfelvételek között napi 10-12 órás gyakorlással sajátítják el a darabokat. A napi darálóból József egy klasszikus zenésztől kevésbé várt időtöltéssel kapcsolódik ki. A videóban arról is beszél, hogy miért pont ezt a hobbit választotta. 

 • Ha nem ismerik Charles O'Rear nevét, akkor is ismerik a 76 éves fotós munkásságát. Ez az életműve:

  bliss4-900x600

  Igen, a Windows XP háttérképe. Mentségére szóljon, hogy nem direkt készült ez a tájkép, hanem a Microsoft vásárolta meg a fotót egy ügynökségtől, hogy háttérképnek használják a nagy dobásnak szánt operációs rendszerükhöz. 

  Charlest most a Lufthansa kérte fel, hogy készítse el az *alap* háttérképek következő generációját, persze álló képben, mobilra optimalizálva, mert, hát, mégis csak 2017 vége van.

  Itt az egyik kép, ezt még el is tudnám képzelni a telefonomon, ha valaha váltanék az üres fekete háttérről. A Petapixelen megnézhetik a másik kettőt is.

  meme
 • 5247102 fbf2683c94d78151fd1b6010893b0328 o
  Fotó: Nagy Attila Károly / Barakonyi Szabolcs

  Facebookon ma arra vagyunk kíváncsiak, mit vár Pintér Sándor nemzetbiztonsági meghallgatásától? A belügyminiszter ma fog beszámolni róla, mit tártak fel Soros Györgyről. Jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, tényleg van-e Soros-terv meg ilyenek.

  Facebookon szavazhat, ebben a bejegyzésben:

 • Lehet gyönyörködni:

  És még: