új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Arról, hogy sport-e az esport megoszlanak a vélemények, de az kétségtelen, hogy rengeteg embert érdekel és mozgat.

  • Jelentem, a működő óra visszakerült a helyére, illetve egy fa óra is mellé, ezzel érvényesítve az időértelmezés szabadságát

    – írta egy olvasónk a Széll Kálmán térről.

    Az egyik az időt is mutatja, adott esetben a másik is, csak ehhez az arra járóknak érdemes besegíteniük.

    A téren felállított új órával voltak gondok, ugyanis önkényesen mutatta az időt, ami sokszor köszönőviszonyban sem volt a valósággal, amit valakik partizánakcióval már próbáltak orvosolni. A BKK-nál megkeresésünkre elmondták, hogy az óra vezérlése hibásodott meg, amit a kivitelező garanciában hoz helyre.

  • 9, 10, 22, 30, 37, 39

    Ezt a hat számot húzták ki a hatos lottó vasárnapi sorsolásán, de mindegyiket senkinek sem sikerült eltalálni.

    • Az 5 találatos szelvényekre 787 630
    • a 4 találatosokra 9800
    • a 3 találatos szelvényekre pedig 1720 forintot fizetnek.

    A jövő héten már 400 millió forint lesz a főnyeremény a hatos lottón.

  • Valami lángolt a Váci útnál található vasúti felüljárón egy olvasónk fényképének tanúsága szerint. Hogy mi lehet, azt egyelőre nem tudjuk, kerestük a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy eddig nem érkezett bejelentés a tűzoltósághoz ilyen esetről. 

    fst01
    Fotó: Olvasónk, Attila
  • Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnap délután sajtótájékoztatót tartott az olaszországi buszbalesettel kapcsolatban, de ezt nem sikerült úgy abszolválnia, hogy ne verje ki a biztosítékot egy csomó embernél egy taplónak vélt megjegyzéssel. Egészen pontosan ezt mondta Balog az Országos Mentőszolgálat vezetőjéről:

    Szeretném a főigazgató úrnak külön is megköszönni a munkáját, Csató Gábor néhány napja vette át a szervezetnek a vezetését, úgyhogy ez valóban egy tűzkeresztség volt, ha lehet ilyet mondani.

    Annyit biztosan megelőlegezhetünk Balog Zoltánnak, hogy nem szándékosan akarta megsérteni az áldozatok emlékét és a hozzátartozókat, de az internet ettől függetlenül hamar háborogni kezdett a szerencsétlen szóviccen. Ön szerint megengedhető ez a szóhasználat a jelenlegi helyzetben? 

    Tapló volt Balog Zoltán a sajtótájékoztatón?

    (Vastagbőr blog)

  • Trump elnöksége új ajtókat nyithat a külpolitikában Vit Jedlička, a Liberland néven 2015-ben alapított miniállam vezetője szerint. A férfi részt vett Trump beiktatásán, és azt reméli, az új amerikai elnök előbb-utóbb hivatalosan is elismerheti Liberland létezését. 

    A 33 éves Jedlička Horvátország és Szerbia határánál, a Duna mentén hozta létre szabadelvű miniországát közel két éve. A szélsőségesen libertárius elvek mentén szerveződő közösségről ezt mondta az alapításkor:

    Az új állam alapítóinak célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket.

    Az azóta eltelt időben több százezren folyamodtak "állampolgárságért", köztük 12 ezer amerikai. Bár a médiavisszhangjuk jelentős, a népszerűséggel diplomáciai szinten eddig nem mentek sokra, egyetlen másik ország sem ismeri el Liberlandot. 

    Ha Hillary Clinton lett volna az elnök, valószínűleg ezután sem lenne rá esély, hogy az USA számításba vegye a rendhagyó ország legalizálását, de Trump felforgató személyiségéből még ezt is kinézi Liberland vezetése, ennek reményében ment Washingtonba Jedlička. Szerinte az új elnök megláthatja a potenciált abban, hogy Liberlandot érdemes lenne USA-közeli turisztikai- és technológiai központtá tenni, ez pedig néhány éven belül elvezethet a diplomáciai elismerésig. 

    (Washington Post)

  • „Egy baleset után az egyik autó az út közepén állt meg, ezért csak a villamos sínen tudnak kerülni az autók" – írta egy kollégánk a Margit hídról. Így beállt a Buda felé tartó oldal, és előtte a körút is a Nyugatiig. A helyzet azóta megoldódott, újra járható a híd. 

  • 1954. január 21-én tartották az amerikai hadsereg első atommeghajtású tengeralattjárójának hajószentelőjét. A nukleáris reaktorral hajtott járművet Nautilus névre keresztelték; a népszerű Jules Verne-regényben így hívták a törvényen kívüli Nemo kapitány tengeralattjáróját.

    Az SSN-571-as típusszámú Nautilus volt az első jármű, ami 1958 augusztusában először lemerült az Északi-sark alá. A tengeralattjáró különlegessége az volt, hogy jóval tovább maradhatott víz alatt, mint a hagyományos, dízel üzemű járművek, így már a hadrendbe állítása utáni évben számos rekordot megdöntött.

    A Nautilus olyan helyekre is eljuthatott, ahol korábban még sosem járt ember alkotta jármű. Emiatt kiderült, hogy több tervezési és konstrukciós hibája is van; az így szerzett tapasztalatokat később más tengeralattjárók fejlesztésénél is felhasználták.

    A Nautilus egészen 1980-ig rendszerben maradt; a nyugalmazása után a fontos mérföldköveknek járó titulust, a National Historic Landmarkot is megkapta. Ma egy connecticuti tengeralattjáró-múzeumban van kiállítva.

  • Fantasztikus képet kaptunk egyik olvasónktól, aki egy viszonylag ritka légköroptikai jelenséget örökített meg szombat reggel: "Ma reggel a napkelte során ritka légköri jelenség volt látható: zöld sugár jelent meg a napkorong peremén a tiszta hideg időnek köszönhetően. Ezt sikerült is fotón megörökítenem, melyen éppen a Szabadság-szobor mögött látható a jelenség" – írta levelében Ferenc, akinek ezúton köszönjük a pazar fotót.

    A zöld sugár, vagy zöld villanás (green flash) napkelte, vagy naplemente idején figyelhető meg a napkorong legtetején. A pár pillanatig (max 1-2 másodpercig) tartó jelenséget az okozza hogy a föld légköre – ami ebben a szögben jóval vastagabb, mint délben – prizmaként összetevő színeire bontja a nap fényét, így jelenítve meg egy villanásnyi időre a zöldet.

  • A lenti képen a Csoma Szobája Alapítvány egyik önkéntese veti a vályogtéglát 4000 méter magasságban, a Napiskola előtt. Az alapítványt Irimiás Balázs hozta létre majd 10 éve, hogy Kőrösi Csoma Sándor szellemiségét továbbvigyék. Felépítettek egy iskolát, hogy a hosszú és hideg téli időszakban is lehetőség legyen az oktatásra.

    Aki megismerkedne ezzel a fantasztikus projekttel, annak erről, az önkéntességről és természetesen a befogadó környezetről tart képes beszámolót Balázs január 31-n este 7-kor a GANG-ban.

  • Rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai mentettek ki egy hattyút a jég fogságából Szolnokon - írja a Police.hu. Egy helyi lakos tett bejelentést a rendőrségre szombaton, hogy a Zagyva folyóba egy hattyú valószínűleg belefagyott.

    hat1
    Fotó: Police.hu

    A járőrök a helyszínre siettek, és megtalálták a mozdulatlan állatot, de megállapították, hogy életben van, mivel a zajokra reagált.

    Nem tudták biztonságosan megközelíteni a rendőrök, mert a parttól körülbelül 2 méterre volt a vízbe fagyva, a jégréteg vékony volt, ezért segítséget kértek a katasztrófavédelemtől. Egy létrát fektettek a jégre, majd a katasztrófavédelmisek feltörték a fagyott folyó vízét az állat körül, és kiszabadították a madarat.

    hat3
    Fotó: Police.hu

    A jég fogságából épségben kiszabadított hattyú boldogan visszaúszott a társaihoz.

    Happy end
    Happy end
    Fotó: Police.hu