új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lenyűgözően festményszerű portrét lőtt mérkőzés közben Szvetlana Kuznyecováról a Reuters szingapúri fotósa, miközben az orosz teniszezőnő Karolina Pliskova ellen játszott. A beltéri pályán elég sötét volt ahhoz, hogy ne csak a hagyományos teniszfotók készüljenek, hanem lehessen egy kicsit játszani a világítással is. Nagyon klassz, ahogy a kép dinamikája újra és újra ráirányítja a figyelmet a sportoló eltorzult arcára. 

    A reneszánsz festők biztos megijedtek volna egy ilyen portrétól, valószínűleg nem ment volna át, hogy az alany nem mereven bámul a kamerába vászonról, és az alakja fokozatosan a semmibe vész, a színhasználat is eltér, de a stílus hasonló.

    A véletlen reneszánsz az index legeldugottabb és legritkábban frissülő tematikus sorozata, kész csoda, hogy rátalált! De ha érdeklik a hasonlóan festményszerű hírfotók, nézzen körül erre!

  • Megszületett meg az első muntyák a Szegedi Vadasparkban. Ez egy kisméretű és félénk szarvasfaj, pontos neve kínai muntyákszarvas (Muntiacus reevesi). A Kelet-Ázsiában élő patás hímei ugyan rendelkeznek kisméretű agancsokkal, de sok más kisméretű szarvashoz hasonlóan, a szemfoguk is megnőtt.

    muntyak 2016
    Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

    Az agancsot kiegészítő fegyverzetük természetesen nem zsákmányszerzésre valók, hanem az egymás közötti harcokban segítik a hímeket. A Vadaspark muntyákjai amuri daruval élnek közös erdei kifutójukban, ez elég sűrű és tágas ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. A két német állatkertből származó, tavaly összeköltözött szülőknek idén, október 15-én már meg is született az első utóda. A kicsinyüket napközben elrejtik, az nem követi az anyját, így kell némi szerencse és éles szem a megpillantásához, de ahogy növekszik, majd egyre többet lesz látható a kis muntyák.

    A muntyákszarvasokat angolul barking deernek, vagyis ugató szarvasoknak is nevezik, bár ritkán, inkább csak veszély észlelése esetén hallatják ezt a hangot - közölte a vadaspark. Bár elsősorban növényevők, meglepően sok állati eredetű táplálékot, pl. kisebb emlősöket és madarakat, tojásokat is fogyasztanak, sőt, még a dögevéstől sem riadnak vissza.

  • Nincs villany a 3-as metró egyik kocsijában, elég hangulatos. Ilyen képeket tudott a telóm, talán látszik pár pislákoló távoli telefon, írta kollégánk hazafelé utazva a metróból. Utazási élménynek érdekes.

  • 1905-ben, 111 évvel ezelőtt szakadt el végleg Svédországtól Norvégia, ezután a nemzeti identitás megerősítéseként hatalmas energiát fektettek a kultúra felvirágoztatásába – az itthon legismertebb norvég kulturális alakok közül talán a drámaíró Henrik Ibsen és a festő Edvard Munch emelkedik ki. Bár Magyarországon a többségnek talán előbb jut eszébe Lázár János háborúja a norvég alapokkal, mint a Vadkacsa vagy a Sikoly.

    A norvég alkotmány viszont még Norvégiánál is régebbi, sőt, ez egész Európa legrégebbi, hatályos alkotmánya,

    a világon is csak az USA előzi meg.

    Szép norvég nevén a Kongeriket Norges Grunnlovot 1814-ben írták meg, és (számos javítással, de) azóta is a jogrendszer alapját képezi.

  • Három órával a zúzás után sincs még gyanúsított Donald Trump hollywoodi csillagának megrongálásának ügyében - írja a Deadline. Egy csákánnyal és egy kalapáccsal esett neki a csillagnak egy magát Jamie Otisnak hívó ember. A rendőrség fél órával a zúzás után ért ki, jelenleg is helyszínelnek, de nincs egyelőre nyom, amelyen el tudnának indulni, így a lakosság segítségét kérik.

    lapd
    Fotó: LAPDHQ
  • A New York Times megszerezte egy 2014-es Donald Trump-életrajz interjúfelvételeit. Az ezek alapján készített mai cikk nem sokat tesz hozzá a republikánus elnökjelölt eddig megismert képéhez, de van benne egy érdekes részlet, ahol Trump volt felesége, Ivana idéz fel egy coloradói utat még a kapcsolatuk hajnalából. Ez volt az első közös síelésük, és Donald nem tudta, hogy Ivana nagyon jól síel:

    Ment, megállt, aztán szólt, hogy gyere bébi, gyere bébi! Elindultam és csináltam két szaltót, két szaltót az orra előtt. Aztán eltűntem. Donald annyira dühös lett, hogy lecsatolta a léceit, levette a bakancsát és visszament az étteremhez. Nem bírta elviselni. Nem bírta elviselni.

    Bár kicsit fennakadtam a sípályán ezek szerint zokniban sétáló Trump képén, de rögtön eszembe jutott a legendás, rózsaszín kanapés Story-riport az emberarcú Orbán Viktorról, melyben Lévai Anikó számolt be egy hasonló szituációról. A pótolhatatlan lapszámot sajnos elsodorta valamelyik szerkesztőségi nagytakarítás, és a Story online archívuma sem őrzi a teljes anyagot, de az akkor lapszemlékből szerencsére rekonstruálható a lényeg. A Hvg.hu így idézte:

    A miniszterelnök már felnőtt fejjel tanult meg síelni, és amikor egy síversenyen felesége futott be elsőnek, és ő csak második lett, mire az eredményhirdetés következett, elintézte, hogy külön férfi és női kategória legyen.

    Na, hát ezért nem alkalmas Trump államférfinak.

  • Egy washingtoni metrómasiniszta vasárnap este egy forgalmas állomáson egyszer csak közölte, lejárt a műszakja, úgyhogy ő most hazamegy.

    A peronon tartózkodó utasok szerint legalább 10 perc telt el, mire döntöttek róla a működtetők, hogy ki vezesse tovább a vonatot – eközben persze feltartották az érkező szerelvényeket is. Végül az ügyeletes felügyelő vitte tovább a műszakot.

    A túlórázni nem hajlandó alkalmazott fegyelmit kap majd, írja az Independent.

  • Ez egyben azt is jelenti, hogy elképesztően népszerű a rendezvény, míg 2016-ban azért 54 nap kellett, hogy beteljen a tabella, a 2017-es versenyre 54 óra alatt kapkodták el a nevezéseket a futók. Az Ultrabalaton 880 csapatot, azaz nagyságrendileg 8000 futót tud fogadni, most a várólistára lehet feliratkozni – már most 150 csapat apellál erre, hamarosan kiderül, az esetleges visszamondások után kiknek juthat még hely.

    Megkaptuk egyébként a szervezőktől a tavalyi futásunk videóját is, aminek az elején és a végén szerepel a szerkesztőségi csapat, kiemelném:

    • Stubnya Bence és Tóth Balázs csodálatos reggeli rajtját
    • Tenczer Gábor, Rácz Attila, Tóth Balázs és Iván Andris még ennél is mesebelibb hajnali befutóját
    Az Index.hu csapata az Ulrabalatoton

    Nekünk 22 óra lett a vége, a tavalyi Ultrabalatonos közvetítésünket itt tudja visszaolvasni.

  • Arról, hogy a halloween Amerikában az egyik legnépszerűbb ünnep, milyen össznépi őrület lengi körül, ki kiből és miből képes és hajlandó totál hülyét csinálni a közösségi ijesztgetés és csokivadászat kedvéért, már sok szót ejtettünk. De nem eleget. Mert ahogy az emberi hülyeség, úgy a kreativitás is végtelen. Ha netán kételye támadna ezzel kapcsolatban, ajánlom megtekintésre ezt a kis kedvenceknek rendelhető halloweeni jelmezekből összeállított válogatást:

  • Mi is írtunk már több cikket arról, hogy készül az Ocean-trilógia női változata, amiben csak nők szerepelnek majd Ocean's Eight címmel, ráadásul bitang erős szereposztással. Az első forgatási képek is szállingózni kezdtek, és hát hihetetlenül jól néznek ki rajta a szereplők. 

    A Vulture szerint ez azért van, mert a fotókon a színészek fantasztikus kabátokat viselnek, ezért azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy esetleg ezek a felöltők valahogyan a történetben is szerepet kapnak majd. 

    Komolyra fordítva a szót, a filmben szerepel Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Mindy Kaling, Sarah Paulson és a magyarok legnagyobb ellensége: Rihanna is. A rendező Gary Ross, és egészen 2018-ig kell várni erre a filmre. 

  • A Hard és Hanson sörfőzde a legrégebbi önálló gyártók közé tartozott a szigetországban.



    2006-os bezárása óta a gyárépületet magára hagyták, így már csak szomorú lenyomat a jelennek a dicső múltról.

    A Hardy és Hanson története 1832-ig nyúlik vissza, akkor indult el a gyár elődje Samuel Robinson által, aki a vízet az Alley Springből szerezte. Ő 1857-ben adta el a céget William és Thomas Hardynak. Eközben 1847-ben Stephen Hanson is sörfőzésre adta a fejét, és szintén az Alley Spring vízét használta. 

    A baráti rivalizálás 1930-ig tartott a két cég között, ekkor ugyanis engedve a piaci nyomásnak egyesülve folytatták a gyártás.

  • Azt eddig is tudtuk, hogy Oroszország egy egészen más világ, de Steve Rosenberg, a BBC moszkvai tudósítója tudott újat mutatni.

    Rosenberg az orosz Védelmi Minisztériumban vett egy kávét, de kiderült, a kávégép annyira modern, hogy amíg vársz, levetít neked egy propagandavideót a hadseregről. Egyszerűen csodálatos.

  • Mivel egy Boeing 747-es leszállás után akár hét kiló gumit is maga után hagy a pályán, ezért nem árt időnként eltávolítani a repülőtereken a felesleget a betonról. Ferihegyen ezt évente egyszer, egy speciálisan erre kifejlesztett mosóautóval teszik, valahogy így.

  • Méghozzá azért, mert elment idő előtt szavazni, és az Instagramjára kirakott egy szelfit a szavazófülkéről. Ez pedig Tennessee állam törvényei szerint szigorúan tilos, 50 dolláros pénzbüntetés, és 30 napos elzárás is járhat érte. A törvény értelmében tilos felvételeket készíteni szavazás közben, és lehet, hogy ott komolyan is veszik ezt.

  • Nős-parkolós videóból elég sok van a neten, meg általában is sokan viccelődnek ezen, de ez a két nő kilenc évvel ezelőtt úgy leparkolt, ahogy csak kevesen tudnak.

    2007-ben az STS–120-as küldetést repülő Discovery parancsnoka, Pamela Melroy csatlakozott össze a Nemzetközi Űrállomással, amin akkor épp Peggy Whitson volt a parancsnok. Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy két olyan jármű dokkolt az űrben, amelyen női parancsnok szolgált.

    CvoqaksWYAAQVp8
  • Az új reklámban a Tchibo Family kávét szerették volna népszerűsíteni, és kicsit furcsállom is, hogy 2016-ban senki sem szólt a készítőknek, hogy ebből baj lesz.

    maxresdefault (1)

    Íme a reklám:

    Az Üvegplafon blog is készített már videót arról, hogy mi történne akkor, ha beáraznánk a nők által végzett házimunkát, gyerekfelvigyázást, főzést, takarítást: 

    Üvegplafon Websorozat 2 rész: Ki is itt a kenyérkereső?

    Az alapvetően jószándékú reklám is erről akarna szólni, amikor azt akarja bemutatni, hogy az anyák munkája mindennél fontosabb, pótolhatatlan és hát láthatatlan, amit csak akkor vesznek észre a kanapén tespedő felettesei, amikor azt nélkülözni kényszerülnek. Az apuka még ki is mondja: persze, csinálhatná más is a házimunkát, takarítónő, ételfutár vagy bébiszitter, de mégiscsak akkor az igazi, ha a feleség végzi azt, nem? A családnak anyára van szüksége, az anyának meg kávéra, ez akart lenni az üzenet, de ez most nagyon nem sikerült. 

    A Feminfo ennél sokkal részletesebben írja le, hogy mennyi gond van ezzel a reklámmal, ők még egy indiai reklámmal is illusztrálják, hogy a világ más helyein egészen másként gondolkoznak a reklámosok erről a kérdésről, és ez teszi igazán szomorúvá ezt a magyar reklámot. 

    Ön szerint milyen ez a reklám?

  • Méghozzá a New Kids On The Block-kal befutott énekes, Donnie Wahlberg által, aki második próbálkozásra hármat vert (az egyébként egy hónapja beállított) rekordra, ezzel 122-re emelve azt.

    CviaZ0CVMAAH0rP
    Fotó: Twitter

    A rekordot a banda minden évben megszervezett hajóútján sikerült megdönteni, ahol a rajongók együtt utazhatnak a NKOTB tagjaival. Elsőre talán könnyűnek hangzik a feladat, de mindegyik képet másik emberrel kell lőni és a szabály szerint csak az számít érvényes szelfinek, ahol látszanak az emberek vállai és nincs elmosódva a kép.

    Ezzel együtt még mindig nem értem, hogy pontosan miért is jó ez, de legalább a róla készült videó nagyon vicces:

    Megdőlt a 3 perc alatti legtöbb szelfi világrekordja
  • A Fedél Nélkül Népszabadság-különszámával a kezükben, felkiáltójel-formába állva  tüntetett Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és MSZP-s politikusokból álló látogatócsoportja az Európai Parlamentben, Strasbourgban.  „Veszélyben a sajtószabadság, veszélyben a tájékozódáshoz való alkotmányos jog!”  – írta Ujhelyi a Facebookján.

  • Képernyőfotó 2016-10-26 - 7.46.28.png

    Éveken át viccelődtünk azzal mindenféle robotos-drónos hírben, hogy na, most aztán már tényleg csak az kell, hogy a Skynet öntudatra ébredjen, de hirtelen nem is olyan vicces ez az egész. Egy Alexander Ruben nevű fickó egyszerűen megunta, hogy ez az egész "bánthatják-e a robotok az embert" vita csak elméleti síkon folyik, és megalkotta az első olyan robotot, ami maga dönti el, hogy bántja-e a közelébe merészkedő embert, vagy inkább nem.

    Az alábbi videón azért szerencsére látszik, hogy elég messze vagyunk attól, hogy titáncsontvázú gyilkológépek igázzák le az emberiséget, de hát minden történetnek van egy eleje.

  • Gábor nevű olvasónktól kaptuk a képet: a Murányi és Peterdy utca sarkán egy autós teremtett klasszikus amerikai filmes jelenetet azzal, hogy elgázolta a tűzcsapot, amiből feltört a víz. A baleset részleteiről egyelőre nem tudunk semmit.

    Hasonló eset történt tegnap a Bazilikánál is:

  • Egy Kassouf nevű brit és a kanadai Griffin Benger játszotta alighanem az év egyik legfeszültebb leosztását.

    Kettejük összecsapása még júliusban volt, de csak éjjel mutatta be az ESPN, és a videó szélsebesen terjedt a szerencsejátékos szcénákba (már amennyiben a pókert lehet klasszikusan szerencsejátéknak nevezni).

    A tét valami 5-6 millió dollár az asztalon (csak játékpénzben, hiszen a valódi összeg nem ennyi), a kanadainak két ásza van, pár király a brit fickó kezében. Utóbbi egyébként ügyvéd, és a jelek szerint nemcsak a munkájában szeret lyukat beszélni az ember hasába, hanem a hobbija is az.

    A legjobb jelenet, amikor a kanadai (úgy tesz?), mintha megelégelné Kassouf folyamatos célozgatásait, és zrikálását, amivel az szeretné megtörni őt, hogy kizökkentse a koncentrációból, aztán kitör, és visszatámad. Kijelenti, hogy ellenfele verbálisan zaklatja, és ez már nem vicces, és hogy biztosan mindenki így is gondolja a teremben. Nézz már magadba, kiáltja neki, majd elhangzik az all in, mind a ketten kiterítik a lapjaikat! Ha ez egy csapda volt, akkor az egyik a legdrágább valaha.

  • A kisgazdapárti politikus, Dinnyés Lajos 1901-ben született, és a magyar történelembe egy rövid és szomorú epizódszereppel került be, amikor 1947-től másfél évig vezette névleg a kommunisták irányította bábkormányt, államosításokkal és minden borzalommal, amivel az az időszak járt.

    tumblr ofle77Uef11qaftgso1 1280

    Az 1961-ben elhunyt volt miniszterelnököt azonban Szegeden feltámasztották, hiszen azzal reklámozták az október 23-i ünnepséget, hogy Dinnyés Lajos ad majd elő megzenésített verseket '56-ról.

    Sajnos aztán kiderült, hogy valójában a másik Dinnyésre, Józsefre gondoltak, és a szervezők nem voltak restek átragasztani a plakátokat sem.

    (via marsyyas tumblr

  • tegan-and-sara

    Itt egy program a bántóan közeli jövő évre: 2013-ban egyszer már fellépett Budapesten az indie zenekarként induló, de ma már a mainstreammel kacérkodó kanadai duó, és 2017. február 4-én újra Tegan and Sara-koncert lesz, méghozzá a Dürerben.

    Az apropó az idén megjelent lemez, a Love You to Death, amiről a megjelenéskor azt írtuk, hogy "az előző album, vállaltan rádióbarát popzenéjét viszi tovább, a legnagyobb slágerük, a Closer vonalán haladva."