Alfréd
5 °C
13 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kormány elpárolgott az olimpiai pályázat mögül, mintha soha ott sem lett volna. Erre ma Lázár azzal a mondattal tett pontot, hogy a kormány lezárta az olimpiatémát. A kormány arról sem kérte ki az emberek véleményét, hogy pályázzunk-e, majd miután a budapestiek nagy százaléka aláírásával kérte, hogy népszavazáson dönthessen a pályázásról,  kormány ismét az emberek véleményének kikérése nélkül döntött a pályázat visszavonásáról.

  Megnéztünk néhány budapesti óriáshirdetést, mi történt tegnap óta: az épülethálók eltüntetése úgy néz ki, nem megy olyan gyorsan (Deák tér, Margit krt.), de a Westend egész üvegfelületét betöltő hirdetés másnapra szőrén-szálán eltűnt.

  (Alább a két kép: az első ma, csütörtökön készült, a második a kampány elején)

  Próbáltuk elérni a Westend üzemeltetőjét, hogy megtudjuk, tényleg tegnap éjszaka, ma hajnalban tüntették el a hirdetést, vagy ők már korábban megérezték, hogy a 266 ezer aláírásra akkora sunnyogással fog reagálni a kormány, hogy a választási iroda előtt álldogáló kopaszok adják a másikat, de sajnos egyelőre nem értük el őket.

  Olvasónk már reggel küldött egy képet, amin egy Lajos utcai olimpiás óriásplakátot ragasztottak épp le néhány órával azután, hogy Orbánék bejelentették (dehogy jelentették, arc nélkül pár mondatot odavetettek a köztévének), hogy visszavonja Magyarország a pályázást, mert: ellenzék.

  hhhhhh
 • A Sport Plusz című hetilapban egy bajuszrángatással kezdődött az egész.

  IMG 4598

  A csütörtökön megjelenő lapban van egy rovat, amiben sportújságírók és egyéb állatfajták George F. Hemingwayt kérdezgetik. Érdekes egy rovat, kiderül belőle, hogy például van olyan kolléga, akinek a Honvéd tulajdonosáról egyáltalán semmi nem jut az eszébe, mint például Hajdú B. Istvánnak, aki azt kérdezi Hemingwaytől, hogy látta-e a Super Bowl-döntőt. Hát nem látta, nem is szereti az amerikaifocit. És ennyiben is maradnak, de ott van a Magyar Idők sportújságírója, aki meg azt kérdezi Hemingwaytől, szerinte mitől lehet az elmúlt 10 év legszínvonalasabb bajnoksága az idei.

  A Honvéd-tulajdonos szerint a válasz két szó: Orbán Viktor. De még ez sem olyan erős, mint a Nemzeti Sport főszerkesztőjének kérdésére adott válasz.

  Szöllősi György azt kérdezte, hogy Hemingway nem gondolt-e arra, amikor hazaköltözött Amerikából, hogy visszamagyarosítsa a nevét:

  Gondolkodtam azon, hogy a nevemet Szöllősi Györgyre változtatom, de akkor oly sokan nem szeretnének (és akkor még elegánsan fogalmaztam). Így aztán nem tettem.

  AU. Ez még nekem is fájt.

 • Szerda este jelentették be, hogy a NASA Spitzer távcsöve felfedezett egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert. A Trappist-1 törpecsillag körül keringő bolygók ráadásul lakhatónak tűnnek, szóval ez most a legmenőbb hely az univerzumban, mindenki szeretné megnézni magának.  

  A Space.com-nál éppen ezért gyorsan kiszámolták, hogy mégis mennyi időbe telne, amíg odaérne egy ember által készített tárgy, jármű, akármi. Hát, nincsenek jó híreink.

  Kezdjük ott, hogy egy fénysebességgel haladó jármű is harminckilenc év alatt tenné meg a 369 trillió kilométeres utat, de mivel ilyen még nem készült, nézzük az elérhetőbb megoldásokat:

  • a New Horizons-szonda 14,31 km/s sebességgel száguld kifelé a Naprendszerből, ezzel a sebességgel 317 ezer év alatt érné el a Trappist-1-et
  • a Juno űrszonda, ami olyan pazar képeket küldött a Jupiterről decemberben, a gázóriás gravitációjának segítségével 265,000 km/h-re gyorsult, de ha folyamatosan tartani tudná ezt, akkor is 158 600 év alatt érne oda
  • a Voyager 1 még 2012-ben lépett be a csillagközi űrbe, a legtávolabb jutott ember alkotta tárgy, de sajnos csak egy 685 130 éves út végén érné el a TRAPPIST-1-et
  • ezek után még tudni akarja, hogy űrsiklóval mennyi időbe telne eljutni oda? Na jó, elmondjuk: 1,5 millió évbe. 

  Szóval inkább nézze meg az ESO videóját, hogyan is nézhet ki a rendszer.

 • Ahogy az előző héten beharangoztuk, március végén Budapestre látogat Eddie Izzard, akit egyébként az Index-olvasók is szeretnek, legalábbis ez jött ki, amikor megszavaztattuk őket. A komikus a magyaroknak szánt videóüzenetben elmondja, hogy valóban Budapestre jön, és azzal büszkélkedik, hogy helyesen tudja kiejteni a főváros nevét, de nem tudja, hogy a Budapest Kongresszusi Központ vajon Pesten vagy Budán van-e. Izzard szeretettel vár mindenkit, aki beszél angolul, aki meg nem, azoknak azt üzeni, hogy tanuljanak meg, mert tök hasznos képesség. A Budapest Kongresszusi Központ egyébként a budai oldalon van, csak súgom.

  Eddie Izzard is finally coming to Budapest, and this is what he sent us. from boddah on Vimeo.