új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csütörtökön Manchesterben gyűltek össze egyperces néma csenddel megemlékezni a terrortámadás áldozatairól a város lakói. A néma csendet egy nő törte meg az Oasis 1995-ös száma, a Don't Look Back In Anger (Ne nézz vissza haraggal) eléneklésével, majd a többiek is csatlakoztak hozzá könnyek közt. 

  • Az FKF Nonprofit Zrt. Aranyseprű díjjal jutalmazta tettéért és példamutatásáért Ákost, aki márciusban az óbudai dugóban vesztegelve inkább nekiállt szemetet szedni, és ezzel óriási sztár lett

    Spontán szemétszedés a Szentendrei úton

    Mint kiderült, a fiatal férfi egy ifjú operaénekes, a Purcell Kórus 27 éves művésze, Borka Ákos. Az üvegeket, hulladékot a csomagtartójába tette, hogy később kidobja a megfelelő helyre.

    A felvétel eljutott a főváros tisztaságáért felelős FKF-hez is, akik május 25-én Aranyseprű díjjal jutalmazta az énekest. A díjat azzal a szándékkal hozták létre, hogy így mondhassanak köszönetet azoknak, akik segítenek hozzájárulni Budapest rendjének és tisztaságának megóvásához - írja a közleményük. 

    aranysepru
    Fotó: FKF

    Két zuglói közterület-felügyelő kapta meg először az elismerést, akik testi épségüket kockáztatva intézkedtek illegális hulladékot lerakókkal szemben a kerület egyik gyűjtőszigeténél.

  • Brüsszelben találkozott csütörtökön Donald Trump amerikai elnök és a nemrég megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron, és annyi biztos, hogy Macron jött ki jobban a nagy kézfogásból a kamerák előtt. 

    A Guardian alaposan kielemezte a jelenetet, de a videón is lehet látni, hogy Macron határozottan megragadta Trump kezét, majd egy kellemetlenül hosszú kézfogás következett, amiből az amerikai elnök egy idő után már szabadult volna, de francia kollégája csak nagy nehezen engedte el, és láthatóan nagyon élvezte a helyzetet. 

  • Én egyből felkaptam a fejem a Balassi Bálint Intézet sajtóközleményének címére, szóval nem is változtattam rajta.

    A ma kezdődő lengyelországi magyar évad keretében ugyanis a Zoord együttes több koncertet is ad Varsóban: a DZiK Klubban, a Varsói Egyetemen, a Varsói Magyar Nagykövetségen és a Korzenie Europy Fesztiválon is. Szóval hallgassunk egy kis Zoordot. Nagyon pöpec!

  • Kuvait nem a kartelljeiről híres, de ha már valaki droggal akar foglalkozni, akkor megadja a módját. A hárommilliós, olajban gazdag kis délnyugat-ázsiai ország rendőrei ugyanis szerdán elfogtak egy galambot, aminek a hátára egy kis kék táska volt erősítve 178 tablettával:

    DAlsetuXoAAyW6t
    Fotó: Kuwaiti Rendőrség

    A galamb Irakból érkezett, de remélhetőleg nem büntetik meg nagyon a hatóságok drogcsempészésért. 

  • Két napja halt meg, és a Roger Moore-ról róla szóló sztorikkal van tele az angol sajtó. Az Independent most közölt egy annyira aranyosat, hogy muszáj itt megosztanom.

    A sztori főhőse, már persze Moore mellett, egy Mark Haynes nevű forgatókönyvíró, aki a történet kezdetén, 1983-ban hét éves volt. A nagypapájával a nizzai reptéren várták a gépüket, amikor a kisfiú kiszúrta, hogy maga James Bond is ott várakozik. Megkérte a nagypapát, aki se Bondról, se Moore-ról nem hallott még, hogy jöjjön vele autogramot kérni.

    Moore kedves volt és adott nekik autogramot, de amikor Mark visszaülve megnézte, elhűlve látta, hogy nem James Bond, hanem valami Roger Moore nevű ember szignója került a repülőjegye hátoldalára. Addig nyaggatta a nagypapát, hogy visszamentek. Moore vette a lapot, odahajolt a kissráchoz, körbekémlelt, felvonta a szemöldökét, és halkan a fülébe súgta, hogy azért írta alá álnéven, nehogy Blofeld (a korai James Bond-filmek ikonikus főgonosza) rájöjjön, hogy ott járt. Mark tehát nem kapott James Bond-os szignót, de így persze még boldogabb volt, hiszen segíthetett hősének küldetése teljesítésében.

    roger

    Sok-sok évvel később, már felnőttként egy jószolgálati UNICEF-forgatáson Haynes ismét összeakadt a színésszel, és elmesélte neki, mi történt Nizzában. "Hát, nem emlékszem, de örülök, hogy találkozott James Bonddal" – válaszolta kedvesen Moore.

    A forgatás után a folyosón ismét összetalálkoztak. Amikor melléért, Moore körbenézett, felvonta a szemöldökét, és odasúgta:

    Persze hogy emlékszem, de odabent nem mondhattam semmit, bármelyik operatőr Blofeld embere lehetett!

  • Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója, a BKK korábbi vezérigazgatója osztotta meg kanadai vonatozós tapasztalatait a Facebbok-oldalán. Nemrég Kanadában járt magánúton, és a helyi szövetségi vasút, a VIA Rail Canada egyik vonatával utazott. Jegyet a mobilappból vásárolt, a vonat pontos és kényelmes volt. Toronto elővárosánál azonban halálra gázolt valakit a szerelvény. A vonat néhány órát állt, majd jelentős késéssel ért Torontóba. Ahogy Vitézy írja, nyilván mindenki inkább elszörnyedve gondolt a baleset áldozatára és a vonatvezetőre, mint sem a vasúttársaságot hibáztatta volna a késés miatt.

    Néhány nap elteltével azonban meglepetés érte Vitézyt. Miután online vásárolt jegyet, e-mailt kapott ő is a VIA Rail vezérigazgatójától. A vezérigazgató azt írta: elnézést kér a történtek miatt, és a jegyár 50 százaléka értékében utazási kreditet ajánl fel neki. Tanulság?  

  • Ugyanis felújítják a prágai Orlojt, az óvárosi városháza tornyának csodaszerkezetét. A naptári táblát ma délelőtt már le is kapták az MTI híradása szerint, egyelőre egy fa szerkezettel helyettesítik. Aztán idővel egy speciális fotótapéta kerül a helyére. 

    Egyelőre csak a táblát szedik le, az óra járni fog. Amikor majd azt javítják, videóvetítéssel fogják pótolni.

    A városháza amúgy nagyon régi, 1338-ban alapították, az órája első változata pedig még 1410-ben kezdett ketyegni. Az Orloj pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja. Név szerint ismerjük az alkotóit is: Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász.

    Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó bosszúból állítólag leállította a szerkezetet, amit száz évig nem tudtak újraindítani.

    Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra. 

  • József a vaterán lőtte ezt a nyomóklisét, oda valószínűleg a nyomdából került. Elég jó kis cucc, sokan bekeretezve falra tennék, én mondjuk hátulról meglőném egy lámpával is.

    18620361 813224185510949 6103679354378527301 n
    Fotó: Mónika / Olvasónk

    Ilyen nejlonszatyrok készültek vele régen, amikor még a két nagy áruházlánc csatázott egymással: a Skála és a Centrum. A korabeli zacskóknak elég szép a felvevőbázisa, a tulaj most azt próbálgatja, tud-e vele pólóra is nyomni, vagy az üdvösséghez el kell készíteni ugyanezt a mintát szitára.

    Ha lenne ilyen póló

  • Az Index fotósa a minap a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének (aka SOTE-torony) egyik legfölső emeletén járt, és készített pár képet az Orczy-kert (avagy park) panorámájáról. Mint azt bizonyára tudják, a VIII. kerületi közpark a Ludovika Campus építkezései miatt jó ideje le van zárva, illetve jelenleg csak egy kis része, a futópálya és a műfüves focipálya látogatható. Az elmúlt időszakban voltak tiltakozások a kert fáinak kivágása ellen, most elővettünk pár régi képet, hogy lássuk mennyi fa tűnt el a területről. Kezdésnek itt egy gif, érdemes nézni a bal szélen a kollégiumi épület miatt mekkora fás terület tűnt el, hogy a futókör fölötti részen is kevesebb a fa és hogy a tó partján is erősen ritkult a növényzet:

    Fotó: Nagy Attila Károly (2006) / Bődey János (2017) / Index

    És itt van két szűkebb képkivágás a 2006-os és a 2017-es állapotról:

    A beruházásnak még közel sincs vége, az Orczy-kert egyes részein további építkezések zajlanak, a tó partjának átépítése is várható. Hogy pontosan mennyi fa esett, esik, fog esni mindennek áldozatául, a jó ég tudja csak.

  • Barack Obama volt amerikai elnök.

    Angela Merkel német kancellárral együtt mentek a 36. Német Evangélikus Egyházi Napok (DEKT) egyik pódiumbeszélgetésére csütörtökön.

    Obama és Merkel a Brandenburgi kapu előtt, szabad téren tartott beszélgetésen - több tízezer néző előtt - elmondta, hogy "nagyon büszke" januárban befejeződött elnökségére, és a legnagyobb büszkeséggel az egészségügyi reform tölti el, amelynek révén 20 millióval növelték az ellátásra jogosultak számát és új szintre emelték a lécet a következő elnöki adminisztrációknak. Szerinte a nacionalizmus, az idegenellenesség és az antidemokratikus irányzatok erősödése miatt a nemzetközi közösség "válaszúthoz" érkezett és értékei veszélybe kerültek. Ezért most meg kell vívni egy "fontos csatát" a közös értékeket fenyegető erők ellen - mondta.

  • Kezdjük azzal, hogy nyilvános posztban tették közzé egy lap (oké, hogy propaganda, de akkor is) megkeresésére adott válaszaikat, még a cikk megjelenése előtt. Ez nem túl fair, mi is elég idegesek szoktunk lenni, ha egy ilyet megjátszik valamelyik minisztérium.

    De a tartalom is furcsa: a Momentumot ugye azzal cseszegetik mostanában, hogy a vezetői egy csomó HÖK-ös pénzt kaptak egyetemista korukban. Erre a Momentum visszavágott, hogy Zaránd Péter a posztjaiért csak havi átlagosan 57 ezer forintot kapott, és ezt egy hosszú levezetésben igyekeznek is bizonyítani.

    Nade!

    Egy posztért átlagosan tényleg ennyit kapott, de ha ezeket a posztokat párhuzamosan vitte, többet is egyszerre, akkor azért ez nem egy korrekt matekozás. Hiszen ha nekem két hónapon át van egy 50 és egy 100 ezres melóm is, akkor átlagosan tényleg 75 ezret kaptam a posztjaimért, de közben valójában 150 ezres fizum volt.

    Persze úgyis szimpátia alapján dönti majd el mindenki, hogy én menjek a francba, vagy a Momentum.

    Frissítés!

    Reagált a Momentum, mégpedig az alábbiakat:

    "Kedves Rovó Attila!

     A mai indexes cikkük kapcsán fontosnak tartjuk tisztázni, hogy Zaránd Péter pontosan milyen tisztségeket mikor töltött be a Hallgatói Önkormányzatban: 

    – 2012 májustól 2012 decemberig voltam az ELTE EHÖK Közkapcsolati alelnöke, 70 000 Ft-s ösztöndíjért

    – 2013 januártól 2015 decemberig voltam a HÖOK választmányi tagja, havonta 120 000 Ft-s ösztöndíjért

    – 2013 októbertől 2015 augusztusig voltam az ELTE EHÖK elnöke, 25 000 Ft-s ösztöndíjért

    – 2015 januártól 2016 januárig voltam HÖOK BRSZ elnök 30 000 Ft-s ösztöndíjért

    Két tisztséget vállalt tehát az EHÖK elnökség mellett.

    A Lokál kérdése nem a havi átlagra irányult, hanem a matekpélda megfejtésére, így levezettük, hogyan jött ki a már múlt héten publikált 57600-as összeg. De a kritika jogos, valóban hiba volt így átlagot vonni az ösztöndíjaiból, és azt a látszatot kelti, hogy ez volt a havi teljes ösztöndíjösszeg. Ezért elnézést kérünk.

    Fontosnak tartjuk azt is megjegyezni, hogy a Lokál cikke már 00:01-kor megjelent a lokal.hu-n, részben erre is reagáltunk a 00:25-kor megjelent válaszunkkal, a propagandacikk ugyanis úgy fogalmazott, hogy nem volt érdemi válasz a részünkről."

  • 4

    Vannak tematikus lakások a magyar piacon is (hála az égnek, mert nekik köszönhetően nem unalmas a lakáskeresés), az ókori téma pedig valami miatt igen népszerű.  Ez itt például egy egyiptomos , de korántsem az egyetlen, sőt nem is a  legdurvább .

    Szóval, ahogy mondtam, nem csak a háló ilyen, itt lehet böngészni a teljes galériát.

    Még több különleges ingatlanhirdetésért pedig kövessék az Urbanista Facebook-oldalát.

  • Minden kocsira felkerült a #Manchester felirat a hétfői terrortámadás áldozatainak emlékére. Vasárnap a futam előtt gyászszünet is lesz, a start előtt, a rajtvonalnál gyűlnek majd össze a pilóták egy percre.

    A Williamsnél az első szárny oldalára tették.

  • Ilyenkor bánom igazán, hogy nem követi egy komplett filmes stáb mindenhová Ivanka Trumpot, az amerikai elnök lányát, hogy aztán rettenetes dokusorozatban mutassák meg napjai minden percét.

    A Trump család római látogatásán ugyanis nem az volt a legjobb pillanat, amikor Ferenc pápánál jártak, hanem az, amikor egy étteremben a korábbi Lazio-játékos Giorgio Chinaglia képét meglátva Ivanka azt kérdezte, hogy

    Ő melyik szent?

    Itt a kép, ami megzavarta szegény Ivankát.

    e83a74f4f7607388067d47363506462c-095-k0XG-U200529304758kcC-620x3

    via CalcioMercato

  • Nem elírás, nem is tréfa: valóban a baseball halhatatlanja lesz Homer Simpson, aki szombaton kerül be a sportág Hírességek Csarnokába.

    A cooperstowni intézmény közleménye meg is indokolja, miért tesznek így:

    Itt Cooperstownban azon vagyunk, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik a legtöbbet tették hozzá a baseballhoz, hogy megőrizzük a sportág óriási történelmét, és hogy a sport kulturális oldalát is gondozzuk.

    Homer Simpson az utóbbi kategóriába esik, a sorozat eddigi 25 évada alatt számtalanszor jelent meg a baseball, hozzájárulva ezzel a sportág népszerűsítéséhez.

  • A mexikói Camilo Lara annyira odáig van a volt Smiths énekeséért, Morrisseyért, hogy Mexrrissey néven alapított zenekart, amiben spanyolul, latinos hangszerelésben adják elő Moz számait. Csodálatos!

  • Ismerős a fenti jelenet?

    Biztos nem gyakran látta ebből a szögből, mert statisztikai alapon pont ön az, aki felszállás után meg is áll a villamoson, és az istennek nem hajlandó beljebb menni a biztonságot jelentő ajtótól.

    Nem is tudhat róla, hogy ilyenkor minden szerelvényen kialakul egy exkluzív klub, azoknak, akik hajlandóak négy lépést tenni a sikerért. Nekik ennyi hely jut, miközben ön nyomorog az ajtónál:

    De, ez nem csak a helyről szól.

    Aki eljut idáig, sokkal többnek érezheti magát a körön belül. Az emberek itt kényelmesen állnak, telefont nyomkodnak, mert a szabad kezükkel ezt is megtehetik, összekacsintanak, aztán mosolyogva néznek az ajtók felé, ahol a megalkuvó tömegek lapjával állva könyökölnek egymásba, lépnek a másik cipőjére, vívják a mindennapi harcukat minden négyzetcentiméternyi állóhelyért. 

    Na, de elnézést ezért a kispolgári posztért. Én csak szeretném egy kényelmesebb utazásra invitálni önöket. Legközelebb, ha ilyen helyzetben találják magukat, lépjenek beljebb!

  • Nem vagyok benne egészen biztos, hogy ez jó választás volt. Itt egy kis előzetes, a videók hamarosan a SZIN Facebook-oldalán. 

  • Nem is olyan rég írt Kiss Eszter egy remek posztot az Urbanistára a pesti verklisekről. Érdekes volt az anyag, de még érdekesebb, hogy az egyik kommentben az utolsó pesti verklis unokája, Burai Elemér jelentkezett.

    Rövid levélváltás után megtudtuk, hogy az Isola család Angyalföldön, a Frangepán utcában élt, és a városrészben midnek ismerte őket. Többük is űzte ezt a kihalófélben levő mesterséget, így Burai úr keresztapja, Papp Elemér, és a nagybátyja, Isola Károly is.

    Nagyapja, Isola Antal egészen 1976-ig verklizett a Városligetben, az Állatkert és a Nagycirkusz között. Több zenegépe is volt, melyeket sorra elajándékozott, egyet pedig eladott a Magyar Televíziónak. A verklis család tagjai több magyar filmben is feltűnnek, köztük a legismertebb a Hannibál tanár úr.

  • Mostanában ritkán látni fideszes politikusokat önfeledten nevetni, az meg pláne már-már Hihetetlen Magazin-kategóriájú jelenés, ha mindezt újságírók társaságában teszik. Ha pedig azt mondom, hogy ilyesmi nemcsak egy képzelt humorfesztiválon történik, hanem egy konzultációs fórum után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón, akkor még a végén kénytelen leszek megkérdezni magamtól, bevettem-e valamit? 

    Hiszen eddig úgy tűnt, hogy a Fidesz fórumaira érkező újságírókat nem éppen vaníliás karikával kínálják a politikusok, mint pár éve Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella a párt székházánál tüntetőket. Inkább az megy mostanában, hogy a tudósítani/kérdezni próbáló riportereket lerángatják a lépcsőn, alaposan megfuttatják őket, meg azt mondják rájuk a tényekkel mit sem törődve, hogy hazudnak, manipulálnak, provokálnak. 

    De mielőtt a kameraállványunkba dőlnénk, amiért ilyen borzalmas az élet, emberek, állj, van remény! Tessék, rögtön itt a bizonyíték: 

    Ez a fotó május 23-án készült Újpesten, Gulyás Gergely Fidesz-alelnök brüsszelezős előadása után. Hogy egy háttérben elcsattant migránsvicc, vagy a lépcsőn pihenő propagandaanyagon nevetnek ennyire, azt sajnos nem tudom, de szívmelengető látni, hogy politikusok és sajtó között ilyen frenetikus is lehet a hangulat. 

    Azért azt érdemes megjegyezni, hogy ez a pillanat nemcsak úgy véletlenül történt, mint amikor egy madár rápottyant a tejszínhabos fagyi tetejére, hanem itt maga a NER csodája látható. A boldog-békés együttélés, amiben mindenki pontosan tudja, hogy Mészáros Lőrinc vagyonosodása távolról sem csak a kemény munka és tisztesség gyümölcse, de nem foglalkoznak ilyen bonyolult dolgokkal, inkább örülnek annak, hogy a választások előtt jöhet még egy nyugdíjemelés. 

    Felesleges ezt tovább ragozni, én is inkább megköszönöm Újpest alpolgármesterének, Zsigmond Barna Pálnak, hogy feltöltötte ezt a fotót a Facebook-oldalára, és még egy hirdetéssel arról is gondoskodott, hogy megjelenhessen a hírfolyamomban az elmélkönyvekbe kívánkozó alkotás. 

    De még inkább hálával tartozom Schmitt Pálnak, hogy köztársasági elnökként aláírta a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló politikai nyilatkozatot, amely nélkül minden bizonnyal ez a pillanat sem így nézett volna ki, hanem valahogy másképp. 

  • Ebben az össznépi rugdosódásban a végén mindannyian mocskosak leszünk.

  • 1,3 méter, a súlya több mint 270 kilogramm. Ez az az óriási smaragd, amelyet Brazília északkeleti részén, Bahia államban találtak. A hatalmas drágakő értékét még nem becsülték fel.

    K  AP20170524300
    Fotó: Pedro Mariano / MTI
  • macska.png

    A brazil Viitor Fonseca edzés közben bukkant rá egy kóbor macskára, amit aztán haza is vitt, majd gazdát keresett neki, hogy megszüntesse kóbormacskaságát. A bringás mezek hátsó zsebeibe, sok minden belefér, de egy izgó-mozgó és rémült macskának mégsem a legjobb hely.

    Fonseca a karmolásokat is felvállalva a mellkasánál gyömöszölte a mezébe a macskát, aztán gurultak hazáig. A macska természetesen hektikusan kezelte a helyzetet.