Jolán
-1 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 48 kávéfőzőt tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

  A tesztelt készülékek között volt

  • 10 automata
  • 15 manuális és
  • 23 kapszulás kávéfőző,

  tehát szinte  teljes technikai skálát lefedték.

  De hogy vizsgálták ezt, hogy melyik a jobb?

  Többek között megnézték, hogy milyen 

  • az elkészült kávé hőmérséklete
  • az eszpresszó és a tejhab minősége
  • mennyi idő alatt készül el a kávé
  • és milyen a gép energiafogyasztása.

  Jó hír, hogy a termékek közel fele az összesített szempontok alapján 75% fölött végzett, de a leggyengébben szereplők is legalább 62%-ot kaptak. Viszont a legdrágább, 300 ezer forintos kávéfőző mindössze 66%-ot kapott.

  Az eszpresszó rajongóknak rossz hír, hogy tesztelték az elkészült eszpresszók ízét és állagát is, és ennél a szempontnál a

  48-ból mindössze 2 készülék kapott 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

  A tesztben szereplő gépek több mint a fele rendelkezik tejhabosító funkcióval, közülük 11 készülék kapott 4 vagy ennél jobb pontot ennél a szempontnál.

  Aki ragaszkodik ahhoz, hogy mindig frissen őrölt kávéból készüljön a reggeli ébresztő ital, annak a tesztelők szerint jobban a zsebébe kell nyúlnia. Az automata gépek ugyanis 100 ezer forint fölött kezdődnek, és akár 200 ezer Ft fölött is járhat az áruk. Azt viszont érdemes tudni, hogy a tesztben nem az automata kávéfőzők kapták a legjobb pontot az eszpresszó minőségére. További hátrány, hogy ezeknél az elkészítési idő is hosszabb és nagyobb az áramfogyasztásuk, a kávédaráló funkció miatt.

  (Én a magam részéről annyit tennék hozzá a teszthez, hogy aki jó kávét akar, az menjen rendes kávézóba, ha pedig otthon is jót szeretne, az először is vegyen egy használt örlőt 30-40ezer forint között, aztán egy használt presszóképes gépet 50-100ezer körül, néhány kiegészítőt 10-20ezer magasságában, meg normális kávét, aminek kilója 5-10ezer forint. Mindenki másnak ott a kis kotyogós a kínaiból 1200-ért, meg hozzá valamelyik üzem sarkából összesöpört szétégetett hulladék negyed kilós téglaformában 400 forintért, pace, ciao!)

 • Aki élt 1990 előtt, az bizonyára tudja, hogy Kádár János úgy szeretett sakkozni, mint egyszeri már nem fiatal már nem... ööö, szóval mint más politikusok futballozni. Nem is csoda, hogy a külföldi elvtársak, amikor ajándékkal akarták meglepni, nyomban a sakktáblára gondoltak.

  kadarsakk
  Fotó: Vatera.hu

  Például az(ok) az NDK-beli elvtárs(ak), akik intarziált elefántcsont-ébenfa sakk készletet ajándékoztak a világ legnagyobb gulyáskommunistájának, szép, NDK-címeres díszdobozzal, fekete bársonyzsákokkal. És amit most egy tulajdonosa eladásra kínál a neten. Addig, amíg hasonlóan míves futball labda nem kerül kalapács alá, gyönyörködjünk ebben a vaterás hirdetésben. (A hirdetést egyébként Dragomán György Facebook-bejegyzésében láttam meg, ami azért is pikáns, mert az ő diktatúráról szóló, világhírűvé lett disztópia-regényének a címe és egyik központi motívuma is a sakk és egy sakkfigura, a Fehér király.)

 • A hétvégi Feyenord–Venlo-mérkőzés 11. percében a szurkolók egyszerre villantották fel telefonjaik fényét és kezdtek rá a Liverpool-himnuszaként is is mert You'll  never walk alone című dalra, amivel a Feyenord-kapus Brad Jones felé fejezték ki együttérzésüket. Jones fia, Luca ötéves korában, hat évvel ezelőtt halt bele a leukémiába.

 • Áron rajza szerint minden almára és cserepes virágra külön high-tech tudományos felszerelés fog jutni. 

  Még több gyerekrajz az Indexen itt.