új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hogy a demokrata párt konvencióján mennyi színes léggömb volt - amelyek még Bill Clintonból is előcsalogatták a talán nem is túl mélyen szunnyadó kisgyereket - arról írtunk már. De minden lufi kipukkad egyszer, itt pedig úgy tűnik, valódi bérpukkasztókat hívtak a folyamat elősegítésére.

    Ez pedig már egy továbbfejlesztett technika:

    lufi
  • Indiában már három hónapja keresik Jait, az országszerte ismert tigrist. A hétéves állat három hónapja tűnt el, és rajongók milliói aggódnak érte.

    A tigris a Lángnyelvek című 1975-ös indiai filmből kapta a nevét, az Amitabh Bachchan nevű bollywoodi szupersztár karaktere után. Akkor szerzett széles körben hírnevet, amikor három éve a fél ország követte, ahogy párt keres magának.

    Utoljára áprilisban látták Jait a szokásos élőhelyén a nyugat-indiai Maharashtra államban. Az állatvédők nagy erőkkel kutattak utána, mert mindenképp elő akarták keríteni a mai nemzetközi tigrisnapra, de sajnos még mindig fogalmuk sincs, merre lehet, pedig a nyomravezetőnek 200 ezer forintnyi jutalmat ígértek, ami arrafelé egy kisebb vagyonnak számít.

    Az elvesztése a természetvédelem mellett azért is lenne nagy csapás a régiónak, ahol eddig élt, mert a turizmusnak is elég jót tett az országos hírű tigris.

  • A Demokrata Párt Philadelphiában tartott konvenciója előtt azt találgatta a sajtó, vajon hogyan fogja viselni a 69 éves exelnök azt, hogy már nem az övé a főszerep és csak díszletként van ott felesége, a jelöltséget elnyerő Hillary Clinton mögött. A nagyobb bakik és kínos elszólások ezúttal elmaradtak, de azért bőven akadtak furcsa pillanatok. Például, amikor felesége beszéde alatt kicsit behunyta a szemét, aztán még egy kicsit úgy is tartotta:

    Azt viszont láthatóan sokkal jobban élvezte, amikor egy színes lufi került elé:

    És mindez még egyszer, videón:

  • Tűzoltók mentették le a házfalon rekedt önjelölt pókembert, ezzel a címmel posztolt a katasztrófavédelem egy videót egy péntek hajnali mentésükről. A VIII. kerületben, a Kisfaludy utca egyik társasházának külső falán, egy gázkéményen akart felmászni egy férfi az emeletre, aminek az lett a vége, hogy a tűzoltók alpintechnikával szedték le onnan. A férfi megúszta, csak kisebb sérüléseket szerzett.

  • Nem igazán értem, miért száll meg valaki ilyenben, talán az "imádok kempingezni, csak már öreg/lusta/kényes vagyok hozzá" emberek lehetnek a célcsoport. Mindenesetre így néznek ki a szobák a Huettenpalast Hotelben:

    227323 219818038048193 6852810 n
    Fotó: Huettenpalast Hotel
    Hut8
    Fotó: Huettenpalast Hotel

    Bár nem tartozom a fenti célcsoportba, kifejezetten tetszenek. [via curbed]

  • Nyugi, csak egy emlékérme. A forint ugyanis augusztus 1-én lesz 70 éves, ez meg amolyan szülinapi ajándék. Jól néz ki, nem?

    penz
    Fotó: mnb.hu

    Az ezüst 10 ezres és a színesfém változatú kétezres mellett, 50 forintosokat is vernek az évforduló alkalmából, ez utóbbiak forgalomba is kerülnek. További részletek itt.

  • Hamarosan négy új résszel tér vissza a Szívek szállodája (Gilmore Girls), de most épp nem csak ezért lelkesedett be a sorozat rajongótábora: valakinek beugrott, hogy egy 12 évvel ezelőtti, 2004-es részben Lorelei gyakorlatilag megjósolja Hillary Clinton elnökségét.

    Az ötödik évad "A Messenget, Nothing More" című részéről van szó, ahol Lorelai a telefonban Luke-nak azt mondja: "See you when Hillary's president!", vagyis "Viszlát, amikor Hillary elnök lesz!"

    CoZI c WEAAbl7n
    Fotó: @GilmoreGirls / Twitter

    A sorozat november 25-én tér vissza az új részekkel, az elnökválasztást pedig november 8-án lesz, úgyhogy a jóslat könnyen igazzá válhat.

    Hillary Clintont egyébként többször említik a sorozatban, például a harmadik évadban Rory arról beszél a barátjának, Deannek, hogy Clintonról akarja írni a felvételi dolgozatát: „Ő annyira okos és kemény és senki nem gondolta, hogy megnyerheti New Yorkot, de megnyerte, és remekül csinálja, és hallottad már beszélni? (...) Remek szónok, erős és meggyőző".

    Ez egyébként egy jó példa arra is, hogy Hollywood hogyan segítette nagyon konkrétan Clinton politikai karrierjét.

  • És ez csak az első mondat ebben a hirdetésben.

  • Fotó: Kallos Bea / MTI

    Zsótér Sándor az egyik legjobb és legeredetibb magyar színházi rendező, úgyhogy érdemes odafigyelni arra, mit mond a színészetről. Most például egy héten át workshopot vezetett a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztiválon, amelynek egyik résztvevője össze is szedte tizenhárom pontba Zsótér gondolatait a szakmáról. A címben foglalt mellett ilyesmik szerepelnek a színészekhez intézett rendezői tanácsok között: "Soha semmiért ne kérj bocsánatot! Én mondok valamit, te csinálod, amit csinálsz, és a kettőből lesz egy harmadik", "Ne káromkodj, azzal csak elmegy az energiád felesleges dolgokra ahelyett, hogy a feladatra koncentrálnál. Közben pedig egy füst alatt felmented és megdicséred magad vele, pedig mire föl?" vagy "Oh, Ó, Ah! Ezek inkább amolyan fiziognómiai cuccok, nem artikulálódnak szóvá, különben lamentálás lesz belőle. Vagy sokszor káromkodás értéke is lehet. Szóval ugródeszka." A többiért ide kell kattintani.

  • Lassan két hete annak, hogy bemutatták a Macskák című musical alapján készült film előzetesét, és sokan még mindig nem tették magukat rajta. És bárki, aki azt gondolta, hogy nem lehet fokozni azt a furcsa érzést, ami elfoghatja az embert miközben a trailert nézi, tekintse meg az alábbi videót, amiben Jordan Peele Mi című horrorfilmjének egyik fő zenei motívuma, az I Got 5 on It című szám remixe hallható az eredeti dal helyett. 

    Ha ez nem lett volna elég, akkor ajánljukezt a videót, amiben meg lehet tekinteni, mi lenne ha a színészek arcára igazi macskák fejét rakták volna, vagy animeként dolgozták volna fel a musicalt. 

    cats clk
  • Főleg ha nincs is szolgálatban. Mikaela Kellner svéd rendőrnő egy stockholmi strandon lazított épp, amikor el akarták lopni egyik barátja mobilját. Kellner gyorsan aktivizálta magát, és legyűrte a rablót.

  • Jó estét mindenkinek, Michael Jordan vagyok, és azért vagyok itt, hogy Hillaryt támogassam. Jó, ezt csak azért mondtam, mert tudom, hogy Donald Trump úgysem tud megkülönböztetni minket.

    Így kezdte Kareem Abdul-Jabbar, a Lakers egykori centere beszédét a magyar idő szerint péntek hajnalban tartott demokrata elnökjelölő konvención (amiről elég sokat írtunk ám!): 

    A feketék jogaiért évtizedek óta harcoló Abdul-Jabbar egyébként nem véletlenül mutatokozott be Michael Jordanként; minden idők legnagyobb kosarasa ugyanis apolitikus magatartását félretéve nyílt levélben fejezte ki döbbenetét a tendenciózusan a feketék sérelmére elkövetett rendőri túlkapások miatt. 

  • A Facebookon indult világhódító útjára ez a rövid videó: a pap előtt álló ifjú pár a házassági fogadalom szövegét mondja, mikor a háttérben elszabadul, na, ha nem is a pokol, de az egyik virágsziromszóró kislány.

  • A Tigrisek Világnapján a WWF a tigristenyésztő központok vizsgálatát és a kereskedelmi célú tigrisfarmok haladéktalan bezáratását sürgeti Ázsia szerte. A szervezet hazai irodája szerint mindannyian tehetünk a tigrisekért.

    tigri
    Fotó: Anton Vorauer / WWF

    Bár a szabadon élő tigrisek száma az elmúlt időszakban nőtt, az illegális kereskedelem megfékezése és az élőhelyvédelem mellett elengedhetetlen a tigrisek testrészeiből készített tárgyak - főleg a tigriscsontból készített, gyógyhatásúnak vélt készítmények - iránti kereslet csökkentése is, a nagyragadozó fennmaradásáért. Ezt a keresletet nagymértékben gerjesztik a legálisan működő tenyésztelepek is, amik átvilágítására szólít a WWF. 

    Júniusban egy razzián egy azóta márbezárt Tigris Templomban 137 tigris mellett 40 fagyasztott kölyöktetemet, 30 formalinban konzervált tetemet és 1000 tigrisbőrből készült amulettet koboztak el.

    Az ázsiai szaporítóközpontok száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt 15 évben, 200  központ létezéséről lehet tudni Kína, Laosz, Vietnám és Thaiföld területén, összesen 7000-8000 tigris élhet fogságban, 3900 példányra becsülik szabadon élő társaik számát.

    Sok ilyen telep kínál turista attrakciókat is, például a tigrisetetést vagy közös fotót. Az ilyen szolgáltatások megfizetésével tovább nő a kereslet a fogságban tartott tigrisek kizsákmányolása, vagy testrészeik forgalmazása iránt, ezért a WWF Magyarország az Ázsiába utazók felelősségére figyelmeztet.

    400 tigrist tartanak itt fogva
    400 tigrist tartanak itt fogva
    Fotó: Anton Vorauer / WWF

    "Arra kérjük az Ázsiába látogatókat, hogy kerüljék a tigriseket nagy létszámban, fogságban tartó szaporító telepeket, különös tekintettel azokra, amik látványos programokon keresztül megpróbálnak hasznot húzni az állatokból. Egy ilyen felelős döntéssel segíthetik a vadon élő tigrisek védelmét célzó erőfeszítéseinket" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

    A kereslet csökkentése mellett a WWF aktív szerepet játszik a nagyragadozók élőhelyének védelmében, és az illegális vadászat visszaszorításában. Ehhez a munkához egy szimbolikus örökbefogadási programmal bárki hozzájárulhat.

  • 20160728 skarlat 01
    Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

    Még feketék a Szegedi Vadasparkban kikelt skarlátíbisz-fiókák, nemsokára azonban az állatkert legszínpompásabb állatai lesznek. Idén hat fióka kelt ki a ritka dél-amerikai madarak fészkeiben, a fiókák száma azonban még növekedhet, hiszen a fészkekben vannak még ki nem kelt tojások.

    20160728 skarlat 02
    Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
  • animation-(1).gif

    Van itt egy videó, tele fura helyzetekkel, főként olyanokkal, amelyekbe egész addig nem téved az ember, amíg fel nem pattan egy motor nyergébe azzal a felkiáltással, hogy hú, ez baromi jó móka lesz. 

  • Sikerrel startolt el és állt pályára az amerikai kémügynökségek legújabb műholdja. Az NROL-61 elnevezésű küldetés rakománya és célja ismeretlen, annyi biztos, hogy egy Atlas–5-ös rakéta vitte fel az űrbe az eszközt, és elég jól nézett ki a start.

    letöltés
    Fotó: Twiiter
  • Fotó: Mark Zuckerberg

    Ők itt (balról jobbra) Doug és Beast (Fenevad). Beast Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának és vezérigazgatójának kutyája, Doug pedig az amerikai popkultúra egyik ikonja, akiknek természetesen saját Facebook-oldaluk is van, de nyilván senki nem is feltételezte, hogy ne lenne. A két állat legfőbb feladata ebben a pillanatban az, hogy emeljék a Facebook cukiságfaktorát, ami elég jól is megy nekik az eddig 158 ezer lájkból és az 5 ezer megosztásból ítélve. Zuckerberg emellett a Facebook poénfaktorát is emelni kívánta a tréfás képaláírással, miszerint "Úgy tűnik, Beastnek fontos találkozója volt ma az irodában Douggal, a mopsszal. Mindketten egyetértenek, hogy a Facebooknak több kutyatápra és hasvakargatásra van szüksége. Beast ezen kívül szeretne pár bárányt." Beast egyébként különösen kedves minden igaz magyar szívnek, hiszen ő egy őshonos magyar puli, így tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy Magyarország nélkül nem is lenne ugyanaz a Facebook. Sem.

  • Jeremy Green még 2011-ben regisztrálta a Clintonkaine.com domént, és mindössze 8 dollárt költött rá évente, most mégis 90 ezer dollárt kereshet a dolgon. A demokrata párt elnök- és alelnökjelöltjének nevéből összerakott webcímet ugyanis bárkinek hajlandó eladni, aki először fizeti ki neki a kért összeget.

    Akár Donald Trumpnak is.

    Green ugyan azt mondja, hogy valószínűleg Clintonra szavaz majd novemberben, de ettől még nem utasítaná vissza a republikánus jelölt ajánlatát sem, és az sem zavarja, ha senki nem akarja majd megvenni a címet. "Most a saját Harry Potter-rajongói sztorim van rajta, de ha valakinek kell a cím, eladó."

    Green nem látnok, mint mondja, nem volt nehéz kitalálni ennyivel előre, hogy Kaine lesz az alelnökjelölt, de azért bejegyeztette a ClintonBiden.com, a ClintonCuomo.com és a ClintonBooker.com oldalakat is. Trumppal, mint mondja, nem foglalkozott, de most már bánja, mert szerinte nagyon könnyen megtippelhető volt, hogy Trump pont Mike Pence-t választja majd running mate-nek.

  • A VR-videók lényege, hogy az ember a speciális felvételi módnak köszönhetően teljesen úgy érzi, hogy ott van, ahol a videó történik. Egy 360 fokban rögzítő kamera a megoldás, ami mindent felvesz körben, például az óceánban úszkáló delfineket.

    Valamiért én ebben a videóban inkább azt láttam érdekesnek, hogy látszik az operatőr-búvár is, aki a lába között tekerő propellerrel tartja az iramot a delfinekkel.

  • Azért csak pici, mert a hétvégén nem a mások szállják meg a miskolci várat. Nem is Daenerys Targaryen sárkányai perzselik fel az Avas környékét, hanem egy nyüzsgő középkori udvar költözik be az épületbe, páncélos lovagokkal és vásári komédiásokkal. Lesz bajvívás, sőt, egy igazi lovagi tornai is, az I. Diósgyőri Buhurt Torna, amelyre külföldi csapatok is érkeznek.

    Nem tudom, hogy mekkora a különbség a mostani 0-13 évesek és az én gyerekkori érdeklődési köreim között. De engem már ott megvett volna a program, hogy 20 kilós fémvértekben püfölik egymást a lovagok, valószínűleg mások sarkát tapostam volna az íjászbemutatón is. Akit pedig – számomra érthetetlen módon – ez mind nem vonz, azt középkori táncbemutatókkal és zenés komédiások műsorával várják. 

    A Középkori forgatag nevű programról itt talál részletes leírást, ha még önben is ott él az ólomkatonázó gyerek, vagy ismer egy ilyen gyereket, netán épp az öné az.

  • Miközben Krakkóban Ferenc pápa részvételével tart a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, Krakkó városa új módon promózza a helyi egyetemeket.

    Ilustracja-10

    Kész vagy arra, hogy szentté válj?

    Gyere Krakkóba tanulni, mint II. János Pál pápa!

    A lengyel pápa 1938-ban valóban a krakkói Jagelló Egyetemre iratkozott be, filozófia és irodalom szakra. Egy évvel később elkezdődött a világháború, és a németek minden egyetemi előadást betiltottak. Karol Wojtyła három évvel később jelentkezett a földalatti papi szemináriumba.

    Más kérdés, hogy a krakkói tanulmányokért automatikusan az érvényes egyházi szabályok szerint egyelőre nem jár kanonizálás. Ahhoz nem árt néhány, a Szentek Ügyeinek Kongregációja által elfogadott, bizonyítottnak elismert csoda sem, mellesleg előbb meg is kell halni. 

  • A horvát tengerparton nyaraló olvasónktól kaptuk a felvételt, át is adnám neki a szót. "Ma készítettem a videót Horvátországban, Mošćenička Draga település strandján. Egész délelőtt tűzoltó-repülőgépek töltötték a tartályukat az esti viharban villámcsapás okozta erdőtűz megfékezéséhez."

    Tűzoltórepülő vesz vizet Horvátországban