Valéria
12 °C
19 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az MTI szerint Madrid város közgyűlése megváltoztatott 52, a Franco-diktatúrából fennmaradt utcanevet. A szakértőkből álló, héttagú úgynevezett történelmi emlékezet bizottság állította össze azoknak az utcáknak, tereknek, közterületeknek a jegyzékét, amelyek nevének módosítását javasolta, beleértve azt a 80 javaslatot is, amely a különböző madridi kerületek önkormányzataitól érkezett.

  Az új elnevezéseknél a fő szempont a diktatúra előtti utcanév visszaállítása volt, ahol pedig ez nem volt lehetséges, olyan személyeket választottak névadóként, akik gazdagították a spanyol szellemi örökséget. Törekedtek arra is, hogy minél több illusztris nőnek állítsanak emléket.

  Többek között a következő nevekkel bővült a madridi városi utcanévkínálat:

  • Gerda Taro (az első olyan női fotóriporter, aki munkája közben vesztette életét)
  • Robert Capa, az említett hölgy férje, amúgy világhírű magyar fotóriporter
  • 40 évvel Franco halála után amúgy még mindig volt olyan utca, amely a diktátor nevét viselte, ezt most Diego Torres Villarroelre változtatták (18. századi polihisztor, író, orvos, matematikus)
  • A 2004. március 11-i madridi terrortámadás áldozataira emlékezve egy utca nevét erre változtatták
 • Kora nyáron a legtöbb autós által úttesten elgázolt állat a sündisznó, írja az Orpheus Állatvédő Egyesület és hozzáteszik, mivel a süni éjszaka vadászik, legtöbbször a sötétben útra tévedő egyedeket a gépjárművek vezetői már későn észlelik. Ezért arra kérik az autóvezetőket, hogy a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve, az útra tévedő állatokra ilyenkor fokozottabban ügyeljenek.

  Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője sündisznó mentéshez a következőket javasolja:

  • ha vezetés közben az úttesten sünit látunk, úgy körültekintően álljunk le és a forgalom által használt területről tegyük az út szélére a sünt;
  • ne vigyük túl messzire, mert előfordulhat, hogy megmentett állat épp a kicsinyeinek kutatja botorkálás közben az élelmet, ebben az esetben a kicsinyei is valahol a közelben lehetnek;
  • a legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, gépjárműbe tenni, hazavinni nem javasolt;
  • a süni úttestről történő leemeléshez használjunk újságpapírt, rongyot;
 • A tavaszias, kis hidegfronttal kecsegtető hosszú hétvége előtt a Pilisi Parkerdő Zrt. örömmel tudatja a természetjárókkal, hogy a múlt heti extrém csapadék- és hóhelyzet miatt lezárt turistautak többségét az erdőgazdaság munkatársai már megtisztították, így a múlt héten kiadott lezárást feloldják. A károk felmérése még zajlik.

  A közlekedés a korábban említett útvonalakon már nem balesetveszélyes, az Országos Kéktúra érintett szakaszai is újra járhatóak.

  A múlt héten lezárt útvonalak közül egyedül a Rám-szakadék marad továbbra is lezárva, ennek további helyreállítási munkálatai várhatóan a jövő hét végéig tartanak majd.

 • Kristállyal dílerkedett egy 32 éves ongai férfi a rendőrség gyanúja szerint. Az illetőt összehangolt akcióban fogták el a miskolci felderítők és a megyei főkapitányság "Bükk" alosztálya, a kihallgatáson beismerő vallomást tett, írja a police.hu.

  A kristály (rendőri-jogi szóhasználatban: új pszichoaktív anyag) ebből a jobb sorsra érdemes plüsskacsából került elő.

  Az akcióról egy rövid videót is kitettek a rendőrség oldalára.