új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Először szerepelt nyilvános eseményen Barack Obama, azok után, hogy második ciklusa után leköszönt elnöki hivatalából. Az elmúlt időszakot nyaralással töltötte, amiért az internet nem tudott elég hálás lenni.

    Most viszont a Chicagói Egyetemen részt vett egy beszélgetésen, ahol nagyon hamar rá kellett döbbennie arra, hogy milyen öreg. Max Freedman, az intézmény egyik diákja vezette a beszélgetést, aki azzal kezdte egyik kérdését, hogy nyolcadikos tanuló volt, mikor Obamát 2008-ban megválasztották.

    Itt eltört valami az egykori elnökben, aki félbe is szakította a kérdezőt, hogy megjegyezze, mennyire eljárt felette az idő. A közönség pedig Obamával együtt nevetett az egészen. 

  • Pláne, ha mindketten a Toronto Raptorsban játszanak, ami ugye egy másik dínófaj.

    Patrick Pattersonnak és P.J. Tuckernek sikerült remekül összeöltöznie, az pedig már tényleg csak a bónusz, hogy még le is rondázták a 990 dolláros, vagyis 285 ezer forintos pulcsijukat.

    Ez még a negyedik meccs előtt volt a Milwaukee Bucks elleni rájátszás-párharcban, a Raptors ma este már az ötödik meccsért megy 2-2-es állásról.

    via SB Nation

  • A harmadik helyre jött fel Oroszország a katonai költségvetések globális rangsorában. A konkrét adatok azonban tompítják a bronzérem fényét  – derült ki a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn kiadott jelentéséből.

    A 2016-os költések alapján Szaúd-Arábia szorult le a dobogóról. összességében a világ 0,4 százalékkal költött többet fegyverekre, mint 2015-ben: összesen 1686 milliárd dollárt – ez nagyjából Oroszország nominális GDP-jével egyenlő.

    Oroszország egyébként GDP-je 5,4 százalékát költi fegyverkezésre, az Egyesült Államok csak 3,3 százalékot, India 2,3-at, Kína 1,9-et. Ebből a sorból Szaúd-Arábia lóg ki: a csökkenés ellenére is a GDP 13 százaléka megy el a fegyverekre.

  • Látványos részéhez érkezett az összeszerelés Atlantában, ahol nem sokára már készen lesz Szőke Gábor Miklós 12,5 méter magas, 20 méteres szárnyfesztávolságú sólyomszobra az Atlanta Falcons még épülő stadionja előtt.

    A képpel maga az 1,6 milliárd dollárból épülő stadion Twittere kérkedett.

  • Na jó, az M5, és hajnalban. Sebaj, ha valaki gonoszul megvádolná őket, hogy mellőzik a művészt, majd elmondhatják, hogy nem is.

  • Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó és Bernek Péter rövid pályás világbajnok úszó is teniszezett egy kicsit a budapesti tenisztornára érkezett Fernando Verdascóval.

    A Magyar Tenisz Szövetség képein  az is látszik, hogy utána teniszütővel a vívás alapjait is átvették a világranglista 31. spanyol teniszezővel.

    18121451 474937989504173 2685833086495984285 o
    Fotó: Peter Zador

    Verdasco a 4. kiemelt a Gazprom Hungarian Openen, ahol így majd csak a második körben kezdi meg a tornát az első három kiemelt Lucas Pouille-hoz, Ivo Karlovic-hoz és Fabio Fogninihez hasonlóan.

  • Nálunk járt a Witcher videojáték ötletadója, és kiderült, hogy őt egy űrhajósnál vagy egy Nobel-díjasnál is több magyar imádja. Ez egyébként nem meglepő, aki játszott már a játékkal vagy olvasta Andrzej Sapkowski valamelyik könyvét, tudja, miért.

    Sapkowski elképesztően laza figura, pont olyan kissé cinikus, szarkasztikus humorral, mint a karakterei. Abszolút beleillik az általa kreált világba, ráadásul úgy néz ki, mint egy kedves, az alkoholt azért mértékkel kedvelő nagyapa. 

    Két nap is kérdezhették a rajongók a hétvégén, ő pedig nem volt rest válaszolni:

    - Hogy sikerült olyan könyvet írni, ami mindenkinek tetszik?

    Tehetség. 

    - Tudna jobbat írni? 

    Igen, de minek?

    - A könyveiben tükröződnek a politikai nézetei?

    Nem. Ez olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, de attól még nem kell mutogatni.

    - Milyen az írói munka?

    Mint tompa zsilettpengével körülmetélni valakit.

    - Mit tanácsol a fiatal írójelölteknek?

    Semmit, nem vagyok mentor. Akiben van tehetség, abból úgy is előtör, akiben pedig nincs, annak kár erőlködni. Én azért írok, mert "i am kurvára gifted!".

  • Amikor az Ancona 1993-ban 3-0-ra megverte az Internazionalét az olasz bajnokságban, így keresztelték el a nagy eső miatt az olasz újságok a duplázó Détári Lajost. Csak azért nem lett meg a mesterhármas, mert az üres kapu előtt elgáncsolták, és Lupo fejezte be.

    Hétfőn születésnapos, 54 éves Détári, és ha nem rémlene ez a meccs, itt az összefoglalója. Az első gól még Walter Zengának ment a 20. percben. Az Ancona kiesett a szezon végén, a 30 éves magyar 9 góllal fejezte be az idényt.

    Détári a vízisí királya
  • Az megvan, hogy pénteken Gyurcsány Ferenc benyilatkozta az ATV-n, hogy ő tud valamit, ami arra utal, hogy Orbánt igenis zsarolják az oroszok, és ha ezt az állítást perelné Orbán, akkor ő bíróság előtt is megvédené ezt a mondatot?

    Nem? Hát, nem szemléztük, mert olyannyira semmi konkrétumot nem mondott Gyurcsány, és az egész valahogy nem volt kerek.

    Na de a volt kormányfő hétfőn, azaz ma még egy lapáttal rátett, és azt mondta, ha Orbán 72 órán belül nem pereli őt be, akkor azt igennek veszi. Azt is mondta, hogy 

    • "hosszú évekkel ezelőtt", magas szintű, hiteles forrásból kapott szóbeli tájékoztatást arról, hogy Oroszország "megfelelő szervei" információkkal rendelkeznek a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról.
    • Aztán a közelmúltban közvetítőkön keresztül betekinthetett "egyes dokumentumok másolatába", és amit látott, az hitelesíti a sok évvel korábbi közlést.

    Itt írtunk róla hírt. A Fidesz erre csak annyit közölt, hogy Gyurcsány meghülyült.

    Viszont a lényeg: Ön most szavazhat, mi ez az egész!

    Mi történik?

  • Keresztényeknek, nyugdíjasoknak és közmunkásoknak is olcsóbban árulja a tojást egy tiszaszigeti gazdálkodó, írja a Délmagyar. A diszkriminatív hirdetést egy buszmegállóban látták:

    1280
    Fotó: Frank Yvette / Délmagyar

    Meglátogatták a gazdát, aki nem akarta megmagyarázni, hogy miért csak a keresztényeknek adja 20 forintért a tojást. Mint mondta, Böjte Csaba dévai szerzetes ihlette meg, de nem ellenőrzi a keresztlevelet.

    Egyébként meg mindenkire rá van bízva, hogy mit mond, nem ellenőrzöm, becsület dolga.

    Kiváncsi vagyok, hogy mit mondana erre az akcióra az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

  • Két kormányközeli oligarcha, Mészáros Lőrinc és Szíjj László 29 milliárd forintos búzakeményítő-gyárat épít Visontán. A gyár a szomszédos hőerőmű "hulladékgőzét" és az ott termelt "tranzit nélküli" elektromos áramot veszi majd igénybe már a beruházáshoz és majd az üzemeltetéshez is. A beruházás negyedét saját forrásból, 55 százalékát hitelből,  a többit vissza nem térítendő állami támogatásból fedezik.

    Pár kérdőjel persze még maradt a dologban, például hogy az erőmű mennyit fizet majd Mészároséknak a hulladékhő ártalmatlanításáért, meg hogy melyik állami bank (Exim? MFB?) adja majd a pénzt. De az igazán érdekes a dologban az, hogy ez nem egy tényfeltáró anyag összefoglalója, hanem egy friss MTI-hír. Persze végül is igazuk van, előbb-utóbb úgyis kiderült volna, és így legalább nem kell macerás offshore-cégekkel vacakolni. Inkább legyünk büszkék a magyar sikerekre!

  • Iparcsarnokból Kohó és Gépipari Csarnok, majd Petőfi Csarnok, most pedig egy halom sitt. Azaz lassan már az sem, mert apránként a romokat is eltakarítják. Azzal együtt, hogy még maguk a tervezők sem bánják a bontást, nekem egy picit mégis sajog a szívem azoknak a nagyszerű Tilos-partiknak, mindenféle koncerteknek és buliknak a helyszínéért, ahol tinédzserkorom nem kevés péntekjét/szombatját töltöttem.  R. I. P. Pecsa. R. I. P. tinédzserkor.

  • Mintha csak a rap-baloldal szövetség főnixmadarának újjászületését látnánk: vasárnap a szocialista támogatással induló Pityinger "Dopeman" László kikapott a hétvégén a józsefvárosi választásokon a fideszes jelölttől, erre hétfőn Angliában az újgenerációs grime (mindenféle kifejezetten angol zsánerekből táplálkozó basszusnehéz mackónadrágos rap) nagyágyúi (JME, AJ Tracey, Novelist és Akala) sorban álltak ki az angol szocialista pártot vezető Jeremy Corbyn mellett a nemrég bejelentett júniusi előrehozott választások miatt.

    Corbyn egyébként még meg is köszönte Twitteren JME-nek a támogatást. A grime egyébként a hiphophoz hasonlóan egyáltalán nem zárkózik el a politizálástól, ahogy azt Novelist egyik tavalyi száma is mutatja például, amiben a volt miniszterelnök, David Cameron egyik beszéde van viszonylag ijesztő kontextusban hangmintázva. (Vice)

  • Vagy semmi, vagy ügyesen titkolják, mert nem tudunk ilyesmiről.

    A fenti kérdés azért bukkant fel mégis a neten, mert több felhasználó, például az új videóján a JerryRigEverything nevű youtuber jól szétszedte a mobilt, és az akkun a többi között az alábbi piktogram tűnt fel:

    Ahogy a Verge írja, a jelzés éppen hogy a kutyák védelmét szolgálja: figyelmeztet, hogy ha kiszerelné a telefonból az akkut, ne hagyja, hogy a kutyája megrágcsálja, mert mérgező, és égési sérüléseket is okozhat.

    A lap annak is utánanézett, hogy a kutyás jel először a 2014-es S5-ön tűnt fel, előtte még inkább a babákat féltette a Samsung az akkurágcsálástól. Rajtuk kívül még az LG-nél tűnik fel ez a piktogram, a többi gyártónál nem jellemző.

  • A Magyar Madártani Egyesület minden év áprilisában és májusban megtartja a Fülemülék Éjszakája című programsorozatot, amiben tapasztalt madarászok segítségével kirándulhatunk, és hallgathatjuk meg a világ egyik legszebb hangú madarának énekét.

    Az első ilyen program Budapesten, a Margitszigeten lesz csütörtökön, de szinte minden megyében meghirdettek már hasonlót (itt lehet megnézni a helyszíneket). Ne hagyja ki!

  • Vicces, de a Kreml hivatalos oldaláról szerkesztették be Orbán Viktor Wikipedia-oldalára a miniszterelnök aktuális profilképét, ami az angol és a magyar nyelvű oldalon is látható most.

    Azt már rögtön itt az elején leszögezném, hogy ennek talán semmi, de semmi jelentősége nincs az égadta világon. Viszont, már belegondolni is elképesztően vicces, hogy Magyarország miniszterelnökéről nem volt jobb (és szabadon elérhető) kép a világszéles interneten, mint a pont a Kreml oldaláról letölthető fotó.

    Amiről, ráadásul, első körben kivágták Orbán Viktor fejét (a képen eredetileg épp kezet fog Putyinnal 2016. áprilisában), majd pár nappal később kiphotoshopolták a feje mögött a fehér területet is.

    krem

    Ez az eredeti kép:

    tumblr inline oowujckNYO1qbiefe 540

    Tumblren indult a nyomozás a profilkép eredetéről, de sokat mondjuk nyomozni sem kell, mert a Wikin minden változtatás remekül dokumentálva van. Eszerint a Kreml fotóját egy Cheep nevű felhasználó töltötte fel áprilisban, majd RLevente retusálta át a profilképet májusban. A szerző egyébként nem-túl-aktív a miniszterelnök wiki-oldalán, ez ugyanis az egyetlen érdemi változtatása az oldalon az elmúlt évekből.

    Itt a profilkép cseréjének rövid története.

    Egyébként, ha a rejtett igazságra kíváncsiak: Orbán Viktor nevére keresve a Google képkeresőjében szinte csak olyan fotókat fognak találni a szabadon használható képekre szűrve, ahol a miniszterelnök Putyinnal fog kezet, vagy épp a közelében tartózkodik - ezeket a fotókat mind a Kreml teszi hozzáférhetővé:

    Mit jelent ez?

    Ezek szerint tényleg nincs egy friss, saját gyártású, szabadon elérhető profilkép az interneten Magyarország miniszterelnökéről? Úgy tűnik, nincs. Csak Moszkván keresztül.

  • Rómából érkezik és a győri polgármester Borkai Zsolt is ott lesz a lángfogadásnál. 

    Győrben rendezik ugyanis az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megadja a módját ennek az eseménynek is.

  • Ha már most ilyen:

    18118856 1411859958870612 4586057723374494387 n

    A fotót a Metróért Egyesület Facebook-oldalán osztották meg, azzal a hozzáfűzéssel, hogy a felvétel a 6010-es pályaszámú, felújított orosz metrókocsiban készült. Az ilyenek ártanak legtöbbet ennek a járműcserének a megítélésében.

    Bíró Endre, az egyesület elnöke a képhez annyit tett hozzá, személyes félelme az, hogy ezek a legalább 30 éves konstrukciójú kocsiszekrények rendkívül silány anyagminőséget biztosítanak. A képen egyébként szerinte egy rossz korrozióvédelemmel ellátott fém tartószerkezeti elem látható, ami két hónap után ledobta a festéket.

    A keretes szerkezet kedvéért újra feltesszük a kérdést: hogy fogja ez az orosz metró 30 évig bírni?

  • Két méternél hosszabb, több mint 95 kiló, és nem újszülött elefánt, mi az? Baltazár, a dán dog. (Vagy nagy dán. Vagy német dog. Ha a fajta eredete körüli vitákra is ki akarunk térni.)

    A bilborough-i állatorvosok szerint Baltazár abszolút esélyes az ország legnagyobb kutyája versenyben hatalmas méreteivel. Amilyen óriási, annyira helyes is. Mondhatni cuki, nézzék:

  • Nagyon nagy eséllyel a centrista Emmanuel Macron lesz az új francai elnök, a szélsőjobboldali, oroszbarát Le Pennek elég kevés esélye maradt az első forduló után. Persze még van némi idő kampányolni. 

    Mindenesetre Macron egyik hangsúlyos kampányállítása volt, hogy úgy vinné le 7 százalékra a munkanélküliséget 2022-re, hogy közben 120 ezer államigazgatási állást meg is szüntetne.

    Itt egy ábra, ami segíthet annak a megítélésében, hogy ez mennyire hihető ígéret. Vagy másképp fogalmazva, milyen szép kihívás, milyen belevaló vállalás.

    A világoskék vonal a munkanélküliségi arány alakulása, a sötétkék a strukturális munkanélküliséget jelöli. Utóbbin a munkakínálat és munkát keresők szakmájának szerkezeti eltéréséből fakadó munkanélküliséget kell érteni.

  • Untitled-1

    Süss fel nap,
    Szent György-nap,
    kertek alatt a kisbárány,
    majd megfagy.

    A Györgyöknek egy évben tíz napjuk van arra, hogy megünnepeljék névnapjukat, de április 24. a fő György-nap. Úgyhogy jó eséllyel kedves kollégái ma egy szelet süteménnyel köszöntötték a nemrégiben az elképzelt bankpánikról mendemondázó Matolcsyt, meg a fideszes vezetőt miniszterelnöknek felkérő amerikai nagykövetségről hadováló Nógrádi Györgyöt is. 

    Híres Györgyök ők, de nyilván nyomába sem érnek napjaink leghíresebb magyar Györgyének, akinek a Fidesz és a független civil társadalom is sokat köszönhet. Igen, Soros Györgyről van szó.

    Éljen soká', Gyuri bácsi! 

  • A Pilisi Parkerdő közlése szerint ugyan a legtöbb turistautat már felszabadították a múlt heti havazás után, azonban a Rám-szakadék továbbra is járhatatlan. Mivel helyenként több mint 60 centi hó hullott, a fák ágai nem bírták el a terhelést, és leszakadtak.

  • A brit bulvár írta meg (ez épp a Mirror cikkére visz), hogy egy átlagos szürke épületen folyatták át a pénzt, amiből Észak-Korea fegyverkezik. Az épület egy Phenjanból irányított (nyilvánvalóan kamu, álcaként használt) biztosítótársaság, a KNIC székhelye hivatalosan, és a cégen csak tavaly 33 millió font ment át.

    A brit hatóságok azt közölték, hogy a biztosítót 20 év működés után most bezáratták, és a forrásait befagyasztották.

  • Az Independentírt egy brit olvasási kutatásról, eszerint az emberek 67 százaléka szeretne többet olvasni, 48 százaléka pedig azt állítja, túl elfoglalt, hogy olvasson. Az emberek kétötöde, azaz 40 százaléka kamuzik, ha az a kérdés, hogy mit olvasott már. A legtöbben az alábbi könyvekről szeretik azt mondani, hogy túl vannak rajtuk, holott dehogy, csak a filmet látta:

    • A James Bond-könyvek
    • Gyűrűk ura
    • Narnia krónikái
    • A Da Vinci-kód
    • Éhezők viadala
    • Trainspotting
    • Óz a csodák csodája
    • Bridget Jones naplója
    • A tetovált lány
    • A keresztapa
    • Száll a kakukk fészkére
    • Holtodiglan (Gone Girl)
    • Papírsárkányok (The Kite Runner)
  • Szombaton volt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napja, aminek egyértelmű sztárja Andrzej Sapkowski, a Vaják - Witcher - szerzője volt (az érdeklődőkből ítélve igazából az egész rendezvény sztárja ő volt, de kb. évekkel visszamenőleg is). A lengyel író a regénysorozata hatodik kötetét - Vaják 6. - Fecske-torony - jött bemutatni és természetesen dedikálni, én is miatta mentem el a Millenárisra.  

    A könyvbemutató borzalmasan volt megszervezve: annak a nagyjából száz embernek, akit érdekelt, egy 25-30 négyzetméteres, 15 székkel felszerelt kis sarokba kellett volna beerőszakolnia magát. Emiatt már itt sor és tömörülés alakult ki, de ez semmi volt ahhoz képest, ami a dedikálásra összegyűlt. 

    A jelenlévők pontos számát nehéz belőni, mert többen barátokkal jöttek és sokan saját, a sorozat korábbi példányait dedikáltatták, volt, aki a terembe zsúfolódott be, volt, aki sorban állt, volt, aki kiszorult, de talán az 500 ember sem tűnik túlzásnak - alsó hangon. Biztonsági őrök tömkelege volt jelen, még kvázi beléptetőkapukat is hoztak, a sor a B épület közepétől a D épület végéig húzódott. Ami biztos, hogy az új kötetből 307 példányt vettek meg, ebből 260-at dedikált az író. 

    Az érdeklődés még a szervezőket is meglepte, meg úgy mindenkit a könyvfesztiválon, hisz Ríviai Geralt több embert érdekelt, mint az irodalmi Nobel-díjas Orhan Pamuk vagy a tavaly Budapesten dedikáló és előadást tartó kanadai űrhajós, Chris Hadfield.

    Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Vaják népszerűségének nagyon sokat segített a Witcher videojátéksorozat, aminek az utolsó része konkrétan a világ egyik legjobb játéka, amit a lengyel kormány Sapkowskival együtt kvázi nemzeti kincsként kezel.

  • Az Independent szúrta ki , hogy Trump az olasz látogatása idején adott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ország olyan óriási kulturális dolgokat adott a világnak, mint Pavarotti, "a barátom, nagy barátom".

    A lap azon élcelődik, hogy Pavarotti 10 éve halott, hogy lehet tehát Trump barátja, de ha ettől eltekintünk, és azt mondjuk, hogy oké, múltidőben értette az elnök, akkor sem stimmel, hiszen

    • Trump 2002-ben elhívta koncertezni Pavarottit az egyik kaszinójába, de vissza akarta kérni a pénzt, mert szerinte szar volt az előadás
    • Pavarotti családja letiltotta Trumpot arról, hogy a kampányában az énekes által énekelt áriát használja, mert "a testvériség és szolidaritás, ami Pavarotti művészi karrierjét áthatotta, teljesen összeférhetetlen Trump világképével".