új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kongó illegális bányáiban rettentően cudar körülmények közt, fillérekét dolgoznak óvodáskorú és kisiskolás gyermekek és terhes nők is, hogy legyen elég kobalt a mobiltelefonok gyártásához.

    Naponta 8 pennyt kapnak a nehéz kétkezi munkáért

    A Sky News riporterei jártak utána, hogy mi zajlik Afrikában, és hogy a többnyire kínai felvásárlók egyáltalán nem foglalkoznak azzal, honnan ered a hightech kütyükben felhasznált alapanyag. 

  • A VMSZ (Vajdasági Magyar Szövetség) a jövő héten esedékes szerbiai elnökválasztásra a korábbi hagyományokkal szemben nem indít saját jelöltet, hanem a jelenlegi miniszterelnök, Alekszandar Vucsics mögé állt be, és ezzel a minden ízében tökéletes szórólappal kampányol mellette (Vucsics és a vele jó viszonyt ápoló Orbán Viktor között Pásztor István, a VMSZ elnöke látható).

    Fotó: Facebook

    Ez a döntés azonban nem aratott osztatlan sikert a vajdasági magyarok körében, leginkább azért nem, mert nem mindenki hajlandó elfelejteni, hogy Vucsics, mielőtt még haladó és européer politikusként újult volna meg, a (többek között) magyarellenes Szerb Radikális Pártban politizált, együtt a hírhedt Vojiszlav Seseljjel. 

    Sőt, 1998 és 2000 között a nemzeti egységkormány tájékoztatási minisztereként mindent megtett az ellenzéki sajtó ellehetetlenítéséért, hogy aztán 2008-ban szakítson a radikálisokkal, és a Szerb Haladó Párt egyik alapítója legyen, most pedig a választás legnagyobb esélyese. 

    A jövő vasárnapi elnökválasztással bővebben is foglalkozunk majd, de ezen a szórólapon ott a lényeg.

  • Egyszer volt, holt nem volt, volt egy RTS ( vagy kevésbé zsargonnal élve valós idejű stratégiai játék) játék 1998-ban, ami fogta magát, és megreformálta a műfajt. A Blizzard Starcraft nevű sci-fibe burkolt csodajátéka pillanatok alatt milliók kedvence lett. Addig soha nem látott mennyiségű pénzt lehetett nyerni a bajnokságokon, és bizony még ma, 19 évvel később is játszogatják sokan a nagy klasszikust.

    Nos, úgy tűnik, a Starcraft egy feltámad. Ugyanis kiadják a játékot újra, úgy ahogy volt, csak a szépen feltuningolják a grafikát rajta, hogy vállalható legyen így 2017-ben is. És most morzsoljon el mindenki egy könnycseppet velünk együtt, aki tudja mit jelent a zerg rush, és egyfelől nem ér rákeresni a Google-ben, másrészt amúgy is meddő próbálkozás, kappa.

  • A Coca-Pepsi szembenállás a modern kor egyik legfontosabb dilemmája, a Buzzfeed pedig megpróbálta megfejteni, mi is pontosan a fő különbség a kettő között. 

    A posztban arra jutottak, hogy Malcolm Gladwell ragadta meg a legjobban a különbséget a Blink című (magyarul Ösztönösen címmel megjelent) könyvében: "A Pepsit citrusos aroma jellemzi, ellentétben a Coke mazsolás-vaníliás ízével."

    A két üdítő feltüntetett hozzávalói között ugyanis csak egy különbség van: a Pepsi összetevői között feltüntetik a citromsavat is, a Coca-Colánál viszont nem. Az összetevők felsorolásakor tehát tényleg csak ennyi a különbség.

    Ez viszont önmagában nem jelenthet magyarázatot az ízek közti különbségre: a Pepsiben például több a hozzáadott cukor és a koffien, a Coca-Colában pedig több a nátrium. Sokan pedig úgy vélik, az ördög azokban a részletekben rejlik, amelyeket a "természetes aromák" gyűjtőnévvel illetnek. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a nemrég kirobbant "szeméttel etetik a kelet-európaiakat" botrányban a cég azt nyilatkozta, országonként változhat, milyen édesítőszert használnak.

  • Lehet, hogy a nyári időszámítás itt van, de a téli gumi még kell. Egész Székelyföldön havazott ma.

  • Hát akkor meg miért? - merül fel a kérdés teljes joggal. Többek között erre is választ ad a Tech Insider videója, melyet a Fantasztikus négyes első megfilmesítéséről forgattak.

    960

    Az egyik legnépszerűbb Marvel-képregény filmes jogait ugyanis először még 1986-ban vásárolta meg egy producer, Bernd Eichinger, ám addig ment a tökölés, hogy ez már azzal fenyegette Eichingert, hogy elveszíti a jogokat.

    Ezt pedig csak egyféleképpen akadályozhatta meg: ha gyorsan csinál egymillió dollárból (ez abban a szakmában aprópénz) egy olcsó és vacak filmet, amit aztán be sem kell mutatni ahhoz, hogy a jogok nála maradjanak.

    Ennek a soha be nem mutatott Fantastic Four-filmnek az alkotói is megszólalnak a videóban, de ismerve a később mozikba került Fantasztikus Négyes-filmek fogadtatását, az egyik kommentelő észrevétele érdemel külön figyelmet, aki szerint mindannyian jobban jártunk volna, ha ezt a tradíciót, mely szerint a Fantastic Four-filmek dobozban maradnak, a többiek is követték volna.

  • Csúnya veszekedés tört ki egy bécsi szadomazo bárban két férfi között. És ugyan az ide járó emberek feltehetően a szadót, vagy a mazót, vagy éppen mindkettőt kedvelik, valószínűleg egyikük sem így képzelte a szombat estéjét. A vitának nagyon csúnya vége lett. Egy 46 éves férfi előkapott egy kést és vitapartnerét mellbe, majd lábon szúrta. Szerencsére az áldozat sérülései nem súlyosak.

    És hogy mi okozta a veszekedést? A két férfi azon nem tudott dűlőre jutni, hogy használjanak-e vagy sem, és ha igen, akkor hogyan egy közelebbről meg nem nevezett szexuális segédeszközt. Mondjuk az sem elhanyagolható szempont, hogy a tettes vérében még másfél órával az eset után is 1,1-es véralkohol-szintet mutattak ki, ami Ausztriában és Magyarországon is ugyanazt jelenti: eléggé be volt rúgva.  (via OE24)

  • Miközben több száz kilométerre Budapesttől javában dörögtek az ágyúk a keleti és a déli fronton, a Duna-korzón ugyanúgy tömve voltak a kávéházak, mint békeidőben.

    manda

    Ez a vélhetően 1915-ös filmfelvétel, ami most Az első világháború napról napra nevű Facebook-oldalon tekinthető meg, mindössze másfél perces, de fantasztikus kordokumentum, és ha nem látnánk ennyi egyenruhát, fel sem merülne, hogy egy háborúban álló országról beszélünk.

    Bónuszként feltűnik a videón 1.17-nél a kor népszerű filmszínésze, Huszár Pufi is, amint joviálisan trécsel valakivel: ő a némafilm-korszak sztárja volt, arról pedig a mai napig nem született konszenzus, hogy a negyvenes évek elején Tokióban halt-e meg, útban Amerika felé, ahová a magyarországi zsidóüldözések elől menekült, vagy még előtte a szovjet hatóságok szedték le a transzszibériai vasútról, és zárták munkatáborba, ahol belehalt a nélkülözésekbe.

  • A Girls Aloud egykori tagja, de az X Factor zsűritagjaként is ismert Cheryl és a nála tíz évvel fiatalabb Liam Payne (a One Direction fiúcsapat tagja) kisfia szerdán született meg, és három teljes napig sikerült is eltitkolniuk ezt a nyilvánosság és a bulvársajtó elől.

    A 33 éves Cherylt második férje után még Cheryl Fernandez-Versininek hívják, de még többen ismerik Cheryl Cole-ként abból az időből, amikor még az egykori angol válogatott futballista, Ashley Cole felesége volt. Az ő terhességéről pár hónapok óta pletykáltak, mielőtt februárban egy nyilvános fotósorozattal üzent volna mindenkinek. Azt is tudni vélik, Cheryl azért titkolta sokáig a hírt, mert a korábbi kapcsolatai balul végződtek, és nem akarta, hogy a mostanit is elkiabálják.

    Szombat este aztán a brit pop álompárjának mindkét tagja bejelentette a hírt az Instagramján, ezzel évekre megvan a stabil téma a Daily Mail és a Sun számára, hiszen Cheryl már a Girls Aloudban is a legjobb csajnak számított, Payne pedig milliós női rajongótáborral rendelkezik, kettejük kisfia egész biztos minden brit újságolvasót érdekel majd.

  • Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy igazi viccmester! A múltkor megpofozta és lediktátorozta Orbán Viktort, most pedig a BBC készített interjút vele, minden jel szerint azután, hogy meghúzta a móka kólás flaskáját, ugyanis az interjú ezekkel a mondatokkal kezdődik:

    C7q1b0hU8AAkyko

    A BBC riportere Katya Adler a 60. születésnapját ünneplő Európai Unió kapcsán arról kérdezi Junckert, hogy mit szól ahhoz, hogy az Egyesült Királyság nélkül fognak ünnepelni. Magyarul lefordíthatatlan a vicc, de az "elephant in the room" kifejezés arról szól, hogy van egy látványos, mindenki számára nyilvánvaló probléma, amiről senki nem szeretne beszélni.

  • Fotó: Huszti István
    Fotó: Huszti István

    A Publicus szombaton publikált párt- és politikusnépszerűségi eredményeit bújva jöttek szembe az alábbi arányok, amelyek a vezető magyar politikusok ismertségére vonatkoznak: 

    • Orbán Viktor: 96%
    • Gyurcsány Ferenc: 95%
    • Vona Gábor: 92%
    • Botka László: 81%

    Botka és Vona számait még értem, de a másik két adatot látva az emberben azért felmerül, hogy mégis kik lehetnek azok a honfitársaink (a reprezentatív felmérés szerint 4 illetve 5 százaléknyian vannak), akik

    soha a büdös életben nem hallottak még Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről?

    Kínzó kérdés ez, segítsenek megtalálni a választ rá!

    Mi lehet az oka, hogy valakik nem ismerik Orbánt vagy Gyurcsányt?

  • Szombat délben egy New York-i bemutató repüléssel megkezdte amerikai turnéját a francia légierő műrepülő köteléke, a Patrouille de France.

    A két ország közti barátságot centenáriumi repüléssel ünneplő nyolc Alpha Jet sugárhajtású kiképzőgép tulajdonképp az Egyesült Államok I. világháborúba lépésére emlékezett a látványos repüléssel: az USA ugyanis 100 évvel ezelőtt, 1917. április 6-án üzent hadat Német Császárságnak, és ezzel a lépéssel tulajdonképp Franciaország (azaz az antanthatalmak) oldalán vette ki részét az egész világra kiterjedő harcokból.

    A francia trikolórt húzó francia kötelék a francia ajándék Szabadság-szoborral elég jól néz ki: