új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hatalmas kincsre bukkant a Retroist oldala, mégpedig egy válogatásra az 1967-es animált Pókember minden szexi háttérzenéjéből. 11db11 nevü Youtube felhasználó kiseggelte, majd megvágta, és hangmérnöki munkával amennyire lehetett kigyomlálta a szöveges részeket. 

    A zenét Ray Ellis írta, aki producer, hangszerelő és karmester is volt egyben. Többek között Billie Holiday: Lady in Satin lemezét is ő hangszerelte. Ellis élesen elválasztotta az alkalmazott zeneszerzést a többi munkáitól. Ezeket felesége Yvette Blais nevén illetve George Blais néven jegyezte. A Filmation cégnek 1968 és 1982 között dolgozott többek között az Ark II, a Space Academy és a Jason of Star Command zenéin. 

     

  • Annyira sikeres volt az Aprecial elzászi gólyamentő egyesület, hogy karrierjük csúcsán feloszlatják magukat. A csoportnak több mint három évtized alatt sikerült elérnie, hogy kellő mértékben elszaporodjon e kelet-franciaországi régióban a kihalás fenyegette faj - írja az MTI.

    Az elzászi gólyák védelmével és újbóli meghonosításával foglalkozó egyesületet 1983-ban alapították, amikor már csak mintegy 30 gólyapár költött Elzászban, ez jelenleg 800-nál áll, így elzászban költ a francia gólyák egyharmada.

    A gázlómadár csaknem teljesen kihalt Franciaországban az 1970-es években, a télre Afrikába költöző gólyák közül sok elpusztult út közben. 

    Az Aprecial aktivistái főként azzal értek el áttörést a gólyák megmentésében, hogy a fiókákat három évig fogságban tartották, nem engedték az Afrikába repülni őket, hogy kiöljék belőlük a költözési ösztönt. Az ő fiókáik már szabadon vándorolhattak, így helyreállt a természet rendje, de közben sikerült több száz példánnyal szaporítani az elzászi gólyaállományt. 

    Az egyesület biztonságossá tette a gólyák számára a villanypóznákat és a távvezetékeket is, és megtanította a tűzoltókat a templomtornyok tetejéről leeséssel fenyegető fészkek megmentésére.

    A gólyáknak mostantól együtt kell élniük velünk, az emberekkel, anélkül azonban, hogy függenének tőlünk - mondta az egyesület nyugalomba vonuló vezetője, Gérard Wey.

  • Egy hete írtunk először a világot sokkoló neonkék borról, és akkor felhívtuk olvasóink figyelmét, hogy ha volt dolguk ezzel a spanyol különlegességgel, írják meg nekünk. Meg is érkezett az első recenzió, aminek olvasása közben úgy éreztem magam, mint amikor  sorozatosan egyeseket kaptam gimnázium elsőben kémiából.

    GIK label.png
    Fotó: Olvasónk, Olmos János / Index

    Olvasónk Olmos János a GIK borát kóstolta, és a következőket jegyezte fel: 

    • A kék színét nem a borszőlő adja - hanem az indigókármin, amit ugyan "organic colorant" néven szerepeltetnek a címkén, de az abszint hamisítási botrányai óta tudvalevő, hogy mesterségesen is előállítható és hányingert, hányást, hasi fájdalmakat okozhat. Persze ehhez még hozzájön az elvileg tényleg a szőlőhéjból származó antocianin is, talán ez kölcsönzi a kis lilás árnyalatot bizonyos fényben. Erről halványan említést tesznek a honlapon, bár azt mondják, mindkettőt a szőlőhéjból veszik: "indigo and anthocyanin – which comes from the very skin of the grapes used to make wine". Szerintem ha ez így lenne, valószínűleg nem csak ez a bor lenne ragyogó kék, hanem minden kékszőlős bor, amit héjon áztatnak.
    • A honlapon azt írják: "No added sugar", vagyis nem adtak hozzá cukrot. Nem említik, így csak a palack kiérkezése után derült ki: háromféle mesterséges édesítőszert és ízfokozót is tartalmaz (a címke szerencsére felsorolja őket, bár "non-caloric sweeteners" néven és a számukkal): E950 (aceszulfám-K; inzulincsökkenés, rák, neurológiai elváltozások patkányoknál), E955 (szukralóz avagy klórcukor; DNS-károsodás, leukémia kockázatát növelte patkányoknál, bár csak igen nagy dózisban), E952 (nátrium-ciklamát; több országban kitiltott adalékanyag, patkányoknál hólyagrák, bekerülhet a méhlepénybe, anyatejbe).
    • A színe kiöntve nem mosogatószerhez vagy wc-tisztítóhoz hasonlít, tényleg szép kék vagy sötétebb közegben lilás árnyalatú
    • Illata érezhetően savas, pezsgőkéhez vagy hamar szüretelt fehérborokéhoz hasonlít, enyhe szénsavas érzettel hosszan ott marad az orrban. Egyáltalán nem vörösboros illatvilág.
    • Ízét eluralják az édesítőszerek: mintha Coke Zeroba kóstolnék, csak kólaíz nélkül. Emögött bujkál az egyébként zsenge, savas fehérboros íz (chardonnay-hoz hasonlít leginkább), de tényleges ízjegyeket nehéz azonosítani - halványan érezni az egészet, mert a nyelvet eléggé letompítja az édesség. A kellemesen, frissítően savas borízzel együtt néha kesernyés elegyet alkotnak, ami a harmadik korty után eltűnik, jobban előtérbe kerül hol a bor, vagyis a savas/száraz fehérbor ízvilág, hol az émelyítő édesség (mintha cukrot szórtak volna a pohárba). Itatja magát, de nem egészen érthető, miért is... gyaníthatóan az ízfokozó hatására.
    • alkoholfoka 11,5%, érezhető, de szerencsére ízben nem mutatkozik meg.


     

  • Borzalmasan vicces videó terjed a facebookon, amin egy osztott képernyővel cenzúrázták a pornófilmek akciójeleneteit, és azokat különféle hangszeresekkel kiegészítve, zenei videóklippé alakították. A kábeltekerésnél üvöltve röhögtem fel, de a többi jelenet se gyenge.  

  • Ön tud emlékezetből biciklit rajzolni? Biztosan tud, de vajon az akkor is biciklire emlékeztetne, ha valaki megépítené igaziból? Ezt a kérdést tette föl Gianluca Gimini olasz dizájner, aki, hogy kiderüljön az igazság,

    megkérte a barátait, hogy emlékezetből rajzoljanak egy biciklit, aztán élethú megjelenítéseket csinált a lerajzolt bringákről.

    Az eredmény egészen csodálatos, és néhány bicikli még akár működne is, ha valaki megépítené őket, bár a többségen valószínűleg úgy nézne ki az ember, mint majom a köszörűkövön. 

    bicycle6
    élkj

    Összesen 10 rajz és 10 biciklimodell készült, érdemes megnézni az összeset. 

  • Nem is oylan rég posztoltam egy drónos videót a mecseki Máré várról, most pedig a Gizmodo osztott meg egy hasonlóan klassz rövidfilmet Európa néhány gyönyörű kastélyáról és váráról. Tényleg nagyon jól sikerült kis összeállítás.

  • Pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátásait a Moody's, azzal indokolva, hogy szerintük idén most nem szegi meg a kormány a kőbe vésett megállapodásait velük. Azaz pontosabban, ha tényleg nem tesz váratlanul újra keresztbe nekik a szabályozás, akkor a bankok számára kedvezőbbre fordul "a kormányzati politika" , szóval várhatóan "javulni fog a működési környezetük". Ezáltal pedig újra nyereségesek lehetnek a magyar bankok, növekedhetnek és hasonlók, írta az MTI.  

  • A szabolcsi rendőrök elfogtak egy férfit, aki drogot árult Baktalórántházán - írta a Police.hu. Két hónappal ezelőtt már találtak nála 16,7 gramm meg nem nevezett kábítószert, a tettes szabadlábon védekezett és közben tovább terítette a cuccot. Második elkapásánál már ezért kattant a bilincs, a pillanatot pedig rendkívüli művészi érzékenységgel rögzítette a helyi rendőrök fényképésze. 

    Kattintson a nagyobb méretért és csodálja meg az apró részleteket, a formák és minták immanens szinergiájával: 

  • 1?c=44132920 1&h=900

    Én meg sem próbálom, szerencsére az ingatlanos megteszi helyettem a hirdetésben:

    Az eklektikus épületben a klasszicista elemek, Makovecz Imre egyedi stílusa, s a belső enteriőrben neorokkokó, barokk és szecessziós bútorok is fellelhetőek.

    4?c=44132923 4&h=900

    Na jó, inkább tessék végigpörgetni a képeket!

  • Az Index futócsapatával sosem látott nehézségekkel szembesültünk, amikor idén is arra vállalkoztunk, hogy immár szokásunkhoz híven, körbefutjuk a Balatont. Rekordmelegben, rekord mennyiségű futó között futottuk le a 220 km-es távot, és kis híján tényleg belehaltunk, annyira megszenvedtük, az élő közvetítésünket itt tudja visszaolvasni

    A Balatonra kitelepült szerkesztőségből mi is folyamatosan toltuk a kontentot, de olvasóinkat is arra kértük, hogy bármi jót látnak futás közben, előtt és alatt, arról küldjenek nekünk egy jó képet. 

    A napfelkelte, a Balaton és a futócipő nemcsak Tenczer Gábor kollégánkat ihlette meg, az olvasóink is szerették ezt fotózni:

    A traktorelőzős képért már a közvetítés alatt is odavoltunk:

    traktorelőzés #ultrabalaton2016 #indexultrabalaton #Tobias

    Barnabás Horváth (@hbarnaa) által közzétett fénykép,

    De a legtöbb legjobb pillanatot ez a kép szerezte nekünk, mert nemcsak ötletes és vicces, de még szép is:

    Úgyhogy megígértük, megcsináljuk: azt mondtuk, hogy a legjobb kép beszállítóját VOLT-napijeggyel jutalmazzuk, most is így teszünk, a nyertes tehát @kovatsmihaly, köszönjük neki a képet! 

  • Aprócska, de talán annál izgalmasabb érdekességre figyeltünk fel a szerkesztőségben: a Megint dühbe jövünk klasszikus jelenetében Bud Spencer eredetileg (tehát az olasz változatban) vanília, csokoládé, eper, citrom és kávé ízű fagylaltokat árul – a pisztácia kifogyott, csokoládé meg nem is volt ugyebár. Az amerikai szinkronban ehhez képest már tuttifrutti, karamell és vanília szerepel, úgyhogy valószínűleg ebből fordították a magyar változatot is.

    Itt lentebb össze is lehet hasonlítani a különböző szinkronokat, ez itt például az eredeti, olasz változat:

    Gelato al Pistacchio (Bud Spencer & Terence Hill)

    Ez az amerikai:

    Bud Spencer & Terence Hill - Odds and Evens

    Ez pedig a szívünkhöz legközelebb álló magyar változat:

    Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát
  • Már persze ha ön prózaíró, és van egy első regénye. A Margó ugyanis ismét a legjobb első prózakötetest keresi: az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj. A Margó-díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely a két Margó Fesztivál közötti időszakban, vagyis 2015. július 1. és 2016. június 30. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba. Az októberi díjátadón adja át a Főváros a Budapest fiatal tehetsége díjat is, amivel 150 ezer forint jár, úgyhogy ha van a fiókban kiadatlan regénye, még van pár napja, hogy gyorsan kiadja magánkiadásban, és felmarkolja októberben a pénzt. Tavaly Totth Benedek nyert, aki nagyon boldog volt, ennyire:

  • DAKU-time-changes-everything-818.gif
    Fotó: designboom.com

    Semmi különös csak néhány jól elhelyezett fordított betű, amit derékszögben tettek egy indiai ház falára egy nagy street art projekt keretében.

    Az eredmény egy szellemes árnyjáték. Na persze nekünk budapestieknek ez nem annyira újdonság, a Terror Háza ezt már évek óta tudja az Andrássyn.

    [via Design Boom]

  • A 86 éves korában elhunyt Bud Spencerre gyertyagyújtással emlékeznek kedd este nyolckor az olasz nagykövetség Stefánia út 95. szám alatti épületénél, derül ki az esemény Facebook-oldalán.

    A színész 77 produkcióban tűnt fel, mégis inkább úszóként és vízilabdázóként volt büszke magára. Családja szerint Carlo Pedersoli békében távozott, utolsó szava pedig az volt:

    köszönöm. 

  • terkep.png

    Bár a legjobb maga a videó természetesen, de akit érdekelnek a részletek, elolvashatja a teljes cikket itt.

  • Hétfőn az angol labdarúgó-válogatott 2-1-re alulmaradt Izland ellen az Eb-n, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren üzente Londonnak, hogy ők is megértsék: neheztel a Brexit miatt. Első üzenetében minden Trónok harca-rajongót lekenyerező módon azt írta, „Egyesült Királyság-Izland 1-2. Közelít a tél.”

    Viszont ez így helytelen: Európa-bajnokságon nincs brit válogatott, hanem például walesi és angol van. Csakhogy ezt Tusk is nagyon jól tudta, percekkel később európai vezetőktől idegen, de emberi módon kacsintós smiley-s üzenettel tisztázta a dolgot.

  • Elég váratlan helyzet, és igazi improvizációs zseninek kell lenni ahhoz, hogy ezt úgy kezeljük, hogy ne is essünk ki a karakterből, de a pórul járt hölgy se tegye közszemlére a másodlagos nemi jellegét. A japánok ezt így oldották meg:

    A pankrátor csajnak elengedett a melltartópántja, de a show megy tovább
  • Az Omnibusz szakblog Facebook-oldalán találtuk ezt a képet, amin egy Blagus 517-es Setrát büntettek meg az éber közterület felügyelők a Fiumei úton.

  • Szegény kis Wanda, a cocker spániel rozoga lábakkal született, írja a Telegraph.

    És mi lett vele?! - kérdezhetné, joggal. Azért ne kapjon a szívéhez, inkább nézze meg gyorsan: