A málnaszezon közepén fel kell tenni a nagy kérdést: mosni vagy nem mosni?
A málnát úgy kell enni, hogy fürdőruhában állunk a kertben a sorok között, a talpunkat szúrja a fű, és zabáljuk a naptól meleg málnát. Néha lepöccintünk egy-két mezei poloskát, ennyi.
Na de mi van, ha ilyen lehetőség híján reggelire veszek egy kis tálca málnát a CBA-ban? Mossam meg? De hát akkor szétesik! Egyem a tálcáról, majd csak lesz valami?
Tele van a világháló tanácsokkal, mosás, nem mosás, mindenki tudja az igazat. Mivel a málna puha, a víztől szétesik, és eltűnik az illata, amitől a málna a legjobb gyümölcs a világon, szóval mosni hülyeség. De mi van, ha lepisálta a macska, a tenyerébe tüsszentett, aki leszedte, és hasmenéses volt, aki csomagolta? Utánaolvastam, de minek:
- Fölösleges, elég, ha a sérült szemeket kiválogatjuk a többi közül!
- Mosni kell: egy tálba engedjünk hideg vizet, öntsünk bele 1 dl ecetet és pár percig hagyjuk állni benne a gyümölcsöt!
- A rovarok betegségeket hordoznak, ezért muszáj megmosni!
- Az immunrendszerünk megoldja, nem kell mosni!
- Kell, de csak merítve, sima vízben!
- A gyümölcsön van minden, E. coli, a listeria, a szalmonella vagy a norovírus, SOSE EGYÜNK MOSATLAN DOLGOT!
De önök mindig olyan jókat mondanak, mondjanak most is: