új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 530 ezer dollárt (145 millió forintot) lopott el valaki a szomáliai központi bankból, jelentette be a bankigazgató. Szerinte az egyik vezető beosztású pénztáros lehet a tettes, aki hamis papírpénzekre cserélte ki a valódi dollárosokat. A szomáliai hatóságok hajtóvadászatot indítottak a gyanúsított után, írja az MTI.

  • Az mindig olyan vicces, amikor Budapest metrómegállókat használnak éjjel/este forgatásra, de nem szedik le a dekorációnak használt óriásplakátokat a hétköznapi forgalomnak, és így történhet az, hogy Antal Nimród A viszkis című filmje miatt erősen a kilencvenes években érezheti magát a Nagyvárad téren.

    1
    Fotó: Olvasói fotó

    Ugyanis Westel-, és Malév-reklámok bukkantak fel az alagútban, ami tökéletesen passzol a Nagyvárad tér eléggé lepusztult világába. Az meg csak most jut eszembe, hogy vicces lehetett Antal Nimródnak a Kontroll után 10+ évvel lemenni a metróba, és látni, hogy semmi sem változott.

    2
    Fotó: Olvasói fotó

    Voltunk korábban A viszkis forgatásán, sajnos nem a metróban, hanem vidéken, itt lehet elolvasni a cikkünket.

  • Épp négyszer annyi idős Spiegler Elemér, mint az MSZP – persze, ha az 1989 októberi MSZMP-ből való átalakulást tekintjük a kezdetnek – írta a Nyugat.hu

    A holokausztot is túlélt Spiegler a pártnak, illetve jogelődjének, illetve az előtte létrejött Magyar Dolgozók Pártjának, illetve az 1944-ben létrejött Magyar Kommunista Pártnak már hazatérése után, 1945-től tagja volt.

    Spiegler Elemér 104 éves, ebből az alkalomból köszöntötte fel az MSZP szombathelyi elnöke, országgyűlési képviselő Ipkovich György, Kopcsándi József MSZP-s önkormányzati képviselő, telefonon Molnár Gyula az MSZP elnöke, de még Prugberger László háziorvos is, aki egykor MDF-es majd MDNP-s volt, később a Fidesz-KDNP és a Pro Savaria támogatásával indult önkormányzati képviselő helyért. 

    Spieglernek nem volt tisztsége egyik pártban sem, és a Nyugat tudósításából az is kiderült, hogy

    • aktív életet él,
    • bevásárol,
    • és minden nap elolvassa a Népszabadságot, meg a Vas Népét.
  • 190 ezer amerikai dollárt (52 millió forintot) ér az a 4121 grammos aranyrög, amit egy amatőr kincsvadász talált Ausztráliában,  Victoria állam híres aranyháromszögében.

    A megtaláló először azt gondolta, hogy egy öreg lópatkó lehet, és csak amikor mélyebbre ásott, akkor vette észre, hogy arany. A kincsvadász egy nappal korábban teniszlabda méretű, 255 grammos aranyrögöt talált, ez 11 ezer amerikai dollárt érhet. A férfi elmondta: a két aranyrög jelenti számára a jutalmat azért, hogy az elmúlt évtizedben kincsvadászattal töltötte a hétvégéit. Az arany árából vesz egy lakókocsit és körutazásra indul Ausztráliában.

    Hétvégenként tucatnyian járják a Castlemaine, Wedderburn és Avoca által határolt 9400 négyzetkilométeres aranyháromszöget. Itt találták meg 1869-ben az eddig felfedezett legnagyobb aranyrögöt: a 97 kilogrammos Welcome Strangert, ami három centi mélyen feküdt a felszín alatt. (MTI)

  • Több főútvonalon is katonai járművekből álló konvoj közlekedik a napokban egy hadgyakorlat miatt - írja az MTI. A Bocskai István Lövészdandár "közúti átcsoportosítást hajt végre" egy gyakorlatra. Szombaton Hajdúhadházról és Debrecenből indulnak el, emiatt az M35 - M3 - M31 - M0 - M7 - 701-es út - 8-as út - veszprémi elkerülő - Újmajor útvonalon katonai konvojra lehet számítani. Szintén szombaton Hódmezővásárhelyről is indulnak menetoszlopok, amik a 47-es út - M43 - M5 - 52-es út - M7 - 8-as út - veszprémi elkerülő - Újmajor útvonalon haladnak majd.

  • Csütörtök délutánonként Lázár János általában a kormány munkájáról szokott beszámolni, a mai 60. Kormányinfón viszont újságírói kérdésre egy mélyen szunnyadó, személyes vallomás is előtört a miniszterből. 

    Felvetették neki, hogy az erdélyi pálinkafőzők nem írhatják rá a termékükre, hogy pálinka, mert annak idején Gyurcsányék csak Magyarország és Ausztria bizonyos területeire védették le a pálinka kifejezés használatát. Az újságíró pedig arról érdeklődött, hogy tervez-e valamit a kormány az ügy érdekében. 

    Lázár először viccesen megjegyezte, hogy „jelentős fogyasztással" tudnak segíteni, de aztán előtört belőle, hogy nem képviselheti hitelesen a forradalmi pálinkafogyasztó élcsapatot Erdélyben. 

    Ott olyan erős pálinka van, hogy én például nem bírom meginni...meghalok, ha azt az erős pálinkát...nagyon nehezen bírom ki állva...

    – fogalmazott kendőzetlen őszinteséggel a miniszter. A vallomást pedig élőben közvetítették a kormány honlapján, íme: 

    Lázár az erdélyi pálinkáról
  • Kisbölény született a pécsi állatkertben, aki ugyan már kint van a kifutón, de a szülők még nem engedik oda hozzá a gondozókat, hogy megnézzék, milyen nemű a csöpség. Brutusnak és Avarkának nem ő az egyetlen leszármazottja, korábbi gyermekeik  más városok állatkertjeiben leltek otthonra. (via Bama.hu)

    297625 160824-kisbioleny ll
    Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló
  • Pontosan tíz éve, 2006. augusztus 25-én írtuk ezt

    Ugyanezen a napon Dárdai Pál csapatát, a Herthát a dán Odensével sorsolták össze az UEFA kupában. Fülöp Márton a Tottenham, Sáfár Szabolcs az Austria Wien kapuját védte, Rudolf Gergely a Nancy csapatát erősítette.

    A miniszterelnököt Gyurcsány Ferencnek hívták.

  • Steven Seagal pánszláv vonzalma közismert, különösen a keleti szlávokat, azon belül a régió országainak vezetőit nagyon szereti.

    Vlagyimir Putyinnal való aikido-dzsúdó alapú barátsága megszakíthatatlan, két éve még nem zárta ki, hogy orosz állampolgárságot is szerezne. Ebben aztán Gerard Depardieu és Monson megelőzte, talán ezért is gondolta meg magát Seagal, aki végül idén nem orosz, hanem szerb állampolgár lett.

    De ez nem akadálya a kelet-európai kalandozásoknak, sőt talán meg is könnyíti, hiszen szerb állampolgárként vízum nélkül mehet Oroszországba vagy épp Belaruszba. Szerdán Alekszandr Lukasenkóval találkozott, kicsit járkált Minszkben és ismerkedett a belarusz konyhával. Seagal Oroszországban is elsütötte, hogy felmenői oda valók, most ugyanezt mondta Belarusz kapcsán, ahová épp ezért már állítólag nagyon vágyott. Érdemes volt, fantasztikus képek készültek a 64 éves színész-producer-énekes harcművészről, amint meghatározhatatlan folkrólból eredeztethető fekete ruhában répát majszol, belarusz görögdinnyét ragad meg és cseveg a stílusjegyeiben az Hugo Chavez-Fidel Castro vonalon elhelyezhető olimpiai mackófelsőben mosolygó Lukasenkóval. 

    Beszélgetésük állítólag a káposzta-cékla-répa körül forgott, de egyoldalú lett a vége, mert Lukasenko egy aláírt fotóalbumot és tőrt adott a színésznek, Seagal viszont nem készült ajándékkal, amit az elnök szóvivője szerint a színész utólag nagyon sajnál.

  • Az évszázados hagyományok és a 21. századi divatsikoly tökéletes találkozása Heves megyében.

  • Tizenöt év alatt semmi nem változott Győr egyik legforgalmasabb vasúti átkelőjénél, az Újlak utcánál, írja a Kisalföld. A lap munkatársai lemérték: egy óra alatt tízszer zárták le az átjárót, azaz 31 percig nem tudtak átkelni rajta az autósok és a gyalogosok. Sokan nem is várták meg a zöldet, átmennek a tiloson.

    Állítólag készül majd egy aluljáró egy mintegy egymilliárd forintba kerülő csomópont-fejlesztés részeként, azonban erre még jó sokáig várni kell, egy korábbi közlés szerint 2020-ig. Addig is kérjük, ne keljenek át a piroson!

  • Pontosan öt éve, 2011. augusztus 25-én mondott le az Apple elnök-vezérigazgatói posztjáról Steve Jobs. 2004-ben diagnosztizáltak nála hasnyálmirigyrákot, de ő az utolsó pillanatig kitartott, alig másfél hónappal a lemondása után, október 5-én, ötvenhat évesen halt meg. Életéről film készültMichael Fassbender főszereplésével, a forgatókönyvet Aaron Sorkin írta, a rendező pedig Danny Boyle volt.

  • Oké, sok a hisztis utas, én is bosszankodtam már, amikor kidobatták velem a kézipoggyászból a fogkrémet meg a körömvágó ollót – de tényleg, térítettek már el repülőt körömvágó ollóval? De ha az veszélyesen éles, tudják, mire képes egy jól félbetört bankkártya? –, de azért van, amikor együttérzek a reptéri dolgozókkal. Például, amikor valaki azon háborog, hogy nem viheti fel a fedélzetre a literes szenteltvizét. Ezt történt egy oroszországi repülőtéren is, ahol a légitársaság képviselői próbálták meggyőzni az utast a biztonsági előírások elfogadásáról. Sikertelenül, annyira, hogy a vallási meggyőződésére hivatkozó utas inkább lekéste a gépét, így nem is jutott el Hakasziába.

    A videót egyébként maga a felháborodott utas tette ki, aki szerint neki teljesen igaza van. Vallási meggyőződése ellenére egyébként nem az isteni igazságszolgáltatással, hanem a nagyon is evilági bíróságokkal, sőt, magával Putyinnal fenyegetőzött a férfi, aki kevésbé bizonyult megértőnek, mint a nagyon is türelmes személyzet.

    Víz és víz között van különbség?

  • Nyolcvanhat éves korában, hosszú betegeskedés után párizsi otthonában elhunyt Sonia Rykiel, írja a France24.

    1930-ban, Sonia Fils néven született a francia fővárosban, 1960-ban kezdett divattervezéssel foglalkozni, ekkor már az Elle címlapjára kerültek a pulóverei. Audrey Hepburn ezért 14 darabot vett a ruhadarabból.

    Igazán híres akkor lett, amikor terhessége alatt nem talált elég finom anyagból készült kötött pulóvereket. Ruhaszalonos férje beszállítóin keresztül Velencéből vásárolt gyapjút és tervezte meg saját ruháját. 1962-ben már a kötött ruhák királynőjeként kezdték emlegetni.

    2009-ben a Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntették ki, mert ekkor már 40 éve dolgozott a francia divatért. Tizenöt éve diagnosztizáltak nála Parkinson-kórt.

  • Ahhoz hamar hozzá lehet szokni, hogy az osztályban vannak okosabbak, de azért az már másik szint, ha ez a valaki egy 11 éves gyerek az egyetemi osztályodban, szerveskémia-órán.

    Ez a hír a Twittert is hamar megjárta, már több tízezer megosztásnál tart a fotó róla. Daniel egyébként középiskolás (11 évesen), de alkalomszerűen az ohiói University of Toledo hallgatója is.

    Amúgy már ösztöndíjat is nyert, akkor Obamával is találkozott.

    CqkNqcxUAAAPdAV
    Fotó: Twitter
  • Utoljára 2011-ben járt Budapesten az a Dan Patlansky, akit az egyik legjobb bluesrock-gitárosnak tartanak jelenleg. És olyan feelinges zenét tol, hogy belekönnyezik az ember. Aki akar egy jót bulizni ilyen nótákra:

    az menjen el szépen az A38 hajóra augusztus 29-én. A jó Dan korábban kifejezetten bluesban utazott, aztán lassan rockosított, és 2014 óta inkább a bluesrockkal foglalkozik, de minden jól áll neki. Tessék, itt egy kis ízelítő:

  • Pontosan két éve az önkormányzati választások előtt álltunk, és a baloldali ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje keményen beleállt a kampányba. 2014. augusztus 25. legnagyobb élménye volt.

  • Igaz, a burkinit betiltó francia polgármesterek keresztbe tettek egy rakás, magukat jól érezni és fürdőzni vágyó muszlim nővel és mindenki mással, akit zavar, ha rendőrök vetkőztetnek le nőket a törvény nevében a strandon, a burkinit kitaláló ausztrál üzletasszonnyal viszont nagyon jót tettek, ugyanis

    a tiltás után közel 200 százalékkal nőtt az internetes burkini-eladások száma.

    Legalábbis ezt mondta a BBC-nek a ruhadarab feltalálója, Aheda Zanetti. Igazából már maga az ötlet is a muszlim viseletek betiltásából sportot űző francia politikusoktól ered, a 48 éves, Sydneyben élő Zanetti ugyanis azt mondta, a burkini tervezésében az is ösztönözte, hogy évekkel ezelőtt Franciaország kitiltotta a vallási hovatartozásra utaló viseleteket az iskolákból.

    Az utóbbi hetekben tizennégy francia település, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes, és múlt pénteken Nizza tiltotta be az egész testet elfedő fürdőruha viselését. Cannes és a legtöbb város a tiltást azzal indokolta, hogy a burkini viselése „nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel”. A héten tizenöt nőt már meg is büntettek, amiért olyan ruhában merészelt fürdőzni, amilyenben jól érzi magát.

  • Hetvenöt kacsát, több liter bort, egy láncfűrészt és egy fűkaszát lopott el egy endrefalvai férfi. Sz. Zsolt augusztus 11-én, 20-án és 23-án is betört egy-egy házba, a szécsényi rendőrök megtalálták, és kihallgatták. Mindent beismert. (Police.hu)

    hnl 4 118
    Fotó: Police.hu
  • Az év legdurvábban körbehájpolt videojátéka (és egy olyan évről beszélünk, amikor kijött egy Pokémon Go is!) végre megkapta a maga őszinte trailerét, ami alaposan le is szedi róla a keresztvizet:

  • Nem? Nem csoda. Mert eddig nem is létezett. Az új földrajzi képződmény csütörtök reggel keletkezett egy csőtörés miatt. Ahogy az autóból meg tudtam figyelni, a sebes sodrású Sánc utcai patak nagyon sok iszapot és hordalékot szállít, és apró köveket görget Budapest alacsonyabban fekvő területeire, ebben az esetben a Hegyalja útra.

    Csőtörés Budapesten, új patak a Sánc utcában
  • A szó legszorosabb értelmében tette mindezt, ugyanis a harmincéves vietnami nő megkérte egy ismerősét, hogy vágja le az egyik kezét és az egyik lábfejét. 

    A terv nagyszerűnek tűnt: az ismerős és az áldozat kimegy a vonatsínek mellé, ott az ismerős levágja a nő kezét és lábát, majd hívja a mentőket, hogy talált egy nőt a sínek mellett, akit megnyomorított a Hanoiba tartó gyorsvonat.

    A nő azt remélte, hogy ezért megkapja majd a nagyjából 41 millió forintnak megfelelő biztosítását, a vagdosó ismerősnek pedig félmillió forintnyi összeget ígért. A nő azután szánta el magát a nyerészkedő amputálásra, hogy az üzlete tönkrement.

    A biztosításból viszont semmit sem lát majd, mert a rendőrség nem hitte el a sztoriját, a végtagjait elvesztette, és ráadásul börtönbe is kell mennie.

  • Most találtam rá, de a lejátszási adatok alapján még nem hallgatták ronggyá ezt a ritkaságot, a Bonanza Banzai kölni koncertjét, amit Kovács Ákos legendás együttese 1991-ben adott. Érdemes meghallgatni a dobszólót, 18:45-nél kezdődik. A tapsból ítélve nem lehettek nagyon sokan a koncerten, de a közönség dicséretére legyen mondva, hogy kitartottak és még az utolsó számot is megtapsolták. 

  • Azok az olasz tinik, akik 2016. szeptember 15. és december 31. között ünneplik a 18. születésnapjukat, 500 eurót kapnak a kormánytól, hogy a pénzt az általuk választott kulturális termékekre költsék. Mozira, színházra, könyvekre, koncertjegyre, illetve múzeumok és nemzeti parkok belépőire költhetik a pénzt. A születésnapi ajándék nagyjából 575 ezer tizenévest fog érinteni, és 290 millió euróba kerül a kormánynak, de szerintük ez nem kidobott pénz, hiszen a fiatalok művelődésébe fektetik. 

    "Emlékeztetjük őket arra, hogy milyen fontos a kultúra, ami egyrészt fejleszti az egyént, másrészt ez az a szövet, ami összetartja a társadalmunkat" – nyilatkozta Tommaso Nannicini, az olasz parlament titkára.

    A nagykorúvá váló kamaszok majd egy mobilapplikáción keresztül igényelhetik a digitális utalványokat.

    A kormány egy másik, hasonló ajándékozást is betervezett már: 2017-ben tanároknak adnának 500 eurót, amit majd továbbképzésre költhetnek el.

    (Independent)

  • Ismét megjelent a rucaöröm a mártélyi holtág vizének felszínén. A strand területén eddig gereblyével próbálták megtisztítani a fürdőzők részére a területet, de nemsokára raselhálóval is nekiesnek - írja a Délmagyar. A lehalászott rucaörömöt az önkormányzat kertjében komposztálásra használják majd fel.

    rucaorom
    Fotó: Antal Sándor / delmagyar.hu

    És ha mindebből egy szót sem értett, akkor nézzük sorban, mit is jelentenek ezek a szavak: 

    • rucaöröm: vízi növény, ami a páfrányok osztályába tartozik. A kontinentális és mediterrán területeken tápanyagban gazdag, meleg állóvizekben, holtágakban él. Gyengén elágazó rövid szárán két sorban helyekezkednek el úszó levelei, gyökere nincsen.
    • Mártélyi holtág: A Tisza árterében fekvő holtág, Hódmezővásárhelytől 7 km-re Mártély község határában fekszik. A horgászok egyik kedvenc helye, mert gazdag pontyban, kárászban, keszegfélékben, de fogható benne süllő, csuka és harcsa is.
    • raselháló avagy Raschel háló: sűrű szövésű műanyag háló, ami főként az építkezésekről lehet ismerős, mint védőháló. De használják a facsemeték szárainak védéséhez, jégkár ellen, és szélfogóként is. Most pedig a rucaöröm lehalászásához.

    Ugye, hogy ma is tanult valamit? Ha szívesen tanulna még, csak kattintson ide.