új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A dániai Copenhagen Business Schoolban egy hét múlva tart előadást Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter. A téma az EU jövője lesz, de az esemény honlapján látszik, valószínűleg sokat beszélgetnek majd a menekültválságról is: pontosabban arról, hogyan látja ezt a kérdést Szijjártó.

    De a lényeg, hogy kaptunk egy fotót az egyetemről, ahol az egyik diák úgy döntött, meghekkel egy kijelzőt, amire kirakott egy képet a meghívott Szijjártóról és a magyar miniszterelnökről, Orbán Viktorról is. A közös bennük az, hogy mindketten Szijjártó haját viselik.

    Fotó: Olvasói fotó

    A képet viszont nem az egyetemisták hozták össze: elsőre azt hittük, ez a tumblres Flash&bones egy régebbi munkája, de egy olvasó felhívta a figyelmünket, hogy ez PedroAM három évvel ezelőtti munkája, köszönjük neki. Meg persze PedroAM-nek, a CBS-nek és Szijjártó Péternek.

  • A legkomolyabb emberek már a zágrábi koncerte vágják a centit, de a kevésbé komoly embereknek is fontos hír lehet, hogy augusztus ötödikén jön az új Dinosaur Jr. lemez! Természetesen a zenekar jóbarátja és legnagyobb rajongója Henry Rollins jelentette be a megjelenést, sejtésem szerint a saját pincéjében. 

  • Fogalmam sincs, két évtized után még honnan van olyan ötletük a készítőknek, mint Simpson család-rész előtt új kanapés geget írni, de a mostani évadzáróhoz készült kifejezetten erős lett. Mintha csak egy ikeás katalógusból léptek volna ki Homérék.

  • Kora reggel sikeresen indították el és hozták vissza a Földre India első újrahasználható űreszközét, ezt mi is megírtuk.

    Az Indiai Űrkutatási Szervezet próbamodellje a korai órákban került fellövésre, 65 kilométer magasságot ért el, majd távirányítással sikeresen visszatért a Bengáli-öbölbe. És erről az eseményről ilyen csodálatos képek készültek, amiket a Gizmodón meg lehet nézni.

    (A posztot Szászi István írta)

  • 20162405135608
    Fotó: Police.hu

    Legalábbis ma biztosan, mert két helyi lakost letartóztattak a rendőrök, akik ipari mennyiségben loptak bicikliket. A tolvajokat előállították, a tulajdonosok pedig újra szelhetik az utakat kedvenc bringájukkal. Gratulálunk a rendőrségnek, a sértetteknek pedig további balesetmentes biciklizést kívánunk.

  • eső.gif

    Viharzónába keverdett olvasónk küldte a következő videót. A kutyaugatás sem nyomhatta el a jégzuhogás hangját.

  • A három legfontosabb elem egy ajtó, a Hold the door! kiáltás és egy vendégszereplő a 24.hu videójából.

    Összefoglaltuk a legutolsó Trónok harca-epizódot, 15 másodpercben
  • Meghalt Sally, az ohiói Columbus állatkertjének 34 éves nőstény orángutánja. Az állatkert közleménye szerint Sally az elmúlt években többször orvosi segítségre szorult: súlyos légzési rendellenességek kínozták. Az orvosok szerint ez is hozzájárulhatott a tüdőgyulladásához. A puccos hercegnőnek (sassy princess) is becézett állat múlt szombaton halt meg.

    13064559 10153687910562106 2378335799540555208 o
    Fotó: Amanda Carberry / Columbus Zoo and Aquarium / Facebook

    A szumátrai orangután különösen veszélyeztetett faj, kevesebb mint 15 000 példány él belőle világszerte. Az állatkert képviselői megjegyezték, hogy az Észak-Amerikában fogságban tartott példányok átlagosan 28 évig élnek.

  • Június 16-19. között lesz Budapesten a Dunapest nevű rendezvény, ami azt jelenti, hogy a dunai helyszíneken többségében ingyenes zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramok lesznek. 

    Itt is bulizhatunk majd
    Itt is bulizhatunk majd

    A német Julius Popp formációnak szöveget formáló a vízesés installációjával nyit a fesztivál, a lehulló vízcseppek „folyékony” magyar szavakat formálnak majd, amiket egy algoritmus választ ki. Így fog kinézni majd:

    A Duna nemcsak helyszíne, hanem témája is a fesztiválnak: a BUPAP sétáján például Dunajcsik Mátyás író, költő mutatja meg, hol volt a város világítótornya (ezen a sétán mi is jártunk már), a Design Terminál City of Design sorozatának részeként pedig egy hajón lesz a város és víz kapcsolatát körüljáró beszélgetés. Sőt, a felújított Hullám Csónakháznál a TECHNIKA1 Nyitott Műhely és az Amatőr Hajóépítők Közössége tart közös hajóépítő workshopot: az itt készített hajókat haza is lehet majd vinni. Részletes program itt

  • A komárom-esztergom megyei Súr településen Faluszépítő Napot hirdettek, melynek keretében önkéntes felajánlások alapján ültettek virágot és fát. Az iskolások versei és az óvodások műsora után dr. Sólyom László volt köztársasági elnök köszöntötte röviden az egybegyűlteket - írja olvasónk.

    De a lényeg ekkor jött, ugyanis Sógorka Miklós polgármesterrel együtt elültették a falu központjában, közvetlenül a Beíró Helyiség előtt az új díszgalagonya fát, a korábbi 100 éves, betegség miatt kivágott gesztenyefa helyére. 

  • 588f91ad-2e24-45ad-8599-71e347209187.png

    Gyurcsány gyurcsányferenc Ferenc őrületes projektbe kezdett. Idén tízéves a hírhedt őszödi beszéde, és úgy néz ki, miután tegnap ledobta a hidrogénbombát, nem áll le a pontos évfordulós dátumig, és mindennap posztolni fog valamit. Konkrétan egy babatévés animációs bevezető után mond egy-egy új mondatot a beszéddel kapcsolatban. (Az első rész mindent ver, nézze meg, mielőtt az új részre klikkel!!)

    Felmerült korábban a szerkesztőségben, hogy a beszéd évfordulójára készüljünk-e valamivel, de minek, amikor elég Gyurcsány Ferencet szemlézni. Kollégám szerint teljesen biztos, hogy Gyurcsány ripacs Ferencnek Mr Stokes volt a kedvenc karaktere a Csengetett Mylord?-ból. 

     És akkor a lényeg végtelenítve, ha erre lenne szüksége:

  • A híres szakács Instagramjára hétfőn felkerült kép tanúsága szerint Bourdain együtt ebédelt az Egyesült Államok elnökével a vietnami Hanoiban. Ráadásul nem is egy elegáns étteremben, Bourdain későbbi tweetje alapján egy 6 dolláros menüt fogyasztottak el a büfészerű helyen, a cechet a szakács állta. 

    The President's chopstick skills are on point . #buncha #hanoi

    anthonybourdain (@anthonybourdain) által közzétett fénykép,

    A képaláírásból az is kiderül, hogy Obama jól bánik a pálcikával, de más részleteket a szakács nem osztott meg a követőivel. A Politico azt írja, a találkozás nem a véletlen műve: az ázsiai körútja keretében Vietnamba látogató Obama szerepelni fog Bourdain tévéműsorának (Anthony Bourdain Parts Unknown) legújabb epizódjában, az elnök és a szakács társalgásának részletei is innen derülnek majd ki. Nagy meglepetésekre azért nem kell számítani, a CNN tájékoztatása szerint az elnök vietnami látogatásáról, a vietnami kultúráról, emberekről és kajáról volt szó

  • A BBC tett ki egy videót arról, hogy tűzoltók mentenek ki csatornába esett kiskacsákat. 

    A kommentelők persze rögtön elkezdtek pampogni, hogy nem igazi hír, és miért kell ezzel foglalkozni, de magam sem mondhattam volna szebben, mint Lily Pesha a lassan 2000 lájkot elért kommentjében: annyi szörnyűséget látunk egész nap a hírekben, néha jó ilyen aranyos dolgokat is nézni. 

  • Nem a mostanit, az óbudai otthonunkat az egykori dohánygyárban. Nem is az újpestit, ami a volt Alkotmány mozi helyére épült. Hanem azt, ahol 2002 és 2006 között dolgoztunk, a Klapka utcai mini irodaházat, ami a jó isten tudja, mi volt előtte, nyilván valami kis gyár lehetett Angyalföldnek azon a részén, amiről Vámosi János Járom az utamja szól. És amit Ághassi kolléga is oly sokszor énekelt még abban az időben reggelente a szerkesztőségben, ha már nem volt ideje hazamenni munkakezdés előtt. 

    IMG 7579

    Utoljára ilyen állapotban láttuk az épületet

  • Ezúttal a Pékműhelyt érte utol a jelenség, hosszú posztban számolnak be arról, hogy nem azért nem tudnak elég kenyeret sütni, mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak sem péket, sem pultost, sem futárt felvenni.  

  • Hiába lett Moszkva szerint hazai pálya az Ukrajnától visszavett Krím, Dmitrij Medvegyevnek okoztak a helyiek néhány kellemetlen percet, amikor arról panaszkodtak, hogy annyira mégsem érzik jól magukat Oroszország kebelére visszatérve. Az orosz kormányfő három napos útján spontán beszélgetésbe keveredett egy asszonnyal, aki az elértéktelenedő nyugdíjra panaszkodott.

    Érdemes Dmitrij Egyszer Elnökként Melegítettem a Széket Másnak Medvegyev és a nyugdíjas nő párbeszédét meghallgatni.

    Medvegyev és a nyugdíjas krími nő párbeszéde

    „–Nem lehet a nyugdíjból megélni, az árak eszméletlenek, a nyugdíjkiigazítást sem megfelelően hajtották végre.

    - A nyugdíjakkal külön fogunk foglalkozni.

    - De hát a Krímen elmaradt a nyugdíjkiigazítás...

    - ...az most máshol sem volt. Egyszerűen nincs rá pénz.

    Ha lesz pénz, végrehajtjuk. Na, kitartás, minden jót.”

    Szokatlan beszélgetés és magyarázkodás, talán kicsit az is benne van, hogy a Krím az elmúlt 25 évét autonóm köztársaságként élte, hozzászokva ahhoz, hogy beszólhatnak a kijevi vezetésnek. Most láthatóan Moszkvával szemben sem óvatoskodnak. Persze, Oroszországban is panaszkodhatnak, akár élő adásban is, de az nem a központi hatalmat, hanem a helyi vezetést vagy az általa megbízott cégek ügyeit érinti, amire Vlagyimir Putyin a maga évenkénti csevegő műsorában el szokta mondani, hogy megnézem, leellenőrzöm, elintézem.

    De, hogy ilyen helyzetbe kerüljön, mint most Medvegyev, az legfeljebb pályája kezdetén, a Kurszk tragédiája idején volt elképzelhető, amikor találkoznia kellett a hajon szolgálók még reménykedő rokonaival, aztán el kellett viselnie a néhai Borisz Berezovszkij irányította televízió elnököt kritizáló műsorait. Állítólag ez volt Putyin legnagyobb leckéje és nagyjából ez pecsételte meg az addig befolyásos Berezovszkij a sorsát.

  • Venezuela eszement nagy gazdasági válságban van, az infláció 700 százalékos, a boltokban vécépapírt sem lehet kapni, a közalkalmazottak csak két napot dolgoznak és még az órát is átállíttatta a kormány, hogy fél órával kevesebbet kelljen bekapcsolni a lámpákat. Mostantól pedig még egy hideg kólával sem feledtethetik magukkal a venezuelaiak, hogy mekkora szarban van az ország, mert ahogy a BBC írja, 

    a cukorhiány miatt leállt a Coca-Cola venezuelai gyára.

    A nádcukor-termelés egy ideje már csökken, részben az állami árszabályozás miatt, részben pedig azért, mert a termelők nehezen tudnak hozzájutni a szükséges műtrágyákhoz külföldről. A Coca-Cola ezért ideiglenesen inkább leálltja a cukros üdítők gyártását, a cég képviselői szerint pedig dolgoznak a kormánnyal azon, hogy hogyan lehetne megoldani a helyzetet. Addig is a venezuelaiaknak be kell érniük a light kólával és egyéb cukormentes üdítőkkel, mert azokat még gyárt a Coca-Cola.

    Mindez alig egy hónappal az után, hogy az ország legnagyobb sörgyára is leállt mert nem jutottak elég árpához. Mi jöhet még ezután?

  • Görög Zita Hajdú Péter műsorában mesélt élete nagy kalandjairól, például arról, ahogy Paris Hilton bedurcizott rá egy ruha miatt, vagy amikor rámozdult Anthony Kiedis, a Red Hot Chili Peppers frontembere, akivel egy buliban ismerkedtek meg.

    Kiedis épp akkor lépett ki egy kapcsolatból, ami miatt rövidre volt nyírva a haja, így a 19 éves lánynak fogalma sem volt, hogy kivel csacsog éppen. Mikor jelezte, hogy hazamegy, mert másnap dolgoznia kell, a zenész felajánlotta neki, hogy hazaviszi őt a taxijával. "A taxiban megkérdeztem, hogy van-e zenekara, mire mondta, hogy igen, a Red Hot Chili Peppers" – idézte fel a történteket Görög Zita.

    A vele készült interjút meg is lehet nézni, az RHCP-sztori a negyedik perc környékén kezdődik:

  • Néhány hete leromboltak az Erkel utcában egy klasszicista-romantikus épületet, amely elé most valaki nagy betűkkel felfújta:

    EINSTAND

    A szó jelentését mindenki ismeri, aki olvasta a Pál utcai fiúkat (azt meg ugye mindenki olvasta).

    Legfeljebb azt nem tudja mindenki, miért épp ezzel a szóval tiltakoznak a városvédők: ebben a házban forgatták a regényből készült film több jelenetét, itt meg is lehet nézni, melyeket.

    A ferencvárosi bontásokról itt írtunk bővebben, de hamarosan újabb anyaggal jelentkezünk, melyből az önkormányzat álláspontját is megismerhetik. Akit érdekel a folytatás, kövesse az Urbanistát a Facebookon.

  • Madonna előbb a Nothing Compares 2 U-t énekelte el, aztán beszállt mellé Wonder, akivel a Purple Rain-nel jól megríkatták a közönséget.

  • Áder János a Westminster székesegyházban misézni volt, ott volt még rajta kívül felesége, Herczegh Anita, Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, Erdő Péter bíboros, és az MTI fotósa is. Áder vitte magával Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érsekének ereklyéjét, amit egyébként Esztergomban őriznek.

    A szentmisével megkezdődött az a nagyszabású rendezvénysorozat, amelynek keretében e héten bemutatják a Becket-relikviát Nagy-Britanniában, írja az MTI.