Jenő
3 °C
8 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Leglábbis Bruce Beach szerint. A nyugdíjas kutató 1980-ban, még a hidegháború idején építette az atombunkert egy Horning's Mills nevű faluban, Kanadában. A bunker 42 darab kiszuperált buszból készült, amit 45 centiméter vastag betonréteggel fedett, mindezt 4 méter mélyen a föld alatt. Beach ötven éven dolgozott a menedékhely terveinek tökéletesítésén és felépítésén, munkáját önkéntesek segítették.

  Az "Ark Two" (Noé bárkája után lett ez a neve) áramellátásáról dízelgenerátorok gondoskodnak (három hónapig garantált az áramellátás), van benne dekontamináló helyiség, rádiós központ, két konyha, kápolna, komplett víz- és szellőzőrendszerrel van ellátva és ha nagyon kell, a hálóhelyiségekben 500 embert lehet elhelyezni.

  A menedéket elsősorban abból a célból építette Beach, hogy az "földalatti árvaházként üzemeljen, és az új generáció megmenekülhessen egy nukleáris apokalipszis idején", azaz a tervek szerint a bunker lakói nagyrészt gyerekek lennének, ha bekövetkezne a katasztrófa.

  "Megmondjuk az embereknek, hogy a gyermeked számára van helyünk, de neked nincs. Ez a természet rendje, ez egy mentőcsónak."

 • A Dolce & Gabbana divatcég dobta piacra, a díszdobozban egy-egy fél kilós zacsi spagetti, penne, mista corta és paccheri figyel, eredeti olasz mind, nyilván, és a csomagolást a legmenőbb divatdiktátorok tervezték, nem mintha attól finomabb lenne a tészta. És ez így, limitált kiadásban, 95 euró, vagyis 30 ezer forint. Nagyon remélem, hogy a Louis Vuitton még karácsony előtt visszavág valami rendes dizájnerszalonnával, amit az igényes fogyasztó kizárólag Armani-kenyérrel burkol be a progresszív és divatos, mégis hagyománytisztelő egészséges táplálkozás jegyében.

  dolce.png

  (A rendelésért erre tessék, mielőtt elfogy, mert csak 5000 darabot gyártanak le a szupertésztából.)

 • A Palota oldalában található Mátyás kútja Budapest talán legszebb és legnépszerűbb vizes szoborcsoportja. A két Alajos (a Várat áttervező Hauszmann és a híres szobrász Stróbl) közös munkája a királyt és több fontos alattvalóját vadászat közben jeleníti meg.

  A szoborcsoporthoz egy csomó érdekesség is kapcsolódik. Ahogy a Köztérkép írja például:

  • A középső vadászkutya elpusztult 1945-ben, és a háború után a korabelinél lényegesen rosszabb minőségben pótolták, ezért a kutya feltűnően különbözik két társától.
  • A háború után elfelejtették a kutyák pórázát helyreállítani.
  • Stróbl "Annyira beleélte magát a daliás időkbe, hogy egy szép nyári éjszakán epreskerti műhelyének fái között a tanítványaival eljátszotta Mátyás vaddisznó-vadászatát, illetve csak a végét, hatalmas máglya parazsán sütve a zsákmányt, azaz egy hentesboltban vásárolt malacot." Idézik ugyanitt Lyka Károlyt.

  Na de most egy szentendrei esemény kapcsán előkerült még egy érdekesség. Ott ugyanis Ezüstkor címmel nyílt új kiállítás a Barcsay Múzeumban, mely a város 1867-1921 közötti időszakával foglalkozik. Ekkoriban élt itt Hauszmann Alajos is, aki 32 évig használta a városkörnyéki Annavölgyben vett birtokát és vele az erdők vadászati jogát.

  A vadhúst rendszeresen a város szegényeinek adományozta.

  A szoborzsákmány mintájául szolgáló agancs is innen származik, a gazdáját viszont nem ő lőtte ki.  Az ugyanis elkobzásból származott: a szarvast Szentendre határában egy vadorzó terítette le, onnan került a trófea Hauszmannhoz, majd Stróblhöz, végül bronzba öntve a Budai Várba, ahol ma is bárki megcsodálhatja. 

 • Az „olasz gasztronómia Disneylandje” nyílt meg a héten Bolognában azzal a céllal, hogy idővel a római Colosseuméhoz hasonló látogatószámot produkáljon. Ez a FICO Eataly World, egy 100 ezer négyzetméteres gasztropark, ahol több mint 45 étterem, bár és kávézó, 200 élőállat, egy fedett piac, egy konferenciaközpont, egy színház és mozi várja a látogatókat.

  A park látogatói megkóstolhatják és megvásárolhatják a különböző olasz ételeket, főzőkurzusokon vehetnek részt, megismerkedhetnek az élelmiszergazdálkodással kapcsolatos fogalmakkal és a sörfőzés kulisszatitkaival. A belépés ingyenes, de a programokért fizetni kell.

  A park célja, hogy évente hatmillió látogatót – ezen belül legkevesebb kétmillió külföldi turistát – vonzzon, ami meglehetősen ambiciózus, hisz a Colosseum és a Forum Romanum, Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai 6,4 millió látogatót vonzanak évente.

  Az ötletgazda egy Oscar Farinetti nevű vállalkozó, akinek Eataly nevű luxus étteremlánca ma már Németországban, az Egyesült Államokban, Katarban és Japánban is megvetette a lábát. 

  (MTI)