Móric
9 °C
18 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Donald Trump és Kim Dzsongun diplomáciai szájkaratéja egészen szórakoztató lenne, ha nem lenne egészen vérfagyasztó. Az utóbbi napokban nagyjából úgy szólogatnak be egymásnak, mint a pankrátorok a meccsek előtt - csak hát ugye ők aztán a ringben csak eljátsszák, hogy szilánkokra törik a másik gerincét, itt viszont hőseink keze ügyében éles atomfegyverek indítógombjai vannak.

  Akárhogy is, a nagy odamondogató-párbajban a legutóbbi szerva az észak-koreai diktátoré volt, és ő ki is tett magáért, nagyjából szenilis vén trottyosnak nevezve az amerikai elnököt. A közleményt Észak-Korea angolul is kiadta, ebben a "dotard" kifejezéssel illették Trumpot, ez egy elég ritkán használt, régies angol szó - és amint a Merriam Webster szótár kiadójának Twitter-üzenetéből kiderül, az amerikaiak nagy része nem is ismeri, lévén a szótár online változatában az egekbe emelkedett a keresések száma a definíciójára.

  Érdekes csavar a sztoriban, hogy az eredeti koreai nyelvű közleményben használt jelző inkább azt jelenti, holdkóros. Miért választották vajon a hivatalos angol fordításban ezt a 14. századi óangol sértést? Nos, az internet népének az az elmélete, hogy az észak-koreaiak ismerik azt az elmúlt pár évben elterjedt nyelvi leleményt, hogy az online nyelvújítók a "retard", vagyis szellemi fogyatékos szóból lenyesett -tard szótagot használják új, kreatív sértések megalkotására. Így születtek olyan szavak, mint a libtard (hülye liberális), femtard (hülye feminista), vagy glutard (divatból gluténérzékenységet kamuzó hülye).

  Ebbe a logikába tökéletesen beleillik a dotard kifejezés, mint a Donald + retard képlettel leírható "hülye Donald". Ez most elég érdekes dilemma elé állítja a Trumpot nagy élvezettel sértegető standuposokat, late night show-műsorvezetőket, és az elnököt úgy általában nem szívlelőket: fogadják el, hogy a dotard vicces, és használják, vagy tartózkodjanak ettől, mert hát mégis csak az észak-koreai propaganda terméke?

  Ön szerint?

  • 25
   A dotard vicces nyelvi lelemény, tök mindegy, ki találta ki
  • 16
   Kim Dzsongun egy borzasztó tömeggyilkos diktátor, semmi nem lehet vicces, ami tőle származik
 • „Hitvány, ízléstelen, unalmas és gyengén megírt vígjáték, szerethető karakterek nélkül” – így értékelte a kritika a Harmadnaposokat, a Másnaposok ausztrál koppintását. A nézőket mindez nem befolyásolta, ennek köszönhetően elkészült a folytatás, a Harmadnaposok 2.

  A sztori a következő: az ausztrál Kék-hegységben tartott lagzi rosszul indul, amikor a vőlegényre váratlanul ráesik egy hatalmas szikla. A Harmadnaposok első részéből megismert fiúk, David, Tom és Graham most szállíthatják merev barátjukat vissza Londonba, ahol a fiú őrjöngő nagybátyja már a temetést intézné. Amikor magángépük kényszerleszállást hajt végre az ausztrál sivatagban, a fiúk nem tehetnek mást, mint keresztülcipelik barátjukat a veszélyekkel teli tájakon, ahol át kell verekedniük magukat jócsaj ravereken és egy machetét lóbáló mamán egy hatalmas arany pénisszel azért, hogy barátjukkal elérjék a temetést. Csak saját felelősségre, íme az előzetes:

 • Nem? Tessék, kurvajó:

 • Még a Severe Weather Europe oldal tapasztalt szerkesztői is keresgélik az állukat a vasárnapi videó láttán, ami a Belgrád–Újvidék autópályán, valahol Karlóca (Sremski Karlovci) környékén készült. Szász Loránd örökítette meg a nem mindennapi ítéletidőt. (Severe Weather Europe / Facebook