Lukács
7 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez a két fiatal afgán lány egy herati iskolába jár. De ők szerencsés kivételek Afganisztánban, ahol a lányok 2/3-a(!) nem jár, pontosabban nem járhat iskolába.

  A szűk kisebbség főként olyan helyeken él, ahonnan a tálibokat már végleg sikerült kiszorítani, és az afgán kormány erőfeszítéseinek hála egyáltalán működnek az iskolák - ez nagyjából az ország feléről mondható el. Tehát a logika szerint az iskoláskorú lányok legalább felének iskolába kéne járnia.

  De hogy ez miért nem így van, arra a Human Rights Watch  kutatása ad választ: hiába van béke és nyugalom ezeken a helyeken, sajnos továbbra is jellemző a gyerekházasság és a gyerekmunka.

 • Mindannyian példát vehetünk arról a brooklyni bociról, aki letépte láncait, és úgy döntött, a saját útját fogja járni. Főleg, hogy kiváló médiaérzékenységgel, ezt sikerült úgy megoldania, hogy közben két helikopterről is élőben közvetítették a szabadságharcát.

  Szegény tehenet végül – két órás hajsza után – elkapták, és vágóhídra szállították, ami kicsit szomorú, de semmit nem von le a boci hősiességéből, hiszen nem az számít, hogy sikeres-e a lázadás, hanem az, hogy megtörténik. Ahogy Gandhi mondja: “Sosem tudhatod milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.”

  ( Daily Dot Pix11 )

 • A reformáció 500. évfordulójára egy csomó jó, s kevésbé jó alkotás született az elmúlt egy-két évben, de amit Szabó Levente és Polgárdi Ákos talált ki a Kálvin térre, az messze a legnagyszerűbb az általam ismertek közül.

  Már a tervekért is lelkesedtem, és valami csoda folytán, a hazai viszonyokat ismerve tényleg meglepő módon, a végeredmény is tök jó lett, a minap meg is nyerték vele a Magyar Formatervezési Díjat.

  Na de, ami miatt most írok, az az, hogy már el is kezdték tervezgetni a bontását. Senki ne ijedjen meg, ez eredetileg is úgy volt tervben, hogy egy évre cserélik csak le vele a híres K-köveket, aztán bármely település örökbe fogadhat egyet-egyet közülük.

  El is kezdődött a jelentkezés, a legjobbokat már le is stoppolták, ezen a térképen lehet követni, hogy kik és melyiket. Tessék sietni, mert a lustább településeknek csak valami másodvonalbeli prédikátortól marad idézet!

 • Idén lenne 75 éves a két éve elhunyt kiváló színikritikus, Koltai Tamás, ezért a Színházi Kritikusok Céhe Koltai Tamás Kritikapályázatot írt ki.

  A pályázat pályadíja 250 000 forint, és bárki indulhat rajta, aki idősebb 17, de nem idősebb 30 évesnél, szereti a színházat, és úgy érzi, tud is írni róla. A pályázati kiírás a következő: 

  "A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére. A pályázatra rendszeres színházlátogató középiskolások, egyetemi hallgatók és írással hivatásszerűen foglalkozó, 17-30 éves életkor közötti színházkedvelők jelentkezését várjuk. 

  A pályázóktól három, a sajtóban nem publikált színikritikát kérünk, 2014-nél nem korábbi színházi bemutatóról, egyenként minimum 4000, maximum 8000 karakter terjedelemben. A jelentkezők írásait – jeligével ellátva, PDF formátumban – elektronikusan a kritikapalyazat@gmail.com mailcímre várjuk, vagy pedig nyomtatott formában, postai úton a Koltai Tamás kritikapályázat, 1241 Bp. Pf.64. postacímre. A beküldési határidő 2017. december 1. éjfél. A pályázatok kézhezvételét nyugtázzuk.

  A pályamunkákat kritikusok, szerkesztők bírálják el, majd a legjobbakat meghívják a 2017/2018-as színházi évad második felére eső második fordulóba. Az első forduló győztesei három tavaszi bemutatóról írnak majd kritikát. Ekkor a cikkek véleményezésébe színházi alkotók is bekapcsolódnak.

  A Koltai Tamás kritikapályázat szakmai partnerei a Színház folyóirat és a szinhaz.net, az ART7 művészeti portál, a 25 éves Criticai Lapok, az Ellenfény, a Revizor - a kritikai portál és a Spiritusz folyóirat.

  A pályadíj 250 000.- forint. A pályázat győztesei díjukat 2018 szeptemberében, a Színikritikusok díja átadó ünnepségén vehetik át."