Dömötör
11 °C
14 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nincs villany a 3-as metró egyik kocsijában, elég hangulatos. Ilyen képeket tudott a telóm, talán látszik pár pislákoló távoli telefon, írta kollégánk hazafelé utazva a metróból. Utazási élménynek érdekes.

 • 1905-ben, 111 évvel ezelőtt szakadt el végleg Svédországtól Norvégia, ezután a nemzeti identitás megerősítéseként hatalmas energiát fektettek a kultúra felvirágoztatásába – az itthon legismertebb norvég kulturális alakok közül talán a drámaíró Henrik Ibsen és a festő Edvard Munch emelkedik ki. Bár Magyarországon a többségnek talán előbb jut eszébe Lázár János háborúja a norvég alapokkal, mint a Vadkacsa vagy a Sikoly.

  A norvég alkotmány viszont még Norvégiánál is régebbi, sőt, ez egész Európa legrégebbi, hatályos alkotmánya,

  a világon is csak az USA előzi meg.

  Szép norvég nevén a Kongeriket Norges Grunnlovot 1814-ben írták meg, és (számos javítással, de) azóta is a jogrendszer alapját képezi.

 • Három órával a zúzás után sincs még gyanúsított Donald Trump hollywoodi csillagának megrongálásának ügyében - írja a Deadline. Egy csákánnyal és egy kalapáccsal esett neki a csillagnak egy magát Jamie Otisnak hívó ember. A rendőrség fél órával a zúzás után ért ki, jelenleg is helyszínelnek, de nincs egyelőre nyom, amelyen el tudnának indulni, így a lakosság segítségét kérik.

  lapd
  Fotó: LAPDHQ
 • A New York Times megszerezte egy 2014-es Donald Trump-életrajz interjúfelvételeit. Az ezek alapján készített mai cikk nem sokat tesz hozzá a republikánus elnökjelölt eddig megismert képéhez, de van benne egy érdekes részlet, ahol Trump volt felesége, Ivana idéz fel egy coloradói utat még a kapcsolatuk hajnalából. Ez volt az első közös síelésük, és Donald nem tudta, hogy Ivana nagyon jól síel:

  Ment, megállt, aztán szólt, hogy gyere bébi, gyere bébi! Elindultam, és csináltam két szaltót, két szaltót az orra előtt. Aztán eltűntem. Donald annyira dühös lett, hogy lecsatolta a léceit, levette a bakancsát, és visszament az étteremhez. Nem bírta elviselni. Nem bírta elviselni.

  Bár kicsit fennakadtam a sípályán ezek szerint zokniban sétáló Trump képén, de rögtön eszembe jutott a legendás, rózsaszín kanapés Story-riport az emberarcú Orbán Viktorról, melyben Lévai Anikó számolt be egy hasonló szituációról. A pótolhatatlan lapszámot sajnos elsodorta valamelyik szerkesztőségi nagytakarítás, és a Story online archívuma sem őrzi a teljes anyagot, de az akkor lapszemlékből szerencsére rekonstruálható a lényeg. A Hvg.hu így idézte:

  A miniszterelnök már felnőtt fejjel tanult meg síelni, és amikor egy síversenyen felesége futott be elsőnek, és ő csak második lett, mire az eredményhirdetés következett, elintézte, hogy külön férfi és női kategória legyen.

  Na, hát ezért nem alkalmas Trump államférfinak.