új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nyolcvanas években nagyon népszerű vándortábor-programot leporolta a kormány, és itt az eredmény.

    Gyalogosan öt terepre lehet menni: Pilis, Börzsöny, Bakony, Mátra, Mecsek.

    Kajakkal a Dunán és a Tiszán jelölnek majd ki két-két távot, ezt maga Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok kajakos mutatta be.

  • Matthew Perry, azaz Chandler a Jóbarátokból Jimmy Kimmel talk show-jában mondta el: amikor iskolások voltak, a haverjával összeverték Justin Trudeau-t, aki akkoriban hozzájuk hasonlóan ötödik osztályos tanuló volt. "Talán jobb volt nálunk valamilyen sportban, szóval tiszta féltékenységről volt szó" - emlékezett vissza Perry. "Szerintem ő volt az egyetlen gyerek az iskolában, aki még mi is meg tudtunk verni. De egyáltalán nem büszkélkedem. Ez borzalmas. Egy hülye kölyök voltak, nem akartam én elverni."

    Justin Trudeau minderre csak pár héttel később, április elsején, azaz bolondok napján reagált a Twitteren. "Gondolkodtam egy kicsit a dolgon, és tudjátok mit? Ki ne akart volna behúzni egyet Chandlernek? Úgyhogy mit szólnál egy visszavágóhoz, Matthew Perry?"

  • 17310014 10210325807074614 1850581046314557245 o

    Kisebb vihar egy nagyobb méretű biliben a Sony World Photography idei fotós versenyén. Ha nem követték eddig, akkor megpróbálom nagyon röviden összefoglalni:

    A jobb oldali fotó bekerült a Sony World Photography (egy elég nagy népszerűségű fotós verseny) idei kiemeltjei közé. Aztán előkerült a bal oldali fotó 2011-ből, és a fotós (Anka Zhuravleva) azt állítja, hogy az ő képét másolta le most a nyertes (Alex Andriesi).

    A fotós megkereste a zsűrit, hogy mi a véleményük a hasonlóságról, a hivatalos közleményük szerint pedig vizsgálatot indítottak az ügyben, amit azzal zártak le, hogy a idei kép fotósa be tudta bizonyítani nekik, hogy máshonnan merített inspirációt a képéhez, bármilyen egyezés vagy hasonlóság a két fotó között pedig pusztán a véletlen műve. 

    Még egyszer: véletlen.

    (petapixel)

  • A The Guardian példaszerűen halad a korral: mindennap közölnek egy olyan interaktív audiovizuális anyagot is, amelyet egy 360 fokos szöget bezárni képes kamerával rögzítenek. A legújabb ilyen felvételt egy kenyai csimpánzrezervátumban készítették el, és csak azzal nem számoltak, hogy a csimpánzokat nem kérdezte meg senki arról, mit szólnak ők ehhez. Márpedig nekik jobb ötletük volt: egy bot segítségével lenyúlták a kamerát, és onnantól ők játszottak vele, míg 25 percnyi győzködés után végre hajlandóak voltak visszaadni a riporternek, egy Fantáért cserébe.

  • Ha foglalkoztatta a gondolat, mi lehetett annak idején Puskás Ferenc a Real Madridban, ez a kép választ ad. Az ausztrál festő, James Cooper a legnagyobb spanyol sportlapban, a Marcában lefestette.

    Az öt legnagyobb közé helyezte, nyilván az 1960-as BEK-döntőben elért négy gól nem múlik el nyomtalanul, sőt.

    Abban a fináléban egyébként a mellette álló di Stefano háromszor volt eredményes.

    Raúl, a jelenlegi Aranylabdás, Ronaldo és a jelenlegi edző, Zidane van a képen. Nem egy rossz társaság, ők lennének a galaktikusok galaktikusai.

  • Krisztinának nem voltak nagy vágyai. Krisztina csak egy jót szeretett volna futni a Margitszigeten, ha már itt a tavasz és ilyen szép az idő. Sok százan éreznek úgy, mint Krisztina, és még pár ezren csatlakoznak hozzá gondolatban, a futást leszámítva, egy kellemes vasárnapi sétára a zöldben.

    Krisztina és a másik pár ezer ember most mégsem boldog. És nem azért, mert mogorva, rosszindulatú emberek lennének, akik annak sem tudnak örülni, hogy nyáron már egy éve lesz annak, hogy képtelenek befejezni a Margitsziget csatornázásának és útburkolatának felújítását, ami pedig nem tűnik olyan hihetetlenül nagy feladatnak. De Krisztináéknak ezzel nincs bajuk, ők szívből örülnek, ha épül, szépül az ország.

    Krisztináékat csak az keserítette el, hogy a Margitsziget vasárnap délben, jó néhány órával az éjjeli bulika vége után, még mindig így nézett ki. A futók csak a port nyelték, mert a csap nem működött, aki meg háttal akart leülni a munkagépeknek egy padra, a töretlenül lelkes, minőségi, gyors munka helyett csak egy nagy rakás dzsuvát láttak mindenütt.

    Szomorkodjunk együtt olvasónkkal, Krisztinával ezen a szép, fényes vasárnap délutánon!

  • Ismét véget ért április elseje, azaz a bolondok napja, az egyik legfeketébb nap a sajtó számára: az újságírók (jó esetben) évi 364 napon keresztül törekednek arra, hogy minden szavuk bizonyítható és támadhatatlan legyen, a bíróságokon pedig nagyjából ugyanennyi napon indítanak pereket olyankor, amikor ez mégsem sikerül tökéletesen, és akkor jön április elseje, amikor valami rejtélyes, idióta okból mindenki úgy érzi, 

    itt az ideje hazudni, mert az vicces.

    Pedig egyáltalán nem az. Mi a franc vicces abban, hogy amúgy komolyan vehető újságok tényként közölnek olyan információkat, amelyek elméletileg lehetnének valósak is, még ha nem is mindennapiak? Pláne, hogy mostanában már egyre kevésbé meredek kamuhírek is beleférnek, mert azért nyilván más, amikor valami totálisan életszerűtlen hülyeséget írnak ilyenkor tele árulkodó jelekkel - bár szerintem ebben sincs semmi vicces.

    A bolondok napjának egyetlen előnye talán az lehet, hogy a kamuhírek megosztásaival teli Facebook-falaikon az emberek legalább évi egyetlen napon elgondolkodnak azon, biztosan igaz-e, amit olvasnak. De lehet, hogy egyszerűen én vagyok egy sótlan seggfej, döntsenek önök!

    Viccesek az április elsejei álhírek?

  • Vízálló papírban, speciális műanyagba csomagolt, félkész ételcsaládot fejlesztett egy izraeli tervező, aki most végez a Bezalel Művészeti Akadémián.

    A becsomagolt ételek a Sous Vide konyhatechnológiához hasonlóan készülnek el a mosógépben, innen a ötlet fantázianeve is: Sous La Vie.

    Az ételek hátoldalán található használati útmutató szerint a húsokat egy hosszabb, szintetikus mosásra kell berakni, a zöldségeket elég csak egy gyors pamutra, a végeredmény pedig pont olyan lesz, mintha hagyományosabb módszerekkel készültek volna.

    Persze, ő sem gondolja komolyan, hogy ez sikertermék lesz. Az amerikai álom halálára (!?!) szeretné felhívni a figyelmet az ötletével, mert "a mai, rohanó világunkban arra sincs ideje és lehetősége már az embereknek, hogy egy jót főzzenek". 

  • Amikor már azt hittük, az irodalom történetében lesz egy sztori, ami hosszabbra nyúlik, mint az Ezeregyéjszakai meséi, mégis pont került a kicsit nevetséges ügy végére:

    Bob Dylan átvette irodalmi Nobel-díját,

    ha már úgyis pont Stockholmban koncertezett. Jó, azért azt nem lehet mondani, hogy az immár a legjelesebb írók között is számon tartott zenész otthon hagyta volna sztárallűrjeit, az eseményen ugyanis nem lehetett jelen a média, így azt sem tudni, mit mondott vagy nem mondott a beleszarós hozzáállásáról híres sztár, akinek díjazását valószínűleg már háromszor megbánta a Svéd Akadémia, miután Dylan október óta, majdnem fél éve táncolt az idegeiken azzal, hogy nem volt egy épkézláb szava sem a díjról, sem arról, hogy egyáltalán át kívánja-e venni azt, meg a vele járó tetemes pénzösszeget. (via CNN)

  • Chelsie Hill egész életében, 3 éves kora óta táncol, mígnem 17 évesen egy közlekedési baleset után kerekesszékbe kényszerült. De nem adta fel a táncot, - írja a Today - hanem miután felerősödött, elindította a Rollettes nevű kerekesszékes társaságot, és hozzá hasonló lányokkal együtt ad elő látványos koreográfiákat.

  • Tegnap már megírtuk, hogyan ért véget a nézőtér-felújítás miatt ideiglenesen a Városmajorba költöző Örkény Színház utolsó előadása a Madách téren (egymást fotózgatták a színészek és a nézők), és megmutattuk a videót is, amit a költözés örömére (bánatára?) forgattak. De az igazi lakásavató buli csak április elsején kezdődött. Ez itt fent például Mácsai Pál igazgató, aki stílszerűen egy, a Városmajor felé haladó buszon tartott sajtótájékoztatót.

    De előtte még leszerelték a székekről azokat a táblákat, amik a legutóbbi, a múlt ködébe vesző felújításkor kerültek rájuk, azt hirdetve, kik segítették adományaikkal a színházat.

    És végül azt is most láthattuk először, hogyan is néz ki az Örkény Színháznak épített, hatalmas sátor a Városmajorban, ahol az évad hátralévő előadásait lehet majd látni.

  • Na jó, nem pont szalagavatóra, de hát hogy lehetne jobban lefordítani, hogy prom? Évvégi táncos iskolai mulatság? Vakáció előtti IHB?

    Ty Myers mindenesetre úgy gondolta, megéri kiugrani ejtőernyővel egy repülőből, hogy elhívja rá a kiszemelt lányt. Na de ezek után mit fog csinálni, ha lánykérésig fajul a kapcsolat? Ernyő nélkül ugrik ki?

  • Még 2014-ben írtunk róla az Indexen, hogy hamarosan újabb felhőtípussal bővülhet az ezzel foglalkozó tudományág hivatalos jegyzéke. Ez a nagy nap végül csak 3 évvel később jött el, mostanra ismerik csak el hivatalosan a undulatus asperatusokat, vagyis a göröngyös felhőket.

    Ez egy olyan jelenség, amit pont arra találtak ki, hogy az ember felgyorsított videóban figyelje ahogy mozognak. Ekkor ugyanis tényleg úgy néznek ki, mintha csak a tengert néznénk.

     A videót az amerikai Georgia államban rögzítette dr. Alan Walters.