Jolán
-1 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Rendőrnek öltözve látogatta meg két gyerek az országos rendőr-főkapitányt a gyermekjogok világnapján. Az UNICEF Magyarország által szervezett Gyerekhang programsorozat keretében Papp Károly a Teve utcai irodájában fogadta a két gyereket. 

  A gyerekeket rendőrautóval vitték a következő helyszínre, a Minipoliszba, ahol Hajós András „rendőröst” játszott a gyerekekkel és a rendvédelemről beszélgetett velük. 

  A Minipoliszban az egyik gyerek elmesélte, hogy Papp Károly az irodájában a szolgálati fegyverét is megmutatta nekik, amit egy zárható szekrényből vett elő egy dobozban.

 • Belegondolni is hihetetlen, de 1947-ben ezen a napon házasodott össze a most 91 éves II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg. A monarchia évezredes történetében ilyen hosszú házasság még nem volt. A 70 évvel ezelőtti esküvőt a hatodikos Míra képzelte el a gyermekjogi világnap alkalmából:

  Az évfordulót egyébként zárt körben ünneplik meg, a windsori rezidencián vacsorán látják vendégül a legközelebbi családtagokat és barátokat. Nyilvános ünnepség - a nép nagy bánatára - nem lesz, de nem is lehetne, Fülöp herceg ugyanis már nyáron visszavonult a közszerepléstől.

  Engesztelésül vasárnap az udvar közzétett egy friss fotót a királynőről és férjéről:

 • Én egyébként imádom a matematikát, még ha ez a szerelem nem is mondható kölcsönösnek. (Egy időben nem teljesen érthető hóbortból fejből tudtam 500-ig a számok gyökeit, de mára ez az egyébként hasznosnak mérsékelten sem nevezhető tudás megkopott, mint Orbán Viktor őszibarackos hamvassága az elmúltnyolc utáni elmúlt hétben.) Viszont elég sok ismerősöm annyira sincs jóban a számok világával, mint egyszeri kormánylap a tényekkel. Nekik ajánlom ezt a csodálatos videót, ami tényleg MINDEN gondjukat megoldja – mármint azokat, amelyek szoros kapcsolatban állnak a szorzásnak nevezett művelettel.

  Nyilván amögött van egy abszolút tudományos magyarázat is, hogy az egyenesek (félegyenesek, szakaszok) metszéspontjainak száma miért is épp annyi, amennyinek lennie kell, és biztos vagyok abban is, hogy egy néhány évvel fiatalabb elmével még én magam is rájönnék erre. De amíg ezt megfejtjük, addig egyszerűen csak örüljünk annak, hogy három toll és egy lap (esetleg egy vonalzó) ekkora segítséget tud jelenteni.

  JAPANSZORZ.png
 • Karácsony előtti negyedik vasárnap kezdődik advent időszaka, amikor sokan beizzítják az adventi koszorút. Mivel idén december 24-e is vasárnap, ezért joggal gondolhatnánk, most most vasárnap, azaz november 26-án már meg is kell gyújtani az első gyertyát. Csakhogy ez koránt sincs így, mivel december 24-e nem karácsony, hanem karácsony előestéje, egyben idén advent negyedik vasárnapja is. Ezért az első vasárnap nem most, hanem majd csak jövő héten, december 3-án lesz.

  Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert gyereknap van!