új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Verdes Tamás gyógypedagógus, a TASZ és a Kézenfogva Alapítvány egykori munkatársa kiváló cikkben foglalta össze azt, milyen csapdákba sodorja a szülőket, ha sérült gyermeket nevelnek. Ha ma/a héten/ebben a hónapban/idén csak egy cikket... szóval tudják mire gondolok.

    És bár a szöveg annyira erős, hogy minden mondatából kiemelt idézetet gyárthatnék, azért idemásolom, Verdes szerint hol is leskelődnek azok a bizonyos csapdák:

    • A pénzügyekben.

    A kiadások az egekbe szöknek, de nincs időd dolgozni, ezért felélitek a tartalékot, és előbb-utóbb állami segítségre szorultok, szegények lesztek.

    • Az emberi kapcsolatokban

    Egyre kevesebb emberrel tudod tartani a kapcsolatot, kevesebbet jársz társaságba, elmaradnak a régi barátok. Előfordulhat, hogy alig lépsz ki a lakásból.

    • Az alapvető jogokban

    A hivatalban megjegyzéseket tesznek, az óvodában megtűrnek, az iskolában elhanyagolnak, az állami juttatásokkal megaláznak, a szociális intézetekben bántalmaznak titeket. Ez mind-mind jogsértés, még ha nem is nevezik őket annak minden esetben.

    • Az emberi lélekben

    Nem elég, hogy sérült a gyermeked, és ennek a terhét is hordozod napra nap. De a szegénység, a magány és a jogfosztottság miatt sokszor nyomorultnak és számkivetettnek érzed magad, akinek már azért is hálásnak kell lennie, ha a CBA-ban rámosolyog a pénztáros.

    Amellett, hogy a cikk gyalázatos képet mutat 2017 Magyarországáról, a magyar államról és annak intézményeiről; a legtöbb hasonló Nagy Kritikától eltérően egy csomó praktikus és előremutató tanáccsal látja el azokat, akik úgy érzik, pusztán azért, mert sérült gyereket nevelnek, összecsapnak a fejük felett a hullámok.

  • Biztos rengeteg izgalomról marad le a családom, amiért a foxinkkal nem járunk vadászni, sőt, azt sem engedjük neki hogy macskákat üldözzön, pedig, mi tagadás, elég komoly igénye van rá. Kénytelen beérni a tömör, gumitüskés lasztikkal, bár láthatóan ez nem szegi kedvét. Sajnos nyáron a Balatonnál a kedvenc labdája beesett a komposztosgödörbe, én üvöltöttem, így ő szerencsére nem ugrott utána, aztán próbáltam kipiszkálni (a lasztit) két gereblyével, a gyerekek drukkoltak, de túl mélyen volt, nem találtam. Ez volt a nyarunk legnagyobb kutyás kalandja.

    Úgy látszik, vannak izgalmasabb életű kutyák, például azok a jagd (német vadász-) terrierek, akiket megtanítanak vadászni. Egy olvasónk küldte be az Országos Magyar Vadászati Védegylet (elnök: Semjén Zsolt) hivatalos lapja, a Nimród 2017/9. számában nemrég megjelent cikket, ahol a szerző részletesen leírja, hogy miként lehet felkelteni a fiatal kutyák érdeklődését a kotorékvadászatra (remélem, jól írom).

    Sajnos a szerző nem tér ki rá, hogy miután a kutya "megoldotta a feladatot", mi lesz a hörcsög, a kölyökmacska és -róka, vagy a kiszolgáltatott, legyengített zsákmányállatok sorsa. Talán majd az októberi számból kiderül.

  • Az Irma hurrikán által letarolt Florida Keys-szigetcsoporton még mindig nincs vezetékes víz, elektromos áram vagy térerő, ezért rengetegen voltak, akik egyszerűen nem tudtak életjelet küldeni magukról a külvilágba. A mobilkorszakban ottmaradt néhány vonalas készülék előtt órákig kell sorban állni.

    Csakhogy Buco, a legendás Zöld Papagáj bár szerelője előkotort egy öreg vonalas telefont a sufniból, és felfedezett egy rég nem használt vonalat a szomszédos – a hurrikánriadó kezdete óta a vízhiány miatt szintén zárva tartó  étteremben. Bucónak kis bütykölést követően sikerült átvezetnie a bárba a vonalat, így azután a környékbeliek sorra tudták hívni az Államok többi részén élő szeretteiket. 

    A Zöld Papagájban továbbra sem mérnek italt, de telefonálni azt lehet. Eddig legalább 500 ember kérését teljesítette Buco. Csakhogy a telefonálók a tárcsázásnál szembesülnek egy velejéig modern problémával:

    alig valaki ismeri fejből akár a legközelebbi hozzátartozójának a telefonszámát.

    Buco tapasztalatai szerint

    Százból talán ha ketten emlékeznek – és ők is mindig az anyjuk telefonszámára.

    (Buzzfeed)

  • Az Apple kedden bemutatta az iPhone X-et, amelynek az egyik újdonsága, hogy ujjlenyomat helyett arclenyomattal lehet bejelentkezni. Na nem kell hozzádörgölni a fejünket a mobilhoz, hanem a kamera (meg az új neurális processzor) szépen megnézi, hogy tényleg a gazda próbál-e bejutni a telefonba.

    A funkció demózásakor viszont homokszem csusszant a gépezetbe, mert Craig Federighi Apple-alelnök hiába bámult bele a telefonba, a rendszer nem engedte be, hanem a PIN-kódot kérte. Persze volt kéznél egy póttelefon is, amellyel már sikerült a mutatvány:

    Utólag derült ki, hogy valójában a Face ID nevű arcfelismerő biztonsági rendszer nem lámpalázas volt, hanem pontosan azt tette, ami a dolga: megvédte a telefont.

    Az történt ugyanis, hogy amikor az Apple alkalmazottai előkészítették a telefont a demóra, nem vették észre, hogy a rendszer leolvasta az arcukat. Mivel egyikük se Federighi volt, nagyon helyesen nem nyitotta fel a zárolást, és miután túl sok idegen arc került elé túl rövid idő alatt, annak rendje és módja szerint ideiglenesen blokkolta az arcfelismerést.

    A funkció tehát tényleg biztonságosnak tűnik. Az más kérdés, hogy ezek szerint nem nagyon szabad a barátokat a mobilunk közelébe engedni, mert lépten-nyomon az arcukat akarja majd szkennelgetni, és állandóan kódot fog kérni, úgy meg az egész funkciónak nem marad sok értelme.

  • Szombaton fogadja a szlovák amerikaifoci-válogatottat a magyar csapat a Hidegkuti Nándor Stadionban. A szervezők már most több jegyet adtak el, mint a júliusi Hungarian Bowlra, jelenleg 4500-nál tart az értékesítés.

    Miközben a stadionok kongnak az ürességtől az NB1-es meccseken, a magyar-szlovák mérkőzésre alig marad jegy. Már csak a vendég szektorba lehet kapni – 400-500 jegyet értékesítenek majd a helyszínen, aki akar, még szerezhet –, így jó eséllyel telt ház lesz szombaton. (via)

  • Ugyanis ez egy olyan dolog, amiben, úgy tűnik, a magyarok nagyon jók: a profi szélcsatorna-sportolókat tömörítő magyar Space Devils Sport Klub és a belőlük alakult M.A.D., azaz Modern Aerial Dance Company új showműsora decemberben Madridban fog bemutatkozni, de az első kisfilmjüket már egymillióan látták a Facebookon.

    "Az atmoszférikus tánc, vagyis az atmodance tulajdonképpen az egyre népszerűbb extrém sport, a szélcsatornázás és a modern tánc ötvözete. A táncosok ugyanúgy a 180-260 km/h-s szélben repülnek az erre a célra kialakított szélcsatornában, mint egy profi szélcsatorna-versenyen a sportolók, azonban a versenyekkel ellentétben itt nem egy gyakorlatsort adnak elő, amelyre pontokat kapnak a zsűritől, hanem egy egyedi látványvilágú, freestyle és táncelemekből álló, zenére koreografált táncot" - írják magukról. De a szócséplésnél többet mond egy film arról, hogy mit is csinálnak ők.

  • Egy budapesti férfi épp a Volkswagenjével furikázott Siófokon, amikor észrevett egy az utcán parkoló, nyitva hagyott BMW-t. Mivel nem tudott ellenállni a csábításnak, elkezdte kifosztani a kocsit. Eközben sikerült magára zárnia az ajtót és 40 percig nyomogatta össze-vissza a gombokat, mielőtt sikerült kiszabadulnia, majd ruhákat, divatékszereket tartalmazó bőröndökkel, laptoppal és telefonokkal távozott.

    A rendőröknek a kamerafelvételek alapján sikerült kideríteniük a kocsi rendszámát, és amikor az egyik rendőr a helyszíni szemle után a kapitányságra tartott, pont szembetalálta magát a keresett kocsival. A budapesti férfi nem sok ellenállást tanúsított, rögtön megadta magát.

    A férfi nem volt korábban büntetve, az anyagi helyzete miatt próbálkozott meg a lopással. Miután az értékeket biztos helyre vitte, fogta a számára értéktelen iratokat és megpróbálta visszajuttatni a családnak, egy postaládát keresve kapták el:

    Tettét megbánta, és nem jellemző módon megköszönte gyors intézkedésünket.

    – mondta az egyik nyomozó.

    A férfin kívül egyébként a magyar–osztrák házaspár kislánya is megköszönte a rendőröknek a gyors intézkedést:

    2.köszönölevel-6625
    Fotó: Police.hu

    A tolvajra a bíróság gyorsított eljárásban jogerősen egy év hat hónap börtönt szabott ki, és az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette. (via)

  • Az anyám! című filmről a szakma sok mindent elmondhat, mert szokásosnak, kiszámíthatónak és egyszerűen érthetőnek éppenséggel nagyon nem nevezhető (mi ebben a kritikában próbáltuk megfejteni, miről is szól), de a világ nagyobb része számára mégiscsak az az igazán fontos hír a film kapcsán, hogy a forgatáson összejött a rendező, Darren Aronofsky és a főszereplő, Jennifer Lawrence. Úgyhogy mindazok számára, akik őrülten hiányolták a cikkünkből az Igazán Fontos Fotót, most megmutatjuk, hogy nézett ki a szerelmespár szerdán, a film New York-i premierjén. Így:

  • Augusztusban járta körbe az internetet néhány utcai felvétel egy fura autósról, aki láthatatlanul, az ülésbe varrva közlekedett az amerikai forgalomban.

    Most kiderült, hogy nem androidok lesznek a sofőrök jövő önvezető autójában, és nem is kandi kamerát forgattak, hanem komoly kísérlet zajlott: a Ford és a Virginia Tech tesztelte ezzel a módszerrel a gyalogosok reakcióit a speciális fényjelzésekkel üzenő önvezető autóik megjelenésére a forgalomban. 

    (Gizmodo)

  • Felbukkant az év egyik legjobb apróhirdetése, amiről elmondhatatlanul remélem, hogy nem egy vicc, de ha az, akkor is remek. A Jófogás oldalán található a hirdetés, amelynek már a címe is sokat ígér:

    Eladó félelmetes kakas

    A szöveg pedig gyakorlatilag egy kevesebb, mint 500 karakterbe sűrített novella, egy mély vallomás egy vidéken újrakezdő városi fiú mindennapi harcairól a falusi élettel, a természettel és saját múltjával. A szöveget teljes terjedelmében közöljük:

    Eladó nem tudom milyen fajtájú kakas, városi gyerek vagyok, nem értek hozzá, nagy, antiszociális, engem megcsípett, neked kell megfogni, mert én félek tőle, azt sem tudom mennyit érhet, április eleji keltetés, egyekről jött, illetve haverom hozta. elég termékeny, a tyúkjaimat naponta többször is meghágja szépen sorba, anyukám is városi, ő sem meri megfogni amúgy sem itt lakik, csere bere is érdekel fiatal tojóra, vagy kukoricára, az sem baj, ha nincs ledarálva, darálót már vettem, lassan bele jövök ebbe a falusi létbe, van nagyobb kakasom is, de az jó fej, ez nagyon g**ci, utálom. ha nem veszem fel, dolgozok, dobsz egy sms-t vissza hívlak.

    gecikakas
    Fotó: Jófogás

    Bátor baromfitartók jelentkezését várjuk! Nagy kalappal!

  • elon

    Kirakta Instagramra az összes sikertelen SpaceX rakétakísérlet felvételét tökéletesen zenére vágva. Minden egyes felrobbant rakétát meg is magyaráz közben. Valahogy így kell ezt csinálni!

  • Még augusztusban írtam arról, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanszerhez jutására civil összefogás szerveződött a Facebookon. A dolog nagyon egyszerű volt: azt kérték, hogy akinek van bármiféle még használható tanszere vagy iskolai felszerelése, amire már nincs szüksége, az augusztus utolsó hetében adja le egy erre kijelölt helyen.

    A szervezők, szintén a Facebookon, közzétették az adománygyűjtés adatait. Több mint ötven iskolatáskát (ez önmagában is nagyjából százezer forintnyi érték), több száz füzetet, vonalzót, hatvannál több tolltartót, és számos egyéb tanszert, taneszközt gyűjtöttek össze. Egy egész Ford Transit megtelt a felajánlott cuccokkal, amiket a héten kap meg a sárospataki A fogyatékos gyermekeinkért alapítvány. Az alábbi bejegyzésben fotókon is látható a több százezer forintnyi adomány (vagy azok egy része).

  • Screen Shot 2017-09-14 at 13.54.55.png

    Ember nem itta még (mit itta, nyakalta!) annyira Kósa Lajos szavait, mint a mellette álló Halász János. Nem hiszik? Csak az arcát figyeljék, mert mi is csak az arcát mutatjuk. (Teljes képernyőn, maximális felbontással lehet növelni az élvezetet.) 

    Az ember, aki itta Kósa szavait
  • nem, nem a Gozsdu udvarba. És nem is egy szelfizésre Palvin Barbarával, vagy egy Trabanttal, netán kis Polskival. És nem is egy sarki kisboltba vagy bicikliszervizbe vagy kézműves sörözőbe. Bár utóbbi már langyos.

    Hanem egy lakásétterembe. A világszerte ismert ausztrál énekes és dalszövegíró, aki szombaton a Barba Negra Trackben koncertezett, vasárnap egy újlipótvárosi helyen járt, derül ki a lakásétterem Facebookra feltöltött képeiből (a fotóra kattinva eljut a Fb-galériára).

    Dub FX egy budapesti lakásétteremben
    Dub FX egy budapesti lakásétteremben

    A résztvevők egyikének elmondása szerint az énekes azt mondta, eddig nem ismerte ezt a gasztroműfajt, de nagyon bejött neki.

  • Elindult az idei Coop Rally Albertirsáról

    - számol be nagy örömmel az MTI. Az egész, valószínűleg tökéletesen érdektelen hír csak annyiban üt el sokmillió társától, hogy itt az MTI annyira benne volt boogie-ban, hogy azt is elfelejtette leírni, hogy mi is ez az esemény. Valami árleszállítás? Áremelés? Bicikliverseny sok reklámmal? Sok reklám autóversennyel? Összejön az összes alkalmazott valami nagygyűlésre? Összeszedi magát a cégcsoport és jobb szolgáltatást kíván nyújtani?  Óriási Nébih-ellenőrzés az összes problémás Coopnál?

    Sajnos az MTI nem se árulja el, hogy mégis mi ez, pedig kifejezetten hosszabban, 2318 karakterben írnak a titokzatos eseményről. Én pedig csak azért se fogom megnézni, nehogy valami gerillamarketing legyen.  

    Annyit tudunk meg, hogy ismeretlen összegű állami és/vagy EU-s pénzt pumpál ebbe a kormány. De ez szinte mindenre igaz, ahol vannak ismerőseik, úgyhogy inkább hallgassuk meg azt, ami által viszont valójában nevezetes Albertirsa:

    Alább a tamáskodóknak a teljes szöveg:

    Elindult az idei Coop Rally Albertirsáról Albertirsa, 2017. szeptember 14., csütörtök (MTI) - A kormány és a Földművelésügyi Minisztérium célkitűzése, hogy a magyar családok asztalára minden nap kiváló minőségű, egészséges élelmiszerek kerüljenek - mondta a szaktárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek Albertirsán, a Coop Rally első állomásán. Feldman Zsolt kijelentette, a Coop csoport törekvései és célkitűzései egybeesnek az FM és a kormány céljaival, ezért is támogatja a minisztérium évek óta a Coop Rallyt. A 2014 végéig tartó uniós pénzügyi ciklusban az élelmiszeripart mostohagyerekként kezelték, ám ezt követően a 90 000 dolgozót foglalkoztató iparág - a második legnagyobb feldolgozóipari ágazat - fejlesztéséről határozott a kormány. Ennek érdekében mintegy 300 milliárd forintos forrást is biztosított a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP), valamint a vidékfejlesztési program forrásaiból. Ezt a pénzt a mikro-, kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére lehet felhasználni pályázati úton az élelmiszeriparban. A nagyvállalatok, amelyek szintén fontos szereplői az ágazatnak, nemzeti forrásból kaphatnak pénzt a fejlesztésekre. Így a folyamatos fejlesztéssel elérhető az a célkitűzés, hogy a magyar üzletek polcai belföldi előállítású árukkal teljenek meg, és döntő többségben a jó minőségű magyar élelmiszeripari termékek kínálatából választhassanak a vásárlók. A Coop Rally első állomásán, Albertirsán Losó Adrienn, a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatója az MTI-nek elmondta: a vállalkozásnál átlagosan 215-en dolgoznak, de a feldolgozási szezonban akár 300-350 főre is szükség van. A cég árbevétele a múlt évben 3,5 milliárd forint volt, 3 százalékkal több, mint 2015-ben. A vállalat az idei évben is növekedést tervez - mondta a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatója. A cég az elmúlt években mintegy 1,5 milliárd forintot fordított különböző technológiai fejlesztésekre. Ennek keretében vásárolt egy új telephelyet is Cegléden. A vállalat 40 000 tonna gyártó kapacitással rendelkezik, amelyet nem mindig tud kihasználni, azaz van tere a fejlődésnek. A gyártás nagy részét a zöldségelőállítás teszi ki - például csemege kukorica, zöldborsó - a tésztás és a gyümölcsös termékek pedig azonos arányt képviselnek - mondta Losó Adrienn.

  • goodboy-1

    Egy szívmelengető történet a vihar előtti készülődésről. Az egyetemista lány magával vitte a kutyáját az utolsó egyetemi órájára, mielőtt Atlantába utazott volna a vihar elől, mert nem lett volna már ideje hazamenni érte.

    A kutya pedig hálából csendben végigülte az előadást. Csendben. Mindenki elé beült. És mereven bámulta, amikor valaki kérdezett vagy válaszolt valamit a professzornak. 

    A képekből ítélve az egész óra azzal telt, hogy mindenki őt fotózta.

  • Egy kutya eltűnéséről kaptak bejelentést a rendőrök augusztus 31-én reggel az Óbudai-sziget északi spiccéről - írja a Zsaru Magazin. Egy ismerőse több kutyáját szívességből sétáltató férfi azt vette észre, hogy a csapat egyik tagja a folyó felé veszi az irányt, és beúszik. Kovács Krisztián Jánosik Ágnes motorcsónak-vezetővel a Kopaszi-gáti őrsről indult el a kutya keresésére.

    Feltételezték, hogy Mokka nem fog árral szemben úszni, ezért a sziget partvonalát követték folyásirányban, és néhány perc keresés után a déli csücsöknél, közel az Árpád hídhoz meglátták, a parti köveken szárítkozott.

    vizslimizsli
    Fotó: Police.hu

    A magas partfal miatt szárazról nem lehetett megközelíteni a kutyát, ő sem tudott volna felugrani, tulajdonképpen csapdába esett, csak a Duna felől lehetett a közelébe menni – mesélte Kovács őrmester. Sikeresen a kutya mellé manővereztek. Eleinte bizalmatlan volt, többszöri hívásra sem akart a fedélzetre lépni. Ki kellett hozzá lépni a kövekre, és kicsit noszogatni.

    A sétáltatóját az óbudai BKV-hajókikötőbe hívták, ott adták át neki Mokkát. "Mokka egy jó kiállású, sötétbarna vizslafiú, aki vízben túlontúl jól oldódik" - fogalmaztak. 

  • Kisebb hurrikánt kavart a levelezőlistánkon Fábián Tamás az elszánt tekintetével, aki most épp Velencéről tudósít nekünk a Fidesz-frakció kihelyezett üléséről. 

    A beszélgetés valahova ide futott ki:

    image.png
  • élk

    Már csak a nevében Polaroid, az eredeti gyártó ugyanis már majd' egy évtizede nem gyárt instant filmes kamerát. A Polaroid márkanevet lincenszelte az Impossible Project nevű cég, akik most dobják a piacra ezt a gépet.

    A One Step 2 ugyanúgy fog működni, ahogy ezekre a gépekre emlékszünk. Kattintunk egyet, alul meg kiköpi a papírt, amit utána legyezgetni kell, hogy előjöjjön a fotó.

    99 dollár lesz az induló ára.

    (Verge)

  • Ha a techno nem lenne elég bizonyíték, hogy ember és gép kapcsolatából csodálatos dolgok születhetnek, most itt egy újabb jó példa. 

    A napokban Pisában egy jótékonysági hangversenyen mutatták be azt a robotkarmestert, ami nem kisebb névnek dirigált első fellépésén, mint az ünnepelt tenornak, Andrea Bocellinek. 
    Luccai Filharmonikusok karmestere, Andrea Colombini féltékenység helyett felvillanyozva dicsérte a robotot, és állítása szerint nem hogy elképesztő, hanem elképzelhetetlen, hogy mennyire kifinomult a mozgása a svájci ABB által gyártott és YuMi névre keresztelt robotnak. 

    A siker azért nem szállt bele se a robot, se pedig a gyártók fejébe. A robot képtelen improvizálni, így ha a zenészek netán hibáznának, lemaradnának tempóban, a robot képtelen lenne reagálni, és borulna az egész hangverseny. A YuMi-t egyébként nem kisebb sikerrel használták már Rubik-kocka kirakására, palacsintatészta keverésre és sütésre, illetve papírrepülő hajtogatására is. 

  • 19029212 1927906747446830 9127880651343937194 n?oh=5fd9863850df4
    Fotó: Facebook / Mária Magdolna Torony

    Látogatható lett ugyanis az egykori Mária Magdolna vagy más néven Helyőrségi templom tornya, melyet még a középkorban építették kifejezetten a magyar híveknek (akik akkor még kisebbségben voltak a németekkel szemben Budán). Kalandos történetének Rákosi Mátyás vetett véget, aki a viszonylag jó állapotban fennmaradt épületet porig romboltatta. Azóta sincs semmi a helyén, csak a torony árválkodik magában a derékig érő falak felett.

    mária magdolna
    Fotó: Facebook / Mária Magdolna Torony

    Hogy mi is legyen vele, arról folyton megy az ötletelés. Bár eredmény nincs, de mostantól legalább felmászhatunk mi is a gyönyörű toronyba, ugyanis Buda Tower néven látogathatóvá tették. Bízom benne, hogy ez is lehel majd egy kis életet a jobb sorsra érdemes Kapisztrán térbe, ha már egyszer ott van mellette a remek Hadtörténeti Múzeum (melynek titkairól itt írtunk), a közelmúltban megmentett Mavir-állomás, és persze az impozáns Levéltár épülete is.

  • Egy repülőgép túlságosan is alacsonyan szállt el egy parkoló fölött az egyesült államokbeli Connecticutban, Plainville-ben, és egy magas fába akadt, majd lebucskázott a földre.

    A gép a Robertson Field Airportra igyekezett hétfőn, a pilóta könnyebb sérüléseket szenvedett.

  • Súlyos környezeti károkat okozott Erdélyben egy szászvárosi (Orastie) festékgyárban kedden keletkezett tűz. Az Orastioara- és Városvíz-patakba jutott mérgező anyagok teljesen elpusztították a patakok élővilágát, és a Marosban is halpusztulást idéztek elő. Így égett a gyár:

    A festékgyárban kedd délután történt robbanás, egy munkás súlyosan megsérült, és tűz ütött ki, ami 5000 négyzetméteres felületre terjedt ki. Húsz órán keresztül tartott az oltás. A légkörbe került mérgező füst miatt kedd este evakuálták a lakókat a közeli tömbházakból. 360 személynek kellett a távolabb lakó rokonainál, ismerőseinél menedéket keresni, vagy egy sportcsarnokban éjszakázni.

    A légköri viszonyok miatt a mérgező füst nagy magasságokban oszlott szét, így nem veszélyeztette a lakosság egészségét, az Orastioara és a Városvíz patakokban azonban teljesen elpusztult az élővilág. A szennyezett vízből a Marosba is jutott, hiszen a Városvíz-patak Szászvárostól három kilométerre ömlik a folyóba.

    orastie

    Úszó torlaszokkal próbálták megfékezni az Orastioara-patakba jutott mérgező anyagokat, de ezek egy része feloldódott a patakvízben, és a Városvíz-patakba, majd a Marosba jutott. A Városvíz-patakon és húsz kilométerrel lejjebb a Maroson is úszó gátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére.