új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagyon látványos interaktív grafikát hozott ki a KSH, amelyben egy ezer fős mintanépesség egy átlagos napját mutatja be. Jól látszik például, hogy délelőtt tízkor még az emberek 3 százaléka alszik, egy százalékuk pedig este 11-kor még dolgozik és akad olyan, aki még éjfél körül is házimunkát végez. Sajnos nem ágyazható be, de kattintson, ha jót akar.

    6uv4Y1c4xvpHGM7Qs.png
    Fotó: KSH
  • Már csak néhányat kell aludni, és szavazhat a magyar arról, hogy. Előtte a Magyar Helsinki Bizottság pedig a Kossuth Klubban színházi társasjátékban mutatja be, a Menekülj Okosan c. interaktív műsorát, ami arról szól, hogy bárkiből bármikor lehet menekült, és hogy milyen az. 

    Annyi tudható a darabról, hogy egy magyar falunak kelet felé kell indulnia, menekültként éreznie, akadályokat vennie, míg elér a valahova. Tudta? Az empátia tanulható.

  • Tatiana Maslany megosztott egy képet párjáról, a szintén színész Tom Cullenről az Instagramján, aminek nem kellett volna különösebb felzúdulást keltenie. Azonban a kép Budapesten, az Ellátó kertben készült és az Orphan Black-rajongóknak rögtön felcsillant a szemük, hogy talán városban lehet a friss Emmy-díjas színésznő.

    Missing my Mr.

    A photo posted by @tatianamaslany on

    Rövid idő alatt kiderült, hogy erről szó sincs, a színésznő egy régebbi képet osztott meg a párjáról.

    Budapestnek azonban különös jelentősége lehet a számukra, ugyanis 2012-ben itt jöttek össze, mikor a Ken Follett regényéből készült Az idők végezetéig című sorozatot forgatták. Fél évet töltöttek itt és a Nylonban megjelent interjúban arról beszéltek, hogy az itt tartózkodásuk alatt nagyon sok romantikus programon vettek részt, és azóta is boldogan együtt vannak. Úgy tűnik tehát, aki külföldi színésszel akar fotózkodni, annak továbbra is Harrison Ford a legjobb esélye, ugyanis a Snapchatje alapján a korábban itt forgató és turistáskodó Jared Leto már elhagyta az országot.

  • Oké, a videó egy konkrét pickup reklámja, de simán ki lehet próbálni a dolgot egy másik gyártó termékével is. Ha valaki megcsinálja, töltse fel a videót valahová, és küldje el a linket!

  • A fehér oroszlán kb. olyan ritka, mint a fehér holló, úgyhogy biztos, hogy érdemes meglátogatni az öthetes kisoroszlánt a Nyíregyházi Állatparkban. Holnaptól a Viktória házban, egy üvegablakon keresztül a látogatók is végigkísérhetik a cseperedését, s megleshetik, hogy játszik vagy táplálkozik az egyelőre kicsi nagymacska.

    A kisállat augusztus 26-án született. Mivel két hete anyjának elapadt a teje, egy gondozónő vigyáz rá, aki már több oroszlánt is felnevelt. Viszont neki most az a legjobb, ha keveset érintkezik emberekkel, ezért a gondozó is csupán az etetés időszakában van vele. A most 5 hetes oroszlán napi hatszor eszik, szépen gyarapodik, már majdnem 3 kg.

    A fehér színváltozatú állatokról sokáig csak sejtették, hogy léteznek, a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak. Ezek csupán Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi.

  • Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL, Anti-Defamation League) szélsőjobboldali szimbólummá minősítette Pepét, a békát.

    Pepe eredetileg egy 2005-ös képregényben szerepelt és senkit nem érdekelt évekig, mígnem 2008-ban a 4chan internetes fórumon valaki újból megrajzolta, és a kifejező békafej fölé odaírta, hogy "feels good man".  Azóta Pepe mindenhol ott van, úgy használták az interneten a béka fejét, mint a klasszikus sárga szmájlikat, volt boldog Pepe, szomorú Pepe, álmos Pepe, büszke Pepe, stb.

    CRLvYeaUYAEtT9T.png

    Aztán valamiért az amerikai szélsőjobboldali mozgalom legújabb hulláma, a magát alt-rightnak nevező alternatív jobboldal elkezdte kisajátítani Pepét. Olykor hitlerbajuszt, Ku Klux Klan csuklyát, SS jelvényt rajzolnak rá, máskor zsidók vagy feketék sértő karikatúrájának rajzolják meg. Az amerikai politika homlokterébe azért került be a mém, mert a szélsőjobboldal körében is népszerű republikánus elnökjelölt több pepés képet is megosztott Twitteren.

    Az Economist vezércikket írt arról, hogyan próbálja meg Trump felhasználni a szélsőjobboldali internetezőket a kampányban. A Trump-Pepe összeborulást aztán Hillary Clinton is szóvá tette, felszólította Trumpot, hogy határolódjon el a békától és az alt-righttól. Ennek az új állomása, hogy most az ADL felrakta Pepét a szélsőjobboldali szimbólumok listájára.  (Time, Independent)

  • bakostibor
    Fotó: Forrás: deadmanride.tumblr.com

    Papageorge találta meg Bakos Tibor, a Hunyadi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, a Fidesz-KDNP egykori képviselőjelöltje világbajnok érvelését arról, miért fontos a kispestieknek nemmel, pontosabban NEMMEL szavaznia a kvótanépszavazáson. Az okfejtés annyira összetett, hogy én harmadik olvasásra sem értem, igaz, nem is lakom Kispesten. Valami olyasmiről van szó mindenesetre, hogy a hajléktalanok helyét hamarosan átveheti a kapualjakban "tízezernyi" bevándorló, ami azért nagyon rossz, mert a Köki és a Határ út is fontos közlekedési csomópont. Mindegy, a lényeg, hogy az üzenet világos.

    Ön szerint mire gondolt a költő?

  • Kettő darab, tízméteres platánfát telepítettek a Corvin Sétányra - közölte az örömhírt egy reklámügynökség. A két fa Olaszországból, Toscanából másfél nap alatt ért Budapestre egy zárt platós, erre a célra felkészített kamionnal. A szállításkor három tonnás növények számára állandó hőmérsékletet és egy egyedileg készült tartószerkezetet biztosítottak.

    A fákat egy itthon ritkán látható emelőszerkezettel helyezték a földbe, és egy speciális, a földfelszín alatt elhelyezett pántolás segítségével stabilabban állnak majd.

    Mint kiderült, azért kellett Toscanáig menni a platánokért, mert megfelelő méretben csak külföldön találtak belőle.

  • Elég sajátos módon távozott kedden a Leicester thaiföldi tulajdonosa, Vichai Srivaddhanaprabha. Csapata 1-0-ra megnyert BL-meccse után nem akart a dugóban szenvedni késő este. Így mikor már mindenki elhagyta a stadiont, egy helikopter szállt a kezdőkörbe és vitte haza a Thaiföld királyának is becézett, 3,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Srivaddhanaprabhát.

    El akarta kerülni a dugót, helikopterrel ment haza a klubtulaj
  • 14433198 1335258963181626 6174426034741799847 n

    A Taverna Dionysios nevű görög étteremről van szó a rakparton, itt fogyasztott Harrison Ford a képek szerint egy darabka vajat villával, amit egy jó pohár fehér borral kísért le. Az étterem teljes személyzete fotózkodott vele, arról nincs információ a Facebook posztban, hogy el is mosogatott volna maga után. 

  • Csütörtökön kezdődik a Klipszemle a Toldi moziban, és egészen péntek estig tart majd: a moziteremben vetítenek majd közel 100 klipet, mindenféle kategóriák szerint, aztán lesz zsűrizés (idén Klág Dávidot delegálta a Stenk szerkesztősége) és díjátadó péntek éjjel. Van már részletes beosztás is, jegyeket a Toldi mozi pénztárában vagy online lehet venni 500 forintért.

    Ez lesz csütörtökön:

    14481984 867820673318800 3253837720895902679 o.png

    Ez meg pénteken:

    14481984 867820673318800 3253837720895902679 o.png

    Van egy különdíj is, amire az Indexen lehet szavazni: az Absolut Budapest különdíjat az a klip nyerheti meg, amelyikben a legjobban néz ki Budapest: jelenleg ádáz küzdelem folyik az Animal Cannibals és Pajor Tamás között, hogy a Budapest nyáron sokkal szabadabb vagy a Szeretem Pestet klipje a menőbb. Szavazott már? Ha nem, akkor itt tudja megtenni. 

  • Sírással küzdő kislány mondott beszédet az amerikai Charlotte város közgyűlése előtt. Ez az a város, ahol rendőrök lelőttek egy 43 éves fekete férfit, akit körözött bűnözőnek hittek. Az áldozat azonban nem volt azonos a célszeméllyel. Az eset után tüntetéssorozat kezdődött a városban, ez a sokadik olyan eset volt, ahol megkérdőjelezhető körülmények között végeztek rendőrök fekete amerikaiakkal. (A jelenségről itt írtunk bővebben.)

    A 9 éves Zianna Oliphant arról beszél, hogy milyen érzés neki feketeként felnőni egy olyan városban, ahol a rendőrök feketéket lőnek agyon.

    Úgy érzem, másként vagyunk kezelve. Nekünk, feketéknek nem kellene ezt éreznünk. Nem kellene tüntetnünk, ha nem bánnának velünk ilyen rosszul. Azért csináljuk, mert csinálnunk kell, a jogainkért

    – mondta. (Guardian)

  • Kedd délután egy endrefalvai családi ház udvaráról elloptak egy autót. A rendőrök forrónyomon beazonosították azt a 24 éves helyi lakost, Sz. Zsoltot, akit az autólopással gyanúsítottak. Kiderült, hogy Zsolt még hétfő éjjel bement a ház területére, és az ott parkoló nyitott kocsiba beült, pénzt keresett benne, de azt nem talált. Ezután a kaput kinyitotta, a kocsit az utcára tolta, és a benne hagyott kulccsal beindította. 

    Zsolt Endrefalva közelében a földutakon közlekedett, majd miután a kocsi lerobbant, fűvel letakarta, azt gondolta, hogy másnap visszaviszi.

    álca
    Fotó: Police.hu

    Az eltakarás nem sikerült tökéletesen, lopás miatt indítottak ellene eljárást.

  • Csodás.

    Screen Shot 2016-09-28 at 11.00.48.png
  • 14520343 1252004474873525 5803418589226375241 n

    Hosszú Katinka megosztott pár fotót az előző olimpiákról, ezek szerepeltek az akkreditációs kártyáján. 

    15 éves volt, amikor az athéni olimpiára kijutott, 2008-ban, Pekingben már a döntőbe várta mindenki 200 és 400 vegyesen, de lemaradt róla. Londonban pedig nem tudott érmet szerezni, pedig világbajnokként érkezett. 2016-ban 3 arany és 1 ezüst lett a jutalma.

  • Itt fogják ugyanis kiállítani a róla készült festményt a Meg fogsz gyógyulni! című nagy és átfogó drMáriás-kiállításon a Zsolnay Negyedben.

    Képernyőfotó 2016-09-28 - 9.58.33.png

    A további festményeken olyan híres emberek láthatók, mint Rákosi Mátyás meztelen kopasz nőként, Horthy háttal Magritte, Habony Árpád viszont harcosan Malevics stílusában vagy L. Simon László, mint kékszakállú herceg. A Zsolnay Negyedben egyébként nemcsak régi, hanem új képek is lesznek, és egészen november végéig lehet majd megnézni őket. 

    01 Habony Malevics mutermeben

    Sőt, lesznek felolvasások is: drMáriás eddig megjelent két verses- és hét prózakötetéből Ladik Katalin, Fábry Sándor, Keresztury Tibor, Waszlavik Gazember László, Lovasi András, Lévai Balázs és Rátgéber László olvasnak fel. Maga Rátgéber nyitja meg a kiállítást is, és nyilván lesz Tudósok koncert is.

  • A Reuters drónja járta be a város ostromlott részét, melyben az állandó bombázás és a tüzérségi tűz túlzás nélkül egyetlen házat sem hagyott épen:

  • Egy 21 éves ausztrál beült egy mobilvécébe, de amikor ráült az ülőkére, éles szúrást érzett a nemi szervén. És ekkor rémület  hasított bele, mivel ezt a szúrást öt hónappal ezelőtt már érezte egyszer, amikor péniszen csípte egy igen erős méreganyagot termelő vöröshátú pók.

    Az futott át rajtam: nem hiszem el, hogy megint megtörtént!

    Pedig megtörtént: a vécédeszka alól ugyanis előmászott a nyolclábú fekete tettes, potrohán a jellegzetes vörös homokórával. Jordan ráadásul az első incidens óta tart a mobilvécéktől, és csak gondos ellenőrzés után mer ráülni a deszkára. Az esetből szerencsére az iszonyatos fájdalmon kívül nem lett komolyabb baj, a vöröshátú pók mérgére ugyanis 1956 óta van ellenszérum, és azóta egyetlen ember sem halt bele az állat csípésébe.

    (BBC)

  • Meglehetősen furcsa alkalmazással állt elő a London Sperm Bank Donors nevű cég, amivel a nők lényegében egy csomó paraméter alapján kiválaszthatják leendő gyermekük apját.

    A donorok potom 950 font (kb. 340 ezer forint) kifizetése után már hozzá is adódnak az app adatbázisához, ahol a nők többek között szem- és hajszín, végzettség, foglalkozás és személyiség alapján is szűrhetnek, hogy biztos megtalálják az igazit. Sőt, ha még így sem sikerülne jó fogásra akadni, akkor egy kívánságlistát is létrehozhatnak, ami jelez, ha megjelenik álmaik férfija.

    A spermabank szerint ez remek lehetőség a nők számára, hogy otthonuk kényelméből, anonimitásukat megőrizve választhassák ki az ideális alanyt. Persze kritikusai is akadtak az alkalmazásnak, a Comment on Reproductive Ethics egyik képviselője úgy gondolja, ez az apaság, sőt a szülőség teljes ledegradálása.

  • Ez a helyzet most a San-Szi tartománybeli Jung-cseng-ben.

    A Telegraph szerint gyakran előforduló jelenség, hogy a sós tavak elalgásodnak, amikor a felmelegedés miatt a tavak sókoncentrációja megnő - akár a normális értékek tízszeresére is. Ennyi sót az élőlények többsége már nem visel el, kivéve azokat a mikrobákat és baktériumokat, amik kifejezetten szeretik ezt a közeget. Ezek az élőlények színezik (általában) rózsaszínre a tavakat. Erről készült most ez a látványos légi fotó is: