új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olvasónktól kaptuk ezt a képet a Blaha Lujza térről. Szabályos, vagy sem?

    Nézzük, mit mond a KRESZ: "A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék – ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska – nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek

    gyalogosoknak minősülnek." 

    A gyalogosoknak pedig, mint tudjuk "a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie". Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az úttesten:

    "a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak".

    Ezek szerint, a kerekesszékes szabályosan közlekedett, amennyiben:

    • legalább 10 km/h-val ment, mert akkor járműnek számított,
    • 10 km/h-nál lassabban ment, de nem volt járda, leállósáv, kerékpárút, és
    • menetirány szerinti jobb oldalon haladt.

    Ha megvolt a sebesség, akkor nincs kérdés. Ha viszont nem volt meg, akkor egész biztosan szabálytalan, ugyanis hiába tartott jobbra (a buszsávot vélhetően szabályszerűen nem használta), volt körülötte járda, a képen is látszik, hogy ott sétálgatnak a gyalogosok.

    Szabályos volt a kerekesszékes?

  • Valószínűleg van kellemesebb repülési élmény annál, hogy az átlag légi utas kinézve az ablakon két felfegyverzett vadászgépet lát egyre közelebb repülni a járatához. Ezt élhették át február 16-án az Indian Jet Airways társaság Mumbaiból Londonba tartó Boeing 777-esének utasai, miután a gép valamiféle technikai okból elvesztette a kapcsolatot a kölni légiirányítással. 

    A német légierő két Eurofighter Typhoon vadászgépét riasztották az utasszállító elfogására, és a jelenetet egy kissé fentebb, hátrébb repülő British Airways járat egyik pilótája fel is vette. A Times of India jelentése szerint a két német elfogó vadászgép sikerrel vette fel a rádiókapcsolatot az elnémult gép pilótáival, akiknek ezek után sikerült helyreállítani a földi irányítással is a kapcsolatot. A Boeing végül rendben folytatta tovább útját London felé. (Via Foxtrot Alpha)

  • Az alábbi képen látható Sámson Valentinát keresi a rendőrség. A fiatal lány 2017. február 18-án reggel 9 órakor elment otthonról, csak az iratait vitte magával, sem pénz, sem mobiltelefon nincs nála. Ismeretlen helyen tartózkodik és a felkutatása eddig nem volt sikeres. Valentina 170 centiméter magas, vékony testalkatú. Eltűnésekor lila keretes szemüveget, sötétkék dzsekit és sötétkék melegítőnadrágot viselt.

    Sámson Valentina
    Sámson Valentina
    Fotó: Police.hu

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a lány eltűnésével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06 1/292-9250/140-es számot, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (H-Cs.: 8.00-16.00, P.: 8.00-13.00) vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

  • Bár ragyogóan süt a nap, reggel alig lehetett valamit látni a Hármashatár-hegy tetejéről. Ködszurkálónak csak ez a hatalmas torony lógott ki a tejfölszerű ködből.

    164993819.bKOdj69U
    Fotó: Hajdu Lajos
  • NeYN1mh.png

    Február közepén valaki lavinát indított el a neten, amikor posztolta ezt a fotót a leméretezett Donald Trumpról, mert azóta egy galériányi kép készült már hasonló helyzetekben.

    Így jár az, akiről annyi kép készül menet közben, mindenféle homogén hátterek előtt, hogy könnyen lecserélhetővé válik a fotókon.

    *so 2014: szarvas ezt már két éve tudta.

  • Valaki úgy gondolta, hogy jó ötlet ezer egynapos csirkét csak úgy otthagyni a mezőn, nem messze az angliai Peterborough-tól. Hogy ez valamilyen elfuserált állatmentő, vagy egy szándékos állatkínzó akció volt, egyelőre nem tudni.

    Vélhetően a közeli csirkefarmról kerültek a mezőre, ami később össze is gyűjtötte a kalandot többségükben túlélt csibéket. (via)

  • A Police.hu híre szerint reggel a XVIII. kerületi Nefelejcs utcai garázssor mögött lévő tó partján sétáltatta a kutyáját egy 13 éves kislány. Az eb a jégre futott, és amikor a lány utána ment, beszakadt alatta a vékony jégréteg. A rendőröket egy járókelő értesítette. A járőrök 5 perc alatt a helyszínre értek, és kihúzták a fuldokló gyermeket, akit a mentők a Heim Pál Gyermekkórházba szállítottak.

  • A Duna jegesedése miatt január 8-án leállította a BKK a D2-es hajójáratot, ami a Batthyány térről viszi az utasokat a Kossuth térre. A közlekedési társaság most közölte, hogy a jég levonulásával hétfőn újraindulhat a hajójárat - amivel fél óra alatt teheti meg ezt a hatalmas távot.

    A nap, amikor a 2-es metró átalakult városnéző járattá
  • Az elnök a floridai Melbourne-ben tartott beszédet egy hangárnyi ember előtt, hiszen a választási kampánya után is folytatja a Make Amerika Great Again turnéját. Trump a beszédben a bevándorlás veszélyeit taglalva szóba hozta a brüsszeli, nizzai és párizsi merényleteket, majd hozzátette:

    nézzük meg, mi történt Németországban, vagy tegnap Svédországban. Svédországban! Ki hitte volna ezt? Nagy számban fogadtak be bevándorlókat, és most olyan problémákkal szembesülnek, melyeket korábban el sem tudtak képzelni.

    A probléma csak az, hogy Svédországban egyáltalán semmilyen terrorcselekmény nem történt, és újságírók szerint Trump a pakisztáni Sehwan városával keverhette az országot (angolul Sweden). Sehwanban valóban történt egy véres merénylet pénteken, melyben egy öngyilkos merénylő nyolcvan embert ölt meg.

    Egy másik lehetséges magyarázat, hogy Trump a Fox csatornán láthatott egy interjút a dokumentumfilmes Amy Horowitz-cal, aki a svédországi bűnözés és a migráció lehetséges kapcsolatairól készítette a legutóbbi filmjét.

    Készült néhány fotó is, melyeken Trump olyan, mintha egy visszavonult countryénekes/rocksztár turnézná körbe az országot. Lazán kigombolt ing és zakó, hosszú színpadi kifutó, közönségénekeltetés, nézzék csak meg a képeinket!

  • Ez a piros készülék Adolf Hitler egykori náci diktátor személyes utazótelefonja volt. A telefont orosz katonák adták Sir Ralph Rayner dandártábornoknak Hitler bunkerének feltárásakor 1945-ben. A hétvége során az Alexander Történelmi Aukciósházban kalapács alá kerülő telefon kezdő licitje 100 ezer dollárról (kb. 29 millió Ft) indul. 

  • A rendőrök február 17-én az ittas vezetők kiszűrése érdekében ismét finn módszeres ittasság-ellenőrzést végeztek - olvasható a Police.hu-n. A módszer lényege, hogy előre kijelölt helyen, sok rendőrrel pillanatok alatt elvégzik az arra járó összes sofőr alkoholteszteres ellenőrzését (magyarul szondázás). 

    A mostani akcióban a rendőrök 562 sofőr ittasságát vizsgálták, és összesen EGY alkoholszonda mutatott pozitív értéket.

  • Gábor fotózta le a MÁV-START-ZRT. (valószínűleg a MÁV-START Zrt. lesz, csak nem tudják leírni a nevüket) felhasználóbarát megoldását a Nyugatinál. A vasutasok autói a járdán, az utasaik az úttesten.

  • Félelmetesen közel egy pusztító erejű tornádóhoz
  • A tömeges normafai évkezdő üvöltés nálunk egyszeri esemény volt, a svédek azonban nem középiskolás fokon űzik a műfajt: Uppsalában az egyetemi hagyomány szerint minden este, pontban tíz órakor kezdődhet az ordibálás, helyiül flogsta.

    A név eredetileg egy egyetemi városrészé, innen indult az egész a nyolcvanas években. Hogy pontosan hogyan, arról több verzió kering: állítólag fizikus hallgatók kezdték; van, aki szerint egy öngyilkos hallgatót sirattak el így a társai, mások szerint csak egy vizsgaidőszak feszültsége jött ki többekből, mindenesetre ott is kollektív feszültséglevezetés a funkció. A megfelelő idő pontban este tíz óra, ilyenkor kell kiordítani az ablakon, aztán többnyire mások is csatlakoznak. Az egyetem a flogsta-ordítást a saját tradíciói között tartja számon.

  • image-2

    Benedict Cumberbatch és Tom Hardy 2007-ben, amikor a családjukon kívül jóformán senki nem is tudta, hogy ők ketten vérmes hollywoodi színészálmokat dédelgetnek forgatta le a Stuart: A Life Backwards című, egyébként kifejezetten jó filmet. Cumberbatch egy Alexander Masters nevű írót alakít benne, aki egy barátja, a mentális problémákkal (is) küszködő Stuart életét krónikálja.

    Stuart A Life Backwards (2007) Trailer
  • Több mint 7 százalékkal drágult az arany az év elejétől, jelenleg 1230-1240 dollár körül mozog a sárga nemesfém unciája szemben a 2016. végi 1146 dollárral (1 uncia=31,1035 gramm).

    Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: szakértők szerint a Brexittel és Donald Trump amerikai elnök intézkedéseivel kapcsolatos bizonytalanságok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sok befektető a menedéknek számító sárga nemesfémbe teszi át pénzét.

    Európában kulcsfontosságú parlamenti választásokat tartanak az idén, Hollandiában, Franciaországban és Németországban, melyeknek kérdéses a végeredménye, rövid távon az aranykereslet fennmaradására lehet számítani, ami akár az árak további emelkedéséhez vezethet.

  • Persze amikor Kő Pál kifaragta Finta Józsefet, kezében a házzal, akkor azt még nem Intercontinentalnak, hanem Hotel Forumnak hívták. A hosszú alkotás pedig, ami főként századfordulós életképeket elevenít fel, nem egy szűk folyosóra volt száműzve, hanem az azóta megszűnt Bécsi Kávéházat díszítette a szálloda aljában.

    Finta József a Hotel Fórum makettjével
    Finta József a Hotel Fórum makettjével
    Fotó: Kovács Veronika / Vero / Lásd Budapestet!

    A régmúlt időkben amúgy nem volt ritka az ilyen ábrázolás, még a XX. század elején is elő-elő fordult (például az Országos Levéltár bejáratánál is ott van Pecz az épület makettjével), de azért a szocializmus évtizedeiben már nem volt olyan gyakori az ilyesmi. Bevallom én is csak most értesültem erről a kuriózumról a Lásd Budapestet blog posztjából.

    Érdemes elolvasni amúgy az egész bejegyzést, végigböngészhetitek benne a nagyszerű alkotás többi - helyenként egészen bizarr - szereplőjét!

  • A 79 éves svéd Ove Lindqvist lefotózta, ahogy egy vágytól feltüzelt hím jávorszarvas megkívánja, majd magáévá teszi a férfi fából készült szarvasszobrát. 

    Szegény jószágnak nem sok sikerélménye lesz, ezért az esemény emlékére a nyugdíjas férfi készít fából egy kis jávorszarvasborjút.

    A jávorszarvashímek teljesen megőrülnek a párzási időszakban, az autósokat külön figyelmeztetik ilyenkor, hogy vigyázzanak az utakon.