új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már az is elég rémisztő vetülete a Pinokkió sztorinak, hogy Pinokkió lelkiismeretét egy tücsökre, Tücsök Tihamérra osztották. T.T. az a szereplő, aki mindig próbálja figyelmeztetni Pinokkiót, de mindig hiába. Tihamér eredeti neve Jiminy Cricket, ezért is csodás névválasztás a Jimini’s egy szárított és ízesített rovarokat kínáló márkának.

    A készítmények nem olcsók, egy kiló ez-az kb. 200 000 Ft körül mozog, igaz ezt azért nem habzsolja kétmarokra az ember. Bár simán akadhat olyan, aki egy focimeccsen elropogtatna egy tíz dekát szotyi helyett. 

    Egyébként a rovarevés nagy előnye, hogy igazi proteinbomba, annyi bennük a fehérje, mint a húsban csak nincs ökológiai lánbyomuk, így megmenthetjük vele a földet!

    Ön mivel mentené meg a földet?

  • A dolgot a japán meteorológiai szolgálat jelentette be kedden, miután legalább öt bimbó bontott szirmokat a Jaszukuni Szentély egyik fáján.

    A turisták most örülhetnek, ugyanis idén így nagyjából öt nappal korábban kezdődött a lenyűgöző természeti látványosság. Egyelőre még csak néhány rózsaszín virágot lehet lefényképezni a jellemzően még mindig csupasz fákon, a jelenség április elején lesz megcsodálható teljes pompájában.

    Nem jártak ilyen jól azonban Washingtonban, ahol a múlt heti hóviharok miatt a virágok csaknem fele lefagyott a fákról.

  • Ha a válasza nem, akkor szerencséje van, alább ugyanis háromról is lesz szó. Ezek 

    • az új-zélandi Whanganui,
    • az indiai Gangesz
    • és a szintén indiai Jamuna.

    Egy héttel ezelőtt valószínűleg  kevesen gondolták volna, hogy valaha létezni fognak ilyen folyók, aztán jött az új-zélandi parlament és mindent megváltoztatott.

    Történt ugyanis, hogy múlt hét szerdán elfogadtak egy törvényt, melynek értelmében a Whanganui folyót emberi jogokkal ruházták fel. Ezt követte aztán most kedden az indiai Uttarakha tartomány hasonló döntése, melyben a Gangeszt és a Jamunát sorolták az emberekkel egy jogi státuszba. Mindkét eset mögött környezetvédelmi, valamint részben vallási megfontolás áll.

    Előbbi esetben a maorik már lassan 150 éve küszködtek azért, hogy elismerjék a spirituális kapcsolatukat a folyóval, így most biztos nagyon örülnek. A megállapodás értelmében a folyó 56 millió dolláros kártérítést, valamint 21 millió dolláros támogatást kap, jogi vitákban pedig egy maori és egy kormányzati megbízott képviseli majd.

     India esetében mindkét folyó olyannyira szennyezett, hogy égető szükségük volt a jogi védelemre. Így ugyanis most már a folyók nevével is elláthatóak a velük kapcsolatos panaszok. Egyesek szerint azonban ez önmagában nem lesz elég, mindenkinek cselekednie kell azért, hogy megtisztítsák a folyókat.

    (Washington Post)

  • Nem került be a hungarikumok közé a mirelittermékek elnevezésű Magyar Értéktárbéli tétel. Gondolom nehéz ezt így elsőre felfogni, mi is értetlenül állunk Fazekas megtekintőminiszter csapatának döntése előtt.

    A Hungarikum Bizottság az egri várban ma újabb értékekkel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és a Magyar Értéktárat, a hungarikumok sorába emelve

    • az Egri Bikavért,
    • a Kodály-módszert,
    • a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat,
    • a tiszai halászlét.

    Ez mind szép és jó, mondhatnánk. Igen ám, de tavaly júniusban ezek a dolgok együtt kerültek be a hungarikumság előszobájába, a Magyar Értéktárba

    • a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalappal,
    • a mirelittermékekkel,
    • a tiszavirággal és a tiszavirágzással,
    • a dobostortával, és
    • az Országos Kék Túrával.
    VELÜK MI LETT? Miért buktak el az utolsó lépcsőfokon? MIÉRT?

    A Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap talán kismiska? Egy gyorsfagyasztott bélszínroló semmiség? A tiszavirág talán tiszavirág életű? A dobos tortának tán ütött az utolsó órája? Az Országos Kék Túrát már meg sem merem említeni, mert Tenczer kollega elkeseredésében még jelentkezik Tarlós sajtósának. Reméljük, miharabb tisztázódik ez az ügy, és a fenti dolgok is hungarikummá lesznek.

    IGAZSÁGOT A MIRELITTERMÉKEKNEK!
  • De nem úgy, ahogy elsőre gondolná. Korántsem úgy. Pekingben ugyanis felszereltek pár hipermodern eszközt az Ég templománál, melyeknek az a feladata, hogy beszkenneljék a delikvens arcát, majd

    60-70 centi WC-papírt adagoljanak neki.

    Ha ez nem elég lenyűgöző, akkor még azt is tegyük hozzá, hogy minderre azért volt szükség, mert az emberek 

    nagy mennyiségű WC-papírt loptak a mellékhelyiségekből.

    A szerkezetek ráadásul annyira okosak, hogy miután beszkennelték valakinek az arcát, kilenc percig nem adnak neki megint WC-papírt.

    Ezzel kapcsolatban egyébként egy szóvivő azt is elmondta, ha valakinek hasmenése van, vagy egyéb olyan helyzet áll elő, amelyben azonnal még több WC-papírra van szüksége, akkor 

    a helyszínen lévő alkalmazottaik személyesen visznek neki.

    A látogatók amúgy nem nagyon örülnek a dolognak, ugyanis jócskán megnőtt a várakozási idő, sokszor elromlanak a gépek, sokan pedig azt tették szóvá, hogy már itt sem lehetnek egyedül. 

    (UPI)

  • George Clooney három éve vett házat a berkshire-i Sonningban, a Sunrise idősotthonban élő Pat Adams pedig azóta áradozott róla a gondozóknak. Néha megemlítette azt is, milyen jó lenne, ha a színész meglátogatná őt a születésnapján.

    Az otthon dolgozói ezért levelet írtak Clooneynak, és megkérték, hogy ha teheti, látogasson el a legidősebb rajongójához a 87. születésnapján. Persze nem fűztek nagy reményt a dologhoz, de aztán majdnem leestek a székről, amikor a sármos sztár vasárnap belépett az ajtón egy hatalmas virágcsokorral.

    És nézzék csak az örömöt, amit Pat Adamsnek okozott:

  • Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetőinek vagy isteni a humoruk, vagy komolyan gondolták ezt az egészet, szerintem egyébként az első verzió lesz a megfejtés. 

    Mindenesetre ennél jobb Orbán-kép nem nagyon lesz mostanában.

  • Elég sok mindent az adórendszeren keresztül akarunk intézni, például miután világrekordra emeltük az áfát, most egy csomó mindennél visszacsinálnánk, mert láttuk, hogy ez rossz. Vagy legalábbis jó volt pár évig, de most már nagyon rossz. 

    Csak az baj, hogy elég ad hoc-nak tűnő, vagy talán lobbierő alapon csökkentgetik az áfát egy sereg terméknél. Most például megtippelheti, hogy a következő körben mely termékek lesznek kivételek, miket mondtak már be, hogy talán lehetnek:

    Csökkentenék az áfáját

    A megoldással várjunk holnapig, lehet, hogy addig még olyanok is bekerülnek a listáról, amiket most még nem is sejtünk.

  • A cseh vasutak kreatív embereié az érdem, akik a legújabb Alien film marketingjét oldották meg hibátlanul:

    17362560 1241111065938377 1665346038208714350 n
    Fotó: Facebook

    Frissítés: a kép persze csak Photoshop. Elég csak közelről megnézni.

  • Az 1925-ben épült Postapalota a Széll Kálmán tér ikonikus épülete, mely az elmúlt években nem éppen építészeti értéke miatt szerepelt folyamatosan a sajtóban. 2008-ben eladtuk ugyanis a Wingnek, hogy luxusszállót építsenek belőle. A négymilliárdos vételárat utólag nagyon nyomottnak ítélte az állam, úgyhogy nyomozások is indultak az ügyben. Aztán miután éveken át romlott az üres épület állapota, tavaly mégis inkább visszavásároltuk hétmilliárdért.

    Szóval a számok tükrében nem egy sikersztori.

    Viszont a látványterveken kifejezetten jól néz ki a 2018 végén Buda Palota néven megnyíló irodaház, amelynek az irodáit már hirdetni is kezdték. Az például egészen klassz, hogy a mélygarázs lejárata ott lesz, ahol az archív fényképek szerint is egy garázs volt. (Vajon a pompás Garage felirat is ott volt egykor?) A látványtervekért meg külön piros pont, nagyon frankó, hogy metszeti képet is feltoltak, ami azért nem oylan gyakori egy ingatlanprojektnél.

    Még több részlet és látványterv a hirdetésben.

  • Kijött a Páncélba zárt szellem egyik jelenete. Jó lesz ez. Bemutató március 30.

  • 17342824 1888449284709864 8693595171936600613 n
    Fotó: Kovács Ágnes - Hivatalos/Official / Facebook

    Turi György 60 éves, és egykori tanítványaival ünnepelt. Egerszegi Krisztina, Kovács Ági és Risztov Éva is megjelent. A képen egyébként Kovács és Egerszegi mellett Güttler Károly látható. Güttlerrel együtt dolgozik most a Kőbánya SC színeiben.

    Turi nevelőedzője volt Egerszeginek és Kovácsnak, Risztov akkor nyert, amikor nem ő állt a parton. A riói olimpiára együtt készültek fel.

  • Hogy mi van éppen Bogdán Ádámmal, az egyetlen magyar PL-es futballistával, vagy hogy miért épített klubja, a Liverpool reflektorokat az edzőpálya mellé, az mind kiderül ebből a videóból.

    Például az, hogy Bogdán újra zongorázni kezdett, miután megnézte a La La Landet. És hogy éppen gyógyul, és a Liverpool edzőközpontját látogatja. Így beszél egy vicces és higgadt magyar.

  • Látványosan indult a reggel Hong Kongban - már amennyiben a látási viszonyok erős csökkenését nevezhetjük így. A Victoria kikötő környékét borító vastag köd a magasból csodálatos, az utcákon valószínűleg kevésbé az.

  • Nem ismerik? Én se ismertem eddig, de hetedikes olvasónk, Marci hétfőn nekiállt házit csinálni néhány haverjával. És a Mozaik kiadó matekkönyve két olyan feladatot is feldobott nekik, amitől elbizonytalanodtak, mint egy Heineken-gyárban működő Fidesz-sejt tagjai.

    Marcinak az jött ki, hogy a kórusnak 52,5 diák a tagja (a 40% az 6/15, az egyharmad az 5/15, a maradék 14 mezoszoprán így a kórus 4/15-e), továbbá az, hogy

    42 foga van a csajnak. Én nem vagyok valami jó bioszból, de azért ez elég érdekes.

    Ekkor fordult hozzánk, hogy ugyan, számoljunk már utána (nem mintha ebben olyan őrült erősek lennénk). Utánaszámoltunk, és igen, nálunk is 42 fogú Hugi és 10 fogú Öcsi, illetve nekünk is 52,5 tagú kórus jött ki (előbbi kicsit bonyolultabbnak tűnt, de miután felírtuk, hogy egy fél Hugi=2 Öcsi+1, innen már gyerekjáték volt). Vagy mégsem? Mi is elrontottuk volna? Ön hogy számol?

  • Kézből etetik eukaliptuszlevéllel, és az egész éjszakát Nur-Nuru-Bin (Déli szél) mellett töltik gondozói, amióta múlt héten kiderült, hogy rákos, írja a Bors. A budapesti állatkert koalája nagyon legyengült, nyugalma érdekében még a koalaházat is bezárták, így látogatni sem lehet.

    Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a lapnak azt mondja, hogy az ötéves hímnél a múlt héten vették észre, hogy valami nincs rendben, keveset mozgott és nem is nagyon evett.

    A vérvétel után kiderült, hogy a vérképző szervét érintő daganatos megbetegedése van. Az európai állományban ez már az ötödik ilyen diagnózis az elmúlt időszakban.

    A szóvivő azt mondja, hogy nagyon súlyos a koala állapota, de az esélyeket nem szeretné latolgatni. Étvágygerjesztőket, szteroidokat és rákos sejtek terjedését gátló gyógyszereket kap.

    Mint ismert, Nur-Nuru-Bin társa, Vobara januárban pusztult el bélgyulladásban. Akkor az állatkert azt tervezte, hogy beszereznek egy másik koalát, most azonban letettek erről, csak a beteg állat gyógyulására koncentrálnak.

  • Noémi múlt kedden látta, ahogy a 13. kerületben egy parkolóőr akkurátusan Mikulás csomagot helyez el egy fekete Peugeot-on a Marina-parton.

    Nem igazán volt jó kedvem, így arra gondoltam, legalább másnak feldobom a napját

    - mesélte a Borsnak.

    Az ötperces türelmi időt kihasználva, fogta magát és gyorsan vett egy jegyet az automatából, majd a büntetés mellé helyezte egy rövid üzenet kíséretében. A levélben ez állt:

    Remélem, még időben láttam, hogy megbüntették. Vettem gyorsan egy jegyet. Szép napot, Noémi.

    A 29 éves lánynak eszébe sem jutott, hogy a történetnek folytatása lehet, azonban a kocsi tulajdonosa, Gergely a levelet olvasva elhatározta, hogy megkeresi jótevőjét. A Facebookon rövid idő alatt 16 ezren osztották meg a posztját. A lánynak az anyukája szólt, hogy valószínűleg őt keresik, így kapcsolatba lépett Gergellyel.

    Szerette volna meghálálni, amit érte tettem. Végül ugyanott, a büntetés helyszínén találkoztunk. Kiderült, hogy csak a nagy kapkodás közepette felejtett el parkolójegyet venni. Igazi úriember volt: meghívott kávézni, ráadásul egy csokit és egy virágcsokrot is kaptam tőle.

    Hát valahogy így lehet szebbé tenni egy embertársunk napját, kösz Noémi, a nevünkben is!

  • A curling - tudják, amikor egy kő csúszik a pályán, többen meg veszettül sikálnak előtte pár centivel - a téli sportok kevésbé látványos és izgalmas formája. Az oroszoknak azonban ezt is sikerült feldobniuk, ugyanis nyolc kő helyett személyautókkal játsszák Jekatyerinburgban. Jó szórakozást!

  • Jeff Bezos, az Amazon fejese kipróbálta azt a robotruhát, amiről  írtunk itt az Indexen is. Az Avatar-szerű exoskeleton még nem tud mozogni (vagy nem akart a bemutatón), de aki látott már filmekben hasonlót, el tudja képzelni, mire lesz képes a megfelelő kezekben:

    Én pedig már látom magam előtt, ahogy Elon Musk egy Marsról kilőtt Tesla-transformer fedélzetén elkezd harcolni Bezos robotruhájával, és a végén beszáll a harcba Mark Zuckerberg (Amerika elnökeként, természetesen) a végén pedig egy felhőn lebegve Bill Gates vet véget a küzdelemnek. 

    (Gizmodo)

  • Komolyan kezdek arra gyanakodni, hogy a 49 milliárd forintos, és furtonfurt csak dráguló Dagály arénába véletlenül befalaztak egy nolimpiás aktivistát, akinek a szelleme egy pillanatra se nyugszik. Vagy hogy az uszodacsoda píárosai a világ legnagyobb mesterei szabadfogású gerillamarketingben, és mindig kitalálnak valami kis izgalmat a hírfogyasztók szórakoztatására.

    Vagy ha egyik sem, akkor ez simán csak elátkozott hely.

    „Ma is láttam valamit a Dagályban, amit érdemes lenne megörökíteni” – jött az üzenet nem sokkal azután, hogy megjelent kis szösszenetem, ami a Nyolcadik munkás: Ha áll címmel is bevonulhatott volna a kultúrtörténelembe. Aztán nem sokkal később már részletes és fotóval illusztrált történetet kaptam.

    Szóval az történt, hogy az uszoda előcsarnokában – ahol jobb sorsra érdemes úszó- és pólóstanoncok várják, hogy edzésük kezdődjön, és mindenre elszánt szülők, hogy az véget érjen – egyszer csak keletkezett egy lyuk. Senki nem tudja, hogyan, vagy legalábbis azok közül senki, akikkel beszéltem. Csak mint minden rendes lik: egy ideig nem volt ott, aztán meg ott volt, a létezés sűrűre (műmárvány sűrűségűre) szőtt szövedéke fölfoszlott valahol, és helyén a semmi ült tort vidáman.

    De nem sokáig. Mint olvasónk fotóján is jól látható, a lyukat hamarosan szakértő szemek tömege vette körül, hát nem hiába zajlottak az események egy építési terület közelében, mondhatni: közepén. És mire odaértem, és nekiláttam, hogy én is rögzítsem képben az eseményeket, a lyuknak már nyoma sem volt: mint magas minőségben elkészített fotómon látható, igényes munkával gyorsan betömték (építőipari szakkifejezéssel: „belegányoltunk a Józsival egy kis maltert, főnök”), és narancssárga láthatósági dzsekivel ellátott székkel elzárták az átmenő forgalom elöl.

    Kíváncsiak várom a Közbeszerzési Értesítő következő számát, hogy a nem várt pluszmunkák miatt az uszoda ára tovább nő-e, vagy megoldották-e garanciában.