Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A lakosság segítségét kérik a rendőrök. Október 7-én, délután 5 körül egy ismeretlen besurrant egy Csáthy utcai családi házba, és az egyik szobából készpénzt lopott el. A tulajdonos tetten érte a hívatlan vendéget, felszólította, hogy távozzon, de a rabló elmenekült a helyszínről.

  A férfiról ezt a fantomkép-remekművet készítették, szinte biztos, hogy ez alapján meg fogják találni, kivéve, ha megváltoztatja a frizuráját, ami oldalt sárgás színűre van festve, és középen 8-10 centis taréjjal:

  Grafika
  Fotó: Police.hu

  A 20 év körüli gyanúsított körülbelül 160 cm magas. Aki felismeri ezt a punkot, tegyen bejelentést a debreceni rendőrségen (Debrecen, Budai Ézsaiás utca 4.)

 • Átadási ünnepséget tartottak a Magyarnándori Közös Önkormányzati Hivatal épületében. Az önkormányzat igyekszik gondoskodni arról, hogy a rendőröknek mindene meglegyen, ami a bűnüldözéshez szükséges.

  Az  átadási ceremóniának megadták a módját. Jelen voltak az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, Oman Attila címzetes rendőr alezredes, a Magyarnándori Rendőrőrs parancsnoka és a település lelkésze is, majd ü nnepélyes keretek között adták át az értékes adományt:

  egy távcsövet és egy magasnyomású kocsimosó gépet.   
 • Körülbelül 8000 tő védett réti őszirózsát találtak idén a Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor a Böddi-székkel egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. A védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre több ezres állományt találtak.

  Hogy miért pont most jelent meg tömegesen a védett réti őszirózsa, arra az lehet a magyarázat, hogy a kaszálásból kihagyott területrész idén épp a réti őszirózsa élőhelyére esett, így a háborítatlan gyepterületen a korábban rendszeresen lekaszált növények most nagyobb tömegben fejlődhettek ki.

  Egy botanikai felmérés során kiderült, hogy a Dunatetétlen melletti területen a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nemcsak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsa faj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa, a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa, és a napsárga virágú aranyfürt. 

  A Kiskunság szívében, Kecskeméttől körülbelül 60 km-re található székek, a Zab-szék, Kelemen-szék, Böddi-szék és szomszédja, a Maka-szék természetvédelmi szempontból nagyon értékes területek, mivel ilyen jellegű élőhelyek Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordulnak elő.

  Az utóbbi évtizedekben kedvezőtlen folyamatok mentek végbe a szikes élőhelyeken. Az ötvenes-hatvanas években zajló csatornázás, és a megszűnő külterjes állattartás következményeként a szikes tómedreket, réteket és mélyületeket sok helyen elborította a nádas-zsiókás mocsári növényzet. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai mindent megtesznek, hogy a kedvezőtlen folyamatot visszafordítsák. A Böddi-széken a közeljövőben áthelyezik a tómedret kettészelő csatornaszakaszt, és mozaikos élőhelykezeléssel helyreállítják az eredeti tájat és a szikesek változatos, sokszínű élővilágát - számolt be a nemzeti park honlapja. A projektről pedig bővebben itt lehet olvasni.

 • A világbajnok futballista, Bastian Schweinsteiger nem lehetne boldogabb. Felesége, a korábbi teniszező Ana Ivanovic posztolta ugyanis a következő képet.

  ivanovic