Vendel
5 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ma írtam az Urbanistán arról, hogy mi a baj a Frankel Leó útra tervezett rendelő épületével, hogy tesz magasról a környezetére. A fél évszázada kialakult utcakép és az ott álló öt pontház helyett az egyetlen kis háború előttről megmaradt kétszinteshez próbál alkalmazkodni (ami tekintve, hogy ő maga nyolcszintes, természetesen lehetetlen).

  Teljesen azt hittem, hogy ez a kis ház egy háború előtti maradvány, akinek kilőtték, vagy a kommunisták lerombolták a hasonló kaliberű szomszédait, de a Fortepan atyja, Tamási Miklós most két 1961-es képpel lepett meg, amelyek szerint alighanem ez volt a szakasz legmagasabb épülete. Így persze még érthetetlenebb az új terv.

  Egyébként meg kell jegyeznem, hogy előnyére változott a képen látható épített környezet: nem csak rendezettebb lett, de több a lombot adó fa is - ami azért kevés helyen mondható el Budapesten.

 • Idén várhatóan a 600 ezernél is több turista látogatja majd meg az Országházat, az orosz nyelvű idegenvezetést igénylőké pedig jó eséllyel meg fogja haladni a 20 ezret, mondta Kövér László a moszkvai Suszev Építészettörténeti Múzeumban, írja az MTI.

  A házelnök elmondta, hogy az egyik idei nemzetközi rangsor szerint a magyar Országház a világ 14. és Európa 7. legvonzóbb turisztikai látványossága. 

  Az Országház gyakorlatilag sértetlenül élte túl a 20. század Magyarországot is megtépázó viharait. 1990 januárjában az épület csúcsáról lekerülő vörös csillag egy történelmi korszak lezárását és egy új korszak, a diktatúrából a demokráciába való átmenet nyitányát jelezte, majd 2010 után a magyar állammal együtt megújult a teljes épület is.

  A megnyitó ünnepségen üdvözlő beszédet mondott Irina Jarovaja, az Állami Duma (az orosz szövetségi parlament alsóháza) alelnöke és Vlagyimir Arisztarhov orosz kulturális miniszterhelyettes is. Előbbivel ráadásul Kövér a megnyitó előtt kétoldalú megbeszélést is folytatott, amin megbeszélték, hogy úgy fogják érvényesíteni a közös érdekeket, hogy

  Magyarország lojalitását, elkötelezettségét ez európai uniós közös politikai iránt nem vonhatja kétségbe. 

 • Szögezzük le az elején: a curling mindenképpen ott van a top3 legkirályabb sport között a téli és nyári olimpiákon összesítve, és aki ezt vitatja, az biztosan nem látott még curlingversenyt. Hát lehet a feltétel nélküli rajongáson kívül másképp reagálni erre? 

  Ugye, hogy nem.

  A curling kedvelőit azonban most nem valami bravúros manőver, vagy különösen izgalmas meccs tartja izgalomban, hanem az, hogy egy amerikai reptéri alkalmazott szerencsétlenkedéséből kiderült, hogy megalázó módon nem is tekinti sportnak a curlinget egy csomó légitársaság. Annak ellenére, hogy ugye ott van az olimpián is.

  Történt ugyanis, hogy egy kanadai amatőr curlingversenyző, bizonyos Erin McInrue Savage úgy járt a phoenixi reptéren, hogy a felszerelését - konkrétan a jég söprésére szolgáló seprűt - nem engedték sportfelszerelésként becsekkolni. Micsoda hülyeség, nincs is olyan sport hogy curling, ez egy sima partvis - ragaszkodott az igazához a pult mögött a hölgy, és csak túlméretes csomagként, 150 dollár ellenében volt hajlandó felengedni a cuccot a repülőre. Sportfelszerelésként ez csak 25 dollárba fájt volna. A vita odáig fajult, hogy a légitársaság meghökkentően részletes hivatalos definícióját is végigbogarászták a sporteszközökről, és valóban, ott nem szerepelt a curlingező seprű. És ami még rosszabb, a közösség utóbb kiderítette, hogy egy sor másik amerikai légitársaságnál sem szerepel, még a téli olimpiai csapat hivatalos szponzoraként villogó Unitednél sem. Skandallum!

  (via)

 • Szerencsére nem élőben, hanem egy részletes fizikai modellezéssel feldobott szimulációban próbálták ki, mi is történik ilyenkor. Hát, valami ilyesmi: 

  A tanulság: ha véletlenül száz fekvőrendőr jönne szembe az úton, fékezzenek le. (Egyébként tuti módszer az angol anyanyelvűek lenyűgözésére a magyar nyelv kreativitása ügyében, ha eláruljuk, hogy mi a speed bumpot fekvőrendőrnek hívjuk.)