új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kínában új szintre emelték az utcai zaklatók ellen való védekezést. A kicsi, táskában is bőven elférő lángszóró jól fogy sok webáruház kínálatából, és az ára sem túl húzós: mindössze öt-hatezer forintnyi összegért már beszerezhető, a minőségibb darabok is csak ennek a duplájába kerülnek.

    Nyáron Kínában mindig megnő a bejelentett szexuális zaklatások száma, ennek tudható be az eszköz népszerűsége is. A kis lángszóró egyébként körülbelül fél méteres lángot lő, és képes arra, hogy maradandó sérüléseket okozzon. Az eszköz nem is birtokolható legálisan, ennek ellenére több webes és utcai üzletből is megvásárolható, illetve a marketingje is bőszen dübörög.

    (The Telegraph)

  • A katolikus egyház egyre kevésbé erőlteti az ördögűzés-üzletágat, pedig lenne rá kereslet:

    Franciaországban csupán száz, részben inaktív ördögűzésre jogosult pap él, így az egyre növekvő igényt sikkes, akár 45 ezer forintos órabérnek megfelelő pénzért dolgozómagánvállalkozók elégítik ki.

    Az ördögűzésre való igény a 2015-ös és 2016-os terrortámadások után nőtt meg, főleg a jómódúbb polgárság körében ahol elegáns, öltönyös exorcisták dolgoznak Vogel kristályokkal és jeruzsálemi sóval, de olyanok is akadnak, akik kifejezetten farmok vagy üzletek démonoktól való megtisztítására specializálódnak.

    Vannak, akik elképesztő órabérekért dolgoznak, mások azonban szerényebbek: csupán alkalmanként kérnek el ötszáz eurót az ügyféltől. A lap szerint egy-egy jobb hónapban akár 12 ezer euró (nagyjából 3,1 millió forint) is összejön az ilyen vállalkozóknak.

    (The Economist)

  • Dwayne Johnson egy marha elfoglalt ember lehet, amellett, hogy minden nap hajnalban kel az elengedhetetlen gyúráshoz, nagyjából egy filmet forgat, egy filmet promóz, egy filmet pedig előkészít, miközben állítólag azt sem zárja ki, hogy a következő elnökválasztáson elinduljon. Na, ebből csinál most egy viccet az Apple új reklámja (az elfoglaltságából, nem az elnökválasztásból, abból már minek), amiben Siri segít neki eligazodnia az élet rögös útján és beteljesíteni az életcéljait.

  • Így lesz a facebookból facebreak. Emberünk addig nyomkodta robogózás közben a telefonját, amíg fel nem kenődött egy busz hátára. Az eset még júlis közepén, a kínai Hszinpej városában történt, és külön érdekessége, hogy a 28 éves férfi, először a busz sofőrjét hibáztatta, majd amikor a rendőrök visszanézték a fedélzeti kamera felvételeit, akkor látták, hogy a férfi azért csókolózott össze a busz seggével, mert épp halaszthatatlan nyomogathatnékja volt a telefonján robogózás közben. 
    Az ügyét július 21-én tárgyalták, és összesen 9 ezer új tajvani dollár (77 ezer forint) bírság megfizetésére utasították, mivel kiderült, hogy egyéb kihágások miatt bevont jogosítvánnyal járta az utakat. 

  • Teljes kapacitással működnek a magyarországi filmgyártó-cégek, írja a Forbes. Jelenleg kevés az olyan filmes szakember a városban, aki nem dolgozik éjt nappallá téve, a nagy amerikai és európai produkciókat idehozó vállalatok is megerősítették, hogy ennél több egy időben készülő filmet és sorozatot nem igazán bírnának el se ők, se a főváros.

    Az 5., 8., és 9. kerületben is járt már a The Alienist című tízrészes minisorozat produkciója, amelynek forgatása egészen szeptember elejéig fog tartani, de a The Spy Who Dumped Me című Mila Kunis-vígjáték is elfoglalta már a Corvin-teret, vagy a Párizsi Nagy Áruházat.

    Magyarországon mindkét filmet a Mid Atlantic gyártja, ugyanaz a cég, amelyik a Ryan Gosling és Harrison Ford főszereplésével készült Szárnyas fejvadász 2049 tavalyi magyarországi forgatásáért is felelt.

    Magyar filmek közül Nemes Jeles László Sunset-jével a Palotanegyedben, a Valami Amerika 3 produkciójával a Petőfi laktanyánál futhatunk össze.

    Őszre valószínűleg csillapodni fog a tumultus, de addig szinte a villamosra se lehet úgy felszállni, hogy ne futnánk bele egy filmes produkcióba: a 4-es 6-oson Reisz Gábor saját főszereplésével készült Rossz Versek-éhez forgatnak jeleneteket.

  • Ha ezt megteszi, ki is jön a Rákosi, akik ma új lemezzel jelentkeztek. Utoljára itt írtunk az Orbán Népe lemez kapcsán a pusztai nihilizmus legfőbb helytartóiról. 

  • Igazán nemes és szép történet kerekedett abból a darázscsípésből, ami miatt tegnap egy férfit kórházba szállítottak. A férfit tegnap este tíz körül csípte meg vezetés közben egy darázs Rákócziújfalunál, és allergiás tüneteket produkált, így leszólított két rendőrt, akiknek elmondta, hogy zsibbad a szája, és egyre nehezebben kap levegőt. A rendőrök nem sokat teketóriáztak, saját kocsijukkal azonnal kórházba vitték a férfit, miközben riasztották a tevékenység-irányítási központ ügyeletesét, így már várták őket a kórházban, és sikerült a férfi tüneteit a közvetlen életveszély előtt kezelni. 

    (via Police.hu)

  • Gróf Járdánházy szúrta ki egy Ikarus rajongói oldalon ezt a remek képet, ahol az is kiderül a leírásból, hogy úgynevezett "amerikai retus" módszerrel készült az illusztráció:

    Tr5 kore NIK4 640
    Fotó: old-ikarus.hu

    A képen amúgy az új TR5-ös Ikarusok bemutatkozása látható a Kossuth téren 1948-ban. A kiinduló állapot pedig amúgy ez volt:

    tr5 nik
    Fotó: old-ikarus.hu

    Valószínűleg a villamos, na meg a villamoson látható magánreklám szúrhatta az illetékesek szemét. Az ikarusos oldalon érdemes megnézni a korabeli filmhíradót is a bemutatóról!

  • Pásztor Annának elege lett, hogy a koncerteken mindenki a telefonját markolássza, ezért az egyik fellépése közben elkobozta egy rajongója telefonját, majd rágni kezdte azt. Az énekesnő az akcióval a koncertélményt tönkretevő szelfiőrületre próbálta meg felhívni a figyelmet.

    "Az Anna and the Barbies zenekar elkeseredett küzdelmet folytat azon kevéske, még nem digitalizált élettér védelme érdekében, mint a rockkoncertek, ahol gyakorta a közönséget kitakarva, mobiltelefon-tengerrel találjuk magunkat szembe... és mindhiába ugrom a közönségbe, ölelem meg őket egyenként, minden élmenynél fontosabbnak tűnik mostanában egy orronvágott selfie" – írta posztjában Pásztor Anna.

    Az énekesnő egyúttal a szelfimentes percekért is kampányol, a posztban arról ír, hogy aki vállalja, hogy legalább nyolc órára megválik a telefonjától a Woodstock az Ugaron nevű zenekari táborban, az ölelés- és puszikuponokat kap, amiket a zenekar bármelyik tagjánál beválthat.

  • Úgy indult, hogy nem tudom végignézni ezt a videót, annyira kellemetlen, de aztán mégis végignéztem, és még percekkel később is csak próbálom, de nem tudom megfogalmazni, hogy mi is, amit érzek. A sírva röhögés, a borzongató kín és az önazonosságnak szóló tisztelet e különös keverékét utoljára "Speak, the Hungarian rapper" váltotta ki belőlem, most pedig Felföldi József, a széplelkű "zenei költő" Brexit Balett című, fogalmazzunk így, lírai, zenés-táncos videója.

    A Brexit Balett tényleg a brexitről szól. Műfajilag talán egy óda a vonzó, de elérhetetlen nőként megszemélyesített, az EU-ból épp távozóban lévő Egyesült Királysághoz. Felföldi úr szerint ballada, mely "az európaiak britekkel való társulásának témáit azonosítja: egy ködös sziget, egyszerre közeli és távoli; egy büszke tengerésznemzet nagy múltú történelemmel;

    egy összetett végzet,

    mely magával Európáéval fonódott össze."

    Az összetett végzetet, ahogy Varga Miklós Európája esetében sem, még nem igazán értem, annyira nem, hogy először Felföldi bekötött fél szemét is a költői látomás részének képzeltem. Aztán a kísérő levélből kiderült, hogy "14 évesen egy baleset következtében elvesztette egyik szemét. Hamar túltette magát személyes, de nem tragédiaként megélt balesetén." Vagy úgy, bocsánat.

    A Brexit Balett videója június közepén került fel a Youtube-ra, eddig közel 600 ezren látták, és már a Blikk is egy hónapja írt róla, szóval minősíthetetlen munkát végzünk az európai szinten is jelentős magyar kulturális értékek közvetítése terén.

    Felföldi úr egyébként egy magyar édességgyár alapítója, "mely egész Európán és a világon át exportál, az Egyesült Királyság pedig az egyik legerősebb partnere." Talán ez valamit megmagyaráz. Talán nem.

  • Lelencgyerekből polgármesterré válni elég szép teljesítmény, még akkor is, ha az illető ember. Hát még, ha macska! Stubbs 1997-óta, nem sokkal születése után lett az alaszkai Talkeetna polgármestere. Hogy pontosan hogy, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint írásban szavazták meg, mások szerint ilyesmiről szó sem volt.

    A polgármester 2006-ban egy kocsi tetején
    A polgármester 2006-ban egy kocsi tetején
    Fotó: Jenni Konrad / Wikipeda

    Egy biztos,más polgármestere nincs a közel 900 lelkes falunak, Stubbsot azonban mindenki annak tekintette. Naponta több tucat turista látogatta meg, gyakorlatilag a település legfőbb nevezetessége volt. 

    Nagyon kíváncsi vagyok, ki fogja ezután vezetni a Talkeetnát.

    Amúgy nem ő volt az egyetlen közéleti szerepet vállaló állat, itt egy remek lista, milyen választásokon indultak csimpánzok, kutyák és macskák.

    [via]

  • A Margit-szigeti zenélő szökőkúthoz szerveztek megemlékezést Chester Bennington magyar rajongói. Az esemény kicsit később, augusztus 20-án lesz, kezdési időpontnak pedig délután öt óra van megadva a Facebookon.

    "Olyan jó lenne, ha a szökőkút LP-t játszana akkor" – írta az esemény falán az egyik kommentelő, mire egy szervező jelezte, hogy ez lenne a terv, a cél érdekében keresni fogja az illetékeseket.

  • Annyit segítek, hogy egy ingatlanhirdetésben szerepel természetesen. Mutatom az egyik képet, gondolkodjon, és ha megvan a tipp, tekerjen tovább:

    szentély 1.png

    És mutatom a másikat:

    szentély 2.png

    A magyarázaton még gondolkodom.

    A lakás amúgy egy nagyon penge kis panel Káposztásmegyeren, a szövegben még utalnak is a dizájnra.

  • Magyarországról nézve ismerősek a lengyel demokratikus intézmények elleni támadások, és elgondolkodtató, hogy a jogállamot gyengítő varsói törekvések miért ütköznek a magyarországinál lényegesen erősebb utcai ellenállásba. Ezen hosszan lehetne rugózni, például hogy ott bezzeg van kormányképes ellenzék, ami keretet tud adni a kormányellenes indulatoknak. De most csak ezt a fotót akartam megosztani az egyik tüntetésről:

  • Vasárnap ünnepelte ötvenhatodik születésnapját Martin Gore, a Depeche Mode egyik alapítója. A zenekar aznap épp a turné kolozsvári állomásánál tartott, ezért ott is szülinapoztak, amiről a Depeche Mode a Facebook-oldalán több posztban is megemlékezett.

    Az ünnepelt a koncert után egy szintetizátor formájú tortát is kapott a szervezőktől, a zenekar pedig hétfő reggel hagyta el Kolozsvárt. A Depeche Mode turnéja augusztus 23-án folytatódik az Egyesült Államokban. (via Transindex)

  • A tapasztalatokról a Guardian írt beszámolót, és elég szomorú az eredmény. Az egyik sofőr azzal védekezett, mikor felelősségre vonták, miért 10 centivel haladt el a rendőr mellett, hogy ő nem is látta a kerékpárvezetőt.

    A cikk szerint kétféle szabály kering. Az egyik azt mondja, hogy autót vezetve másfél méterrel haladjunk el a kerékpár mellett (amelynek úgy 75 centivel az útpadka mellett biztonságos haladnia). A másik iskola egyszerűbben fogalmaz: úgy kerüljük ki a kerékpárt, mintha az is autó lenne.

    Bárhogy is teszünk, figyeljünk oda egymásra.

  • Hétfő délelőtt van, ami a legkellemetlenebb időszak minden Trónok harca-rajongó életében, mert ugye az aktuális rész hajnalban már lement Amerikában, ennek megfelelően a Facebook-falak tele vannak spoilerrel, amiket valahogy el kéne kerülni ma estig, míg nálunk is adásba megy az új rész. A legjobb, ha ilyenkor visszanézünk a múlt heti epizódra, amivel kapcsolatban van is egy vicces hírünk: a Pornhub felnőttvideós YouTube-klón kiadott egy kis statisztikát arról, hogy az évadnyitó epizód alatt hogyan alakult az amerikai ip-címtől érkező forgalma. Hát így:

    sub-buzz-21296-1500568868-1.png?downsize=715:*&output-format=aut

    Vagyis 4,5 százalékkal esett vissza a pornónéző kedv a sorozat miatt. Az oldal egyébként rendszeresen méri a Trónok harca epizódok hatását a forgalmára, és ez a 4,5% az egyik legerősebb hatást jelenti. Ennél nagyobbat csak két epizód volt el a pornótól a 6. évadban: a 4. rész (aminek a végén Daenerys rágyújtja a lovas vezérekre a házat), és az évadzáró. (via Buzzfeed)

  • A Planet nevű cég kifejezetten azért küld Föld körüli pályára műholdakat, hogy más műholdakról készítsenek felvételeket. A felvételen látható rakétát Kazahsztánból lőtték fel, és 48 műhold volt benne, amik azóta már a Föld körül keringenek. (Mashable)

  • Nemrég a világszerte fejlesztők által szívesen használt Qualys oldalán ellenőriztük, hogy a shop.bkk.hu oldal, ahol a BKK jegyeket árul, és a személyes adatainkat tárolja, mennyire biztonságos. A weboldal igen rossz, F osztályzatot kapott. Ebben a pillanatban azonban a Qualys portálja nem tudja elérni a BKK szerverét.

    Képernyőfotó 2017-07-24 - 9.25.32.png

    Ennek lehet az a magyarázata, hogy letiltották a Qualys hozzáférését, ezért megnéztük, hogy más hasonló, szerverek biztonságát elemző portálokkal mi a helyzet.

    A HT Bridge nevű portál valahogy átcsúszott, és az alábbi eredményt közölte:

    Képernyőfotó 2017-07-24 - 9.40.24.png

    Frissítés: Könnyen lehet, hogy a Qualys azért nem tudott vizsgálódni, mert maga az BKK-s oldal sem működött.

  • Ezt gondolhatta magában az a nyolcezer ember, aki kilátogatott a Kínai Holt-tengernek nevezett strandra Szujning városában, majd hirtelen egy heringesdobozban érezte magát. Igaz, erre az élményre előre felkészülhettek, hiszen ez Kína legnagyobb, 30 ezer négyzetméteres fedett strandja.

  • Konkrétan 2001 óta él a rendszer, amiben mindenkinek nyilvános az adóbevallása, és ezzel együtt az is, hogy mennyit keres. A rendszer bevezetését hatalmas közfelháborodás övezte, Tom Staavi, az egyik nagy norvég lap, a VG volt gazdasági újságírója arról mesélt a Quartznak, hogy a rendszert még Facebookra is kiterjesztették, így a norvég felhasználók oda bejelentkezve a Facebook-ismerőseik fizetését is egyből láthatták.

    Hogy ez miért aktuális most? Mert az angol állami tulajdonában lévő BBC-nek a múlt héten nyilvánosságra kellett hoznia, hogy mennyit keresnek a vezetői, és ebből kiderült, hogy az évi 150 ezer font felett keresők kétharmada férfi.

    A norvég rendszer lényege elsősorban az, hogy növelje a társadalom adórendszerbe vetett bizalmát, amire azért is van szükség, mert az északi országban világszinten is a legmagasabbak között vannak az adóterhek, az szja átlagos kulcsa például 40 százalék, amit 10 százalékkal több az EU-s átlagnál. Emellett ugyanakkor a World Economic Forum által nyilvántartott 144 ország közül itt a harmadik legkisebb a férfiak és nők közötti jövedelemegyenlőtlenség (gender wage gap), aminek köze lehet ahhoz, hogy nyilvánosak a fizetések.

    A rendszert természetesen elég sokan használták arra, hogy más zsebében turkáljanak, de amikor 2014-ben a kormány kötelezővé tette a személyi igazolvány használatát a kereséshez, akkor évi átlag 16,5 millióról kb. 2 millióra csökkent a keresések száma. Finnországban és Svédországban is hasonló rendszer működik.

  • A virágzó amazóniai tündérrózsák a Füvészkertben 1905-ben is csodaszámba mentek. A Victoria amazonica vízfelszínen elterülő levelei felhajló szélűek, elérhetik a 2-3 méteres átmérőt is, és elbírnak egy 35 kilós gyereket. 

    Ez utóbbi információ lett a Füvészkertben lévő növények veszte. Egy ismeretterjesztő műsorban hangzott el az adat, ennek hatására megugrott a Viktória ház látogatóinak száma. Az arra járók azonban nem akartak hinni a szemüknek, számos látogató a levél valódiságában kételkedve ujjával átszaggatta azt.

    Mivel a Viktória leveleinek károsítása a növény egészségét is veszélyezteti, kénytelenek voltunk a bezárás mellett dönteni, amíg az új levelek meg nem erősödnek. További rossz hír, hogy a növény nagyméretű leveleket a nappalok rövidülése miatt már nem hoz, így a gyermekek kedvenc programját, a levélpróbát sem tudjuk idén megtartani. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a Kert növényeinek érintése, tördelése, netán eltulajdonítása, TILOS!

    - írja az ELTE Füvészkert Facebook-oldalán Kiszel Péter főkertész.

  • Anno a vasút és a gőzhajó megjelenése tette lehetővé a Nyolcvan nap alatt a Föld körül főszereplőjének, Phileas Foggnak, hogy kevesebb mint három hónap alatt bejárja a világot. 1873-ban Jules Verne számára még ez volt a technika csúcsa, kontinenseket átszelő repülőutakról nem álmodozhatott. Igaz, ha tehette volna, valószínűleg akkor is kalandosabb utazást szervez, mint a repterek termináljaiban a csatlakozásra váró vagy épp becsekkoló angol úriemberről szóló útirajzot.

    Xavier Rosset svájci kalandvadász is hasonlóan érezhetett, amikor kitalálta, hogy motoros sárkányrepülőn szelje át a Földet. Az utat 400 naposra tervezi, azaz ha minden jól alakul, több mint egy évig tart majd az öt földrészt érintő, 80 ezer kilométeres, ötven országot érintő kaland.