Márta, Flóra
18 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Tigrisek Világnapján a WWF a tigristenyésztő központok vizsgálatát és a kereskedelmi célú tigrisfarmok haladéktalan bezáratását sürgeti Ázsia szerte. A szervezet hazai irodája szerint mindannyian tehetünk a tigrisekért.

  tigri
  Fotó: Anton Vorauer / WWF

  Bár a szabadon élő tigrisek száma az elmúlt időszakban nőtt, az illegális kereskedelem megfékezése és az élőhelyvédelem mellett elengedhetetlen a tigrisek testrészeiből készített tárgyak - főleg a tigriscsontból készített, gyógyhatásúnak vélt készítmények - iránti kereslet csökkentése is, a nagyragadozó fennmaradásáért. Ezt a keresletet nagymértékben gerjesztik a legálisan működő tenyésztelepek is, amik átvilágítására szólít a WWF. 

  Júniusban egy razzián egy azóta márbezárt Tigris Templomban 137 tigris mellett 40 fagyasztott kölyöktetemet, 30 formalinban konzervált tetemet és 1000 tigrisbőrből készült amulettet koboztak el.

  Az ázsiai szaporítóközpontok száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt 15 évben, 200  központ létezéséről lehet tudni Kína, Laosz, Vietnám és Thaiföld területén, összesen 7000-8000 tigris élhet fogságban, 3900 példányra becsülik szabadon élő társaik számát.

  Sok ilyen telep kínál turista attrakciókat is, például a tigrisetetést vagy közös fotót. Az ilyen szolgáltatások megfizetésével tovább nő a kereslet a fogságban tartott tigrisek kizsákmányolása, vagy testrészeik forgalmazása iránt, ezért a WWF Magyarország az Ázsiába utazók felelősségére figyelmeztet.

  400 tigrist tartanak itt fogva
  400 tigrist tartanak itt fogva
  Fotó: Anton Vorauer / WWF

  "Arra kérjük az Ázsiába látogatókat, hogy kerüljék a tigriseket nagy létszámban, fogságban tartó szaporító telepeket, különös tekintettel azokra, amik látványos programokon keresztül megpróbálnak hasznot húzni az állatokból. Egy ilyen felelős döntéssel segíthetik a vadon élő tigrisek védelmét célzó erőfeszítéseinket" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

  A kereslet csökkentése mellett a WWF aktív szerepet játszik a nagyragadozók élőhelyének védelmében, és az illegális vadászat visszaszorításában. Ehhez a munkához egy szimbolikus örökbefogadási programmal bárki hozzájárulhat.

 • 20160728 skarlat 01
  Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

  Még feketék a Szegedi Vadasparkban kikelt skarlátíbisz-fiókák, nemsokára azonban az állatkert legszínpompásabb állatai lesznek. Idén hat fióka kelt ki a ritka dél-amerikai madarak fészkeiben, a fiókák száma azonban még növekedhet, hiszen a fészkekben vannak még ki nem kelt tojások.

  20160728 skarlat 02
  Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
 • animation-(1).gif

  Van itt egy videó, tele fura helyzetekkel, főként olyanokkal, amelyekbe egész addig nem téved az ember, amíg fel nem pattan egy motor nyergébe azzal a felkiáltással, hogy hú, ez baromi jó móka lesz.