új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A természetben egészen ritka, súlyosan veszélyeztetett indokínai tigrisek eddig ismeretlen csoportját vették fel a kihelyezett vadkamerák Thaiföld keleti részén. A fajnak idáig csak egyetlen populációjáról volt tudomásuk a kutatóknak, így a felfedezés mindenképpen jelentős.

    A kamerák felvételein négy nőstény és hat kölyöktigris látható. A populáció ad némi reményt, hogy a faj még megmenthető.

  • Egy nap alatt világhírű lett a madeirai Funchal repterén felavatott Ronaldo-szobor alkotója, Emanuel Santos, akinek a művé óriási mémzuhatagot indított el, és költözött be mindenki rémálmaiba. 

    Az autodidakta művész a leleplezés után végre megszólalt, és azt mondta, hogy a szobor készítése közben egyeztetett Ronaldóval, aki meg is fogalmazta kéréseit. Sőt, Santos szerint a végeredménnyel is elégedett volt a futballista. 

    "Lehetetlen egyszerre kedvükre tenni a görögöknek és a trójaiaknak, még Jézus sem tudott mindenkinek megfelelni. Ez ízlés kérdése, nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik" - idézi az MTI az alkotót. 

  • Vonat...

    A videón összesen annyi látszik, ahogy négy mozdony húzza Németországból Kínába ezt a 300 vagonból álló vonatot.

    Update, egy kedves vonatbarát olvasónak köszönhetően:

    Az alábbi cikkben linkelt videón egy, az Amerikai Egyesült Államokban közlekedő emeletes (ún. "doublestack") konténervonat látható. Ilyen vonatok kizárólag az USA területén közlekednek, ugyanis sem Európában, sem Ázsiában, sem pedig a két területet összekötő posztszovjet vasutakon nem lehet két nagykonténert egymásra rakni a vasúti pályákra, felsővezetékekre és műtárgyakra vonatkozó műszaki előírások miatt. Az USÁ-ban is azért lehetséges, mert ott mind a mai napig a dízelvontatás az egyeduralkodó (néhány nagysebességű, kifejezetten a személyszállítást szolgáló vasúti pályát kivéve). Jól látszik a videón, hogy a két egymásra rakott konténer magasabb, mint a mozdony. Európában ez a felsővezeték miatt nem lehetséges.

    A videó Techachapi Loopnál készült, Kalifornia államban. A videón szereplő vonatot a Burlington, Northern & Santa Fe (BNSF) vasúttársaság közlekedteti.

    Európában ilyen hosszú vonatok közlekedése nem lehetséges a fékberendezések és az ütköző-vonószerkezetek kialakítása miatt. Jelenleg Európa szerte a legnagyobb megengedett vonathossz 800 méter, a videóban szereplő vonat pedig ennek többszöröse.

  • A rendőrség névtelenség homályába burkolózó fotóművészének szerdán a Nógrád megyei Nagylócon sikerült felbecsülhetetlen értékű szociofotókat készítenie.

    hnl 5 167

    A zsaruk a 46 éves M. Szabolcsnál megtalálták a falubelije ellopott értékeit:

    mikrohullámú sütő, tárcsás mosógép, centrifuga és tányérok.

    M. Szabolcs a galéria tanúsága szerint nem nagyon igyekezett az "értékek" elrejtésével, egy sufniszerű helyiségben találták meg nála a rendőrök.

    Nehéz dolgunk van, ha a Nap szociofotója díjat kell kiosztanunk, mert bár a mikrós kép a naturalizmusával és az egyszerűségével nyűgözi le az embert, a galéria másik zseniális darabja pont az ellenkezőjével:

    Ez a felvétel annyira részletgazdag és mellbevágó, hogy szinte érezni a ruhákból áradó verejték, a napsütötte sávban táncoló por szagát. A bugyikék vakolaton kiabáló hiátus, a maradék fával toldozott fészerfal, a döngölt padlóra gondosan leterített valahaszőnyeg, na meg a kiérdemesült komód többet mond el Nagylócról és lakóiról, mint bármely cenzus vagy éves KSH-adat.

    Mindenesetre a nagylóci körzeti megbízott helyében a fotókat árverésre bocsátanám, a bevételt pedig szétosztogatnám a faluban. Úgy tűnik, minden forintnak meglenne a helye.

  • 2014:

    tiszteletet

    2016:

    2017:

    17553944 1426831924056190 6549827914717809464 n
    Fotó: Magyarország Kormánya

    A Fidesz első, 2014-es választások előtti brüsszelezős plakátján Brüsszel még csak az ütemet adta, valahol hátul a dobszekcióban, de aztán a 2016-os, érvénytelen népszavazásra hangoló poszteren már egyértelműen főszerepet kapott ennek a belga városnak a neve. 

    És úgy tűnik, ha kommunikációról van szó, a Fidesz nem tudja elengedni Brüsszelt, hiszen bár a hatása még mindig tart, talán az idő múlásával egyre halványul. Nekem legalábbis úgy tűnik a legújabb, nemzeti konzultációról szóló plakáton, hogy Brüsszelt nyomják-nyomják, a régi "értékek" megtartása mellett megpróbálkoztak egy új betűtípússal fenntartani a brüsszelezés vonzerejét, de nem sikerült. A 2017-es poszter unalmas és erőltetett lett, a betűtípus (méreteivel, betűtávolságaival együtt) pedig elképesztően silány, és inkább nem sorolom tovább a jelzőket. 

    De kár lenne túlságosan elkeseredni, hamarosan 2018, így már nem kell sokat aludni, hogy a Fidesz újabb plakáton mutassa be a brüsszelezés 50+n-ik árnyalatát. 

  • A dunaszerdahelyi DAC új stadionját a Mol jelentős anyagi támogatásával bővítik, felújítják, olyannyira, hogy az szinte már egy új stadion, a neve Mol Aréna lesz.

    A csapat meccsét előszeretettel látogatja Mészáros Lőrinc és olykor Orbán Viktor is, a szlovák első osztályú csapat a hetedik a 12 csapatos bajnokságban.

    Most drónfelvételt tettek közzé, amelyben az építkezés látható.

  • Az OMSZ közlése szerint Budapesten éjszaka csak 14,4 fokig süllyedt a hőmérséklet, és

    ezzel több, mint 4 fokkal megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet budapesti rekordja.

    A korábbi, 10,2 fokos rekordot 1888-ban mérték.

  • Szerbiában vasárnap lesz a köztársaságielnök-választás első fordulója. A tornymagas esélyes a radikálisból haladóvá lett Aleksandar Vučić. A politikus a felmérések szerint már az első fordulóban végső győzelmet arathat. 

    Mondjuk, annak fényében, hogy nyolc napilapból hatnak a címoldalán ott virít Vučić egészoldalas hirdetése, ez nem is akkora csoda. (Forrás: Szabad Magyar Szó)

    szerblapok
    Fotó: saját
  • John Legend amerikai énekes rövid meglepetéskoncertet adott az a londoni St. Pancras pályaudvaron szerdán, a zongora világnapján. 

     Legend közvetlenül a koncert előtt üzent a Twitteren  

    Épp most érkezem a St. Pancrasra. Ott áll még az a zongora?

    A St. Pancrason évek óta áll két zongora, melyeken bárki zenélhet, és általában szokták is használni.

    A rövid koncertet, mint az látszik is, elég sokan rögzítették. Őszintén szólva nekem kissé ijesztő is, hogy itt van egy énekes, aki csinál egy tök jó fej, spontán dolgot, és csak telefonok néznek vissza rá. 

  • Cseh sör- és ételkínálatban aligha verte bármi a Dürer melletti Jaromír 68 sörkertet Budapesten, még ha az egész egy kollégium aljában és kertjében is volt berendezve. Nyáron tökéletes helyszín volt az esti sörözésekhez, nem volt túlgondolva, ki volt dobva néhány asztal meg szék, pár sörcsap, a kertben meg rohangálhattak a kutyák. 

    A söröző azt írja a honlapján, hogy már ők is ezerrel készültek a jó időre meg a nyári menüt tervezgették, amikor jött derült égből a villámcsapás: a hely tulajdonosa egyoldalúan felmondta a velük kötött, több évre szóló szerződést. Így péntek az utolsó nap a jól bejáratott helyen, utána már nem nyitnak ki. 

    jaromir
    Fotó: Jaromír 68 Sörkert Facebook

    Nyilván elég szarul érinti az ott dolgozókat a semmiből jött döntés, de most azon vannak, hogy a környéken folytathassák a bizniszt. 

    A hírek szerint amúgy a szomszédban a Dürer kert is bajban van a Liget projekt miatt, nem lennénk meglepve, ha ez is közrejátszana a Jaromír bezárásában. 

  • Az Akibic.hu szúrta ki a Western Wall News Facebook-oldalán azt a videót, ami bemutatja, mi történik azzal az évi egymilliónyi(!) kívánsággal, amit a világ minden tájáról érkezők dugnak be a Siratófal réseibe annak reményében, hogy az Örökkévaló majd teljesíti:

    Ha Ön is tett már így, ne omoljon össze azonnal. A falból kiszedett cetlik nem a kukába kerülnek, hanem összegyűjtik, és a helyi genizába helyezik, ahol a fontos, meg nem semmisíthető írásokat, könyveket tárolják. A nagytakarítást egyébként az április 10-én kezdődő pészah miatt végzik el.

  • Lehet egy bevásárlás őrülten romantikus? Simán, nálunk az Aldiban például van egy pénztáros lány, akibe szerintem a fél kerület szerelmes, hát miért ne találhatná meg élete férfiját a vásárlók között?

    Az Intermarché reklámja úgy szól a szerelemről, hogy közben éppenhogy nem giccses, viszont elég életszerű. Mindenhol vannak egy albérletben élő fiatalok, akik szemét gyorskaján élnek, gyönyörű pénztáros lányok és kedves fiúk is. És simán lehet egy  lány kedvéért egészségesebb életre váltani, aztán elhajtani a naplementébe.

  • kj

    Elképesztő algoritmuson dolgozik a Cornell Egyetem két kutatója, és a Photoshopot is kiadó Adobe. Arra tanítják a képfelismerő mesterséges intelligenciát, hogy tetszőleges fotóra rá tudja húzni a referenciának használt kép stílusjegyeit, mint napszak, világítás, fények-árnyékok, évszak, szín-és tónusvilág, meg ilyenek.

    A fenti két képből például ezt hozta össze a fejlesztés korai szakaszában álló projektjük:

    jkgh

    (Petapixel)

  • Vége a hosszú várakozásnak! William Osman Kaliforniából végre megtette, amire olyan régóta vártunk: készített egy szendvicset, ami egyben egy Vin Diesel mellszobor is. Hogy miért? Hát nem mindegy?! 

  • Szinte folyamatosan járják a hazai vasútvonalakat a MÁV különleges szerelvényei, amelyek az űrszelvényekben megfészkelő gazok kiírtásáért zakatolnak. Ilyenkor egy különleges szerelvény halad a pályán, és permettel locsolja be a gazt. Az MTI fotóján egy ilyen szerelvény halad Tiszalök közelében.

  • A Dél-Karolina állam partvidékén fekvő Kiawah-szigeten a golfozás is tartogat meglepetéseket. A pályán nyugodtan sétálgató méretes aligátort először csak Carrie Moores szúrta ki, majd miután megörökítette, figyelmeztette a gyanútlanul beszélgető férfiakat. Az esetnek szerencsére csak egy látványos fotó lett a következménye.

  • Bors, te jössz.

    Screen Shot 2017-03-30 at 9.10.10.png
  • Dragomán György, A fehér királlyal világhírűvé lett írónk rendszeresen szólal meg aktuális közéleti ügyekben a Facebookon. Most a CEU ellen indított kormányzati támadás apropóján tette ezt. A kormány ugye szeretne leszámolni a Magyarországon legszínvonalasabb felsőoktatási képzést nyújtó egyetemmel, miután nyilvánvaló, hogy az okos és független szellemiségű emberek képzése nagyon nem illeszkedik az Orbán-rendszer és a kormánnyal jó barátságban lévő nagyvállalkozók víziójába arról, hogy a huszonegyedik század Magyarországának az alulképzett és kiszolgáltatott kétkezi melósok országának kell lennie. Dragomán szerint itt viszont meg se kellene állni.

  • A 2006-os Kellemetlen igazság idei folytatása, a Kellemetlen folytatás címet kapta (jó, van egy alcím is, Truth to Power, azaz Igazságtól a hatalomig), és olyan előzetest raktak hozzá össze, mint egy Roland Emmerich-blockbusterhez, amiben a kissé megemberesedett egykori alelnök nagyon drámai hangon még drámaibb kijelentéseket tesz a klímaváltozás hatásaival kapcsolatban, és közben sokan sírnak és kapkodnak levegőért. Aztán hatásszünet, és bevágják a narancssárga fejű, hülye frizurás bohócembert, aki sajnos nem csak egy képregényben riogatja a pizsamás szuperhősöket, és nem is bohóc, hanem a valóságban a világ egyik leghatalmasabb embere. És annyira ostoba, hogy nem hisz abban, amit a saját bőrünkön is tapasztalhatunk: szétkúrtuk a bolygót, és ha nem térünk észhez sürgősen, a következő generációk csapágyasra hajtják a szopórollert. Bemutató: július 28.

    An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2017) Trailer

            

  • Újra színésznek csap fel az egykori legendás focista, és Az U.N.C.L.E. embere után egy újabb rövid szerepet vállal, megint Guy Ritchie egyik filmjében.

    Méghozzá az idén érkező, elég furcsának tűnő Arthur király - A kard legendájában tűnik majd fel, rendesen elmaszkírozva.

    Hol vannak már azok az idők, amikor 2015-ben őt választották a világ legszexibb fickójának...

    via Instagram

  • Ami persze orosz, és a közhiedelemmel ellentétben a Monarchia gyarmatának sem volt igazán soha nevezhető (arról, hogy az Északi-sarktól mindössze ezer kilométerre lévő lakatlan szigeteket hogy fedezte fel véletlenül 1873-ban a Julius Payer-expedíció, hogy élték túl szinte csodába illően a drámai kalandot, majd mi lett a 191 földdarabból álló szigetcsoport sorsa, itt olvashat többet, más, sosemvolt magyar gyarmatokkal együtt), de a neve legalább minket idéz: lett itt Zichy-föld, Deák Ferenc-sziget és Budapest-fok is, legalábbis a mi térképeinken.

    Putyin most a környezetvédelmi intézkedéseket szemrevételezi, de a „távolészak” amúgy is fontos szerepet játszik az orosz geostratégiában – elsősorban az olaj- és földgázkitermelés, másodsorban a katonai jelenlét miatt, de tágabban a Jeges-tenger birtoklásáért folytatott nemzetközi harcban is.

  • 71772b60db2d2afa86c95e6658f785f52cd02e98

    A most zajló CinemaCon-fesztiválon jelentették be, hogy a Mission: Impossible 6-ot IMAX 3D-kamerákkal forgatják majd, azaz a beígért

    biztos rohadt jól fog kinézni majd a vásznon. Az is kiderült, kik szerepelnek a filmben, ők:  

    • Tom Cruise
    • Rebecca Ferguson
    • Ving Rhames (aki Cruise mellett az egyetlen, aki mind a hat M:I-filmben szerepel)
    • Simon Pegg
    • Alec Baldwin
    • Sean Harris
    • Henry Cavill
    • Sian Brooke
    • Vanessa Kirby

    Jeremy Renner nem szerepel a filmben, vélhetően azért, mert a Bosszúállók 3. és 4. részét forgatja, utána pedig lehet pihenne egy kicsit.  A filmet Christopher McQuarrie rendezi, és 2018. július 27-én kerül mozikba. A forgatásra Londonban, Párizsban, Indiában és Új-Zélandon kerül majd sor.