Zsanett, Janka
14 °C
30 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A nagy pánikot okozó tőrös darazsak szörnyen veszedelmesnek néznek ki, de tök ártatlanok. A méhek viszont nem csak ártatlanok, de annak is néznek ki. Egészen addig amíg nincsenek ennyien:

  Persze ettől még nem kell megijednünk tőlük! A fenti képet (itt a teljes méret)  a Magyar Természettudományi Múzeum posztolta a Facebookon a következő szöveggel:

  "Ha mostanában munkába, iskolába menet ilyen látvánnyal találkozunk, ne ijedjünk meg!

  Rajzó háziméhek (Apis mellifera) láthatók a képen. Az eredeti kaptárban új királynőt neveltek fel, és az eredeti (a régi) királynő ilyenkor néhány száz (vagy ezer) dolgozóval elhagyja a kaptárt, átengedi a fiatal királynőnek, és ezzel a dolgozósereggel elindul fészkelésre alkalmas helyet keresni, új kolóniát alapítani. Átmeneti szállásokon megpihen a raj, mint itt a képen is, miközben felderítő dolgozók járják a környéket, alkalmas helyet keresve.

  Nem kell tőlük ilyenkor tartani, pánikolni, a saját dolgukkal vannak elfoglalva, nem fog a rajzó csapat emberekre támadni.

  Az átmeneti szállásról rövidesen eltűnnek, amint megfelelő helyet találnak a kaptárnak. A méhészek ilyenkor oda szoktak vinni kaptárokat, hogy befogják a családot."

 • Eszetlen, mekkora tűzijátékkal ünnepelte a másodosztály megnyerését a Puskás Akadémia FC. Az ötperces műsor alatt valószínűleg Fel– és Alcsút összes kutyája átfutott a szomszéd megyébe.

  A tűzijáték fináléja pedig nappali világosságba borította az 1688+1 fős falut.

 • Az év eddigi legklasszabb játszóterét adták át néhány napja Terézvárosban, a Benczúr-kertben. Kár, hogy a megépítése nem jó példaként, hanem amolyan állatorvosi lóként fog bekerülni a közösségi tervezésről szóló tankönyvekbe: az önkormányzat jó darabig nehezen vette, hogy a lakók mást szeretnének, mint ami az eredeti elképzelés volt.

  Ezzel szemben itt van ez a csöpp játszó Óbudán, amiben látszólag semmi különös nincs. Mégis izgalmas, mert tíz közös megbeszélés alatt alakították ki az Ilonka utcában Táborhegy és Testvérhegy kisgyerekes családjainak.

  A közösségi tervezésről itt egy csomó információ, a végeredményről pedig a játszótér Facebook-oldalán olvasni többet. A III. kerületben amúgy elég sok helyszínen zajlanak hasonló összefogásban a fejlesztések.

  Milyen kár, hogy a kerület másik oldalán, a Római-parton ugyanez nem működik.

 • A BBC interjúzott azzal az ausztrál idős férfivel, akinek a hajójába ugrott egy cápa. Mint elmondta, a hal baloldalról ugrott a fedélzetre. A ragadozó megharapta a férfi karját, aki azt hitte, el is tört az alkarcsontja, de aztán látta, hogy csak a bőr sérült meg, úgyhogy rátekert egy zsebkendőt, és kihívta a parti őrséget.

  Shark injures Australian fisherman on board boat - BBC News

  An Australian fisherman recounts the moment when a 200kg great white shark leapt into his boat.