Jolán
-1 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Én egyébként imádom a matematikát, még ha ez a szerelem nem is mondható kölcsönösnek. (Egy időben nem teljesen érthető hóbortból fejből tudtam 500-ig a számok gyökeit, de mára ez az egyébként hasznosnak mérsékelten sem nevezhető tudás megkopott, mint Orbán Viktor őszibarackos hamvasság az elmúltnyolc utáni elmúlt hétben.) Viszont elég sok ismerősöm annyira sincs jóban a számok világával, mint egyszeri kormánylap a tényekkel. Nekik ajánlom ezt a csodálatos videót, amit tényleg MINDEN gondjukat megoldja – mármint azokat, amelyek szoros kapcsolatban állnak a szorzásnak nevezett művelettel.

  Nyilván amögött van egy abszolút tudományos magyarázat is, hogy az egyenesek (félegyenesek, szakaszok) metszéspontjainak száma miért is épp annyi, amennyinek lennie kell, és biztos vagyok abban is, hogy egy néhány évvel fiatalabb elmével még én magam is rájönnék erre. De amíg ezt megfejtjük, addig egyszerűen csak örüljünk annak, hogy három toll és egy lap (esetleg egy vonalzó) ekkora segítséget tud jelenteni.

  JAPANSZORZ.png
 • Karácsony előtti negyedik vasárnap kezdődik advent időszaka, amikor sokan beizzítják az adventi koszorút. Mivel idén december 24-e is vasárnap, ezért joggal gondolhatnánk, most most vasárnap, azaz november 26-án már meg is kell gyújtani az első gyertyát. Csakhogy ez koránt sincs így, mivel december 24-e nem karácsony, hanem karácsony előestéje, egyben idén advent negyedik vasárnapja is. Ezért az első vasárnap nem most, hanem majd csak jövő héten, december 3-án lesz.

  Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert gyereknap van!

 • Olvasónk, Balázs küldte ezt a fotót a hétvégén, miután régóta bosszantja, hogy a fóti templom környéke vasárnaponként úgy néz ki, mint egy dél-alföldi kisváros mérsékelten rendezetlen KGST-piaca a kilencvenes évek első felében. A szentmisére érkező autósok ugyanis a templom előtti zöldterületet használják parkolónak. A fotókon ugyan semmi nem utal arra, hogy formálisan tilos lenne itt parkolni – meg hát szemben van a rendőrség, pláne meg hát: Isten szeme mindent lát –, de az a szép, ződ gyep, hát az nagyon hiányzik már innen.

  foti templom
 • Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert gyereknap van!

  Havazott az éjjel a Mátrában. Igaz, a hó mennyisége még elenyésző, és abban sem lehetünk biztosak, hogy megmarad, de a Kékestető gyönyörű téli hangulatot áraszt így az ősz végén.