új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nehéz már kicsit követni a történetet, ezért gyorsan összefoglalom, mi történt eddig, mint a tévésorozatok elején szokás.

    Az előző részek tartalmából:

    (dinamikus zene, gyors vágóképek az évad korábbi részeiből, az egyik főszereplő hangja narrátorként)

    • Donald Trump egy szokásos bevándorlóellenes kirohanásában a terrorcselekmények között példaként hozza fel, hogy "tegnap este is mi történt Svédországban"
    • Az internet népe nem nagyon érti, mert előző este semmi extra nem történt Svédországban, ami a bevándorlókkal lenne kapcsolatos
    • A svéd média vicces cikkekben köszöni meg Trump érdeklődését, és hosszan sorolja, mi minden történt aznap este, például a rossz időjárás miatt le kellett zárni az E10-es utat Katterjåkk és Riksgränsen között
    • Trump próbálja menteni a menthetőt, és közli, hogy az ominózus este a Fox hírtévén látott egy műsort arról, milyen borzalmakat követnek el Svédországban a migránsok, és arra gondolt
    • A Fox is próbálja menteni a menthetőt, és gyorsan behív a stúdióba egy svéd védelmi és biztonsági szakértőt, aki elmondja, hogy hát igen, borzasztó dolgok vannak

    És akkor a legújabb epizód:

    • A sajtó rákérdez a svéd védelmi minisztériumnál, hogy ki ez a szakértő. A válasz: sosem hallottuk még a nevét.
    • Kiderül, hogy a Fox stúdiójában Trump narratívájába tökéletesen belesimulva észt osztó Nils Bildt valójában 23 éve elköltözött Svédországból, azóta Amerikában él, és senki nem hallott róla, hogy biztonsági vagy védelmi szakértő lenne
    • Ráadásul 2014-ben egy év börtönt kapott Virginiában hivatalos személy elleni erőszak miatt
    • Vagyis az amerikai elnök legfőbb információforrását jelentő tévében egy olyan fickó magyaráz az erőszakos svédországi migránsokról, aki tulajdonképpen egy erőszakos svéd migráns

    És ide a rozsdás bökőt, hogy a sztorinak még nincs vége.

    ecde7249-b3dd-476c-9cec-645a4f7e3889
  • A kínai építészet az utóbbi időben kétféle turistacsalogató látványossággal rukkol elő: vagy hajmeresztő üveghidakat és kilátókat emelnek, ahova az emberek egy része csak hason csúszva mer kimenni, vagy a nyugaton már ismert épületeket húzzák fel az országban. Ez utóbbira példa a Szucsouban átadott Tower Bridge-replika. Igaz, hogy nem a Temze folyik alatta, de mégis csak az övék. Végül is, ha az Eiffel-tornyot felépítették már kicsiben, sőt, Hallstatt egész városát négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre, egy ikonikus londoni híd is belefért.

  • Dél-Amerika déli részéről, az Atlanti-óceánról, Afrikából és az Antarktiszról gyűrűs napfogyatkozást figyelhet meg. A fenti kép Chilében készült.A teljes napfogyatkozásra sem kell már sokat várni, de Európából az sem lesz látható sajnos. 2017 augusztusában Észak-Amerikából és Dél-Amerika északi részéről lesz megfigyelhető az ég elsötétülése - ha nem is délben.

  • Megszokhattuk, hogy a videojátékos Kickstarter-kampányoknál sok nullával végződő összegek szerepelnek, de a kisebb független fejlesztők projektjei mellett vannak azért jóval szerényebb igények is, csak ezek a projektek nem szoktak bekerülni a hírekbe. A kiegyensúlyozottság jegyében most mutatunk egy ilyet is, a Sick Chicken Studios nemrég indult kampányát; ők csupán 2000 fontot, azaz 730 ezer forintot akarnak összeszedni, ami a Blizzard főhadiszállásán nagyjából másfél pixel fejlesztői büdzséje lehet. A kis indie csapat egy Guard Duty nevű retrós kalandjátékhoz akar összeszedni ennyi pénzt, nem is tűnik rondának a maga pixelartos módján.

  • A Trump beiktatása napján milliókat megmozgató Women's March honlapján bejelentette: támogatja azokat a feminista csoportokat, amelyek világszerte sztrájkra hívják a nőket idén március 8-án. 

    A Women's March felhívása szerint a nemzetközi nőnapnak a gazdasági szolidaritás napjának kell lennie, és ennek érdekében egynapos demonstrációra buzdít. Ennek lényege az lenne, hogy a résztvevő nők:

    • egy napig nem végeznek sem fizetett, sem fizetetlen munkát,
    • nem vásárolnak,
    • vörös ruhába öltöznek a szolidaritás jeléül.

    A demonstráció az "A Day Without a Women", vagyis nagyjából Egy nap nők nélkül címet viseli. 

  • A két jeladós fekete gólya közül Tóbiás volt a gyorsabb: vasárnap reggel megérkezett a gemenci erdőbe, sikeresen landolt a bekamerázott fészkében. Zoltán jeladója utoljára február 21-én küldött jeleket a Nílus völgyéből.

    Tóbiást 1999-ben gyűrűzték meg Bogyiszló mellett. 2003 óta jár vissza ugyanabba a bekamerázott fészekbe, ahol ma is landolt. A fekete gólyák többsége március 15. után érkezik Afrikából a gemenci erdőbe, ahol a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya tölti az idejét tavasztól őszig.

    Tóbiás életét webkamerán is követheti.

  • Nem csak a riói karneválra érdemes elmenni, ha Brazíliában jár és fesztivált keres. Rio de Janeirótól 250 kilométerre, Paraty határában 1986 óta tartanak iszapfesztivált. A helyiek szerint pár tizenéves kiránduló ihlette az ünnepséget, akik sárral kenték be magukat a szúnyogok ellen. Akárhogy is volt, a település határában idén is összegyűltek a dagonyázni vágyók.

  • Nesze neked, recesszió! 13 éve méri fel az amerikai fogászati szövetség, hogy mennyi pénzt fizet a fogtündér a gyerekek kiesett tejfogai után, és a fog átlagára idén történelmi rekordot döntött: 4,66 dollár, vagyis kb. 1360 forint.

    Angolszász országokban szokás a gyerekeket arra biztatni, hogy a kiesett tejfogaikat rejtsék a kispárna alá éjjelre, és a fogtündér reggelre pénzt hagy ott helyette. Az idei felmérés szerint az amerikai szülők pénztárcáját összesen 290 millió dollárral, vagyis kb. 85 milliárd forinttal vágta meg, hogy a mese fenntartása végett ők tették a dollárokat a párna alá.

    A statisztika azt is kimutatta, hogy az első fog drágább, mint a többi, átlagban 5,72 dollárt ér.

    A fogtündér-index egyébként meglepően jó indikátora a mindenkori amerikai gazdaságnak, ugye minél jobban megy úgy általában a családoknak, annál több pénzt tudnak erre fordítani - a statisztikák szerint a fog ára mindig pontosan úgy mozog, mint az 500 legnagyobb amerikai cég részvényárfolyamát mutató S&P500 index. (via)

  • Jó nagy, elég magasan van és másra úgyse használják (igaz menő tervek már vannak az átalakítására). Én mondjuk legszívesebben az Indul a bakterházat nézném meg rajta, de az a videóinstalláció se rossz ötlet, amit a Secret Mapping küldött az Urbanistának:

  • Idén is megrendezték a hagyományos „borotválkozós" farsangot Parádsasváron. A helyi hagyomány szerint, ilyenkor az asszonyok férfinak öltözködik és fa borotvával adományért cserébe megborotválják az arra vevő helyieket.

  • Egy brit nő beperelte a kultikus Ronnie Scott's jazzklubot, amiért 2012-ben leesett a lépcsőjükön és eltörte a csuklóját, illetve a könyökét. Most viszont az Independent írja, hogy elutasították a nő perét, méghozzá abból az egyszerű okból, hogy

    kövér, részeg és figyelmetlen volt

    erről pedig nem a klub, hanem maga a sértett tehet. A bíró elmondta, hogy egy 115 kilós nőnek magától is tudnia kéne, hogy egy lépcsőnél érdemes megfognia a korlátot haladás közben, a nő mégis az ellenkező oldalon próbált lejönni. Az sem segítette az ügyét, hogy az orvosi vizsgálatok szerint erősen ittas, mondhatni mocsár részeg volt, amikor lezuhant a lépcsőn.