új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oroszok nem tökölnek

    Szegény hó.

  • A Pittsburgh Post-Gazette csinálta a vasárnapi New England Patriots-Pittsburgh Steelers AFC főcsoportdöntő elé összerakott kiadvány borítójára. Pittsburghi olvasatban persze ő a jó lázadók, a Patriots pedig a gonosz Birodalom.

    16113030 1352463338150379 4558472558585707932 o
    Fotó: Twitter

    A két csapat magyar idő szerint már hétfő hajnalban, 00.40-kor játszik egymással a Super Bowlba jutásért.

  • Hátborzongató légi portrét készített az amerikai légierő egyik fotósa egy éjszaka lopakodó B-2-es bombázóról.

    Az 509. bombázóezred két repülőgépe január 18-án éjjel bombázta az ISIS líbiai kiképzőtáborait, a kép akkor készült az egyik lopakodóról, amikor üzemanyagot vételezett egy KC-135 Stratotankertől. B-2-esek egyébként 2011. márciusa, a líbiai légi hadjárat óta nem repültek éles bevetésen, mostani alkalmazásukat feltehetőleg az indokolta, hogy épp nem tartózkodik a Földközi-tenger térségében amerikai repülőgéphordozó, így a nagyobb hatótávolságú repülőgépek bevetése volt kézenfekvőbb. (Arról nem is szólva, hogy némi éles bombavetési gyakorlat jót tesz a B-2-esek személyzetének, csiszolandó a légi rutint.)

    A képeket nézve annyit tennék csak hozzá, hiába lassan 30 éve, hogy repül az Egyesült Államok legkorszerűbb stratégiai bombázója, még mindig olyan hatást kelt, mintha egy sci-fi film földönkívüli űrhajója lenne.

  • Néhány napja írtunk arról, hogy egy horvát bank a Star Wars-lázat meglovagolva R2D2-ATM-et helyezett működésbe Zágrábban. Vagyis nem is horvát, hanem az osztrák Erste horvátországi cége. Ezek után ma olvasónk mit látott a Kálvin téren, az OTP-nél? Mondjuk méret miatt nemigen tűnik valószínűnek, hogy itt is ATM lesz belőle, ki tudja, lehet, hogy csak egy konkurens üzleti tervei vannak elrejtve benne, amiket feltétlen el kell juttatni Obi-van Sándorhoz.

  • A szervezet egyik aktivistája azt mondta az esetről, hogy egy részegnek látszó ismeretlen férfi verte szét a standot. A rendőrség este fél nyolc körül igazoltatta a férfit. Személyi sérülés nem történt. A népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtés csütörtökön rajtolt el, miután szerdán hitelesítette a Fővárosi Választási Bizottság a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő íveit. A nemrég feltűnt, főként fiatalokból álló szervezet a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáért küzd. A 138 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére 30 nap áll rendelkezésükre. Ha kérdései lennének, itt választ kaphat néhányra.

    received 1394443793908420
    Fotó: Momentum
  • És aki kiviszi magával holnap Lyonba, az Jókuti András, a Világevő. A január 24-25-én tartandó döntőnek ugyanis személyében a verseny történetében először lesz külföldi műsorvezetője. Nézzék csak mennyire klassz!

    És hogy nem csak klassz, de hasonlít is Andrásra, azt megnézhetik ennek a rövid videónak az elején, amit még a tavalyi budapesti eseményen forgattam, és ami mai napig az egyik kedvencem.

    A Bocuse d'Or nyertese: Széll Tamás!

    Hajrá András, és hajrá Széll Tamás!

  • A magyar megyéktől! Igen, nem máshonnan. Magyarországon ugyanis 2018-ra minden megye elkészíti, sőt, egyenesen kidolgozza saját klímastratégiáját!!! Nem lehet eléggé remélni, hogy a megyehatárokon emellett Interreg-programokkal még megyeközi klímastratégiák is készülnek, vagy hogy alaposabb tervezéssel hamarosan járási, a fővárosban pedig kerületi szintű klímastratégiák is kidolgozódnak. Hogy mennyi pénzért, és hány erdőnyi papírra nyomtatva? Apróság, amikor a klímastratégia a cél.

    Mindezt a Klímabarát Települések Szövetségének (ki lehet az, aki nem tagja ennek a mindennél fontosabb szervezetnek, talán csak nem az, aki még a Szegénységpárti Települések Összefogásából is kimarad?), szóval ennek a szervezetnek a péntek délutáni közleményéből tudom. További részletek a klímabarát honlapon.

  • Salgótarján rendkívül izgalmas hely. Magyarországon ugyanis nem igazán volt lehetősége kibontakozni a későmodern építészetnek. Az ötvenes években még a szocreált erőltették az elvtársak, a hatvanasok végén pedig már a házgyári kapacitásokat kellett kihasználni: jöttek a lelketlen lakótelepek és a tucat irodaházak. Ám a kettő közti résben azért születhettek olyan alkotások, mint mondjuk a Balaton-parti „ufóépületek”. Vagy éppen Salgótarján városközpontja.

    A salgótarjáni városközpont részlete a főtérrel, 1981
    A salgótarjáni városközpont részlete a főtérrel, 1981
    Fotó: Magyar Rendőr / FORTEPAN

    Néhány éve Földes Andris írt róla egy remek posztot, s bár a városközpontot azóta alaposan felújították, eredeti karakterét szerencsére nem vesztette el.

    A születéséről  január 31-én maga a tér beépítésnek tervezője, Magyar Géza, kétszeres Ybl Miklós-díjas építész mesél a Lechner Tudásközpontban. (Itt a Facebook-esemény hozzá.) Ez amúgy a Fehér köpeny és rajzasztal című pódiumbeszélgetés-sorozat második estje (az első vendége Dragonits Tamás volt, a beszélgetést videón is meg lehet nézni).

    Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még meghallgathatjuk a múlt század középének fontos építészeit, hogy mit, miért és hogyan csináltak. Használjuk ki a lehetőséget.

  • A Mashable írt egy cikket arról, hogy a Facebook már egy nyugdíjas klub, de a Snapchat is öregszik, és az igazán fiatalos közösségi alkalmazás a Monkey, ami ugyan csak iOS-re elérhető, de már így is 215 ezer felhasználót gyűjtött össze mindössze öt hét alatt. 

    Az app arra az alapigazságra épül, hogy a mai fiatalok már annyira fiatalosak, hogy a neten haverkodnak, és aztán az igazi jó arcokkal akár személyes kapcsolatba is keverednek. A Monkey pofonegyszerű: egy ismeretlennel kapsz 5 percet képpel és hanggal, ha tetszik hosszabbíthatsz, ha nagyon tetszik, megtudhatod a Snapchat címét. Ennyi.

    És, hogy milyen etetni a majmot? Hát az első élmények itt, az öregecske Facebook-posztban!

    A Mashable írt egy cikket arról, hogy a Snapchaten már tényleg csak a harmincasok pakolják a táskáktól súlyos szemükre a...

    Posted by Zoltán Szabó on Friday, January 20, 2017
  • Egyszerűen nem tudom, mi járhatott a Játékház című, általános iskolás elsősöknek összeállított képes olvasókönyv szerzőinek-szerkesztőinek fejében, amikor sikerült ezt a förtelmet megszülniük. Próbálok abban reménykedni, hogy a Semmi, a Végtelen Nagy Űr, esetleg a Valami Homályos Keresztény Nemzeti Maszlagnak Való Megfelelés Iránti Feltétlen Törekvés.

    Van egy vers, egyszerű kis tanmesevers, ha lehet ilyet szót használnom (alkotnom). Egy 19. századi erdélyi szerző írta, Szász Károly, szóval tüchtig kommunista figura, akinek csak úgy, változtatás nélkül nem lehet egy versét leközölni, ha abban nincs kellően ragacsos mennyiségben a Pátosz és a Haza és a Hit szentháromsága. Szóval így nézett ki az eredeti vers (ami az üdvös fülkeforradalom előtti időkben több magyar könyvben is megjelent):

    Szász Károly: Miből lesz a kalácska?

    Miből lesz a kalácska?
    – Búzácskából.
    S a búzácska?
    – Kikél a barázdából.
    Eke vasa eltemeti,
    Lanyha eső költögeti.
    Nap sugára feltámasztja,
    Lábát kasza elvagdossa,
    Ló a szérűn megrugdossa,
    Két kemény kő összezúzza,
    A gazdaasszony megdagasztja,
    Forró kemencébe dugja,
    S ha kiveszi, látod:
    Megsült a kalácsod.

    Amihez képest a tankönyvben napjaink elsősei már így ismerhetik meg (igaz, a szöveg utáni szerény zárójeles Szász Károly nyomán megjegyzéssel):

    Részlet az 1. osztályosok OFI által kiadott Játékház című képes olvasókönyvéből
    Részlet az 1. osztályosok OFI által kiadott Játékház című képes olvasókönyvéből
    Fotó: Olvasói fotó

    Látható, az egész verset, szépen, módszeresen sorról sorra megbuzgerálták egy kicsit, belemókoltak mindenhol, ahol lehetett, szóval végül is nem egy Szász-vers átirat, hanem egy önálló mű, Szász nyomán. Szerzője nincs, persze ezt jóízlésű ember nem is vállalná fel, nyomát a neten se lelni. Csak itt, ebben a tankönyvben.

    De ha van isten (Isten, jó Isten, magyar!), akkor az alkotó nem pihen, nincs még befejezve a Nagy Mű, van itt még elég nem elég jógondol-vers. József Attilától a Tiszta szívvel talán egy nap majd így kezdődik, ha az OFI szépen fejleszt tovább:

    Van apám, van szép anyám,
    jó Istenem, szent hazám,
    a Magyar Föld a bölcsőm,
    bűn a csók, nincs szeretőm.

  • Egy győri olvasónk írta meg nekünk a legpimaszabb kifosztás történetét, amiben sajnos az ő lakásukat nézte ki a pofátlan, kötélidegzetű betörő.

    Szerda délelőtt történt, hogy a szomszédok egy flex hangjára figyeltek fel. Mivel a tulajdonosok nem voltak otthon, utánanéztek a dolognak. Mivel a zárvédőt épp levágó szerelő mellett álló - feltűnő, drága ruházatot viselő - úr nem volt nekik ismerős, kérdőre vonták, hogy mégis kicsoda és mit csinál. Az idegen pedig halál nyugodtan közölte a szomszédsággal, hogy ő bizony

    az új tulajdonos,

    nincs itt semmi  probléma, amit a szomszédok jól be is vettek és visszaültek tévézni.

    A betörő, miután bejutott a lakásba, vízzel kínálta a szerelőt, még a mosdóba is elirányította, majd rendben kifizette a munkát. Amikor egyedül maradt, átkutatta a lakást és összeszedte a készpénzt, illetve az

    aprót tartó perselyt,

    és ezekkel a zsebében szép nyugodtan távozott.

    Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, az elkövető olvasónk leírása szerint: 30 év körüli, borostás, kb. 180-190 cm magas, világos barna cipőt, sötét kék farmert, és nagyon feltűnő, terepmintás síkabátot viselő férfi, aki a fejére a házba belépéskor fekete baseball sapkát és kapucnit húzott.

    Figyeljünk a szomszédainkra és haverkodjunk velük, megéri!

  • Pénteken 30 centiméteres jégvastagságot mértek Siófok Balatonon kijelölt jégpályáján, és a nagy érdeklődésre való tekintettel megduplázták a méretét - közölte a siófoki önkormányzat.

    Már 300x600 négyzetméteren lehet korcsolyázni, szánkózni, fakutyázni a siófoki pályán. Pintér Tamás, a pályát üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a következő napokban nagy hidegek lesznek, továbbra sem kell tartani olvadástól, így a hétvégén ismét több ezer látogatóra számítanak az Ezüstparton kijelölt pályán. 

    A jég állapota kiváló, alkalmas a sportolásra. A pályát az Arany János utca végében alakították ki, de a főbejárata, a büfé és az illemhelyek a Kaáli Nagy Dezső utca végéhez esnek közelebb.

    Ingyenes fakutyakölcsönzésre korlátozott számban továbbra is van lehetőség, korcsolyabérlésre viszont nincs. A jéghokizni vágyók kapura is játszhatnak.  A pálya hivatalosan 9 és 17 óra között tart nyitva, ekkor egészségügyi ellátást is biztosít az önkormányzat pályát üzemeltető cége.

  • A fotósok számára is ritka lehetőséget hirdet az Aggteleki Nemzeti Park a Facebookján: így néz ki most a fagyban a jósvafői Tengerszem-tó.

    A Baradla-barlang forrásaiból néhány méter után a tóba érkező, 10 fokos víz folyamatosan párolog, ami aztán zúzmara formájában rögtön lerakódik a parti fákra. 

    A nagy hideg miatt különleges dolgokat láthatnak, mert a tó a  környéken telelő vízimadarak gyűjtőhelyévé vált mostanra.

  • Megy a vita arról, kell-e az országnak olimpia, de én leegyszerűsítem a kérdést.

    Lesz dimenzióportálos hegyibringafutam, vagy nem lesz dimenzióportálos hegyibringafutam?
    Mountain Bike Portals

    Un-be-liev-able.

    Közzétette: Red Bull – 2017. január 19.
  • 16128144 1638859903089967 361108098 n.png
    Fotó: Olvasói fotó / Index

    Olvasónktól kaptuk ezt a képet, azt írta mellé, hogy

    az Árpád híd metróaluljáróban ment egy szép ligetvédő demonstráció, akik aztán ellepték a monumentumos no olimpia aláírásgyűjtést: 2 kezdeményezés fura találkozása, egészen úgy nézett ez ki egy pár pillanatig, mintha lenne az országban ellenzéki élet!

  • Londonban egy társkereső cég és egy kávézó állt össze, hogy segítse a magányos lelkek egymásra találását. A kifejlesztett technológiával bárki képét rányomtatják a kávéjukra. A társkeresők mellett bárki képét lehet rendelni, így ha épp egy kedvencével fogyasztaná el a reggeli indító kávét, nem kell habozni, csak rendelni.

  • Névtelen.png

    Sajnos én nem beszélek olaszul, Németh Szilárd a parlamenti önéletrajza szerint viszont igen, sejtelmes meghatározással ráadásul "társalgási szinten", bármit is jelentsen ez. Elképzeltük:

  • A police.hu-n olvastuk, hogy a gyulai rendőröknek sikerült elfogniuk a 27 éves tápiószőlősi férfit. V.F-t azért vették őrizetbe, mert a gyanú szerint két év alatt összesen 16 alkalommal lopott gyulai templomokból.

    Ezen időszakban, több mint 100 karkötőt, nyakláncot és egyéb ajándéktárgyat tulajdonított el, de volt, hogy a perselyekből is kivett pénzt.

    A legmeghökkentőbb fogása viszont egyértelműen az volt, mikor 2016 májusában egy babakocsit is eltulajdonított az egyik templom előteréből.

    A Gyulai Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett lopás miatt vádemelést javasol ellene.

  • Kaptam egy lakáshirdetést Dia nevű olvasónktól. Elsőre azt gondoltam, hogy jó-jó, de láttunk már ilyet korábban is: a hirdetés minden fotóján eldugnak valamit, ami arra csábít, hogy rákattintsunk és végigpörgessük a képeket, aztán megosszuk - abban a reményben, hogy akkor egyszer csak elkel majd a lakás.

    Itt egy kis textilbaglyot helyeztek el minden fotón. Van, ahol ugyan pár másodpercet gondolkodnunk kell, de azért mindenhol hamar megtaláljuk. Kivéve a konyhában!

    Ott annyira nehéz a feladvány, hogy én elsőre félre is siklottam (utólag tudom is, hogy miért). Aki még szeretne gondolkodni rajta az nyissa meg a képet és agyaljon rajta, mert alább elárulom a megoldást!

    A MEGFEJTÉS

    Elsőre azt hittem, hogy a tálcán szereplő bagolyábra a megoldás. Persze nem az, hiszen az nem az a madár, mint ami a többin szerepel. Elsőként Szilárd küldte el a megfejtést:

    a bagoly a mikróban van!

    És tényleg, ha az ember hunyorít és megfelelő szögből nézi a képernyőt akkor látszik. Nem csoda, hogy gban nevű olvasónk nem is találta meg elsőre, csak

    amikor más monitoron, gépen néztem a képet, sötét, már nem napfényes szobában. Elsőre is gondoltam, hogy ott van, de egyszerűen láthatatlan volt napfény mellett.

    Mondjuk ez jól passzol egy bagoly imidzsihéz. A mi házunk előtti gesztenyefán is lakik egy erdei füles, de néha negyedóráig meresztjük a szemünket, mire megtaláljuk. De nem fogott ki homeron, aki mint írta:

    végeztem egy kis gamma korrekciót, majd invertáltam a képet. így mar egyértelműen latszik a kis dög

    Ugye a kedves olvasó is látja:

    bagolyakonyhaban

    És amikor már mindenki egyetértett azzal, hogy a bagoly a mikróban van, akkor jött Krisztián levele, hogy "én a mikró elején látok egy zöld baglyot tükröződni,

    tehát jobbról van a munkalapon csak éppen takarásban.

    Szerinte nem is lehet a bagoly a mikrohullámú sütőben, hiszen "akkor nem látszana, mert a mikróban sötét van, kint meg világos. Becsillan az üveg, így semmi nem látszik bentről. Arról nem is beszélve, hogy az ajtóban van egy rács ami visszaveri a mikrohullámokat, és ez fekete. Tehát kizárt hogy belső világítás nélkül bármi is kilátszódjon."

    Szóval a bagoly meg is van, meg nem is. Döntse el a kedves olvasó, kinek van igaza.

    Hol a bagoly?

    Alighanem álmában sem gondolt volna arra a hirdetés feladója, hogy ilyen vitákat generál a lakása, de most biztos nagyon boldog. 

    bagolymikro

    UPDATE: Kénytelen vagyok még egy megjegyzést tenni, mert elöntenek az olvasói levelek (és akkor azokról még nem is beszéltem, amelyeket reggel kaptam, hogy hol van az ígért megfejtés). Szóval többen felvetettétek, hogy nem lehet tükörkép, mert a bagolynak a bal szeme nagyobb, akárcsak a többi képen, vagyis a mikróban van. Ehhez Zoltán egy kis képet is mellékelt, Józsi pedig azzal egészítette ki, hogy "Még egy lehetőség van, a dupla, vagy 4-6-8-szoros tükröződés, de azt kizárhatjuk, mert akkor zajos, életlen lenne a bagoly képe." Jó, erre én még azzal tromfolhatnék, hogy mi van ha magát a fotót tükrözték? De sztem ezt is kizárhatjuk egy szimpla lakáshirdetés esetében (meg amúgy is, elég csak a mikró feliratára tekinteni). Remélem innentől megnyugszanak a kedélyek.

    Akinek továbbra is van hozzáfűzni valója a témához (az elmúlt egy évben semmivel kapcsolatban nem kaptam még ennyi levelet), az  kommenteljen bátran az Urbanista Facebook-oldalán.

  • Elindult a JCDecaux Hungary jótékonysági kezdeményezése. A cég néhány nappal ezelőtt hirdette meg akcióját, amely során ingyen rendelkezésre bocsájtják szabad felületeiket olyan szervezetek számára, akik az extrém hideg alatt segítene a hajléktalanokon.

    Eddig a következő cégek hirdetései kerültek ki:

    • Szegedi Híd Egyesülete (9 db citylight, 16 db óriásplakát)
    • a Magyarországi Krisna Tudatú Hívők Közössége (91 db citylight, 30 db óriásplakát)
    • a Magnet Bank „Adj meleget!” program (100 db citylight, 50 db óriásplakát)

    A cég soron kívül gyártja az akcióhoz szükséges kreatívokat és továbbra is várják az újabb cégek felajánlásait. A jelentkezéseket erre a címre várják: segitunk@jcdecaux.com

  • A csepeli Szent Imre téri koripályához jégfolyosót is építettek, így nem csak a négyzet alakú pályán, hanem a folyosón, a fák között is körbe-körbe lehet korizni a téren. A korai sötétben a fák díszvilágítása és a megvilágított folyosó is elég jól fest.

  • A Gorillaz után az Arcade Fire is Donald Trump beiktatására időzítette a legújabb számát. A 2013-as Reflektor album után most először új zenét kiadó zenekar Mavis Staple-lel készített közös számot.

    Az I Give You Power szerepelni fog a zenekar idén megjelenő új nagylemezén is.

  • "Tudom, okozok egy kis meglepetést: meghívottként részt veszek az Egyesült Államok 45-ik elnökének, Donald J. Trumpnak a beiktatási ceremóniáján" - írta csütörtökön Facebook-oldalán Vujity Tvrtko. A tévés a központi tribünön ül majd, 30-40 méterre az eseményektől.

    Hogy miért kapott meghívót Trumptól, azt természetesen nem árulta el egyből a feszültségkeltés nagymestere, később viszont kitett egy videót, amiben végtelennek tűnő fontoskodás után teátrálisan kinyitja a borítékot a meghívóval. "No! Meghívtak!" - jelenti ki diadalmas arccal (4:24).

    De végig ne nézzék, ha arra kíváncsiak, miért hívták meg Tvrtkót, ez az infó a húszperces videóba ugyanis sajnos nem fért bele, talán az évad végén kiderül.

  • Donald Trump beiktatási ceremóniája egy óra múlva veszi kezdetét, Barack Obama befejezte az utolsó Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóját. Mi van még hátra? A dobozolás. Az viszont a beiktatási ünnepség alatt sem áll le.