új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szegény Siónál csütörtök este gyanútlanul (?) bedobtak egy képrejtvényt az instagram-oldalukra: egy híres film egyik jelenetét akarták ábrázolni emojikkal. Volt egy bajszos ember, pénz, narancs, fegyver, és így tovább, azonnal el is szabadultak a kommentelők, és óriási bajszoszarozássá fajult a feladvány. 

    Olyan megoldások is születtek, mint a Silence of the Stroman, Dollárikus narancs, a többit a fenti linken lehet elolvasni, már csak az a kérdés, hogy mi az igazi megoldás? Alighanem ez. 

    sio.png
  • Mielőtt bárki magára veszi, ez egy idézet a Dollár Papa Gyermekei Csehov című darabjából, ami ebben az évadban vasárnap látható utoljára a Trafóban.

    pzs 1736
    Fotó: Puskel Zsolt / port.hu

    Az előadás zseniálisan gyúrja egybe a Sirály, a Három nővér és a Cseresznyéskert történeteit, de van benne bőven improvizáció és játék a nézőkkel is. Ha még nem látta, akkor itt az utolsó lehetőség, mielőtt Csehov búcsút int, és elmegy szépen paradicsomot zabálni a telekre.

    Az előadást Ördög Tamás rendezte, rajta kívül szerepel benne Für Anikó, Kiss-Végh Emőke, Mészáros Piroska, Sárosdi Lilla, Georgita Máté Dezső és Terhes Sándor.

  • Elkobozta a rendőrség a szórólapok teljes szállítmányát, amelyet az ellenzéki tüntetők az "Elegünk van belőled" címen tartandó szombati megmozdulásra szántak.

    A rendőrség az autó sofőrje ellen eljárást indított, szélsőséges nézetek terjesztésének gyanújával. A szórólapokat átadták a polgármesteri hivatalnak, részletes vizsgálatra. Az ellenzéki szervezet hiába követelte vissza azokat, az önkormányzatnál közölték: addig vizsgálódnak, ameddig szükséges.

    Ilyenek történnek Oroszországban. Az ellenzéki szervezet a Mihail Hodorkovszkijhoz köthető Nyílt Oroszország, az elkobzás helyszíne Kirov, a tervezett tüntetésé Moszkva, ahol egyébként csütörtökön házkutatást is tartottak a Nyílt Oroszország képviseletén – írta a Newsru.com 

  • Szerdán lőtték fel az Egyesült Államokban azt a forróvonalat, amit az éber amerikaiak arra használhatnak, hogy illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekményekről tegyenek bejelentéseket. 

    Trump januárban úgy hirdette meg a dolgot, hogy illegal aliensnek nevezte a jelentendő egyéneket, ezt trollkodták meg alaposan az indulás napján. 

    000 9I7ZX
    Fotó: Karen Bleier / AFP

    A vonalat ugyanis elárasztották a földönkívüliekről szóló bejelentéseknek, a BuzzFeednek nyilatkozott is egy aktivista, aki elmondta, hogy egy hosszú sóhaj volt a válasz, amikor elmondta, hogy törvénysértő földönkívüliek rabolták el. Neki visszahívást ígértek.

    A bevándorlási hivatal megerősítette a lapnak, hogy elárasztották őket az ufós kamubejelentések, és egyúttal sajnálatukat fejezték ki, hogy a valós bűntények áldozatainak így nincs lehetőségük arra, hogy segítséget kérjenek. Azt ígérték, növelik az erőforrásaikat, hogy az összes hívást megfelelően tudják kezelni. 

  • „Egy kicsit meg fogjuk citálni a milliárdosok bajszát”, mondja ez a fidelitaszos fiatalember arról a kampányról, amit most indítanak, az MTI szerint azzal a céllal, hogy megnevezzék „azokat a milliárdosokat, akik ellenzéki politikusokat "rángatnak". Erről Böröcz László, az ifjúsági szervezet elnöke beszélt, feltehetően ő van ezen a videón is, szegény, mondjuk politikus utoljára útelágozódásnál láttunk ennyire félrebeszélni. Böröcz nyilván nem citálásról vagy cidázásról ábrándozik, hanem cibálásról. Az úgy más, és persze rendkívül bátor, tényleg megéri erre is elkölteni néhány milliárdot, hiszen feltehető, hogy a gyávaságból verhetetlen kisfideszes nem Mészáros Lőrincre gondolt.

  • A Tavaszterrort akkor forgatták, amikor a Budapesten forgató Oscar-díjas színésznő éppen lenézett egy kicsit bulizni a Vittulába. Így tudták kívül ugyan, de bekerült a Veszélyes Faszfej új klipjébe. Aki nem szeretné végignézni a teljes művet, annak eláruljuk, hogy Lawrence először 1.23-nál tűnik fel egy pillanatra csinos bundában, aztán a klip végén, amikor kiszáll egy autóból. A színésznő egyébként a Vörös veréb című kémfilmet forgatta itt, amit jövő márciusban mutatnak be.

  • Elkezdték már a kicsomagolást az F1-csapatok Szocsiban a hétvégi nagydíj előtt, ilyenkor rendszerint az első szárnyak és a motorházfedők a garázs előtt szoktak napozni. Így van ez a McLarennél is, amely meglepetést tett az első szárny oldalára: a #BillyWhizz felirattal tisztelték meg a nemrég súlyos versenybalesetet szenvedő, amiatt mindkét lábfejét elvesztő brit pilótatehetséget, Billy Mongert.

    C-aRlSxXkAAvuKH
    Fotó: Twitter / McLarenF1

    Monger twitteres felhasználóneve a BillyWhizz egyébként. Monger megsegítésére gyűjtést indítottak, a McLaren és annak alkalmazottai elsőként osztották meg a felhívást, Jenson Button maga is 15 ezer fontot adott a már 760 ezer fontnál járó alapba.

  • Albínó Benett-kenguru született a Szegedi Vadasparkban. A fehér kölyök azonban érdekes módon egy szürke nőstény erszényében tanyázik, míg az albínó anya egy hagyományos színű kengurut gondoz. A furcsa eset nem félrelépés eredménye, és a kenguruszülészeten sem cserélték össze a néhány grammos kölyköket. A színanyag termelődésének zavara következtében kialakuló albinizmust ugyanis több gén is befolyásolja, így fordulhat elő, hogy még albínó szülőknek sem feltétlenül hófehér a kölyke, tudjuk meg az MTI-től.

    kenguruk feher 02
    Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Állatkert

    A fehér kengurukra a vadonban éppen feltűnő színük jelent veszélyt, állatkertben azonban nem fenyegeti őket ragadozó. Szegeden sem először született fehér kenguru, közülük több sikeresen fel is cseperedett. A Bennett-kengurut szívesen tartják az európai állatkertek, mivel a kontinens éghajlati körülményei között is megélnek, fűtött házra télen sincs szükségük. A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak. A Benett-kengurunak van még egy érdekes tulajdonsága: ha izgatott vagy melege van, a mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát.  

    kenguruk feher 04
    Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Állatkert
  • Én nem számoltam utána ennek a pénzhegynek itt alább, mert tátott szájjal nem tudok gondolkodni, és amúgy is, elhiszem, ahogy azt is biztos elhiszem, hogy Mészáros Lőrinc gázszerelő, az ország ötödik leggazdagabb embere nem csak egy stróman, aki amúgy a pénzt nem magának, hanem egy barátjának meg annak a pártjának gyűjtögeti, hanem egyszerűen mondva: okos. Szóval most csak így, különösebb kommentár nélkül, ideteszem mindbreakingnews mikroblogger gondolatmenetét:

    Mészáros Lőrinc 100 milliárd forinttal gyarapította a vagyonát.

    Százezerszer egymillió forinttal.

    Az év minden egyes napján 274 millió forinttal.

    Minden nap minden órájában 11 millió forinttal. Este lefekszik, reggel felébred, és mit lát? “Jé, 88 millió forinttal gazdagabb lettem.”

    Amíg alszik, annyit keres, hogy amikor reggel felkel pisilni, a tízezres kötegek a földtől a feje búbjáig érnek. Ezt a halmot minden nap háromszor megkapja. Az év minden napján. Egy évben 1100-szor kap annyi tízezrest, amennyi a földtől a feje búbjáig ér. Mert megérdemli.

    Két óra alatt megkeresi a Te panellakásod árát.

    Percenként 180 ezer forinttal. Egy perc alatt keres annyit, mint te egy hónap alatt. Mert olyan okos.

    625 bőröndnyi tízezer forintos. Egy kamionnyi tízezres. Az év minden egyes napján két bőröndnyi tízezressel megy haza. Na jó. Vasárnaponként nem.

    1000 darab luxuslakás ára a Belvárosban. Ötven háztömb. Ha kiadja albérletbe, havi 300 millió (napi 10 millió) forintot fial.

    2000 méter magas torony tízezer forintos kötegekből. Kétszer olyan magas torony tízezer forintosokból, mint a Kékestető.

    Másodpercenként 3050 forint. Egész konkrétan, ha meglát egy ötezrest az úton, nem éri meg neki lehajolni érte, mert nem jön ki órabérben. 

    Ennyi, legalábbis itt, de a mikroblogger hozzáírt még két mondatot, de azokat már el sem merem hinni.

  • De végül ennyiért kelt el madridi árverésen Velázquez Egy lány portréja című festménye. A kép hosszú időn keresztül egy család birtokában volt, de ők nem tudták, hogy ki festette, így azt sem, hogy milyen sokat ér valójában. Amikor úgy döntöttek, hogy eladják, az aukciós ház szakértői állapították meg, hogy ki az alkotó. 

    Velázquez valószínűleg nagyon fiatalon, 16-17 éves korában festette a képet 1616 körül. Azt, hogy ki vette meg a szomorú kislányt ábrázoló képet, nem árulták el. De az biztos, hogy nem viheti ki Spanyolországból, mivel a kulturális örökség része.

    kislány
  • Észak-Korea egyetlen síparadicsoma. Van az állami propagandának egy igazán szomorú és egy néha egészen szórakoztató oldala.

    Kim Dzsongunnak pedig van valami kattanása a sípályák iránt, ezt nyugodtan kijelenthetjük. Az elmúlt években a rakétakísérletek tempóját is megszégyenítve áradnak a képek az ország egyetlen síkomplexumáról, amit 2013 óta fejlesztenek Észak-Korea nyugati részén. Az AFP riportere járta be nemrég a pályát, akinek a helyszínen elmondták, hogy Kim Dzsongun szívét-lelkét beleadva a munkába, összesen 114-szer látogatta meg (eddig) az építkezést, hogy eligazítsa a munkásokat, és észrevételeivel hozzájáruljon a síparadicsom nagyszerűségéhez. A pályák tövében található épületeket hálából végig az ő képei díszítik.

    Itt van egyébként egy galériányi kép a helyről:

    A fotók alapján a park egész jól néz ki. A központi hotel aulája tele van drágának tűnő faberakásokkal, például. A pálya széléről egyenruhás katonák mosolyognak egy óriási ledfalról, és hirdetik megállás nélkül, hogy a létező világok legjobbikában élhet, aki épp arra jár. Sőt, egyenruhában vannak a síelőknek tűnő helyiek is, akik boldogan állnak sorba a felvonóknál.

    Egyetlen hiba van a képeken: egyetlen fotón sem látszik, hogy bárki is valóban síelne. Ez feltűnt a riporternek is, aki ezzel a megállapítással indítja a beszámolóját.

    Néhány külföldi turistán kívül senki nem használja ugyanis a pályákat, ahová a napi bérlet 100 dollár körül mozog, a helyieknek viszont csak 30 dollárba fáj. Ez az összeg még mindig több, mint egy havi átlagkereset Észak-Koreában, ahol a lakosság negyven százaléka nem jut megfelelő élelmiszerhez.

    Az AFP riportere megkérdezte a hotel igazgatóját is, hogyan fogják nyereségessé tenni az üzletet, de kiderült, hogy ilyenekkel nem bajlódnak. Évente 70 ezer belföldi látogatót várnak (ami nagyjából olyan optimista becslés, mint a felcsúti kisvasút számai, és hasonló eszközökkel is próbálják teljesíteni), de amíg ez az egész a nemzet gyarapodását szolgálja, addig nem kell bevételt számolgatni - volt a válasz.

  • Három feminista nő egy hatalmas művaginával tiltakozott a nők munkahelyi diszkriminációja ellen Sevillában. Azonban nem közszeméremsértés vagy valami hasonló okból kell felelniük a tetteikért, hanem mert a bíróság vallási gyűlöletbűnnek ítélte a művaginát.  

    Konkrétan nem a vagina kidolgozásával (az elég élethűre sikerült) vagy meglétével volt probléma, hanem azzal, hogy "Szűz Mária stílusban" hordozták egy alapzaton.

    fffe28b665799468818663f715997e912a41053172f4a0fe7bd8c7a8cd4ea363

    Az eset még 2014 május elsején történt és a bíróság először a nőknek adott igazat. A Keresztény Ügyvédek Szövetsége azonban fellebbezett, és másodjára a javukra ítéltek, így most egy sevillai képviselő elé viszik az ügyet. Ha a nőket bűnösnek találják, akár 18 hónap börtönbüntetést is kaphatnak. (via)

  • Szerda éjjel jelent meg a Megnéztük Magyarország tíz legjobb pasiját című cikkünk, ami utána kikerült az Index Facebookjára is. A cikkhez, ami arról szól, hogy megválasztották az ország legvonzóbb férfiját, Csaba csak annyit fűzött hozzá:

    Úgy könnyű, hogy a legjobb pasi épp Brüsszelben van...

    (És akinek nem ugrana be elsőre: Orbán Viktor pont tegnap volt Brüsszelben, ahol egy hatalmasat vitázott az Európai Parlament képviselőivel.)

  • Ki így, ki úgy ítéli meg Orbán Viktor szerdai brüsszeli fellépését az Európai Parlamentben, de egyvalaki számára biztosan ő volt a legnagyobb sztár. Ezt a képet a német bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt EP-képviselője tette közzé egy ámuldozó poszt kíséretében a Facebookon

    Beatrix von Storch oldenburgi hercegnőről van szó, aki a német jobboldali populista párt alelnöke. Sok provokatív megnyilvánulása volt már, ezek közül talán a legsúlyosabb, amikor a Facebookon arra a kérdésre, hogy a német határon a rendőrök a menekült nőkre és gyerekekre is lőjenek-e, igennel válaszolt. Később visszakozott: csak a felnőttekre lövetett volna.

    Szerdán a hercegnő is védelmébe vette Orbán Viktort az Európai Parlamentben: „Tartson ki, Orbán úr, ön áll a jó oldalon!” – biztatta. A hercegnő ebben a posztban "Európa határőreként" ünnepli Orbán Viktort, aki "megvédi keresztény országát", "nem hajlandó elfogadni Brüsszel diktátumát" és a parlamenti vita végén még vele is szót váltott. "Olyan országokra van szükségünk, mint Magyarország, és olyan kormányfőkre, mint Orbán Viktor. Ennek a világnak a Merkeleivel tönkremegyünk" - írja a hercegnő. Vajon Orbán Viktor egyszer még német kancellár lesz?   

    18010012 1550438011664305 8800475668845643432 n
    Fotó: Beatrix von Storch / Facebook
  • "A lényeg a magabiztosság" - gondolhatta az a 43 éves nő, aki 82 csokor (közel nyolc kilogramm) katot próbált Dániából Norvégiába csempészni egy kompon. Továbbá volt nála 15 ezer dollár értékű készpénz és 81 gramm arany is.

    A kat egy Afrika magashegységeiben élő örökzöld cserje. A növény katinon nevű alkaloidot tartalmaz, ami egy amfetaminszerű stimuláns és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kábítószernek minősítette 1980-ban.

    Nem olyan ütős, leginkább izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában. Angliában például legális, Hollandiában korlátozások mellett ugyan, de hozzá lehet jutni. Norvégiában viszont tiltott, így a nő ellen jelenleg eljárás van folyamatban.

  • roga
    Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

    Az Európai Parlament kritikáit/dicséreteit Rogán Antal nem éppen a legjobb formájában hallgatta, a bennünk élő Gyurcsány Ferenccel kérdezzük: Jól alszik, Antal?!  Ma reggel beugrott, hol láttuk ugyanezt az arcot, Stewie Griffinnél:

    giphy-downsized.gif
  • Május 2-án a MOM Sportban lép fel a két lábon járó dzsesszlegenda, Chick Corea. A 22 Grammy-díjas billentyűs és zeneszerző 63 jelöléssel a negyedik legtöbbször jelölt művész a Grammy történetében. 

    Chick Corea 8
    Fotó: Get Closer Concerts

    A '60-as évek végén és a '70-es évek elején Miles Davis zenekaraiban alapozta meg tudását és karrierjét. Játszik akusztikus zongorán, szintetizátoron, szólóban vagy különböző zenekarok vezetőjeként, tagjaként. Budapesti fellépésen a Trilogy címet viselő 2013-as albumát adja elő a kétszeres Grammy-díjas bőgős, Eddie Gomezzel és Brian Blade dobossal.

    Magyarországon utoljára három éve, a Zeneakadémián lépett fel, és ki tudja, mikor jön hozzánk legközelebb a 75 éves zseni, ne hagyja ki!

  • Olvasónk, Roland gyereke egy vidéki iskolában kapta ezt a kis csemegét ebéd után. Állítólagos minirépák, amiket Roland szerint valójában répahulladékból faragtak, és enyhén aszalódva, enyhén megszáradva kerültek a gyerekek birtokába. Mondjuk a fotó tényleg nem teszi túl vonzóvá őket.

    Iskolai menzán adott ebéd utáni minirépák
    Iskolai menzán adott ebéd utáni minirépák
  • 2?c=76229166 2&h=900
    Fotó: Otthontérkép

    Nem is tippelgetnék, ki árulja, de ezúton is, előre is, őszintén elnézést kérek mindenkitől, mielőtt figyelmeztetni kéne rá. (Kösz a tippet, Klári!)

  • Nem mondanám, hogy rettegnék a kígyóktól, vagy hogy ne tudnám megérteni, ha valaki egy kicsi, békés, veszélytelen hüllőt háziállatként szeretne tartani (ami egyébként legális). Azt viszont elég nehéz megmagyarázni, mi a halálnak akar valaki egy akár ötméteresre és 160 kilósra, emberre is veszélyes óriáspitont kis kedvencnek.

    Amerikában ennek ellenére úgy gondolják, hogy miért ne, aztán amikor rájönnek arra, hogy ezek rohadt nagyok, egyszerűen elengedik őket. Ilyen óriáskígyó a burmai piton, ami a nevének megfelelően nem az USA-ban, pláne nem Floridában őshonos. Ezek az invazív kígyók aztán boldogon leöldösik az őshonos fajokat, komoly természeti károkat (is) okozva. 

    Hogy ezt mérsékeljék, a hatóságok 60 napos programot hirdettek, ez idő alatt legálisan lehet szó szerint irtani a burmai pitonokat az Everglades nemzeti park mocsaraiból. Ennek meg is van az eredménye, ami többek között egy 4,4 méteres példányban manifesztálódott:

    Florida, azon belül is Miami az egzotikus állatok amerikai importjának központja. Helyi környezetvédők már évtizedek óta lobbiznak az invazív trópusi és szubtrópusi fajok behozatalának megtiltásáért vagy korlátozásáért, sikertelenül – egyszerűen túl sok pénz van az erre épülő iparágban ahhoz, hogy eredményt tudjanak ellene elérni. Független szakértők szerint az esetleges tiltás sem változtatna semmit, sőt csak rontaná a helyzetet, hiszen a hivatalos, ellenőrzött kereskedelem helyét a feketepiac venné át. 

  • A globális vagyoni egyenlőtlenségeket és szegénységet kutató közgazdászok között viszonylag nagy az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a szegénység csökkentésének egy elég hatékony módja az, ha egy szegényebb ország állampolgárai gazdagabb országokban dolgoznak, és a fizetésük egy részét onnan hazautalják. Az összes hazaküldött pénz egyébként jóval nagyobb annál az összegnél, amit a gazdagabb országok nemzetközi segélyekre költenek (2016-ban a Világbank becslése alapján 575 milliárd dollárt küldtek haza összesen globálisan, ami háromszor annyi, amennyi pénzt gazdag országok nemzetközi segélyekre költöttek összesen).

    Ezek miatt elég rossz hír, hogy három évtized óta először állt elő olyan helyzet, hogy egymás után két évben is csökkent a hazautalások összege. Ez a visszaesés ugyanakkor a Világbank előrejelzése alapján csak átmeneti, ugyanis a világgazdaság növekedésének beindulásával együtt a hazautalások is nőni fognak, így a nemzetközi szervezet becslése alapján 2018-ra már 615 milliárdra nőhet a hazaküldött jövedelem nagysága). A visszaesés oka egyébként nagyrészt a csökkenő olajár és a gyenge gazdasági növekedés a Perzsa-öböl országaiban és Oroszországban, ahonnan az összes hazautalt pénz 20 százaléka jön globálisan. Ezekben az országokban a legtöbb vendégmunkás Dél-Ázsiából és Közép-Ázsiából származik, így ezeket a régiókat érintette a legkomolyabban a visszaesés. Szintén nagyon rosszul érintette a visszaesés Indiát, ami a legtöbb hazautalt pénzt kapja nemzetközi összehasonlításban. A témával kapcsolatban további részletekről ebben a Quartz cikkében olvashat, sajnos csak angolul, viszont van három érdekes ábra is, amit minimális angoltudással már lehet értelmezni.

  • A Star Wars-rajongók valószínűleg felverik majd annak a rohamosztagos sisaknak az árát, amelyet 178 ezer dollárért kínálnak árverésre. Az 1976-ban Tunéziában forgatott Tatoiine-jelenethez mindössze hét darab készült belőle. A forgatás után a "legénység" egyik tagja vette magához és őrizte negyven évig.

  • Jamie Pollock (Manchester City) 1998-ban lőtt gólját tényleg nem kell sokat magyarázni. Az esernyőcsel gyönyörű, a pimaszul meglepő fejes pedig egyenesen zseniális.

    Csak egy kis hiba volt vele. A megoldást önre bízzuk.