Olga, Liliána
13 °C
24 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • gifi.gif

  48 évvel ezelőtt, ezekben a napokban az első Holdra szállást ünnepelte a világ, ma pedig mosolyogva nézünk arra a technikára, ami a Holdra vitte (és vissza is hozta) az Apollo 11 legénységét.

  Itt, Budapesten, a veszélyes fakockák földjén, egy egészen apró sikernek örülhettünk ma reggel Kőbányától Újpestig: nem történt semmi különös.

 • Robin Hood, a régi westernek postakocsi-rablói és a Mad Max filmek összes szereplője együtt nem érnek fel ahhoz, ami tavaly folyt az utakon: régiós szinten tavaly több mint 2600, közúti áruszállításban résztvevő járművet raboltak ki közúti útonállók, derül ki a WebEye közleményéből. Ez 72 százalékos emelkedés a 2015-ös adatokhoz képest.

  Csak az Egyesült Királyságban 1188 olyan bűntény történt tavaly, aminek kamion, vagy tehergépjármű volt a helyszíne. A modernkori westernekbe illő bűncselekmények átlagosan 68000 eurós, azaz 20 millió forintos károkat okoztak. A legnagyobb kárt okozó rablás egy olasz kamionos ellen történt, tőle 4 millió eurónyi értéket vettek el. Az összesített kár több, mint 178 millió eurós (54,4 milliárd forint).

  Az adatok az európai, a közel-keleti, és az afrikai országokra vonatkoznak. Az EMEA-régióba tartozó körülbelül 120 országból 34-ből jelentettek ilyen jellegű bűncselekményeket a Szállítmányvédelmi Társaságnak (TAPA). A közúti rablások túlnyomó része, 73 százaléka őrizetlen parkolókban történik.

  Amíg a TAPA az őrzött kamionparkolók számának növelésére szeretne fókuszálni, a fuvarozó szektor szereplői főként informatikai módszerekkel igyekeznek védekezni a bűncselekmények ellen: egyre többen használnak a raktérajtó nyitását érzékelő eszközöket, vagy GPS-es nyomkövetést, amikkel a folyamatban lévő bűncselekményeket remélik kiszűrni.

  “A diszpécserközpont valós időben képes figyelni a nagy értékű áru útját, szokatlan eseménynél pedig szükség szerint beavatkozhat.”- mondta Deszpot Károly, a WebEye igazgatója.

  A hazai helyzet a nemzetközi átlaghoz képest egyébként annyira nem durva: míg 2015-ben 101 közúti rablás történt a magyar utakon, tavaly csak ötvenet regisztráltak. Itthon még nem is dívik a GPS-es nyomkövető rendszer, pedig a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) szerint ez a megelőzés mellett az árukra kötött biztosítások kedvezőbbé tételében is segítene.

  Arról sajnos nem szól a statisztika, hogy a 2015-ben mozikba került Mad Max - Fury Road című film sikere mennyiben járult hozzá a közúti rablási trend ugrásszerű megerősödéséhez, de mindenképp érdemes lenne utánajárni a dolognak.

 • Amióta az eszemet tudom, megnézem az esti híradót valamelyik csatornán (jöhetnék itt a "nincs tévém, és azon is csak Mezzót nézek" dumával, de minek?), és utána az időjárásjelentést is.

  Korábban hallottam az egyik időjóssal egy interjút, amiben azt mondta, hogy adás közben annyira lemegy zenbe, hogy simán el tud gondolkozni közben mondjuk a másnapi bevásárlólistáján, és tény és való, hogy abban az egy-két percben nekem is nagyon sok minden átvillan az agyamon, például

  hm, milyen csinos ma Pataki Zita,

  vagy hogy

  váó, ez az új virtuális stúdió elég menő, ahogy lebegnek a számok a semmiben,

  nagy ritkán még olyanok is, hogy

  milyen jó, hogy nyár van, és nem kell kabátot venni,

  de arra 

  egészen egyszerűen képtelen vagyok odafigyelni, nem hogy megjegyezni, hogy mégis hány fok lesz holnap.

  Vagy hogy egyáltalán fog-e esni, vagy fújni. Netán orkán, vagy UV riasztás lesz? Semmire.

  Csinos Pataki Zita a menő virtuális stúdióból. Meg tudná mondani, hány fokot mond Budapesten, anélkül, hogy újra ránézne a képre?
  Csinos Pataki Zita a menő virtuális stúdióból. Meg tudná mondani, hány fokot mond Budapesten, anélkül, hogy újra ránézne a képre?

  Sokáig azt hittem, egyedül vagyok ezzel a furcsa tulajdonságommal, azonban a minap találkoztam egy sorstársammal, akivel annyira megörültünk egymásnak, hogy bátran ragadtam most billentyűzetet, sőt bátran kérdezem meg az olvasótól is:

  Emlékszik bármire a tévés időjárás jelentésből?

  • 1004
   Semmire
  • 810
   Persze
 • Félmeztelenül, köpenyben és szalmakalapban zúz egy békés kertvárosi utcácskában. Ilyen hősökre van szüksége a világnak.