új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sztrájkba lépett az ír női futballválogatott, mert a szövetségük nagyjából semmibe veszi a játékosokat, eszükben sincs a férfi csapatoknak járó feltételeket biztosítani nekik. Ezért is hagytak fel többen a játékkal.

    Többször előfordult, hogy nyilvános vécékben voltak kénytelenek átöltözni meccsekre tartva, és saját ruházatuk sincs mindig. Az ificsapat felszerelését kapták meg.

    Emma Byrne csapatkapitány elmondta, hogy már megunták a harcot a szövetséggel, ami azzal védekezik, hogy emelte a költségvetést, és már ötször próbált tárgyalni a játékosokkal, de azok nem voltak nyitottak.

    (via Guardian)

  • A termékhiány és a szegénység valahogy mindig megdobják az emberek kreativitását. Sok ilyet láttunk már, de ezek közt is valószínűleg kimagaslik az a kubai borász, aki

    óvszerrel zárja le a borosüvegeket.

    A havannai Orestes Estevez családi borászata állítólag már több ezer liter bort állított elő a módszerrel. Az egésznek egyébként az a lényege, hogy miután kész a bor, az üvegekre ráhúzzák az óvszereket, amik aztán lassan felfújódnak a gázképződés miatt. 

    pri 35325689?w=748&h=498&crop=1
    Fotó: Ramon Espinosa / AP

    Mikor az erjedés befejeződik, az óvszer leereszt, ami azt jelenti, a bor készen áll a palackozásra. A kész bor nagyjából 120 forintnak megfelelő összegbe kerül üvegenként, ami tökéletes alternatíva az importált borokkal szemben, ami az átlag havi bér felébe, azaz akár 13 dollárba is kerülhet.

    (Metro)

  • Az 59 éves Štefan Harabin - aki korábban igazságügyi miniszterként is tevékenykedett - úgy látszik nagyon ráér napközben, a minap ugyanis egy kávézóban vették fel videóra fényes nappal.

    Ezzel önmagában nem is lenne baj, de olyan jó hangulat kerekedett a bíró asztalánál, hogy a személyzetnek kellett rászólni, hogy csillapodjon le kicsit. Végül aztán két társának kellett kitámogatnia szegény Harabint a helyről.

    (Paraméter)

  • Kigyulladt egy hatvan négyzetméteres épület Budapest XV. kerületében, a Szentmihályi úton. A helyszínen több robbanás is volt. Két gázpalackot kihoztak az oltást végző tűzoltók. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint ketten megsérültek a tűzben.

  • Pont egy hónapja írtam meg, hogy két tojáson is kotlik az a rétisas mama, akinek tavaly megmérgezték a párját. Most jött a hír, hogy hétfőn az egyik tojásból már ki is kelt egy fióka:

    A rétisas párt a Duna-Dráva Nemzeti Parkba kitett (csak nappal működő) webkamerákon keresztül akár órákig is el lehet bámulni. Higyjék el, bármi is történik a parlamentben, egy órácska séta vagy netes sasolás, simán meg tudja nyugtatni az idegeket.

  • A Bosszúállók producere, Kevin Feige árulta el egy podcastben nemrég, hogy a film főcím utáni jelenetét majdnem nagyobb meló volt összehozni, mint a filmből bármit.

    Az ötlet is elég későn jött, hogy kéne valamit kezdeni a szuperhősökkel, akikkel valami teljesen hétköznapi dolgot csináltatnának. Eredetileg arra gondoltak, hogy buszra ültetik őket, de végül, amikor meglátták a forgatás után hullafáradtan shawarmát evő rendezőt, Joss Whedont, egyből tudták, hogy ezt kell megcsinálni.

    Kitalálni könnyebb volt viszont, mint megoldani, két héttel a bemutató előtt voltak, a forgatást lezárták, a színészek csak a premieren, illetve előtte pár sajtóeseményen voltak együtt.

    Ezért gyorsan választottak egy shawarmázót a premier helyszíne, a hollywoodi El Capitan mozi mellett, a Bosszúállókat beterelték egy kisbuszba, gyorsan átöltöztették őket, odavitték egyetlen felvételre, aztán hozzácsapták a film végéhez.

    A Bosszúállók főcím utáni jelenete

    Chris Evans (Amerika Kapitány) sem viccből teszi az állát az öklére, ekkorra már hatalmas szakállat növesztett, amit a sminkesek nem tudtak rendesen eltakarni, ezért a kelléket is igénybe vették.

    credit-marvel-studios
  • Cristiano Ronaldo szétröhögött mellszobrát biztosan mindenki látta, ahogy azt a posztunkat is megnézték jó páran, amin nem Torghelle Sándor van a Real Madrid öltözőjében.

    Az ebben látható képet viszont kissé tüzetesebben megszemlélve feltűnhet az is, hogy itt Cristiano Ronaldo itt nagyon is hasonlít a múlt héten leleplezett szobrára.

    Ez a Ronaldo bizony az a Ronaldo
    Ez a Ronaldo bizony az a Ronaldo

    Vagyis az alkotó védekezése máris érthető, azt mondta, különböző képek alapján formázta meg Ronaldo arcát. Könnyen lehet, hogy épp ezt a képet látta.

    A szobor-Ronaldo
    A szobor-Ronaldo
  • Majdnem 200-an tekertek végig vasárnap a Rákos-patak mentén szervezett bringatúrán. A kerékpárosklub közösségi oldalára kitett fotóalbumból kiderül, milyen ma a patak környezete Rákoscsabától a Dunáig.  Hamarosan remélhetőleg kerékpárút épül a Duna és a városhatár között a patak mentén. Addig marad a kissé posztapokaliptikus környezet, ami azonban még így is izgalmas.

  • Miközben az ellenzéki pártok, a CEU rektora, és a délután 5 órára újabb tüntetést szervező Oktatási Szabadságot csoport is azt követeli, hogy Áder János ne írja alá a most megszavazott CEU-törvényt, hanem küldje tovább az Alkotmánybíróságnak, hirtelen egy nem várt MTI hír érkezik a következő címmel:

    Áder János: A génbankok biztosíthatják az őshonos fafajták megőrzését.

    A hír pedig arról szól, hogy a köztársasági elnök éppen a Budakeszi Parkerdőben sétálgat. Áder a látogatás kapcsán fontosnak látta hangsúlyozni, hogy

    jó minőségű talajban olyan jó minőségű, exportképes gyümölcs terem, amelynek magas minőségét az ősi fajták tulajdonságai biztosítják.

    Reménykedjünk benne, hogy miután hazaér a sétájáról, azért belenéz a hírekbe is.

  • A Barbi azt mondta, hogy naponta legfeljebb egy cuki állatos posztot tesz be a Mindeközbenbe, amit teljesen megértek, én általában ennyit sem szoktam. Mivel ma a gödöllői polgármestermacska eltűnését muszáj volt megírnia, ezért a nyíregyházi sül születése már-már kimaradt lapunkból. Milyen kár lett volna!

    A csöpp sülmalac (vagy hogy mondják a kicsinyét) ugyanis tényleg nagyon aranyos, ráadásul csak néhány óráig nem szúr a születése után, aztán megkeményednek a tüskéi.

    Még több kép a Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán:

  • Vagy valami hasonlókra, a Hulu online streamingszolgáltató Dimension 404 című sorozatában van minden, mint a bucsúban: közösségi médiaveszély, idegen lények, virtuális valóságban támadó csápos izék, és így tovább, szóval kb. a Black Mirror és Homályzóna szerelemgyermeke lesz. 

  • Egy olvasónk, Zsolt küldött képet az Univer majonéz legújabb flakonjairól, amik most ilyen álnosztalgikus, falvédős dizájnt kaptak, a témához illő mondókákkal. Ezzel persze nincs semmi baj, sőt a témában igazán nagyot is lehet alkotni.

    Csakhogy az Univer valamiért összekeverte a nosztalgiát a szexizmussal. Persze ez nem példa nélküli Magyarországon, de attól még szomorú. Főleg, hogy egy olyan termékről van szó, amivel egy csomó háztartásban lehet találkozni, tízezrek látják nap, mint nap ezeket a dobozokat.

    Fotó: Olvasónk / Zsolt
    Fotó: Olvasónk / Zsolt

    A cég honlapján megtaláltam a reklámkampány aloldalát is, itt van egy falvédő generátor is, ami amúgy egy tök jó kis képtervező-felület a klasszikus hímzett dizájnelemekkel, meg persze a cég termékeinek logójával.

    Az Univer arra kéri az embereket, hogy csináljanak saját falvédőket, és igazából nem nehéz a hivatalos céges változatoknál jobbat kitalálni, mert azok tényleg borzasztóan szexisták. A többségük egész egyszerűen arról szól, hogy a nő helye a konyhában van, a nő dolga a főzés, a nő dolga a takarítás, a nő dolga, hogy kiszolgálja a férjét (illetve: férjurát).

    Nagyon nehezen hiszem el, hogy az ötlet kitalálásától, addig a pontig, míg a közértek polcaira felpakolták az első ilyen flakonokat, senki, semmilyen formában nem jelezte a marketingeseknek, vagy a cég vezetőinek, hogy "hé, figyi, igazából ezek a flakonok eléggé sértőek a nőkre nézve". Ráadásul nem is egy-egy feliratról van szó, ezeket itt mind a hivatalos honlapról írtam ki:

    • "Rendes asszony gondja, a szép tiszta konyha."
    • "Az én konyhám azért fényes, mert az uram nagyon kényes."
    • "Asszony nélkül a konyha, kulcs nélküli lakatka!"
    • "Férjemuram ne jöjjön a konyhába. Várja meg az ebédet a szobában."
    • "Ne járjon a férj a konyhába, ne szóljon az asszony dolgába!"
    • "Szakácsné légy mindig ébren, az étel oda ne égjen."

    És most ezek a flakonok fogják elárasztani a kisboltokat, nagyáruházakat, menzákat és az egyszerű háztartásokat is.

  • A lándzsatáncos versengésről készült 18 perces videó minden másodperce egy tökéletes minidráma. Ha erről nem forgatnak dogmafilmet, semmiről.

  • Szereplők: 1. Huth Gergely, a fideszes frakciópénzből kitömött Pestisrácok.hu főszerkesztője. 2. Bencsik András, a kormánybarát Demokrata főszerkesztője.

    bencs.png

    Helyszín: 1. Huth Gergely kormányzati pénzből kiglancolt kocsmája. 2. A Mészáros Lőrinc által megvásárolt Echo tévé.

    Téma: Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként gyanús úton milliárdossá vált gázszerelő polgármester, Mészáros Lőrinc.

    Tehát, hogyan lesz valaki különösebb finesz és anyagi háttér nélkül egy falusi szakmunkásból az ország leggazdagabb embere? Huth Gergely szerint csak "némi protekcionizmus" történik, Mészárost kiválasztották, és így nyeri szét magát a közbeszerzéseken illetve szerzi meg az EU-s pénzeket vállalkozásainak. Bencsik András szerint azonban pusztán annyiról van szó, hogy Mészáros Lőrinc a tehetsége révén lett milliárdos.

    De kinek van igaza? Ön szerint Magyarországon él és dolgozik egy polihisztor, aki tehetsége révén százmilliárdok fölött diszponál, vagy valakik csak így odaadják neki a pénzt?

    Mielőtt szavazna, érdemes végignézni Bencsik okfejtését, nehogy rossz helyre tegye a szavazatát.

    És most szavazzon!

    Hogyan lett milliárdos Mészáros Lőrinc

    Via Wombatszombat

  • Majdnem egy hónapja írtuk meg, hogy Gémesi György gödöllői polgármester cukiságkampánnyal vezeti be új pártját. Mint kiderült, az önkormányzatnak van egy hivatali macskája, Frau Bürgermeisterin von Gödöllő, akiről a polgármester viccesen csak a helyetteseként beszél.

    A talált és befogadott Bürginek saját Facebook oldala van, közel 2500 követővel - ide posztolták ki nemrégiben, hogy a cica eltűnt. Az egyes szám első személyben írt poszt szerint 

    tegnap este kicsit bután viselkedtem és elhagytam a hivatalt. Azóta ismeretlen helyen tartózkodom. Remélem hamarosan arról írhatok, hogy újra itthon.

  • A szólót tessék figyelni!

  • Menő éttermekben teljesen bevett dolog a kibontott téglafal, főleg ha olyan szép falakról van szó, mint amilyenek a pesti belvárosban vannak. (Nem is olyan rég jártunk végigegy rakás borbárt a bulinegyedben, szinte mindegyik élt ezzel a dizájnfogással.) 

    Viszont lakásokban még ritkábban élnek vele. Pedig ilyen szép lehet az eredmény, mint ebben a lipótvárosi kecóban.

    5?c=74216652 5&h=900
    Fotó: Otthontérkép

    39 négyzetméter 37 millióért az  Október 6. utcában. egyetlen szoba az egész, de olyan szépen van fotózva, hogy kifejezetten tágasnak tűnik. Még több kép a galériában, de aki igazán kíváncsi rá, akár 3D-ben is bejárhatja.

  • 1991-ben még csak 1086 benzinkút működött az országban, 1996-ban már 2175. Azóta viszont nem változott számottevően a kutak száma: 2015-ben például 2146 töltőállomást tartottak nyilván. A Lechner Tudásközpont ehavi kutatásában az ország benzinkút-lefedettségét vizsgálta meg.

    terkep.png
    Fotó: Lechner Tudásközpont

    Megnézték a TeIR-ből (Országos Területfejlesztési és Településrendezési Informácios Rendszer) szintén lekérdezhető személygépkocsi-adatok éves változását, és nagyjából egyenletes bővülés tapasztalható. 1990 után a gépkocsik számának növekedése nyilván a benzinkutak számának növekedését eredményezte, de fontos tényező volt a multinacionális cégek piacszerzése, a nagy forgalmú csomópontok „elfoglalása” is (1991-ben 2 015 455, 2015-ben pedig 3 196 856 személygépkocsit tartottak nyilván az országban). A stagnálás pedig azzal magyarázható, hogy az 1990-es évek második felére a töltőállomások már lefedték az országos úthálózatot. Ezután a kutak száma nem emelkedett tovább, a növekvő igényeket valószínűleg egy belső átstrukturálódás, minőségi javulás és a benzinkutaknál lévő töltőpontok számának emelkedése kompenzálta.

    A jó lefedettséget bizonyítja a benzinkút-elérhetőségi térkép, vagyis hogy az úthálózat egy adott pontjától milyen messze található a legközelebbi benzinkút – közúton mérve. A töltőállomások pontos térképi ábrázolása és a távolságszámítás a TeIR-ben elérhető helyadatbázis felhasználásával készült, amely 2015-ben 1701 benzinkutat tartalmazott. Az úthálózatból pedig csak az autóval járható, burkolt utakat vettük figyelembe.

    Az elemzés alapján a benzinkút-lefedettség teljesnek mondható, hiszen az úthálózat több mint 75%-ától 8 km-en belül elérhető egy benzinkút, és több mint 97%-os azon útszakaszok aránya, ahol az üzemanyagtöltő állomás távolsága nem több 16 km-nél.

    Érdekességképp megkeresték a magyar úthálózat azon pontját, ahonnan a legtöbbet kell benzinkútig autóznunk: ez az Északi-középhegységben, a Gömör–Tornai-karszt területén fekvő Tornaszentjakab külterületén található, közel a szlovák határhoz. Amennyiben pont itt fogyna el az üzemanyagunk, akkor több mint 37 km-t kellene gyalogolnunk az első töltőállomásig.

  • Mit teszel, ha a csajod a tűzszerészek védőfelszerelésében fetreng a földön, mint egy páncélja tetejére fordított teknős? Kiröhögöd, levideózod és feltolod a YouTube-ra.

  • Ennél egységesebb térképet aligha lehet találni Európáról, sőt a világról is. Jakub Marian az egy főre eső népességet ábrázolta:

  • Nem sok aktualitás köthető ehhez a képhez, de tavasz van, miközben a világban dolgok történnek, és egy ló nyargal át a virágzó mezőn az Olajfák Hegyén, 2017. április 3-án. A háttérben a jeruzsálemi óváros sziklamecsetének aranykupolája is látható.