új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Na vajon?

  • Nem jó dolog előítéletesnek lenni. Sőt, csúnyább, mint egy csokit falatozó menekültre néző Németh Szilárd. És igen, ha volt egy olyan előítélete, hogy a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy semmit, hát most tessen szégyenkezni egy jó nagyot.

    Mert a közmédia igenis beszámol a BKK e-jegyéről. Tudják, amit bő egy hete vezettek be, és azóta a BKK és T-Systems párosának mindenféle alkalmatlanságát bebizonyította: a rendszer nem működik, úgy tele van hézagokkal, mint Kósa Lajos gondolatmenete bármiről, rendszerhibák, bugok, adatkezelési problémák, lefagyott honlap, kamuzó cégvezérek, azonos nevűek törölhető fiókjai, a rendszerhibát feltáró fiatalember rendőrkézre kerítése jelzik ennek a remek sikertörténetnek a mérföldköveit.

    Mármint a valódi valóságban. A magyar közmédia azonban mára olyan szintre fejlesztette az alternatív valóságot, hogy egy Szabad Nép-félóra adja a másikat. Igaz, a hazugságok, na jó, elhallgatások burka, legalábbis az MTI-ben, néha-néha felreped.

    A híradó.hu-n egyszerű a helyzet, a sima keresőbe beírva a "BKK" kifejezést 111 találatot kapunk, ebből 5 frissebb idén július 18-inál. Sorolom a címeket (időrendben a legrégebbitől a legfrissebbig):

    • Biztonságosan működik a jegyrendszer
    • Már javítja a BKK az online vásárlás "gyermekbetegségeit"
    • Újra megáll a 2-es metró a Kossuth téren
    • Biztonságban vannak az utasok adatai a BKK szerint
    • Busz és autó ütközött Zuglóban, tízen megsérültek

    Tehát szó nincs olyasmikről, hogy miért is ne működne biztonságosan a rendszer, hogy milyen "gyermekbetegségeket" tártak fel, hogy mi baja is lehetne az adatainknak, és miután nem adtak hírt arról a 18 évesről, aki bejelentett hibákat a BKK-nak, naná, hogy arról sem adnak hírt, hogy elvitték a rendőrök.

    Az MTI-re kattintva még mókásabb a kép. Szó szerint, mert itt csináltam screenshotot is.

    Hírek a BKK keresőszóra az MTI-ben
    Hírek a BKK keresőszóra az MTI-ben

    Mint látható, a hírügynökség nehezebb helyzetben van, mint a hirado.hu, mert nem tud minden pártközleményt visszadobni. Így közzétették a DK követelését, hogy azonnal ejtsenek minden vádat az online jegyvásárlás hibáit feltáró fiatal ellen (hírt már nem adtak ki belőle), illetve az Együtt ugyanebben a témában kiadott szolidaritási közleményét. Híreik viszont kábé ugyanarról vannak, mint a hirado.hu-nak: rövidhírük, majd hosszabb hírük is arról, hogy a főpolgármester-helyettes szerint kibertámadások érték a BKK-t, és a BKK-vezér csütörtöki bejelentése, hogy az adatok biztonságban vannak. Azt viszont, hogy mi indokolta a két ellenzéki párt közleményének kiadását (javítás: 3 párt közleményének, a Jobbik is kiadott egyet az "etikus hacker" mellett, de azt BKK-ra nem dobta ki a kereső), a nemzeti hírügynökség BKK-ról szóló híreiből nem derült ki.

    Ezek után elképzeltem, hogyan számolna be a mai MTI az 1989-es Nagy Imre-újratemetésről. Kábé így:

    • Rendezvény miatt forgalomkorlátozások várhatók a Hősök terénél.
    • Véget értek a forgalomkorlátozások a Hősök terén.
    • A párt és kormány szerint a szovjet csapatok magyarországi tartózkodása és a magyar fiatalok következő húsz éve biztonságban van.
    • OS - Orbán Viktor magyar állampolgár közleménye: [A közlemény nyilvánosságra hozatalát a Magyar Távirati Iroda megtagadja, mert az alkalmas Wojciech Jaruzelski jó hírnevének megsértésésre.]
  • Leszállítottak egy Toulouse-ba induló EasyJet-járatról és magára hagytak egy kísérő nélkül utazó gyereket a londoni Gatwick repülőtéren – írja az MTI.

    A 15 éves Casper Read csütörtökön kapta meg a beszállókártyáját a Toulouse-ba induló gépre. Ám alig üzente meg egy SMS-ben az édesanyjának, hogy a repülőn ül, egy másik utas magának követelte a helyet, és a fiút azzal az indokkal, hogy nincs elég hely a gépen, leszállították.

    „Ez őrület! Egyedül hagyták az indulási oldalon. Szerencsére még nem szálltam be a Londonba induló vonatba, és vissza tudtam menni érte. Nem tudom, mi történt volna, ha nem érek oda, hiszen nem volt nála pénz, még vonatra sem tudott volna ülni” – írta a gyerek anyja. 

    A légitársaság szóvivője a kellemetlenségért elnézést kért, szerinte az volt a baj, hogy a járat amire a fiú felszállt, túl volt foglalva. Vizsgálják, hogy hogyan kerülhetett a fiú a fedélzetre, miért nem tájékoztatták erről már a beszállókapunál. A szóvivő hozzátette: mivel a társaságnak szabályos eljárásrendje van a kísérő nélküli kiskorúak védelmére, amelyet ezúttal nem követtek, ennek a mulasztásnak is utánajárnak.

  • Ahogy a kaliforniai Mariposa felé vezényelt, a tűzoltásban segítséget nyújtó repülő oltóhabot dobott le, majd meredeken felszállt, még a helyi tűzoltónak is elég látványos volt, elő is kapta a mobilját, hogy megörökítse. Amúgy valószínűleg nem sokat pihenhetett az elmúlt napokban, hiszen 45 ezer hektárnyi bozót vált a lángok martalékává a környező dombokon.

  • Reszkessen mindenki, aki Dragomán György szövegeiben hibát talált! 

  • IMG 0280

    Én életemben most láttam először ilyen parkolóautomatákat, amilyeneket a Stefánia úton sodort elém az élet, meg a a helyi parkolótársaság. Ahogy nézem, nem olyan buta készülékek, mint a többi, hanem rendesen billentyűzetük is van, meg kifejezetten szexi a latexcsomagolás is, persze mindegyiket megbontották, így láthatóvá vált, hogy amúgy zöldek. Kár.

    IMG 0276
  • poop

    Augusztus 10-én mutatják be a moziban az Emoji-filmet, aminek az előzetes alapján nincs sokkal több értelme, mintha egész nap csak kiscicás gifeket nézegetnénk a telefonunkon. Viszont egy mai sajtóközlemény szerint Alföldi Róbert lesz Kaki magyar hangja.  

  • Mi a baj például ezzel a képpel?

    boat1-800x600

    Nem baj, ha nincs meg elsőre.

    A Petapixel mutat be egy egyetemi kutatást, amiben alig, vagy erősen manipulált fotókat mutattak embereknek, és arra kérték őket, hogy címkézzék a képeket igazinak vagy hamisnak.

    A 700 fős kutatásban mindenki 5 valódi és 5 hamis fotót kapott (köztük a fenti képet is), az eredmények pedig lehangolóak. A kutatók arra jutottak, hogy nagyon felületesen nézegetjük a képeket, és csak az igazán ordas hamisítványokat vagyunk képesek könnyen lebuktatni. 

    Ami elég aggasztó, a képmanipuláló szoftverek ugyanis egyre kifinomultabbak, egyre jobban eltüntetik a belepiszkálás nyomait.

    A fenti képen amúgy a háttérben látható csónak került utólag a képre. A Warwick intézetének honlapján kipróbálhatja magát ön is a tesztben!

    boat2-800x600
  • Melted and damaged mannequins after a fire at Madam Tussaud’s Wa

    Ezek nem a Walking Dead első díszletei, hanem az 1925-ös tűzvészből kimentett viaszszobrok a Madame Tussauds raktárában.  Redditen járja most a köreit ez a fotó, ami első ránézésre olyan horrorisztikus, hogy mindenki felkapja rá a fejét.

    Majd' száz éve történt, hogy teljesen leégett a panoptikum. Korabeli újságok szerint tízezrek nézték az oltást, a festett viaszok és olajak miatt ugyanis hatalmas, színes lángok csaptak fel az épületből, több méter magasra a város fölé. 

    Hátborzongató belegondolni, mit érezhetett az a tűzoltó, aki a sűrű füstben az élethű bábuk között botorkált vakon.

  • Ausztrália a furcsaságok tárháza. Itt élnek a világ legveszélyesebb kígyói, cápák, krokodilok és mérgező halak laknak a vizekben, a szárazföldön koalák, kenguruk és más különös, erszényes állatok garázdálkodnak. Utóbbiakhoz tartozik a hangyászsün, a kacsacsőrű emlős közeli rokona, ami annak ellenére, hogy emlős, tojást rak, a kicsinyke kis utódját pedig az erszényében neveli fel:

  • Pénteken kezdődik és vasárnap estig tart a Krisna-völgyi Búcsú, Fonyódtól délre, Somogyvámoson. Lesz kirakodóvásár, ahol Krisna-völgy saját készítésű termékei is megvásárolhatóak, többek között házi készítésű, gyógynövény tartalmú kencék. Rengeteg magyaros és indiai étel, látványkonyha, szabadtéri főzés, tandori sütés. A bio/vegán vonalon mozgók számára valóságos paradicsom: a legtöbb étel számukra is fogyasztható, még fagyizni is tudnak. A vegán pizza és fagyi egyébként évek óta a búcsú két nagy slágere, de a vegetáriánus, tojásmentes palacsinta is nagy kedvenc.

    A színpadon tradicionális zene- és táncbemutató látható, a legaranyosabb program minden évben a Krisna-völgyi gyerekek táncbemutatója. De lesz egy védikus indiai esküvő is tűzceremóniával. Emellett egy csomó gyerekprogrammal készülnek, lesz bocisimogató és kisvasút, ami a völgy területén belül közlekedik. A mantra-ösvényt végigjárva meditálni lehet, az ökoportán a biokertészettel ismerkedni, a tavalyi búcsú nagy kedvence, a Reinkarnációs szerepjáték pedig a karma szövevényes törvényeit segít megérteni. 

    Ez 21. Krisna-völgyi búcsú, az elsőt még 1996-ban tartották. Akkor még nem is sejtették, hogy húsz év múlva akkora eseménnyé válnak, hogy három nap alatt tízezer ember látogat a völgybe.

  • Méghozzá egész jól. Ez derült ki a hétvégén, amikor négy látássérült fiatal megmászta a tatabányai via ferrata utat a Turul-szobor alatti sziklán. Külön öröm látássérülteket kalauzolni ebben a csodás világban, mi látók sokat tanulhatunk tőlük, mondta Kovács Tamás, a via ferrata pálya üzemeltetője. A mászás előtt a négy fiatal bemelegítésként tett egy kört tandembiciklin, valamint evezett a tatai Öreg-tavon.

  • Az angol KSH tett közzé adatokat a válások és házasságkötések számáról, amiben a Quartz vett észre egy érdekes trendet:

    Egyre több a házasságkötés és a válás a 65+ korcsoportban. A két dolog kéz a kézben jár, a házasságkötések 90 százaléka ugyanis - nem meglepő módon - nem első házasság.

    Nem arról van szó, hogy hirtelen egymásba szeretett egy generációnyi öreg, hanem egymástól független, de összeadódó jelenségek eredménye:

    - Öregszik a népesség, sokkal több a 65 év feletti ember, mint korábban.

    - Könnyebben ismerkednek az idősek az interneten, és otthonokban.

    - 2007-ben változtattak az örökségi illeték mértékén a házastársak javára, ez is statisztikákban kimutatható változást hozott a házasságkötések számában.

  • A Linkin Park az első koncertjét adta júniusban Magyarországon, a Volton telt ház előtt játszottak, egy ceruzát sem lehetett volna leejteni a tömegben.

    Csudai Sándor fotója akkor készült az énekesről, amikor Chester levette az arcát szinte végig takaró csuklyát és napszemüveget, hogy lemenjen kezet fogni a közönséggel.

    20139755 10154977858759227 2916208593919109243 n
    Fotó: Csudai Sándor / Volt Fesztivál / RockstarPhotographers

    Chester Bennington csütörtökön öngyilkos lett, felakasztotta magát. 41 éves volt.

    Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

  • Legalábbis az internet egyes szegleteiben már hősként ünneplik Abe Akiét, Abe Sinzó japán kormányfő amúgy a maga módján olykor elég karakán feleségét, mégpedig egy, a héten megjelent interjú miatt.

    Ebben a híres G20-as díszvacsoráról van szó, amely után Trump merőben szokatlan és amúgy gyanús módon félrehívta Vlagyimir Putyint, hogy (az orosz elnök tolmácsával) hatszemközt beszéljék meg a világ dolgait. Ennek kapcsán az is kiderült, hogy Trump azért nem vitt tolmácsot Putyinhoz, mert Abe Akie mellé ültették, és japán tolmács kísérte, aki oroszul nem tudott. 

    Trump ezzel kapcsolatban a New York Timesnak elmondta, hogy nehéz volt az 1 óra 45 perces vacsora, mert Abe Akie egyáltalán nem beszél angolul, még annyit sem, hogy hello. Úgyhogy a pofáját fél percre tartani képtelen Trumpnak valószínűleg elég rossz kedve lehetett, hogy nem volt kinek lyukat beszélni a hasába.

    Viszont az interjú megjelenése után elkezdett terjedni az interneten egy videó, ahol Abe Akie nagyjából negyed órán át angolul tart megnyitóbeszédet egy konferencián, plusz az is kiderült, hogy a japán first lady az óvodától kezdve végig angol tagozatos oktatási intézményekben végzett.

    Úgyhogy sokan levonták a következtetést. hogy Abe Akie egyszerűen nem akart Trumppal beszélni, és ezzel még annál is kellemetlenebb perceket-órákat szerzett az amerikai elnöknek, mint a nemzetközi Trump-szívatás eddigi bajnoka, az amúgy azóta Trumppal megbékélő Emmanuel Macron francia showman és köztársasági elnök.

    Mondjuk a dolgot valamelyest árnyalja, hogy a linkelt videón Abe láthatóan olvassa a szöveget, és azt sem nagyon gördülékenyen teszi. A Washington Post pedig egyetlen embert sem talált Washingtonban, aki valaha hallotta volna Abét angolul beszélni, minden hivatalos programján, még iskolalátogatáson is tolmáccsal beszélt az amerikai fővárosban tett hivatalos útjai során. De a japán sajtómunkások sem emlékeznek olyanra, hogy valaha éles szituációban (tehát nem szövegfelolvasás esetén) angolul beszélt volna a first lady. Az meg tényleg nem sokat ér, ha az ember Japánban elvégzett tizenegynehány évnyi iskolai angolórát, ettől simán lehet, hogy nem érti meg Trump szövegét. Vagy az is lehet, hogy biztosra ment, és mindenképpen el akarta kerülni a nyelvi félreértéseket, mégiscsak Trump a főparancsnoka azoknak az amerikai csapatoknak, amik megvédi Japánt Kínától.

    Szóval a másik megfejtés, hogy FAKE NEWS, és Abe tényleg nem beszél angolul. De a lényeg, hogy Trumpot azért mindenképpen megszívatta.

  • Padova mellett található ez a negyven méter mély merülőmedence, amit nem klausztrofóbiás búvároknak találtak ki. Guillaume Nery palack nélkül búvárkodja körbe a medencét, majd alámerül az aknába. Engem pedig kirázott a hideg, amikor belegondoltam, milyen érzés lehet. 

  • Hamarosan visszatérnek állomáshelyükre azok a külföldi katonák, akik a Saber Guardian nemzetközi gyakorlaton vesznek részt a térségben, így újra katonai konvojokra kell számítani a magyar utakon - mondta Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az M1-en. A külföldi katonákat Magyarországon át csoportosítják vissza, átvonulásukban a Magyar Honvédség segédkezik. 

  • Legalábbis Szálinger Balázs költő-drámaírónak biztosan sikerült újat mondani a zalai konyha sajátosságairól, de igaz ami igaz, nekem sem lenne rajta a "Száz legeredetibb zalai ételhagyomány"-listámon a girosz.

  • Jacksonville-ben egy kígyó szerencsétlen módon érintkezésbe lépett egy nagyfeszültségű megszakítóval, aminek következtében a hüllő egyrészt sajnálatos módon elpusztult, másrészt 22 ezer ember maradt áram nélkül. Az esetet a kamerák is rögzítették, a 40. másodperctől látható: